amagdacz 16.05.08, 11:19 Prosze uprzejmie o opinie najlepiej poparte własnymi doswiadczeniami!Z góry dziękuje!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
amagdacz Re: Ogrzewanie podłogowe 19.05.08, 17:13 I to i to zastanawiamy sie nad wyborem ogrzewania do domku jednorodzinnego.Bierzemy pod uwagę własnie albo podłogowe wodne albo konwencjonalne.Zależy nam na tym żeby było jak najtaniej i jak najszybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydraulik.net.pl Re: Ogrzewanie podłogowe IP: *.chello.pl 21.05.08, 07:27 Ogrzewanie podłogowe jest w/g specjalistów najbardziej korzystne, jedyny minus to taki że najlepiej sprawuje się z jakimś kamieniem na podłodze.... ale są też panele drewniane które można używać. Ekonomia.... troszkę drożej wykonanie... ale taniej eksploatacja. Najlepiej z kondensatem lub pompą ciepła... co do pompy ciepła to odradzam wykonywanie na oko.... trzeba to dobrze policzyć. www.hydraulik.net.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HOP Re: Ogrzewanie podłogowe IP: 89.231.149.* 21.05.08, 09:47 Od kilku osób słyszałam, że przy ogrzewaniu podłogowym puchną nogi. Czy ktoś wie coś na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: John Re: Ogrzewanie podłogowe IP: 81.210.27.* 21.05.08, 12:41 Czy puchną to nie wiem. Wiem, że jest szkodliwe na stawy i po kilku latach (na starośc) są problemy podobne do zaawansowanego reumatyzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pobudowany Re: Ogrzewanie podłogowe IP: 85.232.226.* 21.05.08, 14:09 tak się rodza stereotypy:) coś gdzies ktos zasłyszał:) Mam ogrzewanie podłogowe w salonie, holu, kuchni, obu łazienkach. Z tym, że u mnie podłogówka działa na odzielnym obiegu niż grzejniki. Przy temperaturze podłogi 21-25 stopni, mozna śmiało zakręcić grzejniki. Podłoga równomiernie oddaje ciepło, a chodzenie po niej boso jest przyjemnością. Nie zauważyliśmy z żoną żadnej opuchlizny stóp:) Mam też wątpliwości co do opini, że podłogówka jest tańsza w ekslopatacji. W sumie to był dopiero nasz pierwszy sezon zimowy w tym domu i nie rozpracowałem jeszcze dobrze c.o. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydraulik.net.pl Re: Ogrzewanie podłogowe IP: *.chello.pl 23.05.08, 11:50 Słyszałem już że przy podłogówce kurz się unosi...:) Ale o stawach to jeszcze nie :) A propos kurzu... to unosi się przy grzejnikach, występuje zjawisko konwekcji... czyli ruchu powietrza. Na potwierdzenie proszę sobie zajrzeć od góry do grzejnika i zobaczyć ile ta jest kurzu...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luk Re: Ogrzewanie podłogowe IP: *.gprs.plus.pl 23.05.08, 13:16 plotki, plotki, plotki.... Kilka faktów: - Ogrzewanie podłogowe zapewnia najbardziej optymalny rozkład temperatur w pomieszczeniu; - Niska temperatura instalacji ogranicza ruchy powietrza, a więc także kurzu, - Ogrzewanie podłogowe jest w wykonaniu droższe od konwencjonalnego, ale może być tańsze w eksploatacji (jak widzę cięzkie tysiące pln zalane zwykłą wylewką cementową to sie coś dzieje; - ogrzewanie podłogowe powinno być zalane wylewką anhydrytową która optymalizuje konsumpcje energii ( mam przykład dwóch identycznych budynków, podobnie eksploatowanych w których różnice kosztach ogrzewania sięgają 30-40 %) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pobudowany Re: Ogrzewanie podłogowe IP: 85.232.226.* 26.05.08, 10:02 Może i coś jest na rzeczy w tej wylewce, bo my mamy zwykłą (cement, woda, piach, włókno) z miksokreta. Odpowiedz Link Zgłoś
adamoskr Re: Ogrzewanie podłogowe 17.09.08, 19:05 Wavin Tempower to jedyny tak kompletny system ogrzewania podłogowego w Polsce. Goście dostarczają dosłownie wszystko - od opracowania technicznego instalacji idealnie dopasowanej do ich pomieszczenia, przez kompletny system grzewczy aż po najdrobniejsze elementy wykończeniowe. Tylko tak kompleksowe podejście daje Ci gwarancję bezawaryjnej eksploatacji i wyklucza możliwość pojawienia się problemów wynikających z niedopasowania elementów pochodzących od różnych dostawców. Jak naprawiesz mercedesa to nie wsadzisz tam gażnika z volvo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehehe Re: Ogrzewanie podłogowe Wavin IP: *.ip.netia.com.pl 29.09.08, 15:40 Wavin to szajs, który ma więcej wad niż zalet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysiek Re: Ogrzewanie podłogowe IP: *.ip.netia.com.pl 29.09.08, 15:38 ogrzewanie podłogowe źle wykonane powoduje różnego rodzaju dolegliwości mieszkańców, np. nadmierne kurzenie, odparzanie nóg, itp. Warto skorzystać z rady fachowca w tej sprawie, np. projektanta, który pomorze dobrać jak najlepsze parametry potrzebne do budowy ogrzewania podłogowego. www.aquatherm.com.pl kkrol@aquatherm.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś
geodom Re: Ogrzewanie podłogowe 24.05.08, 22:32 witam mam ogrzewanie podłogowe na powierzchni jakieś 30 m2 posadzka wykonana z miksokreta z jakimś tam dodatkiem do betonu ( nie wiem jakim)posadzki wyłożone gresem. W tych samych pomieszczeniach mam również wykonane wyprowadzenia na grzejniki ( tak na wszelki wypadek) i niestety szkoda było kasy wydawać na te dodatkowe wyjścia na grzejniki. podłogówka w spokoju zaspokaja zapotrzebowania na ciepło w tych pomieszczeniach. ( hol, łazienka, kuchnia )nie wiem jak jest z kosztami utrzymania bo nie mam do czego sie odnieść ale mam dom parter i piętro powierzchnia domu 160 m2 najwyższy rachunek za 1-miesiąc grzania tylko CO żadnych kominków itp. 750 zł. a średni koszt utrzymania mojego domu po zliczeniu wszystkich kosztów wychodzi 500-600 zł miesięcznie w tym jest ( gaz, prąd, woda, kanalizacja, wywóz nieczystości stałych, podatek z działkę) Odpowiedz Link Zgłoś
rraaddeekk Re: Ogrzewanie podłogowe 25.05.08, 13:53 Jedyny minus podłogówki jaki zauważam to jej dużo większa bezwładność, czyli ciepło odczuwa się z dużym opóźnieniem po załączeniu ogrzewania, ale także dłużej utrzymuje się ciepła podłoga. Jeśli jest ciepło w nogi, to temperatura w pomieszczeniu może być niższa, a ciepło odczuwalne jest podobne i tutaj są oszczędności właśnie. Uważam, że mam optymalny mix systemu grzewczego, czyli: kuchnia, łazienka, salo - podłogówka sypialnie (możliwa bardzo szybka zmiana temperatury na wyższą!), garderoba, klatka schodowa - tradycyjne grzejniki pomocniczo: kominek (salon) z rozprowadzeniem (sypialnie i łazienka) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: Ogrzewanie podłogowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.08, 21:46 znam osobiście przypadki gdzie po 9 latach eksploatacji podłogówka padła przyczyna osadzenie sie kamienia od środka i co Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiejski głupek 7 Re: Ogrzewanie podłogowe IP: *.e.krakow.pl 27.05.08, 21:36 Straszne głupoty piszecie. Ja mam wszędzie w garażu też. Nie ma nic lepszego, jeśli jest to wodna. A już o tym reumatyzmie to gość przegiął strasznie. Jak chce się nastrachać to niech sobie zmierzy bekerele, albo przejdzie sie po domu z czujnikiem natężenie pola elektromagnetycznego, a potem niech to zrobi pod linią wysokiego napięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
hashi-tess Re: Ogrzewanie podłogowe 28.05.08, 00:11 Gość portalu: w napisał(a): > znam osobiście przypadki gdzie po 9 latach eksploatacji podłogówka padła > przyczyna osadzenie sie kamienia od środka i co no właśnie i co? Czy to ogrzewanie ma obieg wody zamknięty? Nie zmienia się wody? Odpowiedz Link Zgłoś
mlagodna No właśnie jastrych 28.05.08, 01:18 powiedzcie mi czy konieczna jest wylewka anhydrytowa?? (koszt np takiego Knaufa jak policzyłam 3 worki/m2 - 90 zł mnie przeraża!). Instalatorzy przy wycenach policzyli mi ok 100zł netto za m2 więc raczej ze zwykłą wylewką cementową z plastyfikatorem. Powiedzcie mi czy to wystarczy?? Odpowiedz Link Zgłoś
mamahuhu a co z podłoga drewnianą? 28.05.08, 19:12 słyszałam, że ogrzewanie podłogowe nie jest najlepsze przy drewnianych (nie panele) posadzkach. podobno drewno sie rozsycha i tworzą się szpary - czy ktos z Was ma podłogówkę pod drewnem i jak to sie sprawdza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka Re: a co z podłoga drewnianą? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.08, 13:00 ja tez sie zastanawiam, bo zdecydowałam się na podłogę drewnianą w prawie całym domu (parter 190m) i chyba zrezygnujemy z podłogówki (z wyjątkiem łazienek i wiatrołapu gdzie będą płytki) ponieważ doświadczenia z podłogówką pod drewnem są raczej skromne - czytałam, że niektóre rodzaje drewna egzotycznego stosuje się na podłogówkę, ale nie wiem czy ktoś da mi gwarancję, że w po 10 latach w naszym klimacie coś nie zacznie się z tym drewnem dziać? Zresztą ogranicza to wybór drewna a prawdopodobnie zwiększy też koszty ponieważ te gatunki drewna będą z pewnością droższe, a przy tej powierzchni... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igloohome Re: a co z podłoga drewnianą? IP: *.chello.pl 23.10.08, 08:57 Co do kosztow wylewki to jeden z gosci troche przesadzil jeden worek 25 kg.kosztuje nieco ponad 10 zl i to jest material wlasnie na ogrzewanie podlogowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monter co Re: Ogrzewanie podłogowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.13, 18:29 myślisz że wszystko jest wieczne -nie -znam przypadki gdzie zatkały się grzejniki na tworzywie ale do tego lub innego ogrzewania dobrze jest wezwać czasami seris i specjalną pompą przepłukać układ i co?? szkoda kasy na serwis po ośmiu latach , a jak masz samochód to jedzieśż do mochanika raz na pół roku !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spec osadzanie się kamienia - inkrustacja IP: *.ip.netia.com.pl 29.09.08, 15:49 jak to się mówi "gów..o dasz g.... masz". Wybierajac technologię ogrzewania podłogowego trzeba zwrócić szczególną uwagę na rodzaj materiału zastosowanego do tego ogrzewania. Dość powszechnie stosuje się białe rurki zwane alupeksami, które są stabilizowane wkładką z aluminium. Wydłużalność liniowa takiej rurki wynosi 0,025 co powoduje, że rurka ta jest bardziej podatna na zarastanie kamieniem niż np. rurka z polibutylenu lub polipropylenu gdzie wydłużalność liniowa wynosi od 0,035 do 0,15. przy takich wartościach rurka podczas pracy się wydłuża kiedy temperatura rośnie i kurczy kiedy temperatura się obniża, kamień w tym przypadku nie ma prawa sie pojawić. Gdybyś zaś miał ogrzewanie podłogowe znanej firmy, która daje 10 lat gwarancji i ubezpieczenie do kilku milionów to byś po 9 latach nie miał takiego problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
zoneo Re: Ogrzewanie podłogowe 29.05.08, 18:56 taaak Nogi puchną, pocą się, a nawet podeszwy od kapci się podobno przyklejają :) ludzie różne rzeczy gadają U mnie ogrzewanie podłogowe jest na całym parterze. Wszystkim je polecamy, ma same plusy, działa 11 lat bezawaryjnie. Temperatura wody w podłogówce u mnie nie przekracza 38*, tak więc podłoga jest "letnia", cały czas mamy ustawioną taką samą temp. w pomieszczeniach, czy jestesmy w domu czy nie, czy to dzień czy noc. Nie kurzy się, jest dużo lepiej niż przy kaloryferach, mam porównanie na piętrze mamy same kaloryfery. Ważne, żeby przy montażu podłogówki postarać się o szczelne okna, bo ona nie ogrzeje nam tak szybko jak kaloryfer, wpadającego powietrza przez szpary w oknach. Plusem jest też to, że płytki szybko schną po umyciu i nie zostają zacieki. Ogólnie same plusy. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysiek Re: Ogrzewanie podłogowe IP: *.ip.netia.com.pl 29.09.08, 15:52 wszystko jest u ciebie ok ponieważ masz zaprojektowaną przez specjalistę i odpowiednio wykonaną instalację ogrzewania podłogowego. Jeśli zatrudnisz pierwszego lepszego speca od ogrzewania weglem, to zrobi ci taka pdłogówkę, że bedziesz mogła jajka na niej smażyć. Odpowiedz Link Zgłoś
krysiak_74 Re: Ogrzewanie podłogowe 12.06.08, 08:16 Mam pytanie :) Chcę na parterze zrobić sobie ogrzewanie podłogowe wodne (strop nad piwnicą) jaka mniej więcej wyjdzie grubość całej podłogi wraz z płytkami? Odpowiedz Link Zgłoś
mlagodna Re: Ogrzewanie podłogowe 12.06.08, 23:29 Elo, no cóż zależy ile dasz styropianu. U mnie w projekcie nie było branej pod uwagę podłogówki a my nie zrobiliśmy poprawki. W efekcie musieliśmy zdjąć jedną warstwę 5cm styropianu. Zostało 5+3 styropianu (ostatni z folią) plus rurki zalane 6 cm wylewki + płytka z klejem z centa - razem 15 cm pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: Ogrzewanie podłogowe IP: 62.159.242.* 08.01.09, 09:56 Wlasnie z "grubością" podłogówki mam problem. Mieszkanie w kamienicy przedwojennej. Ogrzewanie podlogowe chce zrobic tylko w lazience-bo tylko tam będą płytki. W przedpokoju sa oryginlane deski (okolo 2 cm grubości) ulozone bezposrednio na belki stropowe. Dogadalem sie z instalatorem w ten sposób, że ja wykladam styropian, a więc przygotowuję wszystko pod polozenie rurek, on uklada instalacje i ja robię wylewkę. Problem w tym, ze styropina mam wylozyc do gornego poziomu belek stropowych (tak zeby gorna powierzchnia styropianu byla na rowni z gorna powierzchnia belek) na to wyloza instalację i na to mam wylac 5 cm wylewki. No i na koniec oczywiscie plytki. Czyli reasumujac wyszloby, ze poziom podlogi w lazience jest wyzszy niz w przedpokoju o okolo 4 cm. Co zrobic zeby obie podlogi byly na tym samym poziomie? Czy styropina musi byc na rowni z belkami? Jaka jest minimalna grubosc styropianu i wylweki? Styropianu nie mogę za bardzo wpuszczac pod belki bo wtedy instalacja musialaby przechodzic przez belki i 1 dwuteownik (stara podpora ścianki dzialowej). Czy mial ktos podobną sytuację? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: Ogrzewanie podłogowe IP: 62.159.242.* 09.01.09, 08:53 I co nikt nie ma podobnych doświadczeń?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: Ogrzewanie podłogowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.08, 12:42 podłogówka jaka wodna czy elektryczna ? elektryczna stwarza pole magnetyczne ... ja wybrałem wodną specyfikacje dokładne i opinie znajlazłem na www.e- www.e-instalacje.pl Odpowiedz Link Zgłoś
krysiak_74 Re: Ogrzewanie podłogowe 16.06.08, 10:18 ogrzewanie wodne na parterze, a na poddaszu to jeszcze nie wiem, bo chcę je zrobić tylko w łazience... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: Ogrzewanie podłogowe IP: 151.68.110.* 13.07.08, 00:49 mam dom 120 m2 stary, na dole lacznie z holem chcialabym zrobic ogrzewanie podlogowe. Na razie mamy ogrzewanie na gaz (kaloryfery). niestety ogrzenie dolu kosztuje nas ponad 1000 zlotych w okresie zimowym. zastanawiam sie czy zrobic ogrewanie podlogowe czy poprostu kupic jakis super piec (taki co trzyma dlugo cieplo przez 3 dni) np. na wegiel lub na groszek lub inny material. ile ewentualnie kosztuje- orientacyjnie zalozenie owego ogrzewania, lacznie z materialem (slask gorny). aaa. mam wylewki zrobione tylko w polowie domu, czyli steropian 5, rury zalane betonem. na gorze, stare podlogi drewniane. Mieszkanie przez kilka lat bylo ogrzewane tylko piecem zwyklym kaflowym , zatem w domu czesto bylo zimno i wilgotno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysiek Re: Ogrzewanie podłogowe wodne niskotemperaturowe IP: *.ip.netia.com.pl 29.09.08, 15:54 najlepsze i najtańsze w urzytkowaniu jest wodne. Odpowiedz Link Zgłoś
robertsen Re: Ogrzewanie podłogowe 17.09.08, 21:02 ogrzewanie podłogowe sprawdza sie w kuchni ,łazience klatka schodowa , korytarze nie polecam w sypialni i w miejscach których sie śpi i często siedzi .Ja mam u siebie i jestem bardzo zadowolony polecam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Re: Ogrzewanie podłogowe IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.09.08, 23:59 Uuuuch, krutko ZALETY ogrzewnia podłogowego: 1.Brak grzejników na ścianach(tylko 1zaleta). WADY: 1. Duża bezwładność 2. B. duży koszt budowy (inwestycja nie spłaca się nawet po 10 latach!!!!) 3. Ludzie mieszkający w obiektach z o.podłog. częściej dostają grzybicy stóp 4. Dzieci dorastające w obiektach z o. podłog. częściej zapadają na choroby alergiczne 5. Przy poruszaniu się w pomieszczeniach z o.p. unosi się więcej kurzu. Proponuję: kocioł pompy ciepła i ogrzewanie ścienne nie mylić z grzejnikami. Jest to najbardziej przyjazne dla człowieka ogrzewanie jakie do tej pory wymyślono. Są też kotły na pelet przy dzisiejszych cenach za energię jest korzystne. Ogrzewanie podłogowe można zamontować w łazience i to w miejscu gdzie się staje się na podłogę wychodząc z wanny, i w korytarzu (zimą szybko odparowuje przyniesiony na obuwiu śnieg). Odpowiedz Link Zgłoś
cyma2704 Re: Ogrzewanie podłogowe 29.09.08, 13:54 Z tymi wadami to prawda w połowie. Nie mam podłogowego tylko tradycyjne ale ma je moja przyjaciółka, u której bywam więc mam prawo coś wiedzieć na ten temat. Po pierwsze w całym domu podłogi z płytek ceramicznych lub kamienia - dla mnie nie do przyjęcia. Ogrzewanie działa 6 miesięcy. Pozostałe miesiące jest nieprzyjemny chłód, nawet w upalny dzień nie jest to miłe. Dobra! izolacja ścian w domu parterowym powoduje ten stan. Jeśli ktoś lubi żyć latem w temperaturze odczuwalnej ok 18 stopni to w porządku. Dla mnie w domu mojej przyjaciółki jest za chłodno. Zawsze ubieram się do niej cieplej niż do domów gdzie są drewniane podłogi. Nie wyobrażam sobie rannego wstawania i stawiania nogi na zimnej podłodze w sypialni. Łazienki - tak dla ogrzewania podłogowego. Pozostałe pomieszczenia dla mnie wykluczone. Może ten przydługi wywód pomoże w podjęciu decyzji. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysiek Re: Ogrzewanie podłogowe - projekt IP: *.ip.netia.com.pl 29.09.08, 16:08 Budowa domu na oko bez projektu grozi katastrofą budowlaną. Tak jest też z ogrzewaniem podłogowym. Etapy tworzenia ogrzewania podłogowego: 1. Konsultacja z projektantem - wykonanie projektu. 2. Technologia na www.aquatherm.com.pl 3. Wykonanie. Projektant wg projektu przeprowadza odpowiednie wyliczenia, sprawdza jakie są parametry przenikalności cieplnej dachu, ścian, okien i na tej podstawie dobiera odpowiednie wartości. Projektant projektuje rozłożenie rur grzejnych w podłodze i system w jakim ma ono być wykonane. Technologia ma duże znaczenie - wybór materiału i firmy jest priorytetem w przypadku ogrzewania podłogowego. Proszę się wystrzegać tanich systemów, ktore stosują najczęściej ludzie budujący domy "nie dla siebie". Z ogrzewaniem podłogowym jest tak jak z autami. Mozna kupić tanio auto z USA z ogromnym paliwożernym silnikiem, ale też za tą cenę można kupić porządne niemieckie, japonskie auto z bardzo oszczędnym silnikiem. Dając tanio za technologię będziemy w przyszłości dużo dokładć do napraw (wycieków, pęknięć, itp.) Dając trochę więcej za technologię - możeby cieszyć się tanią eksploatacją w przyszłości. Wybierajmy firmy znane na rynku i cieszace sie renomą. Takie firmy dają GWARANCJĘ I UBEZPIECZENIE. Wykonawca, który oferuje tanie ogrzewanie podłogowe korzysta z najtańszego "badziewu" na rynku, które to jest tandetne. Wybierajmy fachowców z certyfikatami jakości i referencjami. Jeśli macie jakieś pytania to chętnie wam na nie odpiszę. Piszcie na adres kris_waw@poczta.fm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monter co Re: Ogrzewanie podłogowe wady zalety IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.08, 20:59 montuję i używam - podłogówki wodnej zalety-niskie temperatury zasilania , brak grzejników na ścianach , równomierny rozkład temperatur w pomieszczeniu ,możliwość obnizenia temperatury w pomieszczeniu do 18 -19 *C przy zachowaniu wysokiego komfortu cieplnego ( porównywalne z ogrzewaniem grzejnikowym 20-22*C),obniżenie temperatury wewnętrznej pomieszczenia o 1*c powoduje zmniejszenie zużycia energii o 10 % (gazu) możliwość wysokosprawnego wykorzystania żródeł ciepła -kocioł kondensacyjny , pompa ciepła), jeśli użyjemy rur z tworzywa -praktycznie instalacja o trwałości 50 i więcej lat.Zimową porą przyjemne uczucie ciepła od nóg. Warunki wykonania --sterowanie pogodowe , koniecznie może być uzupełnione o sterownik wewnętrzny,,ułożenie na styropianie pokrytym folią rastrową -grubość styropianu 10 cm na gruncie ,min.3 cm na powierzchniach pod którymi znajdują się pomieszczenia. materiał - pewny i sprawdzony rura z tworzywa w kręgach PEX c lub ALU-PEX (byle nie chińska)rozdzielacze obiegów koniecznie z pomiarem przepływu , pole jednej pętli nie większe niż 20 m 2 ( producenci podają że 40 przy czym jeden bok nie dłuższy niż 8 m)długość rury w jednej pętli nie większa niż 100m . grubość rury najczęściej stosowana 16x2 lepiej zastosować rurę 17x2(opory hydrauliczne i wydatek pompy) Jastrych czy zwykły beton?-bez znaczenia ja uważam że mocny beton zbrojony włuknem pokrycie podłogi -ceramika , w ostateczności odpowiednie panele - absolutnie nie parkiet i deski podłogowe klasyczne. wady-większe koszty wykonania niż ogrzewania grzejnikowego ile -ok 15% nie licząc styropianu który i tak się daje pod wylewki,duża bezwładność szybkie dogrzanie pomieszczeń nie możliwe ,szybkie studzenie również.Powierzchnie podłóg na takim ogrzewaniu -ceramika brak możliwości pokrycia podłogi deskami i parkietem. konieczność rozbudowy kotłowni o mieszacz pompę i sterownik pogodowy. mity o podłogówce- reumatyzm -owszem jeśli powierzchnie podłóg systematycznie osiągają temperatury większe niż 35 *C i Przebywamy na nich w sposób ciągły.możliwe ale nie koniecznie( temperatura powierzchni podłogi dla stałego pobytu osób max 22*c) dla łazienek więcej. unoszenie kurzu -jest ale z powierzchni o temperaturze 22*c o wiele mniejsze niż w grzejniku którego powierzchnia nagrzana jest do temperatury 50 *C i większej. zakamienienie układu -nie możliwe ZASTOSOWANIE I PRZECIWWSKAZANIA - powierzchnie salonu jadalni korytarzy przedsionków i łazienek no i jeszcze garaży na pewno tak . sypialnie raczej nie dlaczego ? ze względu na dużą bezwładność układu , ze względu na położenie ciała ok 6-8 godzin -nos 40 cm nad żródłem ciepła , ze względu na powierzchnie podłogi pokrytą z reguły drewnem a nie ceramiką w sypialni. A więc co stosować czy nie -tak ale fachowo i rozsądnie tam gdzie można i na takich materiałach jakie odpowiadają jakości i wymogom stawianym takiemu ogrzewaniu pozdr. monter co Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarekkur Re: Ogrzewanie podłogowe wady zalety IP: *.lutn.cable.ntl.com 23.10.08, 00:59 Ogrzewanie podlogowe a na nim kamien to jak prosektorium. Nie widzé salonu bez przynajmniej fragmentu drewna wbudowanego w ceramiké czy kamien. drewno na ogrzewanie podlogowe stosuje sié. A w rekach fachowca z wiedzá o tego typu ogrzewaniu nie ma wiekszego problemu. Róznica polega na tym, ze nie kazde drewno i nie kazdá grubosc mozna stosowac na ogrzewanie podlogowe. Na pewno nie powinno klasc sié buka, klona, grabu, brzozy a takze drewna o gruboci powyzej 22mm cietego wzdluz. Mozna polozyc drewno ciéte w poprzek slojów do grubosci 30mm. Poza tym wszelkie parkiety i deski wielowarstwowe typu Haro, Kaehrs, Barlinek, Balticwood itd. Wystarczy zachowac pewne zasady przed ukladaniem posadzki drewnianej. Zasady te faktycznie wymagajá znajomosci tematu. A nie tylko ...bédzie pan zadowolony... Okladzina podlogowa obojétnie jaka wymaga zmudnego i cierpliwego wygrzewania podloza. Jego maks. wilgotnosc to 1,5%. itd,itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monter co Re: Ogrzewanie podłogowe wady zalety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.08, 20:16 pisząc deskami i parkietem nie doprecyzowałem słowa deska - wydaje mi się że deska drewniana to wyrób tartaczny cięty z pnia drzewa , a barlinek to jednak nie deska tylko w odpowiedni sposób sprefabrykowane drewno uformowane w kształt deski podłogowej , mam trochę lat i parkiet to dla mnie nazwa zastrzeżona dla wyrobu wykonanego z deski litej odpowiednio uformowany -pióro i wpust pocięty na klepki Wszelkiego typu klejonki to wyroby parkieto podobne. Piszesz drewno cięte w poprzek słojów? CIEKAWE , BO PRZYKURCZ DREWNA W WYNIKU JEGO CYKLICZNEGO POCHŁANIANIA WILGOCI I ODDAWANIA POWODUJE IŻ ODSTĘPY MIĘDZYSŁOJOWE ULEGAJĄ ZMNIEJSZENIU I NIGDY NIE WRACAJĄ DO POPRZEDNIEGO WYMIARU !!! zatem tak wykonanana podłoga po jakimś czasie powinna składać się z samych dziur bawię się trochę w szkutnika amatora i być może coś napisałem nie tak ale wydaje mi się że coś w tym jest. pozdr. monter co Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jak Jak suszyć "wylewkę"? IP: 62.87.160.* 08.03.09, 23:08 Jak należy suszyć betonową wylewkę nad ogrzewaniem wodnym podłogowym? Czas 21 dni, ale co dalej? Po jakim czasie mogę uruchomić ogrzewanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gb Re: Ogrzewanie podłogowe wady zalety IP: *.ggsn.netcom.no 26.10.08, 19:32 Witam. Widze ze zajmujesz sie tym zawodowo.Chcialbym wiedziec ty jako fachowiec ile liczysz sobie za plozenie metra,czy tez liczysz to od dziela?I napewno orientujes sie w cenach materialow.Czy moglbys w przyblizeniu przedstawic,i z jakich firm polecasz materialy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monter co Re: Ogrzewanie podłogowe wady zalety IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.09, 09:33 liczę za całość -generalnie wychodzi od25-35 m2 robocizna a w niej- przygotowanie posadzki, położenie folii przeciwilgociowej, ułożenie styropianu , rozłożenie folii rastrowej, montaż skrzynki i rozdzielacza,rozłożenie rury, próba szczelności i układ pod ciśnieniem zostawiam do zalania materiałem na posadzkę. materiały -na ogól rura z tworzywa 16x2 lub 17x2 z osłoną antydyfuzyjną styropian elewacyjny , rozdzielacz z pomiarem przepływu. jakich firm -ja używam ROTH ALE MOGĄ BYĆ INNE BYLE NIE CHIŃSKIE pozdr. monter co Odpowiedz Link Zgłoś
marta1504 Re: Ogrzewanie podłogowe wady zalety 09.03.09, 11:33 Mam pytanie: czy na podłogę z ogrzewaniem podłogowym można połozyć wykładzinę dywanową (tzn. bezpośrednio na wylewkę)? A jeśli tak to jaką? (nam w sklepie doradzono wykładzinę na siatce). Chcieliśmy zrobić takie ogrzewanie w pokoju dziecka ale po tym co tu czytam zaczynam sie wahać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monter co Re: Ogrzewanie podłogowe wady zalety IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.09, 19:25 możesz położyć każdą wykładzinę byle nie pcv pozdr monter co Odpowiedz Link Zgłoś
maras2011 Re: Ogrzewanie podłogowe wady zalety 09.03.09, 19:34 Odradzam ogrzewanie podłogowe wszystkim alergikom, nie będę się tu rozpisywał, można znaleźć to w google, suche powietrze, trzeba mocno nawilżać , zatkane zatoki i wirujący kurz w całym domu !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monter co Re: Ogrzewanie podłogowe wady zalety IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.09, 15:53 bzdury piszesz -ogrzewanie podłogowe które unosi kurz jest po prostu żle zrobione - a mieszkanie trzeba co jakiś czas sprzątać i nie będzie kurzu!! pozdr. monter co Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jak Re: Ogrzewanie podłogowe wady zalety IP: 62.87.160.* 11.03.09, 22:40 A możesz napisać jak długo i jak powinno się suszyć wylewkę na ogrzewaniu podłogowym przed uruchomieniem/położeniem gresu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monter co Re: Ogrzewanie podłogowe wady zalety IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.09, 12:18 21 dni wiąże beto do wytrzymałości 80% po tym czasie możesz zacząć suszyć do 14 dni stopniowo ponosząc temperaturę czynnika ale to wszystko powinna załatwić firma instalacyjna lub wylewkarz pozdr. monter co Odpowiedz Link Zgłoś
maras2011 Re: Ogrzewanie podłogowe wady zalety 12.03.09, 12:34 Miałem na myśli tu ogrzewanie podłogowe nadmuchowe, a nawilżać trzeba w każdym . Odpowiedz Link Zgłoś
kozaonly Re: Ogrzewanie podłogowe wady zalety 01.04.09, 00:48 Prawda, prawda, święta prawda! (pan Zbyszek?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdzich44 Ogrzewanie podłogowe – fakty i mity IP: *.connected.pl 16.05.13, 16:29 Zobaczcie sami jakie są realia: pierwszemieszkanie.com/ogrzewanie-podlogowe-fakty-i-mity/ i co naprawdę warto zastosować! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T.W. Re: Ogrzewanie podłogowe IP: 176.103.169.* 21.06.13, 15:46 Wejdż na www.galeriaparkietu.eu i tam w poradach znajdziesz temat podłogówki dla poczatkujących i zaawansowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
traktox66 Re: Ogrzewanie podłogowe 22.12.16, 08:42 Ogrzewanie podłogowe to fajna opcja. Tylko przy niektórych rodzajach podłóg trzeba uważać i inaczej wszystko zainstalować. Tutaj jest fajny artykuł o ogrzewaniu podłogowym przy panelach: podlogi-expona.pl/blog/2016/12/21/panele-winylowe-a-ogrzewanie-podlogowe/ Odpowiedz Link Zgłoś
maggarac Re: Ogrzewanie podłogowe 31.12.16, 18:00 Jeśli tylko się da, to dobrą opcją jest podłogówka. Zwłaszcza w łazience: blog.elements-show.pl/grzejnik-czy-ogrzewanie-podlogowe-w-lazience/ Odpowiedz Link Zgłoś
machwiej Re: Ogrzewanie podłogowe 05.01.17, 14:40 Właśnie też mi się tak wydaje, że jeśli chodzi o łazienkę to jak najbardziej jest to praktyczne i warto zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
erzecznikknauftherm Re: Ogrzewanie podłogowe 07.08.17, 15:52 Bardzo ważną kwestią przy montażu ogrzewanej podłogi jest jej właściwe ocieplenie. Zwłaszcza w przypadku podłóg na gruncie brak skutecznej izolacji termicznej może spowodować, że emitowane przez podłogówkę ciepło będzie uciekać do gruntu zamiast do wnętrza domu. Do izolacji cieplnej podłóg zaleca się stosowanie styropianu EPS łączącego wysoką odporność na odkształcenia z optymalną termoizolacyjnością, jak np. Knauf Therm Expert Floor Heating o współczynniku przewodzenia 0,033 W/mK, odporności na zginanie 250 kPa i poziomie naprężenia ściskającego 200 kPa. Tego typu płyty zostały wyposażone w specjalne wypustki, które umożliwiają układanie rur grzewczych w równych odstępach. Odpowiedz Link Zgłoś