Dodaj do ulubionych

HALOGENY W SUFICIE PODWIESZANYM - co ile?

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.11.03, 21:35
Witam

Co ile powinno się rozmieszczać halogeny w suficie podwieszanym, wysokość od
sufitu podwieszanego do podłogi - 245cm, na podłodze gres polerowany, jeden
szreg halogenów, jakie są nakorzystniejsze odległości między halogenami dla
żarówek 50W, 35W, 20W.
Obserwuj wątek
    • Gość: Jacek Re: HALOGENY W SUFICIE PODWIESZANYM - co ile? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.03, 21:43
      Wszystko zależy od wielkości pomieszczenia i co ma być oświetlone
      • Gość: Anonim Re: HALOGENY W SUFICIE PODWIESZANYM - co ile? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.11.03, 22:11
        korytarz, szerokość 140cm, ściany w kolorze ciemne wino burgundzkie z domieszką
        rdzy (mój fachowiec mówi na to "czerwień klubowa"). do oświetlenia cały
        korytarz.
        • Gość: Wicio Re: HALOGENY W SUFICIE PODWIESZANYM - co ile? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.03, 23:29
          Narysuj sobie plan korytarza, pomyśl jakie halogenki chcesz stosować (o jakim kącie świecenia), narysuj sobie stożki światła (z boku będą to trójkąty a od gór kółka) i juz będziesz z grubsza wiedział co ile.
          A najlepiej odpal jakis progrm do projektowania wnętrz.
        • Gość: nik_i Re: HALOGENY W SUFICIE PODWIESZANYM - co ile? IP: *.crowley.pl 28.11.03, 13:42
          A może zamiast halogenów takie plafony wbudowane w sufit podwieszany. (plafon
          to złe oświetlenie, ale nie wiem jak to się nazywa, jak jest sufit podwieszany
          to w niego wbudowane są plastykowe lub szklane matowione lub białe spore
          prostokąty np. 30x60, a za nimi jest żródło światła)
          Widziałąm u znajomych i żałuję, że sama o czymś takim nie pomyślałam.
    • Gość: jurek Re: HALOGENY W SUFICIE PODWIESZANYM - co ile? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.03, 08:53
      Odleglosc zalezy rowniez od jakosci opraw oswietleniowych. Dobre oprawy (np.
      ERCO) mozna rozmiescic nawet co 1 - 1,2 m. Zwykle "oczka" halogenowe duzo
      gesciej, zeby uzyskac dobra rownomiernosc. Przy takim kolorze scian radze
      raczej zastosowac dobre oprawy. Programy do projektowania oswietlenia
      znajdziesz na www.lighting.pl. Mozesz tez zadzwonic do jakiejs firmy
      projektujacej oswietlenie (robia to bezplatnie) i tam zrobia szybkie
      przeliczenie. W Warszawie np. Luxmaster, Luxmat, Es System, Krulen.

pozdr.
      jurek
    • Gość: Anonim Re: HALOGENY W SUFICIE PODWIESZANYM - co ile? IP: 194.9.223.* 02.12.03, 10:58
      A może podzielicie się doświadczeniem, jesli macie takie oswietlenie to co ile
      ono jest rozmieszczone i z jaką mocą świecą żarówki.
      • Gość: Kate Re: HALOGENY W SUFICIE PODWIESZANYM - co ile? IP: *.energis.pl 02.12.03, 11:52
        Mój fachowiec polecił mi do łazienki o wymiarze 5,5 m2 wmontowanie 12 halogenów
        20W. Będą zapalały się na dwa przyciski, jeden będzie zapalał 5 halogenów, a
        drugi 7... Są rozmieszczone "na chybił trafił" ;)) wydaje mi się, że przedpokój
        nie musi być intensywnie oświetlony... spróbuj włączyć żarówkę 100W i zobacz
        czy tyle światła ci wystarcza?
        pozdrawiam,
        K.
        • Gość: wilma Re: HALOGENY W SUFICIE PODWIESZANYM - co ile? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.03, 15:53
          chce Wam powiedziec, ze takie oswietlenie jest juz nie modne, razem z tymi
          wszysetkim gipsowkami, ktore robicie w swoich mieszkaniach. Jesli juz to
          lepiej zastosowac rozwiazanie podane w watku powyzej chodzi mi o te plafondy,
          czy cos w tym stylu. Jesli jeszcze mozesz sie zastanowic nad tymi halogenami
          to przemysl to dokladnie bo niedlugo bedziesz zalowac,pozdr
          • Gość: anonim Re: HALOGENY W SUFICIE PODWIESZANYM - co ile? IP: *.idea.pl 03.12.03, 10:26
            ech jak ja lubię takie porady...
            Sufit podwieszany nie modny - no tak, lepiej żeby rura gazowa "leciała" po
            wierzchu. Dla mnie sufit podwieszany nie jest celem wystroju tylko ELEMENTEM
            wystroju.
            Halogeny nie modne - a co da taką barwę światła i takie skupienie światła - to
            też jest tylko środek.

Wszystko nalezy stosować umiejętnie. Ja np nie montowałbym halogenów w salonie,
            bo tam bardzij pasuje światło rozproszone, ale tam gdzie chcę coś ożywić,
            pobudzić lub wyeksponować to jak najbardziej wszelkie środki są wskazane.

A tak w ogóle to wszystko jest kwestią gustu, ja nie krytykuję Twoich plafonów
            i nie oczekuję krytyki mojego rozwiązania, tylko porady jak najlepiej
            wykorzystać to co mam.
            • Gość: wilma Re: HALOGENY W SUFICIE PODWIESZANYM - co ile? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.03, 10:48
              spoko, nie gniewaj sie, chcialam tylko rzec, ze te wszystkie wynalazki na
              dluższą mete moga okazać sie nie trafione, oczywiście każdy ma swój gust. Ja
              lubie we wnętrzach rzeczy ponadczasowe, zeby za kilka lat nie okazało sie ze
              nie moge patrzec na moje mieszkanie. A co do spraw zwiazanych z gipsowkami i
              sufitami podwieszanymi to u moich znajomych po 8 latach zaczely sie sypac.
              Stad moje zdanie, a plafondow nie mam, tylko jeden :)))
              pozdrowionka
              Wilma
        • Gość: jurek Re: HALOGENY W SUFICIE PODWIESZANYM - co ile? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.03, 12:54
          Biorac po uwage, ze zwykla zarowka 100W ma 1360 lm, zas zarowka halogenowa
          Halostar Starlite 20W G4 - 320 lm, a wiec 5*20W to 1600 lm (tak wiec wiecej niz
          zwykla zarowka), to takie porownanie zapalajac sobie zarowke 100W jest
          nieporozumieniem. Halogeny beda dawaly wiecej swiatla. Poza tym zalezy jeszcze
          w jakiej oprawie sa zamontowane (jakosc odblysnika, szybka matowa czy
          przezroczysta itp.). Takie "projektowanie" oswietlenia "na oko" to duze
          nieporozumienie. Lepiej zasiegnac porady fachowcow (tzn. projektantow
          oswietlenia) majac juz dobrane konkretne oprawy. To pozwoli unknac przykrych
          niespodzianek.

pozdr.
          jurek

PS. Dane z katalogu zrodel swiatla firmy OSRAM.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka