Dodaj do ulubionych

kolejność!- cyklinowanie czy malowanie

IP: *.niepolomice.sdi.tpnet.pl 24.08.03, 12:35
od czegop zaczac- czy cos sie stanie (poza zakurzeniem się ścian) jeśli
najpier wymaluję pokoj a potem bedzie cyklinowana podłoga
Obserwuj wątek
    • Gość: vico Re: kolejność!- cyklinowanie czy malowanie IP: *.adsl.pi.be 24.08.03, 13:16
      Wszystko mozna, ale robiac cos nie wedlug zasad trzeba sie liczyc z niemilymi
      niespodziankami. Fachowiec moze niechcacy tracic sciane.
    • Gość: Edek Re: kolejność!- cyklinowanie czy malowanie IP: *.chello.pl 24.08.03, 16:31
      1. Tzw.bezpyłowe cyklinowanie nie istnieje. Pył będzie w s z ę d z i e!
      2. Ścianę - zwłaszcza nie białą odkurzysz łatwo.
      3. Malowanie po lakierowaniu podłogi to wielki kłopot z jej zabezpieczeniem.
      4. Wniosek: wybierz na czym ci bardziej zależy.
      • aankaa Re: kolejność!- cyklinowanie czy malowanie 24.08.03, 23:23
        Gość portalu: Edek napisał(a):

> 1. Tzw.bezpyłowe cyklinowanie nie istnieje. Pył będzie w s z ę d z i e!
        ...
        > 3. Malowanie po lakierowaniu podłogi to wielki kłopot z jej zabezpieczeniem.

a jakiż to kłopot ? wystarczy przykryć ją warstwą tektury i grubą folią

• Gość: Mat Re: kolejność!- cyklinowanie czy malowanie IP: waprx* / 192.168.14.* 25.08.03, 13:27
        > 1. Tzw.bezpyłowe cyklinowanie nie istnieje. Pył będzie w s z ę d z i e!

Całkowicie bezpyłowe rzeczywiście nie. Ale jak urządzenie nie jest zdezelowane
        to ilość pyłu wydostająca się z niego jest minimalna. Nie strasz ludzi. U mnie
        po cyklinowaniu ilość pyłu była minimalna.

> 2. Ścianę - zwłaszcza nie białą odkurzysz łatwo.

No, z tym to bym polemizował. Może i łatwo ale ile roboty. Zależy ile tej
        ściany jest...

> 3. Malowanie po lakierowaniu podłogi to wielki kłopot z jej zabezpieczeniem.

???? Dokładne przyklejenie grubej folii na całą powierzchnię podłogi to dla
        ciebie wielki kłopot? Sorry...

Ja to bym raczej zwrócił uwagę na to że parkieciarz łatwo może:

trącić ścianę maszyną robiąc w tynku dziurę lub
        pochlapać lakierem świeżo malowaną ścianę.

I dlatego malowanie ścian na gotowo przed skończeniem zabawy z parkietem uważam
        za marnowanie sił i środków. Bez sensu.
        • Gość: all Re: kolejność!- cyklinowanie czy malowanie IP: 194.9.223.* 26.08.03, 09:32
          Gość portalu: Mat napisał(a):

> > 1. Tzw.bezpyłowe cyklinowanie nie istnieje. Pył będzie w s z ę d z i e!
          >
          > Całkowicie bezpyłowe rzeczywiście nie. Ale jak urządzenie nie jest
          zdezelowane
          > to ilość pyłu wydostająca się z niego jest minimalna. Nie strasz ludzi. U
          mnie
          > po cyklinowaniu ilość pyłu była minimalna.
          >
          > > 2. Ścianę - zwłaszcza nie białą odkurzysz łatwo.
          >
          > No, z tym to bym polemizował. Może i łatwo ale ile roboty. Zależy ile tej
          > ściany jest...
          >
          > > 3. Malowanie po lakierowaniu podłogi to wielki kłopot z jej zabezpieczenie
          > m.
          >
          > ???? Dokładne przyklejenie grubej folii na całą powierzchnię podłogi to dla
          > ciebie wielki kłopot? Sorry...
          >
          > Ja to bym raczej zwrócił uwagę na to że parkieciarz łatwo może:
          >
          > trącić ścianę maszyną robiąc w tynku dziurę lub
          > pochlapać lakierem świeżo malowaną ścianę.
          >
          > I dlatego malowanie ścian na gotowo przed skończeniem zabawy z parkietem
          uważam
          >
          > za marnowanie sił i środków. Bez sensu.

Z doświadczenia – rozważ proszę taką opcję: malowanie gruntem (to najbardziej
          brudzi) oraz wstępne, na biało, przed cyklinowaniem i najlepiej jeszcze przed
          parkietem. Kolor po położeniu parkietu.
          Porozmawiaj też z parkieciarzem. Sądzę, że w ogóle odradzi malowanie w krótkich
          odstępach czasu od położenia parkietu i lakierowania go. Mój sugerował
          poczekanie do miesięcy, kiedy będzie ogrzewany dom, gdyż ilość wody (zwłaszcza
          o tej porze) która będzie w powietrzu, może źle wpłynąć na parkiet (wilgotność
          powietrza + parowanie wody z nowo pomalowanych ścian).

powodzenia,
          all

PS. co do chlapania i zabezpieczania podłogi - nie przesadzajmy. Te farby są
          tak gęste, że o ile samemu się ich nie wyleje, to podłoga jest czysta.
          Najwięcej zabawy jest z drzwiami, parapetami, cokołami itp. A to bez względu na
          moment malowania i tak musisz zabezpieczyć.
    • lipaandrzej2 Re: kolejność!- cyklinowanie czy malowanie 23.09.15, 12:39
      jezeli będzie lakierowana podłoga lakierem chemicznym (smierdzącym) to sciany mogą żółknąć Mnie się udało, wziąłem w ciemno parkieciarza i naprawde zrobił mi pięknie parkiet wycyklinował pięknie żadnych krech nie ma widocznych lakier położony pięknie no i szybko a nie jak inny babrał sie tydzień z 30m2 podłogą:/ polecam Pana Roberta 791-121-113 na fejsie są zdjecia z jego wykonywanych prac także i moją:) www.facebook.com/KrainaParkietuLodz?ref=hl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka