Gość: luk IP: *.netia.pl 03.09.03, 09:01 Noszę sie z zamiarem wymiany okien. czy możecie mi powiedzieć jak się do tego tematu zabrać. Chodzi mi w szczególności o wybór materiału i firmy w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Marzka Re: Wymiana okien IP: 62.29.248.* 03.09.03, 10:08 ja z podobna prosba...:-) pozdrawiam marzka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EM Re: Wymiana okien IP: *.crowley.pl 03.09.03, 16:33 1. Wybór rodzaju okna: drewniane czy PCV. Ja wybrałem z PCV. 2. Jeśli z PCV to wybór profilu z jakiego jest wykonane okno. Do wyboru są profile trzy-, cztero- lub pięciokomorowe. Im komór więcej tym okno bardziej wytrzymałe. Jednak też droższe. 3. Pomiar okien we własnym zakresie i wysłanie pisemnego zapytania do firm sprzedających okna. Adresy i telefony firm można znaleść w ogłoszeniach prasowych i książce telefonicznej. 4. Analiza ofert i wybór producenta okien. 5. Ponowne zapytanie firm będących dystrybutorem wybranego producenta okien. 6. Analiza odpowiedzi, wybór dostawcy i rozmowa z przedstawicielem handlowym. Pomiar okien przez handlowca. Ostateczna oferta uwzględniająca ew. dodatki (kolor, rodzaj klamek i okucia, rodzaje szyb, parapety wewnętrzne i zewnetrzne itd.) 7. Podpisanie umowy 8. dostawa i montaż Jestem teraz przy punkcie 8. Decyzję o wymianie okien podjąłem w czerwcu. Zapytania ofertowe rozesłałem faksem lub mailem na początku lipca. Wysłałem do JOCZa, TRASa i THERMOPLASTu. Analiza ofert nastąpiła po koniec lipca. Różnice w cenie pomiędzy dystrybutorami tego samego producenta sięgają do 30% ceny !!? Umowę podpisałem na poczatku sierpnia. Montaż w przyszłym tygodniu. Mój wybór padł na okna z Termoplastu, pięciokomorowe, białe. Pozdrawiam EM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Wymiana okien IP: *.spray.net.pl 03.09.03, 20:46 Gość portalu: luk napisał(a): > Noszę sie z zamiarem wymiany okien....i firmy nie polecam firmy Omega z Raszyna -al. Krakowska okna)pcv i drewniane - niemieckie) cenowo niezłe ale czekałam na montaz ponad 2 tyg.(a mówili 7 dni) żadnej umowy nie podpisali, przy pomiarze tylko pokwitowali zaliczkę , a resztę po montażu okien (nota bene o 316 pln zawyżyki cenę !!! I "nie zdążyli" mi zamontowąć parapetów .....ciekawe jak się eraz zachowają dalej ??? Odpowiedz Link Zgłoś