Gość: gosc IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 11.12.03, 14:46 Czy mozecie polecic najlepszy piec gazowy dwufunkcyjny do nowego 2pokojowego mieszkania? Dzieki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asia971 Re: Jaki piec gazowy dwufunkcyjny do 50m mieszkan 11.12.03, 15:08 Jeśli chcesz niedrogi a dobry to polecam piece firmy Torus. Sama taki mam i jestem zadowolona, dobre są też piece z firmy Termet. Kosztują ok. 2500 zł. Są jeszce markowe typu: Junkers lub Vaillnt, ale to już wydatek rzędu 4000 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
anna.konda Re: Jaki piec gazowy dwufunkcyjny do 50m mieszkan 11.12.03, 16:10 Też polecam torusa. Luknij www.torus.pl Parę lat pracuje - bardzo inteligentne urządzonko. Odpowiedz Link Zgłoś
zencol Re: Jaki piec gazowy dwufunkcyjny do 50m mieszkan 11.12.03, 19:23 Odwiedź również: www.ulrich.com.pl Życzę owocnych poszukiwań. Odpowiedz Link Zgłoś
nelu Re: Jaki piec gazowy dwufunkcyjny do 50m mieszkan 12.12.03, 12:14 2500 to w tej chwili kosztują małe dwufunkcyjne piece Vaillanta czy Buderusa. Sugeruję pogrzebać w internecie na stronach obu tych firm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Jaki piec gazowy dwufunkcyjny do 50m mieszkan IP: *.swic.dialup.inetia.pl 12.12.03, 22:02 Junkers Euroline kosaztuje okolo 3000. Do tego regulator doliczajac to oklo 200 zlociszy No ale regularator do kazdego trzeba kupic. Co do Ulircha to kraza rozne opinie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cn Re: Jaki piec gazowy dwufunkcyjny do 50m mieszkan IP: *.wloclawek.cvx.ppp.tpnet.pl 12.12.03, 07:47 Ja polecam gazowy dwufunkcyjny Saunier Duval model Themis 23E www.saunierduval.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
zencol Re: Jaki piec gazowy dwufunkcyjny do 50m mieszkan 12.12.03, 22:28 Adamie, istotnie o ulrichu krążą różne opinie. Ale są to opinie wygłaszane przez ludzi nie znających istoty rzeczy. Być może, że nie widziały tych urządzeń na własne oczy, nie mówiąc o znajomości ich parametrów. Przy 50 m. kw. powierzchni do ogrzania, nie znam kotła który ma tak małą moc minimalną. W tych wymienionych moc zredukowana i tak przekracza dwukrotnie zapotrzebowanie. A ulrich jest dwufunkcyjny, ma zamkniętą komorę spalania (możliwość podłączenia komina "turbo")i modulację w pełnym zakresie. Ja nie słyszałem o awaryjności tych urządzeń. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Jaki piec gazowy dwufunkcyjny do 50m mieszkan IP: *.swic.dialup.inetia.pl 13.12.03, 16:44 Nie wiem czemu ale jakos te kocialki nie ciesza sie zbytnia popularnoscia na forum Muratora.Mozna sobie poczyatc cos takiego: "Producentem kotlow Ulrich GmbH ( producent taki w rzeczywistosci nigdy nie istnial i nie istnieje) jest koreanska firma Kyung Dong Boiler. Prosze zagladnac na strone www.boiler.co.kr Generalnym importerem kotlow Kyung Dong Boiler na terytorium Polski jest warszawska firma Novoterm Sp. z o.o. 03-152 Warszawa, ul. Modlinska 248, sprzedajace je pod nazwa Ulrich GmbH. Z dokumentow zamieszczonych na stronie internetowej firmy Novoterm Sp. z o.o. ( www.ulrich.com.pl ) wynika, ze firma Novoterm ma certyfikaty odpowiednich urzedow do produkcji kotlow Ulrich GmbH w Polsce. Kotly ich natomiast nie posiadaja wymaganych prawem polskim tzw. tabliczek znamionowych. Dlaczego ? Novoterm Sp. z o.o. sprzedal w Polsce 2002 roku: - 1400 sztuk kotlow olejowych Kyung Dong Boiler - 800 sztuk kotlow kondensacyjnych Kyung Dong Boiler - 1000 sztuk gazowych kotlow wiszacych Kyng Dong Boiler ( zrodlo: "Polski Instalator" Nr.7/8 2003, Wywiad z Prezesami Novoterm Sp. z o.o.. ) Pozostaje pytanie, czy sprzedajac w ciagu tylko jednego 2002 r. ponad 3 000 kotlow, mala prywatna firma Novoterm Sp. z o.o. zatrudniajaca w roku 2001 okolo 20 pracownikow, jest w stanie podolac serwisowi. Zaplecze finansowe na ewentualne problemy jakosciowe ( zaden producent nie jest od nich wolny) z ponad 3 000 tysiacami kotlow w jednym roku i zwiazana z tym odpowiedzialnosc Generalnego Dystrubutora Novoterm Sp. z o.o. wydaja sie niekoniecznie zabezpieczone. A zgodnie z prawem w wypadku problemu polskiego uzytkownika z kotlem Kyung Dong Boiler nie odpowiada za niego prawnie firma koreanska, tylko polski Wylaczny Dystrybutor firma Novoterm Sp. z o.o. Ulrich GmbH nie moze odpowiadac - bo nie istnieje, tak jak nie istnieje Terminator, Matrix albo Solaris. Polecam strony internetowe krajow niemieckojezycznych: www.ulrich.de www.ulrich.at www.ulrich.ch I co ? I nic. Tak jak w tej piosence. Inna sprawa jest sprawdzenie sie kotlow koreanskich w innych warunkach klimatycznych tj. naszych polskich przy minus 30 C. Lacze pozdrowienia " To jest z forum Muratora. Nie powiedzialem ze to zly kociol czy cos w tym sensie. Poza tym jakos poza polskim sdresem sieciowym to zadnego innego dotyczacego kociolkow to niema. Hmmm,jak dla mnie to troche dziwne Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zencol Re: Jaki piec gazowy dwufunkcyjny do 50m mieszkan 14.12.03, 09:03 Proszę sobie wyobrazić, że "Novoterm" radzi sobie doskonale z serwisowaniem wymienionych urządzeń. Bierze się to z tego, że serwisowaniem muszą zajmować się autoryzowani instalatorzy. Jeżeli instalataor nie wypełnia tego obowiązku lub odmawia, musi zapomnieć o autoryzacji na sprzedaż, montaż i oczywiście serwis. Żebym nie był posądzony o złe intencje, chcę nadmienić, że Viessmann rónież prowadzi taką politykę. I ma się dobrze. Trzeba spełniać odpowiednie kryteria, reszta jest prosta. Kolego Adamie, Murator czasami stosuje tanie chwyty, to zależy jakimi kieruje się pobudkami. Najlepiej dotrzeć do źródeł, czyli użytkownika i jego zapytać o opinię. Po paru sezonach grzewczych można uzyskać bardzo wiarygodne informacje. To tyle. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Jaki piec gazowy dwufunkcyjny do 50m mieszkan IP: *.swic.dialup.inetia.pl 14.12.03, 10:09 To akurat nie Murator stosuje taka polityke tylko osoby ktore siedza na forum podobnym do tego. Co to stosowania tanich chwytow to sie za bardzo akurat nie za bardzo zgodze. Przedstawiaja za i przeciw i to klint musi wybrac. Zreszta wystarczy w wyszukiwarce na forum Muratora wpisac Ulrich to wyskoczy okolo 50 postow.Nie powiedzialem ze sa tylko negatywne,sa tez pozytywne. Poza tym poza Polska marka Ulrich jest raczej malo popularna. Jakos nie moge sie dokopac do innych stron poswieconych Ulrichowi poza strona polska. Troche dziwne jak dla mnie ze serwisowanem zajmuja sie autoryzowani instalatorzy.Nie wiem jak jest gdzie indziej ale u Junkersa to serwsowaniem zajmuje sie autoryzowany serwis i w zasadzie powiniem byc tylko do serwisowania a od montazu sa autoryzowani instalatorzy.Nie chodzi ze sie czepiam ale moze instalator tez ma od razu "patent" na serwis.Nie mowie ze nie :) Poza tym ze wszystkim jest tak ze "jednemu sie podoba corka,drugiemu tesciowa" Firm zajmujacych sie kociolkami jest duzo i wszystkie funkcjonuja to znaczy ze maja klientow. Jednemu sie podoba to a drugiemu co innnego Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zencol Re: Jaki piec gazowy dwufunkcyjny do 50m mieszkan 14.12.03, 17:21 Wracając do meritum. Trudno jest dobrać urządzenie do ogrzania tak małej powierzchni. Jedyne znane mi, którego moc minimalna zaczyna się od 4[kW] i jest modulowana w pełnym zakresie, to właśnie produkt wprowadzony na nasz rynek przez Novoterm. Najmniejszy kocioł moduluje w zakresie od 4[kW] do 10 [kW] na potrzeby c.o., a na c.w.u. moc jest podniesiona do 15[kW]. Odpowiedz Link Zgłoś
gaz-serwis Re: Jaki piec gazowy dwufunkcyjny do 50m mieszkan 29.04.15, 20:11 Odnośnie wyboru kotła przeczytałem fajny art. w linku poniżej. Zwrócił uwagę na ważne zagadnienia. Zagrożeń ze strony producentów jest wiele. montaz-kotlow.pl/problemy-wspolczesnych-urzdzen-dlaczego-madry-wybor-marki-i-modelu-kotla-jest-tak-wazny.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rsad Ulrich GmBH? IP: *.pbks.pl 16.12.03, 09:56 Gość portalu: Adam napisał(a): > Nie wiem czemu ale jakos te kocialki nie ciesza sie zbytnia popularnoscia na > forum Muratora.Mozna sobie poczyatc cos takiego: > > "Producentem kotlow Ulrich GmbH ( producent taki w rzeczywistosci nigdy nie > istnial i nie istnieje) jest koreanska firma Kyung Dong Boiler. > Prosze zagladnac na strone www.boiler.co.kr > > Generalnym importerem kotlow Kyung Dong Boiler na terytorium Polski jest > warszawska firma Novoterm Sp. z o.o. 03-152 Warszawa, ul. Modlinska 248, > sprzedajace je pod nazwa Ulrich GmbH. > Skąd się wzięło te Ulrich GmBH? Nie znalazłem niczego takiego ani na stronach www.ulrich.com.pl ani www.novoterm.com.pl. Natomiast z wypowiedzi Albert Kuliczkowski - prezes zarządu, Michał Ernest Kuliczkowski - członek zarządu wynika, że Ulrich jest nazwą na polski rynek dalekowschodniego producenta kotłów. Fragmenty ze stron www.ulrich.com.pl: <http://www.ulrich.com.pl/artykuly/press_b.php?dzial=k&id=6> 1. Pod marką ULRICH kryje się największy na świecie - pod względem liczby sztuk wytwarzanych rocznie - pojedynczy, stosujący japońskie technologie producent z zakładami produkcyjnymi rozmieszczonymi w Azji Wschodniej. 2. Marka ULRICH jest odzwierciedleniem naszych ambicji eksportowych. Krótka, twardo brzmiąca, obcojęzyczna nazwa jest nieodzownym elementem strategii istnienia na rynkach Europy Środkowowschodniej. rsad Odpowiedz Link Zgłoś