mna 04.01.08, 20:11 Czy i czym można przemalować okna drewniane pomalowane na kolor brązowy? Czy trzeba najpierw opalić farbę która jest czy czy obędzie sie bez opalania jesli to są całkiem nowe okna? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jarecki_2 Re: Czy można "przemalować" okna? 05.01.08, 10:41 Można przemalować, nie trzeba opalać jeśli stara powłoka malarska sie trzyma i nie odłazi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cromwell Re: Czy można "przemalować" okna? IP: *.48.jawnet.pl 05.01.08, 12:37 w przypadku nowych okien opalanie to zbrodnia po drugie latwo podgrzac punktowo wklad i pekniecie szyby gotowe musisz zeszlifowac warstwe farby do cna i malowac na nowo powoli powstaja firmy trudniace sie renowacja okien drewnianych mysle ze bedzie ich coraz wiecej poszukaj w okolicy pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: życzliwy Re: Czy można "przemalować" okna? IP: 80.48.1.* 05.01.08, 13:43 Przećwiczyłem to na sobie i nikomu nie polecam próbować robić ze starych okien nowe.A już na pewno gdy warstw farby jest dużo. Dlaczego: rzeczywiście jak pisze cromwell przy opalaniu nie ma szans, żeby nie pękały szyby, które już są w części zwietrzałe i choćby nie wiem jak uważać to moment i po szybie. Następna sprawa to, że nie wiadomo co pod tą farbą jest. Zdarza się że jedno skrzydło jest z różnych gatunków drewna, że są zaszpachlowane jakieś dziury po sękach, ta szpachlówka się wytapia, sęki pod wpływem gorąca się wybrzuszają i tak dalej i dalej. Więc pozostaje szlifowanie, no ale to najlepiej byłoby robić w warunkach warsztatowych. Gdyby chcieć to zrobić naprawdę dobrze to jest to iscie benedyktyńska robota NIEZAPŁACONA. I dobrze,że mi się to przydarzyło bo ja to zrobiłem , ale klientom bez dyskusji odmawiam,bo byłyby kłopoty z ceną, a za darmo robił nie będę. Jeżeli nie chodzi o jakąś stolarkę zabytkową to klientom też radzę przeszlifowanie, zmatowienie i malowanie bo reszta nie ma sensu. Na koniec jest jeszcze taka sprawa,że po zdarciu iluś tam warstw farby i ponownym pomalowaniu te okna najzwyczajniej robią się nieszczelne i wymagają uszczelnienia przynajmniej na zimę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mna Re: Czy można "przemalować" okna? IP: *.adsl.inetia.pl 05.01.08, 20:12 Ale moje pytanie doptyczy przemalowywania całkiem nowych okien drewnianych firmy sokółka. Są brązowe od wewnątrz a chcialabym białe. Odpowiedz Link Zgłoś
pyot Re: Czy można "przemalować" okna? 05.01.08, 20:50 Hej.. -- Można. Uprzednio zmatowić papierem ściernym - wodnym jeżeli nastąpi taka konieczność. Przetrzeć zwilżoną gąbką,terpentyną, i pomalować mocną farbą ftalową. Pozdrawiam,pyot. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: życzliwy Re: Czy można "przemalować" okna? IP: 80.48.1.* 05.01.08, 21:54 Dokładnie tak jak proponuje kolega poniżej z tym że pierwsze malowanie zrobić farbą podkładową a drugi raz nawierzchniową i będzie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś