benia2500 13.06.09, 14:29 w starym domu są piece w każdym pomieszczeniu co gorsza nie ma gazu ziemnego to co zrobić z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grupa_psb Re: jakie ogrzewanie 15.06.09, 13:14 Najłatwiej jest zrobić ogrzewanie elektryczne. Jednak nie jest ono tanie w eksploatacji. Jeśli jest miejsce na skład opału, można zrobić instalację centralnego ogrzewania na paliwo stałe - np. pelety, które nie są tak brudzące, jak węgiel. Konieczne jest jednak wykonanie całej instalacji, czyli łącznie z grzejnikami. Odpowiedz Link Zgłoś
benia2500 Re: jakie ogrzewanie 23.06.09, 08:50 rozumiem że olejowe może być, ale czy to bezpieczne, bo gaz płynny którego eksploatacja też nie jest tania jak i elektryczne o piecu węglowym ani myślę dlatego że węgiel mało tego że jest drogi to jeszcze brudna robota, dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
gontek4 Re: jakie ogrzewanie 03.09.09, 13:18 ... węgiel może jest brudny, ale mylisz się co do jego ceny. Najtaniej wychodzącym paliwem do ogrzewania domu centralnym ogrzewaniem jest kalowyczny eko-groszek, a eko-groszek to nic innego tylko węgiel odpowiednio przerobiony tak, żeby był ekologiczny i bardziej wydajny. Co do brudnej roboty to tez różnie bywa. Jak kocioł ma taki specjalny pojemnik, do którego można wsypać zapas paliwa i z którego sam je pobiera, to kontakt z eko-groszkim ogranicza się do wysypania z worka do zasobnika. Mam doświadczenia z takim kotłem firmy per-eko, więc pozwoliłem sobie na polemikę z Twoją wypowiedzią. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rillo Re: jakie ogrzewanie 03.09.09, 09:39 polecam ogrzewanie elektryczne TERMAR www.termar.pl Odpowiedz Link Zgłoś
tilla3 Re: jakie ogrzewanie 02.10.09, 18:58 może elektryczne o ile załatwisz sobie 2 tanią taryfę i będziesz grzała bardziej w tych wyznaczonych godzinach, ale polecam licznik przedpłatowy, nie dostaniesz wtedy jakiegoś wyrównania, bo z tymi prognozami róznie jest, kupujesz prąd na kartę kiedy i ile chcesz i jestes na bieżąco, liczniki załatwia się w Energii, nie wiem tylko, czy teraz są płatne czy nie Odpowiedz Link Zgłoś
ekopiece.net Re: jakie ogrzewanie 04.10.09, 15:05 Idealnym rozwiązaniem są ekopiece, czyli piece kominkowe na pelet: www.ekopiece.net Można zastosować ekopiec z rozprowadzeniem ciepłego powietrza lub ekopiec z płaszczem wodnym i wtedy jest normalne wodne C.O. Ale przede wszystkim nie napisałaś o jakiej powierzchni jest mowa i ile jest pomieszczeń oraz czy jest możliwość i chęć budowy kotłowni, np. czy jest piwnica, którą można zaadoptować na kotłownię. W każdym razie filozofii wielkiej tu nie ma: albo ogrzewanie bezobsługowe ale drogie (gaz, olej, prąd) albo tanie, ale obsługowe (pelet, węgiel). Odpowiedz Link Zgłoś
rillo Re: jakie ogrzewanie 06.10.09, 08:08 najbardziej dyskretna instalacja i wygoda ogrzewania plus rozsadne koszty eksploatacji dzieki nowoczesnemu systemowi sterowania. piekne i eleganckie grzejniki elektryczne z naturalnego kamienia. naprawde polecam, bo mam je u siebie od trzech lat i uwazam za jedna z najbardziej trafnych decyzji w kwestii nowego domu. grzejniki elektryczne www.termar.pl Odpowiedz Link Zgłoś