Dodaj do ulubionych

ogrzewanie akumulacyjne

IP: 212.244.43.* 17.09.03, 22:48
Witam.
Proszę o pomoc w wyborze pieca akumulacyjnego. Czy wydatek jaki trzeba
ponieść na zakup pieca zwraca się w niższej opłacie za prąd? Czy ktoś zna
rzeczywistą wydajnośc tych urządzeń?
Pozdrawaiam viper999
Obserwuj wątek
    • Gość: r2 Re: ogrzewanie akumulacyjne IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 18.09.03, 07:57
      a niby dlaczego piec akumulacyjny o poborze np 2kW miałby pobierać mniej
      niż "słoneczko" 2kW - inna fizyka dla akumulacyjnych??
      one sa tylko bezpieczniejsze i łatwiejsze w obsłudze
      darz bór
      • Gość: ada Re: ogrzewanie akumulacyjne IP: 195.205.44.* 18.09.03, 13:14
        Troszke juz jestem w temacie. Sama kupuje taki piec, czyli akumulacyjny z
        dynamicznym rozładowaniem. Koniecznma jest druga taryfa, wtedy ładuje się za te
        trochę mniejsze pieniądze, a rozładowuje się zależnie od zapotrzebowania na
        ciepło( termoregulator)w mieszkaniu i pogody na zewnątrz. Za pierwszym razem
        ładuje się w całosci do tzw "pełna" a potem doładowuje się zależnie od stopnia
        oddania ciepła. Może się okazać, ze doładowujesię np przez 5 godz a nie 10.
        Trzeba też ustawić odpowiednio temperature, czyli niższą w nocy i gdy nas nie
        ma.
        Wyczytałam informacj ę od jednego z Forumowicza, że ma takie samo mieszkanie
        jak sąsiad, tylko, że on ogrzea piecami elektrycznymi a sąsiad gazowo i
        rachunki są porównywalne, a nawet jego nizsze. Mam nadzieję, że to się wszystko
        sprawdzi, bo ja nie moge zafundować sobie gazowego.
        Szukam tylko informacji o + i - pieców różnych firm.
        pozdrawiam
        • laser_ Re: ogrzewanie akumulacyjne 20.09.03, 22:38
          ...prawda i cała prawda. Rachunki są porównywalne. To Ty jeszcze się nie
          zdecydowałaś ? Ja już u mnie w bloku w czwartym mieszkaniu instaluję, wszystkie
          Tehnotherm - statyczne, bo są już u nas w bloku sprawdzone i estetycznie
          wykonane. Ostrzegam jak poprzednio: tańsze piece dynamiczne szumią !!! Jedna z
          sąsiadek żałuje zakupu dynamicznego w cenie statycznego Tehnotherm. Mogę dodać,
          bo robiliśmy analizę ze strasznie wnikliwym sąsiadem, że w sezonie grzewczym
          mam na liczniku nabitych osiem razy więcej KWh w tańszej taryfie jak w
          droższej. Poza sezonem grzewczym stosunek 3 : 1, no ale żonka skrupulatnie
          pilnuje tych godzin /pranie, zmywarka, prasowanie/ (:o)
          ps. już teraz ponoszę odpowiedzialność za słowa bo jestem zalogowany,
          poprzednio to chyba lolek byłem.
          Pozdrawiam
    • Gość: ada do laser? Re: ogrzewanie akumulacyjne IP: 195.205.44.* 22.09.03, 08:35
      A u mnie tak zawsze z decyzjami, tym bardziej, ze samiutka je podejmuję a i z
      czasem kiepściutko. A pogoda taka ładna, że mnie nie mobilizuje. Jeszcze
      złożyłam wizytę w elektrowni i jak się dowiedziałam zwiększenie mocy to już
      siła ( człowiek całe życie się uczy), ale mogę zmienić takie cos z 16A na 25A i
      ma byc dobrze. Zawsze ostateczna decyzja mnie "paraliżuje". Troche mnie
      zmartwiłeś tymi kosztami przy dynamicznych ( ja chcę oszczędności), też piorę,
      prasuję na II tym bardziej, że jestem nocny marek. A czy coś wiesz o tych
      piecach firmy "STIEBEL". Pan w firmie polecał jako zdecydowanie cichsze od
      Technotermu?
      Pozdrowienia i życzę dłuuugo cieplutkiej pogody.
    • Gość: AniaSK Re: ogrzewanie akumulacyjne IP: *.katowice.agora.pl 22.09.03, 13:00
      A ja się zastanawiam nad promiennikami ciepła, może ktoś ma i mógłby się
      podzielić wrażeniami z użytkowania?
    • Gość: ada Re: ogrzewanie akumulacyjne IP: 195.205.44.* 22.09.03, 16:43
      A czy promienniki nie są w eksploatacji droższe?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka