Dodaj do ulubionych

Piec dwufunkcyjny Wiessman

IP: *.chello.pl 17.12.03, 13:00
Mam w mieszkaniu (dwa poziomy ok 100 m2) piec dwufunkcyjny Wiessmana.
Zastanaiam się czy kupić do niego elektroniczny programator temperatury -
koszt to ok. 400 zł, czy też pozostac przy regulatorach przy grzejnikach.
Jeżeli ktoś ma doswiadczenie w eksploatacji takiego pieca niech napisze, w
jaki sposób najlepiej ograniczyć wydatki na gaz.

Michał
Obserwuj wątek
    • Gość: Marek Re: Piec dwufunkcyjny Wiessman IP: *.skk / 212.244.141.* 17.12.03, 16:28
      Koniecznie załóż programator, będziesz miał wyraźnie niższe rachunki w stosunku
      do tych bez zamontowanego regulatora (chyba że masz dużo czasu wolnego i sam
      będziesz robił za regulator ;-) ). Możesz kupić najtańszy pokojowy z
      tygodniowym zegarem (koszt rzędu 200 zł - producent dowolny) lub zdecydować
      się na sterownik pogodowy o ile do twojego modelu pieca Viessman oferuje
      takowy.
      Marek
      • zencol Re: Piec dwufunkcyjny Wiessman 17.12.03, 21:09
        Zimno, Panie Marku, zimno. Ale kombinuj dalej.
        • Gość: Marek Re: Piec dwufunkcyjny Wiessman IP: *.skk / 212.244.141.* 18.12.03, 12:05
          Możesz wyjaśnić o co Ci chodzi ?
          Pozdrawiam Marek
      • Gość: ol Re: Piec dwufunkcyjny Wiessman IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 18.12.03, 12:20
        a jak regulowac bez programatora na samym piecu, zeby troche zaoszczedzic?
        • Gość: Marek Re: Piec dwufunkcyjny Wiessman IP: *.skk / 212.244.141.* 18.12.03, 13:33
          To miał być żart z tym ręcznym regulowaniem. Żart dlatego że musiałbyś biegać
          cały dzień od termometru do pieca i wyłączać (wyłączać) go w momencie
          osiągnięcia żądanej temperatury w pomieszczeniu.
          Marek
          • Gość: Janek Re: Piec dwufunkcyjny Wiessman IP: *.lubin.dialog.net.pl 18.12.03, 19:01
            Kochanienki-zimno, zimno. wiesz cos troche o regulacji temp. ale nie do końca-
            no i straszysz porządnych ludzi. i to przed świętami. Nieładnie. Żadne bieganie
            z termometrem Michałowi nie grozi. Jeżeli ma zawory termostatyczne (napewno ma)
            to te mądrale przejmuja nnnza niego ganianie. Ustawia tylko na kotle
            odpowiednia temperaturę i podobnie na zaworach, potem trochę obserwacji,
            jeszcze troche podregulowania i zimę masz z głowy. Zgadzam sie natomiast że
            termostat pokojowy to dobra i przydatna rzecz, ale nie niezbędna. Regulator
            pokojowy wyposażony w czujnik temperatury reguluje pracę kotła na podstawie
            temperatury w danym , wybranym pomieszczeniu, które uważa sie za preferencyjne.
            Za pomocą regulatora ustala sie temp. w pomieszczeniu na wymaganym poziomie. W
            pozostałych pomieszczeniach i tak musisz wyregulowac ta termostatach.
            reasumując: termostat pokojowy to dobra rzecz- ale bez przesady . Pozdrawiam.
            • zencol Re: Piec dwufunkcyjny Wiessman 18.12.03, 20:45
              Mareczku, Jasiu uprzedził mnie w wyjaśnieniu tego prostego zagadnienia,
              chociaż nie do końca. Otóż termostat pomieszczeniowy umieszczony najczęściej w
              najchłodniejszym pomieszczeniu np.: hall, pokój dzienny itp. wymusza na kotle
              dostarczanie ciepła, aż temperatura powietrza w tym miejscu osiągnie żądaną
              wielkość. W innych pomieszczeniach tę rolę przejmują głowice termostatyczne na
              grzejnikach. Zamykające zawory grzejnikowe głowice skracają niejako obieg
              grzewczy, całe ciepło idzie do grzejnika w pomieszczeniu ze sterownikiem. Z
              praktyki wiem, że odpowiednio zestrojone przepływy w instalacji i prawidłowo
              ustawiona automatyka to frajda w komforcie cieplnym i niewygórowane rachunki
              za energię. Pzdr.
            • Gość: Marek Re: Piec dwufunkcyjny Wiessman IP: *.clk.net / *.sobieszow.net 18.12.03, 20:53
              Czy moja w mojej wypowiedzi można znaleśc jakies akcenty swiadczące o tym że
              kogos straszę ? Nigdzie równiez nie twierdzę że jestem fachowcem od ogrzewania -
              bo nim nie jestem, nawiasem mówiąc wiekszość "fachowców" nie jest godna tego
              miana. Ale czy Ty wiesz kiedy wyłączy sie piec który nie ma założonego jakiegoś
              typu regulatora ? Oczywiście wówczas gdy temperatura w instalacji osiągnie
              nastawiona na piecu i wszystko było by OK gdyby nie to że sama instalacji ma
              straty ciepła do otoczenia (zakładam że pokoje są nagrzane już według
              indywidualnych nastaw na zaworach które zamkneły dopływ wody do grzej.) i taki
              piec oczywiście natychmiast sie włączy żeby podgrzać wodę ponownie. Oczywiście
              dużo tej wody nie ma a samych rurkach, dobrze zaprojektowana instalacji itd.
              minimalizuje te straty ale one są i będą. A zima jest długa a gaz drogi. Ale
              każdy ma swoją opinię i dobrze ich wysłuchać - konsekwencje swoich decyzji i
              tak ponosimy indywidualnie.
              Pozdrawiam Marek
              • zencol Re: Piec dwufunkcyjny Wiessman 19.12.03, 19:44
                Mareczku, automatyka kotła a termostat pomieszczeniowy (pokojowy) to są
                urządzenia, które mają różne zadania. Ta pierwsza steruje pracą kotła w
                funkcji jego temperatury (pompa obiegowa cały czas pracuje), a termostat
                pokojowy steruje kotłem (pompą obiegową i palnikiem)w funkcji temperatury
                powietrza w pomieszczeniu w którym się znajduje. Uzupełnieniem systemu
                regulacji są głowice na grzejnikach. To musi działać.
            • Gość: Michał Re: Piec dwufunkcyjny Wiessman IP: *.chello.pl 22.12.03, 10:40
              Dzięki tak jak myslałem. Ten regulator i tak bedzie "zbierał" temperaturę z np.
              dużego pokoju, a co w przypadku gdy w jednym pomieszczeniu nikt przez dłuższy
              czas nie przebywa? Chyba wystarczy skręcić zawór termostatyczny w konkretnym
              kaloryferze.

Pozdrawiam
              • zencol Re: Piec dwufunkcyjny Wiessman 23.12.03, 21:22
                Właśnie tak. WESOŁYCH ŚWIĄT!
    • Gość: Marzencia Re: Piec dwufunkcyjny Wiessman PILNIE IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.02.04, 21:27
      Prosze pomozcie, mam dwufunkcyjny piec Viessmanna i spada mi szybko cisnienie
      wody w obiegu, co to oznacza????? I co robic? POzdrawiam
      • Gość: gosc Re: Piec dwufunkcyjny Wiessman PILNIE IP: *.swic.dialup.inetia.pl 02.02.04, 21:41
        znaczy to ze gdzies woda sobie znalazla droge ujscia.Tzn nie leci tam gdzie
        powinna :(((.
        Poogladaj czy gdzies jakis wyciekow nie widac
        • Gość: Marzencia Re: Piec dwufunkcyjny Wiessman PILNIE IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.02.04, 22:08
          No wlasnie wyciekow nie widac, wydaje mi sie ze jzu wszedzie sprawdzilam! Czy
          tylko taka moze byc tego przyczyna??? Co proponujesz? bardzo sie tym prawde
          mowiac zdenerwowalam i nie wiem co robic....
          • zencol Re: Piec dwufunkcyjny Wiessman PILNIE 02.02.04, 22:29
            Marzeńciu nie łudź się, cudów nie ma, woda musi gdzieś wyciekać. Szukaj dalej.
            Pzdr.
            • Gość: Marzencia Re: Piec dwufunkcyjny Wiessman PILNIE IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.02.04, 22:49
              dzieki, ale wcale mnie nie pocieszyles... u mnie w mieszkaniu nic nie widac,
              moze widac u sasiadow? u mnie sucho... Pozdrawiam!
              • Gość: gosc Re: Piec dwufunkcyjny Wiessman PILNIE IP: *.swic.dialup.inetia.pl 03.02.04, 21:15
                Jak masz rurki polozone na scianie i jest wyciek to bedzie widac i u Ciebie i u
                sasiadow na dole.
                Niema sily.Gdzies to musi uciekac
      • jetbang Re: Piec dwufunkcyjny Wiessman PILNIE 03.02.04, 22:13
        chyba ze to model z wymienniczkiem to może być wymiennik dziurawy i woda
        ucieka!!! do drugiego obiegu !!!
        • Gość: Marzena Re: Piec dwufunkcyjny Wiessman PILNIE IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.02.04, 21:41
          Rury niestety ida prawie ze wylaczniepod podloga wiec nic nie widac... co
          najwyzej sasiad z dolu moze zobaczyc...ale z drugiej strony wody w instalacji
          jest tak malo... i chyba okazalo sie ze cos bylo niedokrecone, teraz czekam na
          rezultat czy sie poprawi czy nie :-) Dzieki wszystkim! pozdrowionka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka