Dodaj do ulubionych

regał z karton-gipsu

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.03, 18:27
czy ktoś ma takowy? Chciałabym takie cudo na granicy salonu i kuchni. Od
strony kuchni z wnęka na lodówkę, salonu - z podświetlonymi mini wnękami.
Podobno ładny na zdjęciach czasopism, w życiu uciążliwy ze wzgl na łapanie
brudu. Ponadto klockowaty. Jaka mooże być minimalna grub. ścianek?
Obserwuj wątek
    • Gość: Robert Re: regał z karton-gipsu IP: *.acn.pl / *.acn.pl 02.10.03, 21:33
      minimalma grubośc to bość profilu + dwie
      • Gość: sanders Re: regał z karton-gipsu IP: *.lot.pl 03.10.03, 07:41
        w swoim mieszkaniu zrobiłam wiele różnego rodzaju i różnej wielkości wnęk z
        karton-gipsu. wygląda naprawdę super, szczególnie wieczorem, kiedy włączę
        zamontowane w nich halogeny. problem gromadzenia się kurzu na półkach
        rozwiązałam, wykładając dolną powierzchnię gresem lub mozaiką. teraz bez trudu
        ścieram kurz.
        polecam
    • Gość: Kasia Re: regał z karton-gipsu IP: *.waw.cdp.p / *.waw.cdp.pl 03.10.03, 08:58
      dokładnie coś takiego będę miała na granicy salonu i przedpokoju. Też widziałam
      na zdjęciach i wiem, że będzie super! Co do kurzu to trzeba tylko wyłożyć
      półeczki czymś innym typu szkło lub drewniane blaty. Tak będzie u mnie.
    • dziuunia Re: regał z karton-gipsu 03.10.03, 16:01
      Czy jest może gdzieś w jakimś piśmie lub sieci przykładowa instrukcja
      wykonania takiego regału z rysunkami bądź zdjęciami?B.proszę o namiary.
      POZDR
      • Gość: kaspro8 Re: regał z karton-gipsu IP: 157.25.119.* 20.10.03, 11:55
        Ja także poszukuje projektu regału z płyty gipsowo-kartonowej. Wymarzyłam sobie
        coś takiego, ale wszyscy fachowcy załamali ręcę i stwierdzili, że jest bardzo
        drogie i pracochłonne. Mam jednak nadzieję, że tak nie jest. Jeżeli ktoś ma
        taki projekt, byłabym bardzo wdzięczna.
        • Gość: zz_nowy Re: regał z karton-gipsu IP: 193.178.143.* 20.10.03, 15:03
          To dupy wołowe są a nie fachowcy skoro tak stwierdzili...
          Owszem pracochłonne ale za coś biorą kurcze kasę no nie?

Podobno sa poradniki na stronach leroy merlin i producentów płyt G/K

Powodzenia!
          • Gość: kaspro8 Re: regał z karton-gipsu IP: 157.25.119.* 20.10.03, 16:28
            Dzięki za wsparcie, niestety na stronach internetowych Leroy, Castoramy ani
            Practikera nie ma potrzebnych informacji, są tylko porady jak postawić ściankę
            działową, a to zupełnie co innego. Pułki muszą być solidne, bo będą miały duże
            obciążenie w postaci książęk. Mąż zobowiązał się zrobić mi coś takiego, o ile
            zdobędę mu projekt. A tego niestety nigdzie zdobyć nie mogę. Była kiedyś
            książka wydawnictwa Pagina o konstrukcjach z kartonu-gipsu, ale wydawnictwo
            zbankrutowało. Pytanie czy konstrukcja nośna takiego regału to:
            a) same profile metalowe (ale jak do nich przytwierdzić płyty)
            b) gotowy regał metalowy,
            c) konstrukcja z drewna?
            • Gość: zz_nowy Re: regał z karton-gipsu IP: 193.178.143.* 20.10.03, 16:50
              Konstrukcja nośna to profile (przykręcane do podłogi, skręcane, spawane). Można
              je dodatkowo usztywnić przez dodanie np. poprzeczek. Jeżeli regał ma być wysoki
              to może warto go umocować też do sufitu?

Z tego co wiem płyty GK są przykręcane do takiej konstrukcji, a następnie
              gipsowane.
              • Gość: competer Re: regał z karton-gipsu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.03, 20:01
                Jeśli nie chcesz aby Ci to ciagle pękało to obowiązkowo pod profile musisz wkuć
                katowniki podpierające półkę.jedna strona w tynk, druga wprowadzona w płytę.A
                juz pod książki to w ogóle odradzam taką konstrukcję bo grozi to
                kalectwem.Chyba, że zamiast profili zastosujesz elementy drwniane, tzw.
                kantówkę.
    • bee26 Re: regał z karton-gipsu 22.10.03, 11:44
      Właśnie mam taki regał/klocek w mieszkaniu, jednoczesnie pełni funcje sciany z
      jednej strony ma wnęke na TV i dwie wneki na ksiązki, a z drugiej trzy wneki na
      ksiązki.
      Dziwne, ale ja moim fachowcą poprostu narysowałam jak bym chciała żeby to
      wyglądało a oni zajeli sie rozwiązaniem praktycznym. Wiem, tylko że na taką
      ściano-regał posżło sporo materiału i jest to dość droga zachcianka. Z tego co
      sie orientuje, ale tylko z tego zo kupowąłam to sa tam profile (metalowe?),
      karton gips (oczywiście) ale jest równiez to wzmocnione płytą OSB, poniewaz
      jednak TV i ksiązki troche waża. Wszystko zależy co tam bedzie stało i jaką
      funkcje owa ścianka bedzie spełniać.
      Pozdrawiam,
      B.
      • Gość: kaspro8 Re: regał z karton-gipsu IP: 157.25.119.* 22.10.03, 15:59
        ile kosztowało wykonanie takiego regało? (w rozbiciu na materiał i fachowców)?
        • bee26 Re: regał z karton-gipsu 23.10.03, 09:35
          nie jestem w stanie rozbic tego na materiał i fachowców ponieważ fachowcy
          robili sporo innych rzeczy. Natomisat materiał na ten klocek/sciane kosztował
          ponad 800 zł (wymiar to jakieś h260 sz150)
          Pozdrawiam,
          B.
    • Gość: Ola Re: regał z karton-gipsu IP: *.acn.pl 23.10.03, 14:03
      Mój mąż włąśnie robi coś podobnego u klienta, mam nawet zdjęcia z "w trakcie" -
      można popatrzyć, jak to mniej więcej jest montowane. Ten przypadek jest akurat
      nawet bardziej skomplikowany - półokrągły, podwieszany. Jak facet popatrzy, to
      będzie wiedział, ja się niestety nie znam na technicznych szczegółach.
      Jeżeli ktoś jest zainteresowany zdjęciami niech poda maila albo napisze do
      mnie na priv: ojagiello@wp.pl
      Ewentualnie trochę półeczek jest tu:
      republika.pl/do_kwadratu/images/skanuj0003.jpg
      ale to już efekt końcowy.
      • dziuunia Re: regał z karton-gipsu 23.10.03, 15:37
        To ja bardzo proszę o przesłanie zdjęć
        dziuunia@gazeta.pl
        Dziękuję z góry.
        POZDR
        • Gość: Majsterkowicz Re: regał z karton-gipsu IP: *.pentor.com.pl 23.10.03, 15:52
          Ja tez mam scianki - regaly z karton gipsu na granicy kuchni i salony. Bardzo
          mi sie podobaja i mam coraz to nowe pomysły patrzac na reszte domu.
          Pracochlonne to oczywiscie było, bo profile przykreca sie do siebie i wyglada
          to jak szkielet, do tego docina się i przykręca płyty. Samo
          tworzenie 'szkieletu' dwóch szafek z polkami zajelo prawie tydzien (są na
          całej wysokości, szerokości ok. 40 cm i 30 cm glebokości. Ale to jest tego
          warte. Dodatkowa zaleta, że grubość takiej ścianki (ok. 6 cm) jest znacznie
          mniejsza niż grubość ściany z cegły (u mnie 15 cm), wiec budujac taką scianke
          dodatkowa zyskuje ponad 10 cm głebokości.

Nie wiem, czy ja to jasno tłumacze..
      • Gość: Ania Re: regał z karton-gipsu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.03, 13:47
        Ja równiez poprosiłabym o zdjęcia. Planujemy coś takiego zamiast prostej ścianki
        dzielącej duży pokój na dwa mniejsze. anawu@interia.pl
        Dziękuję i pozdrawiam,
        Ania
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka