Dodaj do ulubionych

JAKIE KOSZTY ZA WYKOŃCZENIE MIESZKANIA?

07.11.03, 13:18
witam wszystkich, za jakiś czas odbieram klucze do mojego upragnionego
mieszkanka, w związku z tym już teraz jestem w "temacie " wykańczania , co
myślicie o kosztorysie za samą robociznę 120/ m2 ( malowanie , glazura ,
sufity , ścianki , jakieś tam przeróbki elek, hydrauliczne w sumie full
service, , + 50/za podłogę parkiet ) Dużo mało , nie mam zielonego pojęcia ,
z góry wielkie dzięki za wszelkie wypowiedzi ,
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Maciek Re: JAKIE KOSZTY ZA WYKOŃCZENIE MIESZKANIA? IP: *.ssss.gouv.qc.ca 07.11.03, 13:51
      Jestem w podobnej sytuacji. Tez kupilem mieszkanie w stanie surowym i mam
      podobne jak ty roboty wykonczeniowe do wykonania. Ktos poinformowal mnie ze
      trzeba liczyc okolo 1 tysiaca zlotych na metr kwadratowy powierzchni.
      • Gość: gosc Re: JAKIE KOSZTY ZA WYKOŃCZENIE MIESZKANIA? IP: 156.24.231.* 07.11.03, 13:59
        jedna z moich kolezanek - mieszkanie 55 m - robila podlogi, drzwi, glazury i
        bialy montaz - zmiescila sie w 5ciu tysiacach! druga - mieszkanie podobne -
        mowila o 80ciu tysiacach (????) - az wierzyc mi sie nie chce....ale...
        ja mam zamiar zmiescic sie (56m2) w max. 30zl/m2 paneli i 30zl/m2 glazury,
        malowanie 5zl/m2 - facet zrobil mi wycene: polozenie paneli, glazury, montaz 3
        drzwi, malowanie plus montaz wc, wanny, zlewu w kuchni, podl.kuchni
        elektrycznej na 9 tys + vat /ceny w Warszawie/
        • Gość: gosc Re: JAKIE KOSZTY ZA WYKOŃCZENIE MIESZKANIA? IP: 156.24.231.* 07.11.03, 14:11
          "P.U.H. Abax-Styl" <biuro@abaxstyl.pl> to oni wycenili te prace remontowe na 9
          tys + vat
      • Gość: zz_nowy Re: JAKIE KOSZTY ZA WYKOŃCZENIE MIESZKANIA? IP: 193.178.143.* 07.11.03, 14:57
        1000???????!!!!!!!!!!
        Tzn jeżeli kupujecie podłogę 350 za metrkw. NAjdroższe farby i drogie płytki +
        bierzecie projektanta wnętrz z ekipą to owszem 1000 za metr jak nic!

Ja miałem genialną ekipę (niezbyt tanią) i za robociznę na 80 m kw wzięli
        nieco ponad 20 000. Cały remont razem z drewnianymi schodami i wszystkimi
        materiałami i wannami itd (do 2 łazienek) wyszedł około 45000

Polecam ich zawsze więc i tym razem - Warszawa i okolice - Tomasz Wagner 602
        607 336.
        pozdrówka
        • Gość: Anonim Re: JAKIE KOSZTY ZA WYKOŃCZENIE MIESZKANIA? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.11.03, 11:06
          Cena wykończenia za mieszkanie 64 m2 bez sprzętu AGD i mebli - ok 25 tys zł.
    • Gość: Maciek Re: JAKIE KOSZTY ZA WYKOŃCZENIE MIESZKANIA? IP: *.ssss.gouv.qc.ca 11.11.03, 13:58
      Okazuje sie, ze kupno mieszkania to tylko czesc przedsiewziecia. Wykonczenie to
      kolejna faza. Wlasnie w listopadzie zajme sie wykonczeniem moich 80 m2
      kupionych jeszcze latem. Po zakonczeniu podam wam koszty.
      • Gość: Zuza Re: JAKIE KOSZTY ZA WYKOŃCZENIE MIESZKANIA? IP: *.chello.pl 12.11.03, 00:12
        Ja już odkładam każdy grosz na urządzenie mieszkania, które według planów
        zacznę na przełomie wiosny i lata 2003.
        Mieszkanie ma 54 m i chcę aby wyglądało naprawdę ładnie i przytulnie. Moje
        założenia są następujące :
        podłoga - deska barlinecka wraz z ułożeniem - ok. 7000 zł
        drzwi wewnętrzne( 2 szt) i zewnętrzne - ok. 4500 zł
        łazienka (glazura,umywalka z szafką, bidet, wc, prysznic, sufit podwieszany,
        baterie, itp.) - ok. 20000 zł
        kuchnia wraz ze sprzętem AGD - ok. 20000 zł
        gładź i malowanie - nie wiem
        łącznie liczę że potrzeba mi około 60 tysięcy złotych, strasznie dużo, ale cóż,
        podobają mi się tylko droższe rzeczy.
        Najwyżej nie kupię mebli, ale podłogi, łazienka i kuchnia to podstawa i robi
        się je na lata, więc chyba warto zainwestować.
        • Gość: JOL Re: JAKIE KOSZTY ZA WYKOŃCZENIE MIESZKANIA? IP: 213.17.161.* 12.11.03, 10:29
          Niebawem ( XI/XII ) będę wykańczał mieszkanie... zatrudniłem biuro
          architektoniczne, które zajęło się zaprojektowanie oraz zakupem i wykończeniem
          mieszkania... wszystko - łącznie z meblami kuchennymi, sprzętem AGD ( nie
          najtańszym ), podłogami, malowaniem, łazienką z wyposażeniem, drzwiami
          wewnętrznymi, szafami wnękowymi( 3 szt. )i oświetleniem plus nadzór i projekt -
          kosztować mnie będzie 60 000zł za 72m2. Przy okazji mam z głowy latanie po
          sklepach i gwarancję na wykonanie przez rok ( w razie niedoróbek nie będę
          musiał ścigać ekipy remontowej, które w dzisiejszych czasach szybko się
          rozpadają lub przeistaczają w inne twory ... )
          • Gość: Maciek Re: JAKIE KOSZTY ZA WYKOŃCZENIE MIESZKANIA? IP: *.ssss.gouv.qc.ca 12.11.03, 13:55
            Tak jak przewidywalem, przy w miare drogim guscie trzeba liczyc okolo 1 tys
            zlotych/m2
            • Gość: Maciek Re: JAKIE KOSZTY ZA WYKOŃCZENIE MIESZKANIA? IP: *.ssss.gouv.qc.ca 14.11.03, 13:41
              Znalazlem firme, ktora za sama zabudowe szafkami ( gora i dol ) oraz kontuar
              okolo 4 m dlugosci chce 14 tys zlotych; co prawda jest to zestaw elegancki, z
              podswietleniem od spodu i od gory, oraz okap nad kuchnia. Ale zastanawiam sie
              czy to nie przydrogo ??
              • Gość: zz_nowy Re: JAKIE KOSZTY ZA WYKOŃCZENIE MIESZKANIA? IP: 193.178.143.* 14.11.03, 14:59
                Stolarz zrobi to za połowę tej ceny z tych samych materiałów (no, może za 60-
                65%) tej ceny.

Niejednokrotnie się o tym przekonałem. Zwłaszcza przy okazji mebli kuchennych.
          • Gość: miszpa Prośba do JOL IP: *.int.pgd.pl / *.crowley.pl 17.11.03, 15:13
            Możesz podać jakiś kontakt do owego biura architektonicznego.

Pozdrawiam
            • Gość: JOL Re: Prośba do JOL IP: 213.17.161.* 17.11.03, 15:48
              tel. 670 - 08 - 72; niestety teraz nie pamiętam nazwy firmy ( nazwę mogę podać
              jutro po sprawdzeniu w umowie... ), tylko nazwisko pani architekt z którą
              współpracuję ... Polecam ich ... są dobrzy ( przynajmniej na razie jest
              wszystko OK )i niedrodzy ... Ja jestem zadowolony ...
              Pozdrawiam
              • Gość: miszpa Re: Prośba do JOL IP: *.aster.pl / *.acn.pl 18.11.03, 11:19
                Dzięki za telefon.

Jeszcze dzisiaj się z nimi skontaktuję... Mam nadzieję, że wkrótce będę mógł z
                czystym sumieniem polecać ich usługi kolejnym zainteresowanym...

Pozdrawiam.
                • cwib Re: Prośba do JOL 19.11.03, 09:09
                  Witam wszystkich w wątku.
                  Wy szukacie informacji, wahacie się czy to drogo, czy można taniej załatwić ten
                  sam efekt.
                  Ja zajmuję się właśnie takim poradnictwem i to zupełnie za darmo dla osób
                  prywatnych - najchętniej z W-wy i okolic, ale z innych miast też mogę pomóc.
                  Dysponuję bieżącym dostępem do kilku tysięcy firm z branży, i monitoruję ich
                  oferty w tym cenowe.
                  Różnice w kosztach wykończenia mieszkania wiążące się tylko z samym poziomem
                  stosowanej marży wynoszą do 40%. Do tego dorzućcie różnice w cenach materiałów
                  używanych do remontu, zależnych od miejsca, w których Wasz wykonawca je kupuje.
                  W praktycznie nie macie szans na kontrolowanie tych cen.
                  Miałem przypadki, że ten sam lokal, te same materiały, ten sam poziom
                  wykonania, a różnica w cenie 50%.
                  W sumie, sami możecie to sprawdzić, ale zajmie to wiele godzin pracy.
                  Oszczędzicie 5% na 30 tys., to daje 1500, a będziecie sprawdzać dwa tygodnie,
                  wykonacie 100 telefonów łączni wydacie 1600.
                  Wszystkich chętnych zapraszam na priv.
                  • Gość: monia Re: Prośba do JOL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.03, 09:53
                    Jezzu, skąd wy bierzecie te ceny???? Ja również odbieram niedługo mieszkanie i
                    kalkulacje mam dużo niższą, a zapewniam, że badziewia nie odstawiam. Nie mam co
                    prawda nagranej jeszcze konkretnej ekipy remontowej, ale wielu moich znajomych,
                    którzy wykończyli niedawno (albo są w trakcie) płacili za wszystko (bez
                    materiałów i mebli oczywiscie) ok. 7 tys. I w to wliczało się: układanie
                    glazuryw łazience, kuchni, terakoty w łazience, przedpokoju i kuchni, ścianka z
                    luksferów, przeniesienie kaloryfera, zamontowanie armatury łazienkowej.
                    Mieszkanie od 47 do ok. 56 m2.
                    Ja nie zamierzam wydać więcej niż 7 tys, bo to nie sztuka wywalić za to samo 10
                    razy tyle!!!!
                  • Gość: Anonim Re: Prośba do JOL IP: 194.9.223.* 19.11.03, 09:55
                    Prawda...... czysta, złota prawda.

Tylko coś nie bardzo mi się chce wierzyć w tą bezinteresowność, wręcz
                    wolontariat.
                    • Gość: monia Re: Prośba do JOL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.03, 10:11
                      Zeniby 7 tys. to wolontariat?
                      • Gość: A Re: Prośba do JOL IP: *.acn.waw.pl 19.11.03, 19:47
                        Monia ma racje, ja za sama robocizne bez materialow zaplace jakies 10tys za 90m2
                      • Gość: Anonim Re: Prośba do JOL IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.11.03, 22:56
                        Chodziło mi o wypowiedż o tej bezinteresownej pomocy przy wyszukiwaniu tanich
                        towarów, A 7 tys za usługę to dla mnie dużo, wykończenie mieszkania przez
                        naprawdę extra fachowca, w dodatku nie zpod ciemnej gwiazdy to na 64m2 6.500zł
                        • Gość: monia Re: Prośba do JOL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.03, 09:03
                          Ok Anonim, nie załapałam :))
                    • cwib Re: Prośba do JOL 20.11.03, 10:15
                      Nie wierzysz? - Sprawdź.
                      Nie będę tutaj wszystkiego tłumaczył, dam informacje na priv.
                  • Gość: tk Re: Prośba do JOL IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.11.03, 23:57
                    Chętnie skorzystam z takiej porady. Proszę o kontakt pod adresem
                    tlazure-małpa-wp.pl.
                  • Gość: Anulla Re: Prośba do JOL IP: 217.137.97.* 21.11.03, 02:01
                    cwib napisał:

> Witam wszystkich w wątku.
                    > Wy szukacie informacji, wahacie się czy to drogo, czy można taniej załatwić
                    ten
                    >
                    > sam efekt.
                    > Ja zajmuję się właśnie takim poradnictwem i to zupełnie za darmo dla osób
                    > prywatnych - najchętniej z W-wy i okolic, ale z innych miast też mogę pomóc.
                    > Dysponuję bieżącym dostępem do kilku tysięcy firm z branży, i monitoruję ich
                    > oferty w tym cenowe.
                    > Różnice w kosztach wykończenia mieszkania wiążące się tylko z samym
                    poziomem
                    > stosowanej marży wynoszą do 40%. Do tego dorzućcie różnice w cenach
                    materiałów
                    > używanych do remontu, zależnych od miejsca, w których Wasz wykonawca je
                    kupuje.
                    > W praktycznie nie macie szans na kontrolowanie tych cen.
                    > Miałem przypadki, że ten sam lokal, te same materiały, ten sam poziom
                    > wykonania, a różnica w cenie 50%.
                    > W sumie, sami możecie to sprawdzić, ale zajmie to wiele godzin pracy.
                    > Oszczędzicie 5% na 30 tys., to daje 1500, a będziecie sprawdzać dwa
                    tygodnie,
                    > wykonacie 100 telefonów łączni wydacie 1600.
                    > Wszystkich chętnych zapraszam na priv.
                    To ja poprosze: wiedzmanna@interia.pl
                    • Gość: moa Re: Prośba do JOL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.03, 09:13
                      Sorry, ale 100 telefonów za nic nie daje kwoty 1600 pln!!!! :)))
                      Resztę też tak liczysz?
                      • Gość: Kasia Re: Prośba do JOL IP: 195.94.207.* 21.11.03, 10:17
                        ja też bardzo, bardzo poproszę! catarinapl@poczta.onet.pl
                        :o) pozdrawiam!
                        • agan5 Re: Prośba do ciwb 21.11.03, 11:04
                          Czy mogę prosić o szczegóły na temat oszczędności przy zakupie materiałów? Mój
                          adres: aniemirowicz@wp.pl
                      • cwib Re: Prośba do JOL 21.11.03, 17:16
                        Przepraszam wszystkich, że dopiero teraz odpowiadam.
                        Myślałem, że zainteresowani odpowiedzą bezpośrednio e-mailem, jest przecież
                        dostępny:
                        cwib@gazeta.pl
                        Te 1600 to skrót, dolicz jeszcze benzynę i czas.
                        Chcecie pomocy dawajcie konkrety.
                        Ja dzisiaj załatwiałem:
                        3 domy w stanie surowym. Układanie glazury - łącznie ponad 600 m2, ścianki
                        działowe 4000 m2 - wszystko na "wczoraj"
                        To co moge dla Was zrobić to będzie w tzw. międzyczasie.
                        Konkrety: metraże, co, z czego, kiedy. Jeśli mam coś zrobić dobrze to muszę
                        wiedzieć jak najwięcej, a i tak potem będziecie uzgadniać bezpośrednio z
                        wykonawcami.
                        Zainteresowanym podam telefony, bo w soboty i niedziele to mam trochę czasu dla
                        dziecka i nie siedzę w internecie
                        Zapraszam.
                        Już także odpowiadam tym, którzy podali e-maile.
                  • pajonkkk Re: Prośba do JOL 21.11.03, 11:33
                    Srednio 16 zlotych za jedno polaczenie????
                    I jest jeszcze cos takiego jak Internet, e-mail...

I jeszcze jedno: NIC nie ma za darmo.

Pozdr
                    Pajonk
                    • Gość: kixx Re: Prośba do JOL IP: *.acn.waw.pl 21.11.03, 17:39
                      Oczywiście,że nic nie ma za darmo.
                      Cwib jest prawdopodobnie na procencie od załatwionych klientów.
                      Ten procent jest prawdopodobnie wliczony w ceny usług.
                      Co wcale nie znaczy,że oszukuje i jego oferta nie jest najtańsza.
                      trzeba jednak podchodzić do niej z ostrożnością
                      • Gość: Maciek Re: Prośba do JOL IP: *.ssss.gouv.qc.ca 24.11.03, 18:39
                        Tak przy okazji, jak organizowaliscie sie z gruzem przy wykonczaniu
                        mieszkania ; czy wynosiliscie w malych ilosciach, czy tez zamawialiscie
                        kontener; ile orientacyjnie kosztuje wynajecie takiego kontenerka ?
                        • Gość: atu Re: Prośba do JOL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.03, 13:20
                          wynajem kontenera kosztuje 200-400 zł/szt i zależy głównie od jego pojemności,
                          ale też od firmy, która go wynajmuje.
                          nawiasem mówiąc w tym wątku wszystka się pomieszało. koszty robocizny,
                          materiałów i projektowania wnętrz. do tego jeszcze naganiacze.
                          można zrobić remont za 100 zł/m2 i za 1000zł/m2. wszystko zależy od kieszeni i
                          wymagań. ja biorę 300zł/m2 za robociznę, transport i materiały pomocnicze .
                          w tej cenie mieści się również projekt gdzie co ma stać i jak wyglądać.
                          projekt można odkupić bez wykonawstwa za 5% wartości robót.
                          pozdrawiam wszystkich remontowątkowców.
    • Gość: kózka Re: JAKIE KOSZTY ZA WYKOŃCZENIE MIESZKANIA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.03, 13:03
      Wyremontowanie 43. metrow bedzie kosztowalo u nas okolo 15 tysiecy zlotych. Z
      czego 3000 kosztuje nas fachman. Fachman wygladzil i pomalowal wszystkie
      sciany, polozyl terakote w przedpokoju i kuchni, oraz teraz bedzie kladl
      glazure w kuchni i lazience.

Aktualnie wydalismy juz 8 tysiecy w tym fachman, wzial juz 2500. Do remontu
      pozostala lazienka i polozenie parkietu (nie chcemy paneli). Parkiet planujemy
      na wiosne 2004(wydatek rzedu 3000 zlotych), wtedy tez bedzie trzeba wymienic
      grzejniki i odnowic balkon.

Takze mieszkanie do remontu to ogolnie horror!;)

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka