prawdziwy.rycho 20.03.09, 17:40 Czy wymaga zgłoszenia budowa chodnika na mojej działce z połączeniem się do istniejącego przy ciągu pieszym od strony ulicy. Jest to pas o szer. 1 m.między moją działką a ulicą.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tomek-Dortmund Re: budowa chodnika IP: *.versanet.de 20.03.09, 20:25 oczywiscie!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy.rycho Re: budowa chodnika 21.03.09, 08:12 Witam! Skoro to takie "oczywiste" to proszę o przepis regulujący ten problem bo jakoś nie znalazłem w Prawie budowlanym konkretnych danych.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek-Dortmund Re: budowa chodnika IP: *.versanet.de 21.03.09, 11:42 Pomiedzy dzialka a ulica jest chodnik ktory nalezy do miasta czy gminy, wyobraz sobie ze kazdy ten kawalek ma zrobiony inaczej, z innego materialu, innego koloru i w roznym wykonaniu. Kazda dzielnica czy ulica ma swoj charakter architektoniczny, jesli stoja wille, to napewno nie bedzie pozwolenia na zbudowanie wierzowca czy hali produkcyjnej. Zreszta miasto ponosi odpowiedzialnosc za swoje ulice i chodniki, jesli ty swoja nie fachowa reka cos zmienisz, nie wiedzac ze moze twoje plyty sa w zimie sliskie, czy sa bardzo nie trwale, zle podloze zastosowales, powstaja dziury, to w jaki sposob miasto ma ustrzec swoich mieszkancow przed takimi niespodziankami? Wiec primo: bezpieczenstwo mieszkancow secundo: architektura no i po trzecie nie masz uprawnien. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cromwell Re: budowa chodnika IP: 94.246.145.* 21.03.09, 12:00 jest jeszcze jeden powod zgloszenia w przyszlosci wszyscy zabulimy podatek od deszczu wiec gmina musi miec w ewidencji dodatkowe powierzchnie pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy.rycho Re: budowa chodnika 21.03.09, 13:47 My się chyba trochę nie rozumiemy. Po połączeniu chodnika z mojej działki /1 m/ nikt po nim nie będzie chodził tylko moja rodzina aby dojść z miejskiego do posesji. Wykonuję go z materiału takiego samego jaki jest miejski. dlatego upieram się,że to jest bzdurny przepis.A ponadto proszę podać mi konkretny przepis w Prawie budowlanym, bo ja coś nie widzę gdzie to jest napisane.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cromwell Re: budowa chodnika IP: 94.246.145.* 21.03.09, 13:58 nie troche ale nie rozumiemy sie po calosci moge podac na dzien dobry 100 bzdurnych przepisow co nie znaczy ze nie obowiazuja zamiast dywagowac na forum wybierz sie do gminy albo buduj nieszczesny chodnik bez pozwolenia pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lena Re: budowa chodnika IP: *.50-82-r.retail.telecomitalia.it 21.03.09, 19:08 mnie rowniez interesuje ten temat. na pewno po remoncie domu bedziemy musieli zrobic cale podworko. wiem ,ze to sa duze koszty. moja powierzchnia to 10 metrow na 3m, i jeszcze jedna powierzchnia 12 m na 4. znajoma w tamym roku robila tylko paski szerokie na metr, dlugie okolo 30 metrow - zaplacilam 8 tys. zlotych. wziela najtansza kostke. czy faktycznie to tak duzo. moze ktos podzieli sie doswiadczeniem. musze uwzglednic owy koszt. dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: budowa chodnika IP: *.chello.pl 21.03.09, 23:24 Chyba nie do końca potrafisz opisać zaistniałą sytuację. Piszesz w jednym zdaniu, że bydowany chodnik mieści się pomiędzy twoją działką a ulicą. jeśli tak jest to jakim sposobem chcesz budować na czyjejś działce? Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy.rycho Re: budowa chodnika 22.03.09, 15:36 Wszystko się zgadza. Buduję na swojej działce ale 1 m chodnika od mojej granicy musi byc połączony z chodnikiem miejskim. I o to tu chodzi o ten 1 m czy musi byc na to zgłoszenie do Gminy a konkretnie o przepis. nikt z pozostałych mieszkańców coś takiego nie zgłaszał, chociaż wykonali chodnik nawet wzdłuż swego budynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leo Re: budowa chodnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.09, 00:54 Ryśku, po prostu zadzwoń do starostwa i się zapytaj. Co kraj to obyczaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: budowa chodnika IP: *.chello.pl 26.03.09, 12:32 Jednym słowem budujesz na nie swojej działce... :) Jak kolega napisał - zadzwonić do UM i zapytać, pewnie machną ręką. Odpowiedz Link Zgłoś
cromwell1 Re: budowa chodnika 26.03.09, 18:09 pewnie reka nie machna nie wiadomo do kogo nalezy droga w mysl przepisow zarzadzajacy droga nadrzedna odpowiada za wszelkie wezly i skrzyzowania wiec trza instytucje zapytac o pozwolenie nie wiemy czy to droga gminna czy krajowka podpadajaca pod gddkia dochodzi jeszcze kwestia metrowego pasa "zieleni" mie wiadomo do kogo nalezy wiec chyba warto wybrac sie do ksiag wieczystych swoja droga;) warto utrzymac pas zieleni oddzielajacy chodnik od ogrodzenia w swietle przepisow kto ma pas ten nie musi odsniezac chodnika pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: budowa chodnika 26.03.09, 16:43 Chcesz działać na terenie,który nie jest Twoja własnością,a więc swrawę należy uzgodnic z właścicielem terenu - kieruj sie logika.A czy na twojej dzialce ktoś moze robic coś bez uzgodnienia z Tobą? Odpowiedz Link Zgłoś
telefon08 Re: budowa chodnika 27.03.09, 12:40 Czy budowa tarasu na własnym podwórku przy domu z wyjściem na ogród też wymaga pozwolenia i jeśli tak,to czy to jest płatne Odpowiedz Link Zgłoś