Dodaj do ulubionych

wypadąjce fugi.

22.09.08, 23:39
Przeprowadziłem remont podłogi w kuchni. Nowa podłoga składa się z płyty osb
przytwierdzonej (na 17 metrów kwadratowych 500 kołków) do podłogi. Na to
została położona folia w płynie, klej, oraz płytki.
Po dwóch tygodniach od zakończenia się remontu z pomiędzy płytek zaczęła
wychodzić fuga. Czy można by było w jakikolwiek sposób sytuacje poprawić.
Ciągłe zafugowywanie nie sądzę aby było jakimkolwiek sensownym rozwiązaniem.
Obserwuj wątek
    • Gość: Michał Re: wypadąjce fugi. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.08, 00:06
      Jeżeli OSB była impregnowana to problem będzie pojawiał się cały czas. Proponuje
      zastosować produkty firmy Mapei Oni maja świetne jakościowo i na 100% pomogą
      zlikwidować problem /www.mapei.pl/
    • peeska Re: wypadąjce fugi. 23.09.08, 19:53
      A może to kwestia fugi dwuskładnikowej? Te szybko się wykruszają.
      • Gość: Tomek-Dortmund Re: wypadąjce fugi. IP: *.versanet.de 23.09.08, 20:51
        Fuga i klej musza byc flex, czyli elastyczne. Zamiast shitu osb trzeba bylo
        wziasc fermacell. A te 500 kolkow to mnie dopiero rozsmieszylo, w tym przypadku
        jest mniej wiecej.
        • rumca.js Re: wypadąjce fugi. 24.09.08, 10:14
          Cieszę się zatem że 500 kołków to odpowiednio dużo. Fuga, którą zastosowaliśmy
          to sopro. Nie wiem w jakim stopniu jest to fuga elastyczna. Może postaram się
          dobrać fugę elastyczną do koloru i wypełnić dziury nową lepszą fugą elastyczną?
          Zastanawiam się czy moje problemy nie wynikają z desek, na które była położona
          płyta osb. Ich stan był bez zarzutu, może jednak miejscami się uginały?
          Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
    • jarecki_2 Re: wypadąjce fugi. 25.09.08, 19:24
      kłopot nie polega na fudze tylko na przygotowaniu podłoża i ułożeniu płytek.
      Płyty OSB jeśli nie będą ułożone stabilnie i na stabilnym podłożu, trzeba było
      dać dwie warstwy płyt, jak się legary uginały, na zakład, użyć kleju doskonałej
      jakości, np. kerakoll i powinno być ok. teraz bardzo wątpię czy jakakolwiek fuga
      da radę się utrzymać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka