Dodaj do ulubionych

pralko-suszarka - czy warto?

IP: *.icpnet.pl 07.12.03, 20:11
Czy taka pralko-suszarka faktycznie ulatwia zycie i jest cos warta, czy moze
to tylko bajer, z ktorego pozniej nie bede korzystac. W sklepach nie ma zbyt
duzego wyboru, wiec nawet trudno cokolwiek porownywac.
Czy moglibyscie mi cos poradzic i podzielic sie doswiadczeniami?
Obserwuj wątek
    • dziuunia Re: pralko-suszarka - czy warto? 08.12.03, 13:26
      Moim zdaniem warto.Mam niedużą i w dodatku b.wąską łazienkę w której po prostu
      nie ma miejsca na suszenie.I kiedy jakieś 2 lata temu zepsuła mi się
      poprzednia pralka decyzja była prosta-pralko-suszarka.Kupiłam Amicę,tyle że
      model jest z 2000 roku chyba i z tego co wiem już go nie produkują. Zajmuje
      mniej miejsca niż osobno pralka i suszarka(ma głębokość 40 cm),a sprawuje sie
      bez zarzutu w obu rolach.Jest praktyczna bo 5 kilowa,ma 1000/600
      obrotów,temperatura skokowo od 30 do 90.Suszarkę można nastawić na dwie
      temperatury-mniejszą do rzeczy delikatniejszych typu skarpetki,koszulki, i
      większą-do ręczników,pościeli i rzeczy z czystej bawełny np.dzinsów.Generalnie
      można suszyć większość ubrań,ale należy sprawdzac na metkach instrukcje.Fakt
      że np.pościel jest później trochę pognieciona,ale można wyprasować albo
      skrócić czas suszenia i powyciąganą dosuszyć na zwykłej suszarce(ja mam taką
      składaną).Za to z ręcznikami jest duża wygoda.
      Ja -jeżeli ta pralka popsułaby się- na pewno kupiłabym też pralko-suszarkę.
      POZDR
      • Gość: wirk Re: pralko-suszarka - czy warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.03, 19:03
        mam 15 letnie doświadczenie z pralko-suszarką candy. Używana jest 3 - 4 razy w
        tygodniu. wszystko, co można suszyć mechanicznie jest suszone. w najbliższym
        czasie kupię nowe urządzenie (oczywiście będzie to znowu pralko - suszarka) ale
        już nie candy, bo nie chcę trzeci raz inwestować kilkaset złotych w łożyska.
        prawdopodobnie będzie to electrolux (tańszy wariant) lub aeg (droższy).
    • Gość: chris Re: pralko-suszarka - czy warto? IP: *.icpnet.pl 08.12.03, 21:43
      Dzieki za wypowiedzi - jestem coraz bardziej przekonana.

Jeszcze tylko jedno pytanie: czy faktycznie jest to droga inwestycja? Mam na
      mysli uzywanie pralko-suszarki?
      • asia.su Re: pralko-suszarka - czy warto? 08.12.03, 22:13
        pranie trzeba dosyć długo suszyć- jeżeli wypierzesz 5 kg bawełny to musisz ją
        suszyć co najmniej na 2 razy (max załadunek suszarki to 2,5 kg bawełny- innych
        tkanin odpowiednio mniej) - czym mniej bielizny do suszenia tym lepiej.
        W czasie suszenia suszarka cały czas bierze wodę - maleńki strumyczek - ale
        stale.
        Ja opcji suszenia używam tylko w awaryjnych sytuacjach - ale ja mam gdzie
        rozwiesić mokre pranie.
        Pozdrawiam
        • dziuunia OT 08.12.03, 22:44
          Ja w kwestii pobierania wody w trakcie suszenia.Nie zauważyłam żeby moja
          pralko-suszarka to robiła.Dlaczego więc Twoja to robi?Do czego ta woda jest
          potrzebna?Moja jest kondensacyjna i nie słychać żeby coś ciurkało.W instrukcji
          też nie znalazłam wyjaśnienia n/t.Nie ma potrzeby odkręcania wody przy
          suszeniu.Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedź.
          POZDR
          • asia.su Re: do Dziuuni 11.12.03, 21:49
            Moja tak robi- w ten sposób oddaje ciepło- ten strumyczek jest ciepły.
            Nie wiem na czym polega kondensacyjność pralko suszarki. Ja kiedyś czytałam, że
            są 2 rodzaje pralko -suszarek -
            jedne, które oddają ciepłą parę wodną bezpośrednio na zewnątrz - wymagają
            podłączenia do jakiegoś czegoś (wentylacji?)- bo nie mogą ciepła wypuszczać
            bezpośrednio np do łazienki,
            i drugie, które ciepło oddają w wodę- pobierają więc podczas całego procesu
            suszenia zimną wodę. Ja właśnie taką mam.
            Pozdrawiam
    • Gość: Mors Re: pralko-suszarka - czy warto? IP: *.acn.pl 12.12.03, 09:53
      Czasami zapominam, że ją mam ale jak dziecko wróciło z brudnymi rzeczmi z
      kolonii i następnego dnia znów szykował nam się wyjazd, była
      nieoceniona,zwłaszcza,że padał deszcz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka