Dodaj do ulubionych

jakie ogrzewanie

13.06.09, 14:29
w starym domu są piece w każdym pomieszczeniu co gorsza nie ma gazu ziemnego
to co zrobić z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • grupa_psb Re: jakie ogrzewanie 15.06.09, 13:14
      Najłatwiej jest zrobić ogrzewanie elektryczne. Jednak nie jest ono tanie w
      eksploatacji. Jeśli jest miejsce na skład opału, można zrobić instalację
      centralnego ogrzewania na paliwo stałe - np. pelety, które nie są tak brudzące,
      jak węgiel. Konieczne jest jednak wykonanie całej instalacji, czyli łącznie z
      grzejnikami.
      • benia2500 Re: jakie ogrzewanie 23.06.09, 08:50
        rozumiem że olejowe może być, ale czy to bezpieczne, bo gaz płynny którego
        eksploatacja też nie jest tania jak i elektryczne o piecu węglowym ani myślę
        dlatego że węgiel mało tego że jest drogi to jeszcze brudna robota, dziękuję.
        • benia2500 Re: jakie ogrzewanie 23.06.09, 08:52
          palety???
        • gontek4 Re: jakie ogrzewanie 03.09.09, 13:18
          ... węgiel może jest brudny, ale mylisz się co do jego ceny. Najtaniej wychodzącym paliwem do ogrzewania domu centralnym ogrzewaniem jest kalowyczny eko-groszek, a eko-groszek to nic innego tylko węgiel odpowiednio przerobiony tak, żeby był ekologiczny i bardziej wydajny. Co do brudnej roboty to tez różnie bywa. Jak kocioł ma taki specjalny pojemnik, do którego można wsypać zapas paliwa i z którego sam je pobiera, to kontakt z eko-groszkim ogranicza się do wysypania z worka do zasobnika. Mam doświadczenia z takim kotłem firmy per-eko, więc pozwoliłem sobie na polemikę z Twoją wypowiedzią. Pozdrawiam
    • rillo Re: jakie ogrzewanie 03.09.09, 09:39
      polecam ogrzewanie elektryczne TERMAR www.termar.pl
    • tilla3 Re: jakie ogrzewanie 02.10.09, 18:58
      może elektryczne o ile załatwisz sobie 2 tanią taryfę i będziesz grzała bardziej
      w tych wyznaczonych godzinach, ale polecam licznik przedpłatowy, nie dostaniesz
      wtedy jakiegoś wyrównania, bo z tymi prognozami róznie jest, kupujesz prąd na
      kartę kiedy i ile chcesz i jestes na bieżąco, liczniki załatwia się w Energii,
      nie wiem tylko, czy teraz są płatne czy nie
    • ekopiece.net Re: jakie ogrzewanie 04.10.09, 15:05
      Idealnym rozwiązaniem są ekopiece, czyli piece kominkowe na pelet:
      www.ekopiece.net
      Można zastosować ekopiec z rozprowadzeniem ciepłego powietrza lub
      ekopiec z płaszczem wodnym i wtedy jest normalne wodne C.O.
      Ale przede wszystkim nie napisałaś o jakiej powierzchni jest mowa i
      ile jest pomieszczeń oraz czy jest możliwość i chęć budowy kotłowni,
      np. czy jest piwnica, którą można zaadoptować na kotłownię.
      W każdym razie filozofii wielkiej tu nie ma: albo ogrzewanie
      bezobsługowe ale drogie (gaz, olej, prąd) albo tanie, ale obsługowe
      (pelet, węgiel).
      • rillo Re: jakie ogrzewanie 06.10.09, 08:08
        najbardziej dyskretna instalacja i wygoda ogrzewania plus rozsadne koszty
        eksploatacji dzieki nowoczesnemu systemowi sterowania. piekne i eleganckie
        grzejniki elektryczne z naturalnego kamienia. naprawde polecam, bo mam je u
        siebie od trzech lat i uwazam za jedna z najbardziej trafnych decyzji w kwestii
        nowego domu.
        grzejniki elektryczne www.termar.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka