adma.0 26.12.08, 15:12 ZWROT NIEKTÓRYCH WYDATKÓW ZWIĄZANYCH Z BUDOWNICTWEM MIESZKANIOWYM PONIESIONYCH OD DNIA 1 MAJA 2004 R. -czy nadal obowiązuje? do kiedy mam czas na rozliczenie tych różnic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tigrissimo Re: ZWROT VAT róznica 7% a 22% 28.12.08, 22:50 Tak, obowiązuje nadal www.pit.pl/budowlana-vat/index.php nieruchomosci.wieszjak.pl/podatki/93079,Nowy-limit-zwrotu-VAT-za-materialy-budowlane---styczen-2009.html Odpowiedz Link Zgłoś
fajnymirek Re: ZWROT VAT róznica 7% a 22% 31.12.08, 13:05 tak obowiazuje uja wlasnie dzis otrzymalem przekaz,u mnie wyszlo sredni 10 procent z kazdej faktury a rachunki bralem na wszystko tylko znajomy byl kumaty w tym i mi to wyliczyl czekalem na zwrot ponad 3 miesiace Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomocy Re: ZWROT VAT róznica 7% a 22% IP: *.chello.pl 03.04.09, 01:57 Ja nie kumata jestem. Jaki wniosek wypełniam do urzędu skarbowegO? Odpowiedz Link Zgłoś
iwa.63 Re: ZWROT VAT róznica 7% a 22% 03.04.09, 07:00 Wniosek VZM-1 i wykaz VZM-1/A Odpowiedz Link Zgłoś
www.lazienki24.pl Re: ZWROT VAT róznica 7% a 22% 03.04.09, 11:07 Witam, zapraszam do zapoznania się z informacjami tutaj. Pozdrawiam, Paula www.lazienki24.pl Odpowiedz Link Zgłoś
majlo776 Re: ZWROT VAT róznica 7% a 22% 04.04.09, 23:21 miało już nie być tej możliwości ale zostało to przedłużone chyba tylkona ten rok ale nie zakładałbym się jedyne co trzeba mieć to fakturę a na niej PKWiU jeśli nie ma proście o notę korygującą do faktury bez tego numeru nie da się nic odpisać urząd skarbowy żąda ich żeby skalsyfikować towar i sprawdzić czy odliczenie przysługuje. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: ZWROT VAT róznica 7% a 22% IP: *.unilever.com 07.04.09, 14:56 do Majlo76 - kolego nie jest tak do konca jak piszesz. Mi się wydaje że wszystko zależy od urzędnika który rozpatrza wniosek. Ja na przykład ująłem wszystkie pozycje ze wszystkich faktur jakie miałem - Pani Urzędzniczka mnie wezwala i poinformowała że nei mogę wszystkiego odliczyć - przedstawiła mi liste pozycji nie do odliczenia - ja tylko podpisałem i gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
www.lazienki24.pl Re: ZWROT VAT róznica 7% a 22% 15.04.09, 11:51 Witam, chcąc rozwiać wszystkie Państwa wątpliwości dotyczące zwrotu VAT za materiały budowlane, udzielę kilku informacji, które udało mi się zdobyć. Otóż, ustawa o zwrocie VAT za materiały budowlane obowiązująca pierwotnie do 30.06.2006, następnie przedłużona do roku 2008, ostatecznie została uznana za ustawę bezterminową. Teraz kwestia numerów PKWiU na fakturach. Według ustawy, osoba sprzedająca nam towar nie jest zobowiązana do wypisania numerów PKWiU danych towarów. Może, lecz nie musi, zrobić tego po naszej prośbie. Oczywiście, wiele cenionych producentów i sklepów umieszcza numery PKWiU dla wygody klientów "z automatu", mimo, że nie jest do tego zobligowana. Brak numeru PKWiU na fakturze nie powoduje jednak pozostawienia złożonego do Urzędu Skarbowego wniosku bez rozpatrzenia. Podatnik nie jest zobowiązany do umieszczania numerów PKWiU na kopiach faktur, a nawet nie powinien tego robić, bo kopia faktury stanie się niezgodna z oryginałem. W razie wątpliwości Urzędu Skarbowego co do podstawności wniosku, może wezwać podatnika do przedstawienia dowodów bądź wyjaśnień dla których żąda zwrotu podatku VAT. Pozdrawiam, Paula www.lazienki24.pl Odpowiedz Link Zgłoś
alinaw1 Re: ZWROT VAT róznica 7% a 22% 15.04.09, 21:58 Czy to oznacza, że zaczynając obecnie remont- mam zbierać faktury i VAt będzie mi zwrócony. Których materiałów to dotyczy? Odpowiedz Link Zgłoś
www.lazienki24.pl Re: ZWROT VAT róznica 7% a 22% 16.04.09, 15:02 Witam, przy zbieraniu faktur za czynności remontowe w mieszkaniu i złożeniu wniosku do Urzędu Skarbowego zostanie Pani zwrócony nie VAT, a różnica podatku pomiędzy stawką 22 a 7-procentową. Zwrot różnicy VATu dotyczy tych towarów, które do 1 maja 2004 roku oprocentowane były 7% podatkiem od towarów i usług, a po tym terminie podlegają 22-procentowemu opodatkowaniu VAT. Szczegółowy wykaz towarów objętych ustawą oraz wszystkie potrzebne wnioski znajdzie Pani tutaj. Pozdrawiam, Paula www.lazienki24.pl Odpowiedz Link Zgłoś
majlo776 Re: ZWROT VAT róznica 7% a 22% 20.04.09, 20:28 niestety teoria różni sie od poraktyki koledze dopisało szczęście natomiast moja mama ma koleżankę w skarbówce i wcale jej to nic nie pomogło musiał mieć PKWiU na każdy towar, a nota krygująca to osobny dokument wprowadzający zmiany do istniejącej faktury i nie ma nic wspólnego z pisaniem po kopii. Pozdrawiam P.S. myślę że to tez jest kwestia na kogo sie trafi ja bez znajomośi nie mam problemów inny mają ciągle Odpowiedz Link Zgłoś
monika.k81 Re: ZWROT VAT róznica 7% a 22% 21.04.09, 10:10 Nowelizacja z 19 września 2007 r. przedłuża obowiązywanie ulgi na czas nieokreślony przy jednoczesnej zmianie limitów odliczeń z jednorazowych do limitów okresowych - pięcioletnich. Jeśli w sierpni zeszłego roku remontowałam CO a tego roku, zmieniam dach, ocieplam dom czy mogę raz ubiegać się o zwrot VAT? Czy muszę to zrobić w określonym czasie np pół roku od poniesionych wydatków czy mam na to owe 5 lat? Odpowiedz Link Zgłoś
alinaw1 A kiełbasa co tu robi? 21.04.09, 16:13 Opadłam po punkcie 26, z podatku zwolnione są sztuczne jelita do kiełbas... Odpowiedz Link Zgłoś
www.lazienki24.pl Re: A kiełbasa co tu robi? 22.04.09, 10:44 Witam, odpowiadając na pytanie monika.k81. Z dniem przedłużenia obowiązywania ustawy odnośnie zwrotu VAT za materiały budowlane na czas nieokreślony zniknęła także norma nakazująca, aby wniosek został złożony najpóźniej sześć miesięcy od zakończenia inwestycji. Teraz obowiązuje zasada, że wniosek może nie może być składany częściej niż raz w roku. Od daty złożenia pierwszego wniosku obowiązuje natomiast pięcioletni okres obliczania limitu kwoty zwrotu VAT. Pozdrawiam, Paula www.lazienki24.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona-26 Pytanie do p.Pauli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.09, 10:38 Witam, bardzo prosze mi powiedzieć, czy jak w lipcu zacznę zbierać materiały budowlane, to ulga będzie mnie nadal obowiązywać? I czy jak nie mam firmy, i jestem z mężem współwłaścicielem mieszknia, to możemy się starać o zwrot różnicy? na kogo brać faktury, mnie czy męża? Dziękuję bardzo i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
www.lazienki24.pl Re: Pytanie do p.Pauli 28.04.09, 14:38 Witam Panią, oczywiście, rozpoczynając zbieranie faktur w lipcu będzie mogła Pani odliczyć sobie VAT za materiały budowlane. Przy ubieganiu się o zwrot różnicy VAT przez małżonków mogą Państwo złożyć jeden wspólny wniosek, bądź dwa oddzielne, jeden złożony przez Panią, drugi przez męża. Jednak w obydwu przypadkach na wnioskach będą musiały pojawić się podpisy obojga małżonków. Dodatkowo, jeśli Pani będzie składać wniosek indywidualnie, to będzie musiała Pani zawiadomić o tym fakcie urząd skarbowy męża i odwrotnie, jeśli Pani mąż złoży wniosek indywidualnie. Przy składaniu wspólnego wniosku faktury mogą być wypisane na obydwu małżonków, tzn. faktury na Panią i Pani męża, faktury tylko na Panią, albo tylko na męża. Jeśli ma Pani jeszcze jakieś pytania, służę pomocą :) Pozdrawiam, Paula www.lazienki24.pl Odpowiedz Link Zgłoś
jolix Re: A kiełbasa co tu robi? 22.04.09, 21:24 Jelita to rozumiem ;) ale tego wcale: papier transparentowy do okien - z wyłączeniem papieru transparentowego do okien (p. 19) JX Odpowiedz Link Zgłoś
majlo776 Re: A kiełbasa co tu robi? 06.07.09, 23:24 też dobre i za co Ci urzędnicy biorą pieniądze Odpowiedz Link Zgłoś
majlo776 Re: A kiełbasa co tu robi? 06.07.09, 23:22 dobre 10/10 to tak jak mnie szkolono do pracy w biurze z zakresu "co zrobić po ugryzieniu przez krokodyla" albo wyjaśnienia od człowieka z BHP że jak Cię teściowa ugryzie to na to jest inny punkt niż kiedy zrobi to koleżanka z pracy Odpowiedz Link Zgłoś
amadeus123 Re: ZWROT VAT róznica 7% a 22% 07.07.09, 12:23 nlepiej odrazu zrobic zakupy wraz z usługą np. w komforcie kupic panele czy wykładzine z uslugą ułożenia podłogi i nie ma problemów z vatem :) Odpowiedz Link Zgłoś
majlo776 Re: ZWROT VAT róznica 7% a 22% 09.08.09, 14:23 no nie tylko w komforcie w wielu innych sklepach też tylko niektórzy sa w stanie zamontować sobie samio więc oszczędzają w ten sposób pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś