Dodaj do ulubionych

wilgoć wzdłuż okna

IP: 62.29.138.* 19.11.03, 14:52
Mieszkam na ostatnim pietrze. Ostatnio zauważyłam na ścianie wzdłuż okna
zawilgocenie ściany ale tylko od parapetu do połowy okna, sufit jest suchy i
jest wszystko (chyba) o.k. Okna są nowe, wymienione 2 lata temu na
plastikowe. Od zewnątrz ściana wzdłuż okna jest sucha, dach nie przecieka (bo
bylyby zacieki na suficie). No i zauważyłam grzyba - na suficie też. O co
chodzi, skąd to zawilgocenie, wygląda to nietypowo, niby nic nie cieknie, od
zewnątrz jest sucho, a w środku do połowy okna mokry pasek przy ramie
okiennej. No i ten grzyb. HELP! pomóżcie, co z tym można zrobić????
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: wilgoć wzdłuż okna IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 19.11.03, 15:02
      Moge sie mylic, ale to pewnie bedzie mostek cieplny, tzn miejscowy brak izolacji
      sciany, prawdopodobnie spowodowany, ehm..., niedoskonala technika montazu okna.
      Teraz to miejsce jest zimniejsze i skrapla sie tam wilgoc.
      Co z tym zrobic? A masz ochote wykuwac i poprawiac ocieplenie?
      • Gość: aga Re: wilgoć wzdłuż okna IP: 62.29.138.* 19.11.03, 15:08
        musiałabym od nowa obsadzić okno???? jejuuuuuu, nieeeee
        czy nic się nie da zrobić???????
        • Gość: wilgoc kysz Re: wilgoć wzdłuż okna IP: *.aster.pl / *.acn.pl 19.11.03, 20:49
          A moze po prostu okna sa tak szczelne ze nie masz naplywu swierzego
          powietrza ?? Wystarcz rozszczelnik okna i od czasu do czasu przewietrzyc ;-)
          Wilgoc powinna zniknac.
    • Gość: ekspert Re: wilgoć wzdłuż okna IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 19.11.03, 21:47
    • Gość: piotr Re: wilgoć wzdłuż okna IP: *.aster.pl / *.acn.pl 19.11.03, 22:25
      Sprawa jest prosta - brak dopływu powietrza a w konsekwencji wentylacji.
      Ja osobiście namawiam do zamontowania nawiewników higrosterowanych.
      Będzie przepływ powietrza - będzie usuwany nadmiar wilgoci, będzie łatwiej
      ogrzać pomieszczenie i będzie można usunąć grzyba.
      Więcej na ten temat www.aereco.com.pl
    • Gość: la Re: wilgoć wzdłuż okna IP: *.crowley.pl 20.11.03, 01:55
      tez mialem problemy z wiglocia w mieszkaniu i po zamontowaniu nawiewnikow
      poprawilo sie do stanu zadawalajacego. A wczesniej, po wymianie okien woda
      doslownie splywala po oknach. U mnie to byla inna przyczyna, ale efekt ten sam:
      wilgoc i grzyb. Teraz, po miesiacu wilgoci brak i grzyb sie nie pojawil,
      wilgoci na oknach nie ma, powietrze jest jakby "swiezsze".

Teraz jeszcze musze popracowac nad lazienka....
      • Gość: jerzy Re: wilgoć wzdłuż okna IP: 195.187.99.* 20.11.03, 09:28
        zakłócona jest wentylacja - po prostu jest jej brak. Okna są szczelne i nie ma
        możliwości wymiany powietrza. Zamontować trzeba nawiewniki AERECO, VENTAIR lub
        inne i problem zniknie - wejdź na www.oknonet.pl tam jest dużo informacji.
        Jak nic nie zrobisz to będzie gorzej.
        • Gość: aga BARDZO WAM DZIĘKUJĘ IP: 62.29.138.* 20.11.03, 11:02
          jesteście kochani :)

powiedzcie mi tylko czy te nawiewniki mogę zamontować sama, czy trzeba brać
          fachowca i ile to kosztuje
          • ali_cja1 kratki wywiewne hydrosterowane 20.11.03, 12:10
            Witam serdecznie,
            A co myślicie o kratkach wywiewnych higrosterowanych podłączanych do wentylacji
            grawitacyjnej? Słyszałam o zasilanych elektrycznie i bez takiego zasilania.Czy
            i które zlikwidowałyby problem skraplania się wody na oknach łazienki mającej
            10 m2 i wysokości ok. 2,6 m ? Ich zaletą jest brak ingerencji w okna czy ściany.
            Pozdrawiam
            Ala
            • Gość: piotr Re: kratki wywiewne hydrosterowane IP: *.aster.pl / *.acn.pl 20.11.03, 20:48
              Zamontowanie samych kratek to pomyłka. To tak jakby się zastanawiać czym
              zapłacić gotówką czy kartą nie mając pokrycia ani w jednym, ani w drugim.
              Brakuje dopływu powietrza, którego wymiana pozwala osuszać pomieszczenia,
              usuwać zanieczyszczenia (np. meble wydzielają trujące substancje - lakier i
              klej), normalnie oddychać. Kratki mechaniczne to dobre rozwiązanie tylko w
              jednym przypadku - muszą być włączone nonstop. Takie kratki, które są
              wystarczająco wytrzymałe by pracować ciągle produkuje np. firma HELIOS. Można
              też kupić podobne rozwiązania w innych firmach. 100% pewności, że wentylatorek
              nabyty w supermarkecie to tylko dobry wypełniacz śmietnika.
              Powodzenia
          • Gość: la Re: BARDZO WAM DZIĘKUJĘ IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 21.11.03, 00:58
            Te ktore ja montowalem to nawietrzniki higrosterowane dwukierunkowe, koszt z
            montazem 176 zl za sztuke brutto - mozna odliczyc od podatku ,(montowalem w
            kazdym pokoju).

Lepiej zaprosic fachowca, czas montazu (dla niego) to 20 min, i trzeba troszki
            poodkurzac. Ale i tak "czyta robota". Sam montowalbym chyba pol dnia jeden i
            tak bym tego tak dobrze nie zrobil.

na stronie www.aereco.com.pl (bodajze)znajdziesz namiary na specow

trzymaj sie
            • Gość: aga Re: BARDZO WAM DZIĘKUJĘ IP: 62.29.138.* 21.11.03, 09:44
              dzięki za info o koszcie, bałam się że nie będzie mnie stać poki co :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka