koziol45 17.08.08, 07:44 Proszę,niech ktoś poda,gdzie w Warszawie można ten piaskowy dom oglądać.Jak zwykle autor artykułu nie zadał sobie trudu,by o tym poinformować.Chyba zalezy wam,aby tę formę budowy rozreklamować...? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mreksik Re: Domy z worków ziemi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.08, 17:42 Sęk w tym, że nie zależy, bo sponsorem gazety nie są biedne firmy, budujące domy z gliny, tylko bogate firmy budujące drogie domy z cementu. Odpowiedz Link Zgłoś
poszeklu Re: Domy z worków ziemi 17.11.08, 13:57 A juz myslalem ze dach tez zrobili z workow z ziemia. Za 50 tys. dolarow mozna chyba miec lepszy dom. Gość portalu: mreksik napisał(a): > Sęk w tym, że ... sponsorem gazety nie są biedne firmy, > budujące domy z gliny, tylko bogate firmy budujące > drogie domy z cementu. Odpowiedz Link Zgłoś
szary116 Domy z worków ziemi 15.10.08, 10:04 Troche mam do czynienia z budowaniem domów i zapoznałem sie z wieloma technologiami,przyznam jednak,ze zawsze zadaje sobie to samo pytanie.Skąd wiadomo ile taki dom przetrwa.W USA buduje sie kupe takich domow ze wzgledu na huragany itp(po prostu tanio i szybko).W polsce zaś jest tradycja budowanie domów wielopokoleniowych i wtym kontekście każdy kto wybiera nowy,nie eksploatowany dłuzej niż 10 lat dom w nowej (starej?)technologii jest raczej postrzegany przeze mnie jako nieszkodliwy wariat i pasjonat.Jestem jak najbardziej za ekologia,dlatego podobaja mi sie domy z drewna lub tzw domy z bali,ale na pewno nie kanadyjskie,które podobnie jak wiekszosc taniego g....,budowanego z zamienników i gotowych kompozytów nie jest trwała, ma problemy z prawidłowa wentylacja i wilgocią. Odpowiedz Link Zgłoś
modern25 tu jest link i można sobie takie g... zobaczć 15.10.08, 10:11 tu jest link i można sobie takie g... zobaczć i pomyśleć nad definicją słowa dom .. a moze lepianka z afryki pasowało by lepiej fakty.interia.pl/galerie/fakty/domki-z-gliny,11147 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bob Autorka widocznie zajmuje się kącikiem towarzyskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.08, 12:41 a tu naraz naczelny polecił napisać artykuł z "budowlanki". No i wypisuje jakieś bzdety, np. bredzi coś o trwałych workach z polipropylenu, drucie kolczastym, materiale izolacyjnym "żwir" i.t.p. . Może chodziło o żużel (szlakę). Odpowiedz Link Zgłoś
tojan3 Re: tu jest link i można sobie takie g... zobaczć 16.11.08, 13:19 modern25 napisał: > tu jest link i można sobie takie g... zobaczć i pomyśleć nad definicją słowa do > m > .. a moze lepianka z afryki pasowało by lepiej > > fakty.interia.pl/galerie/fakty/domki-z-gliny,11147 Widac, ze dla ciebie chyba definicja domu jest wylacznie klocek z dachem z kwadratowymi oknami.... Odpowiedz Link Zgłoś
xeno Domy z worków ziemi 19.10.08, 02:40 Te "domy" opracował w 1976 roku w Niemczech Nader Khalili (Kassel Polytechnic College), z myślą o zastosowaniu tej technologii do budowy stacji na księżycu i innych planetach. Okazało się to jak na razie tanim rozwiązaniem budowlanym dla krajów 3 świata. Z drobnych uwag - do ziemi(piasku) sypanej do worków dodaje się jednak nieco cementu dla stabilności. Więcej o konkretach budowy tych domów tutaj: www.earthbagbuilding.com/articles/riceland.htm Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Lepianki z lepiszcza ---> tell 07.11.08, 20:40 Jak tam z wieszaniem obrazków we wnętrzach? Może od razu wewn. graffiti? Od dawna ludzie budowali z błota vel gliny takie "domy". Można do dziś je zwiedzać. Na tellach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek p. Domy z worków ziemi IP: *.chello.pl 26.01.09, 09:55 Szukam chętnych do wzięcia udziału w eksperymentalnej budowie takiego domu. Czas: wiosna/lato 2009. Miejsce: Podkarpacie, Beskid Niski. Zainteresowanych proszę o kontakt na domzpiasku@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Domy z worków ziemi IP: *.ray.net.pl 01.03.09, 07:54 wszystko fajnie..tylko nikt nie mowi jak dlugo tynki sie beda trzymac na takich scianach...a koszty stolarki i instalacji beda pewnie drozsze bo jak je zamontowac...wydaje mi sie ze to kolejny nietrafiony pomysl i jezeli znajdzie sie ktos kto mnie do tego przekona to sie bardzo zdziwie..moze bym wybudowal sobie taka ziemianke przy tradycyjnym domu na winko i ziemniaczki (mysli)..pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zielony_patafio Domy z worków ziemi 09.07.09, 10:45 Ciekawe czy PKiN dało by się walnąć z worków napełnionych miejscową ziemią ;) www.domoklik.pl/kalejdoskop/vtour/vt/811 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waldi Re: Domy z worków ziemi IP: 188.33.41.* 14.12.09, 23:07 Lato 2010,planuję wybudować z worków budynek gospodarczy w kształcie koła z tynkami glinianymi i podłogą.Srednica 5,6 metra co daję powierzchnię 24,61 m2.Bez pozwolenia na budowę tylko zgłoszenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: head Re: Domy z worków ziemi IP: *.cpe.marton.net.pl 23.08.10, 20:19 Podaj swój adres, to wyślę Ci listem tamten adres. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monter co Re: Domy z worków ziemi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.10, 21:23 zamiast worków ziemi można by użyć skarpetek -waga mniejsza a mór gęstszy Odpowiedz Link Zgłoś