Dodaj do ulubionych

Co najpierw: Gladz na sciane czy gres na podloge?

IP: 217.17.46.* 13.11.03, 16:14
Pomozcie, poniewaz musze zrobic remont mieszkania a nie wiem jaka kolejnosc
prac remontowych powinnam zachowac. Prace chce zlecic dwom ekipom i nie wiem
ktora mam zatrudnic najpierw.
Obserwuj wątek
    • Gość: zx Re: Co najpierw: Gladz na sciane czy gres na podl IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 13.11.03, 16:41
      Wydaje mi się, ze należy zachować kolejność jak przy parkiecie:

1. Gładź
      2. Podłoga
      3. Malowanie (osłoniwszy podłogę folią)
      • Gość: zx Re: Co najpierw: Gladz na sciane czy gres na podl IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 13.11.03, 16:42
        Oczywiście przed tym wszystkim usunięcie starej podłogi.
        • Gość: olenka Re: Co najpierw: Gladz na sciane czy gres na podl IP: 217.17.46.* 14.11.03, 13:33
          Jasne :) dzieki
    • asia.su Re: Co najpierw? gres na podłogę! 14.11.03, 15:41
      Ja najpierw zrobiłabym gres na podłogę - to jest jednak brudna robota - wymaga
      zapraw klejowych, szczelin dylatacyjnych ( między podłogą i scianą) ,
      przycinania płytek. Przy takiego rodzaju pracach bardzo łatwo zniszczyć gładź.
      Po zrobieniu gresu zabrałabym się za ściany - gresowej podłodze nic nie
      zaszkodzi, dodatkowo można ja przecież przykryć folią.
      Pozdrawiam
      • Gość: zx Re: Co najpierw? gres na podłogę! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.11.03, 11:28
        Poskrob sobie zaschnięty gips z gresu, to zmienisz zdanie...
        • asia.su Re: Co najpierw? gres na podłogę! 15.11.03, 12:47
          skoro potrafię zeskrobać zaschnięte jedzenie z płyty ceramicznej to czemu nie
          miałabym zeskrobać gipsu z gresu.
          A jeżeli robi sie tylko samą gładź bez zmiany podłogi to co z gipsem na innego
          rodzaju posadzce?? Ja tak mam i jakoś poradziłam sobie z gipsem na deskach
          drewnianych.
          A po zrobieniu gresu nie można juz nic robić ze ścianami?? - bo spróbuj usunąc
          emulsję z gresu.
          A od czego są gazety, kartony i folia??
          W dalszym ciągu uważam że łatwiej uszkodzić gładź niż gres.
          Pozdrawiam
          • Gość: Doki Re: Co najpierw? gres na podłogę! IP: *.218-200-80.adsl.skynet.be 15.11.03, 13:32
            Uszkodzenia gladzi i tak sa nieuniknione, i tak musisz szpachlowac przed
            malowaniem. Emulsje z gresu usunac latwo, gips- hmmmm Na wilgotno zejdzie
            (zeszlo z aluminiowych zaluzji). Fuga- prawie niemozliwe.

A wlasnie ze wzgledu na skrobanie nie mam plyty ceramicznej.

Glosuje za najpierw tynk, potem podloga. Agregat do tynku i te wszystkie rury to
            ciezkie, nieporeczne urzadzenie. Mozna nim uszkodzic nawet gres.
    • Gość: olenka Re: Co najpierw: Gladz na sciane czy gres na podl IP: 217.17.46.* 14.11.03, 16:59
      W ten sam sposob rozumowalam, ale ojciec powiedzial mi zebym zrobila to w
      odwrotnej kolejnosci
      • Gość: M. Re: Co najpierw: Gladz na sciane czy gres na podl IP: *.pentor.com.pl 15.11.03, 16:14
        Zdecydowanie najpierw gładz potem gres.
    • Gość: Janek Re: Co najpierw: Gladz na sciane czy gres na podl IP: *.chello.pl 17.11.03, 15:38
      Ja najpierw zrobiłbym ściany. Jaka to wygoda jak nie trzeba uważać na podłogę.
      Oczywiście podłogi można zabezpieczyć ale chodzenie po tych foliach (muszą być
      grubsze) to żadna przyjemność. Poza tym przy robieniu gładzi bez drabiny się
      nie obejdzie a nawet gres można porysować lub uszczerbić na krawędzi. Bardzo
      trzeba uważać. Przy kładzeniu podłogi najwyżej można ale nie trzeba pobrudzić
      ściane. Ja u siebie podłogi robiłem po malowaniu. Nie było problemów.
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka