jotka13 21.08.03, 09:57 Czy warto je kupić? Czy nie ma problemu z samodzielnym montażem? Dodam, że chciałabym je użytkować ok 6-7 lat. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: andre_ Re: Meble kuchenne Forte IP: *.acn.waw.pl 21.08.03, 19:44 jotka13 napisała: > Czy warto je kupić? Czy nie ma problemu z samodzielnym montażem? Dodam, że > chciałabym je użytkować ok 6-7 lat. Od 1/2 roku użytkuję Formix (zakładam że chodzi właśnie o tą serię mebli forte do samodzielnego składania) Carmen (orzech patynowany). Wszystkie elementy były dobrze spasowane i nic zlego się z szafkami nie dzieje. Problematyczne jest jedynie przycinanie listew dekoracyjnych nad i pod szafki (to się chyba nazywa listwa oświetleniowa) w związku z tym, że nowa seria narożników jest niezwykle wąska (ale jak już się z tym uporać to efekt dużo lepszy niż przy poprzednim typie narożników) Standardowe blaty mają niezwykle tendetny wygląd, więc ja zamówiłem grubości 4cm z obrzeżem w kolorze mebli w fabryce "Chobot" - cenowo wyszło podobnie jak w Formixie a efekt bez porównania lepszy (podobne blaty w Forte zaoferowano w cenie 3x wyższej - około 300zł za metr) BTW w Wa-wie meble Formix można oglądać w Conforamie, niemniej cena tam jest o 20% wyższa niż u przedstawicieli Forte Właściwie jedyne co mi nie do końca odpowiada fakt że standardowo wyższe szafki wiszące mają 3 komory (2 deski) a niższe 2 komory (1 deska), zdecydowanie wygodniej było by dodać po jeszcze jednej desce (co zamierzam zrobić) pozdrawiam AS Odpowiedz Link Zgłoś
jotka13 Re: Meble kuchenne Forte 22.08.03, 09:45 Dzięki za odpowiedź. Mam jeszcze takie pytanie czy na szafkach nie zostają plamy po wodzie, tłuszczu itp. Widziałam na u kogoś na innych szafkach takie "pozostałości". Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andre_ Re: Meble kuchenne Forte IP: *.acn.waw.pl 22.08.03, 10:09 jotka13 napisała: > Dzięki za odpowiedź. Mam jeszcze takie pytanie czy na szafkach nie zostają > plamy po wodzie, tłuszczu itp. Widziałam na u kogoś na innych szafkach > takie "pozostałości". Nie (aż wstyd powiedzieć ale przez te 1/2 roku fronty nie były ścierane - bo po prostu nie ma potrzeby) niemniej ja mam płytę ceramiczną a nie gaz, w związku z czym w kuchni jest "czyściej" pozdrawiam AS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jotka13 Re: Meble kuchenne Forte IP: 157.25.78.* 22.08.03, 11:07 Dziękuję i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k-ski Re: Meble kuchenne Forte IP: *.chello.pl 22.08.03, 15:11 Zobaczyłem temat i aż mną zatrząsło. Kupiłem Forte (nie pamiętam nazwy zestawu) ok 4 lata temu. Do składania szafki z szufladami różnej wielkości wykonane z płyty wiórowej oklejonej sosną. Po złożeniu okazało się, że tylna płyta nie usztywnia całej skrzyni szafki, zwłaszcza tej najwyższej, tak ze ta kołysze sie na boki po kilka cm. Można temu zaradzić przez przykręcenie dokupionych kątowników, oczywiście po ponownym opróżnieniu i odsunięciu mebli. Po przykręceniu drzwi wyszło na jaw, że lewe wybrzuszają się do środka, a prawe na zewnątrz i nie ma co grymasić BO TAKA JEST TECHNOLOGIA - jak powiedziano w sklepie. Próby pozostawienia pod ciężarem 20 kg i wygięciu w drugą stronę na 2 tygodnie urlopu nic nie dało i płyty wróciły do swoich łukowatości. Przystałem na 5-6 mm nierówność. Po paru miesiącach zaczęły sie rozlatywać szuflady, które trzymają się jedynie na wcisk i najlepiej byłoby ich wogóle nie napełniać, lub zalać wszystkie połączenia np. wikolem. Ale musi to zrobić stolarz mający duże ściski. Nie oddałem ich jedynie dlatego, że idealnie utrafione były wymiarowo do wnęk i zakamarków w przedpokoju. Czy teraz zmienili technologię - nie wiem. Mój model opisałem szczegółowo ku przestrodze! Odpowiedz Link Zgłoś