Dodaj do ulubionych

regulator temp do Junkresa

IP: w3cache.* / 195.150.72.* 03.01.04, 10:41
chodzi mi o ten regulator,ktory montuje sie na scianie w
pomieszczeniu.coz......ceny okolo 450-500 zl sa nie dla mnie a jest mi
potrzebne takie urzadzenie.moze wiecie gdzie mozna kupic taniej?jakies
hurtownie?promocje....duze?
iza
Obserwuj wątek
    • zencol Re: regulator temp do Junkresa 03.01.04, 21:46
      Iberko, o jakim kociołku Junkersa mowa?
      • iberka Re: regulator temp do Junkresa 03.01.04, 22:25
        oo:-) jak milo,ze to Ty:-)
        to junkers ZW 23,a mnie zaraz zaboja rachunki za gaz....jako,ze nasze velux'y
        maja fatalne szyby i sporo ciepeka ucieka no i ten junkres bez regulatora to
        tragedia,ehh.a nie wiesz jak mozna kupic taniej szyby do velux'ow?serwisant
        powiedzial 500 za sztuke a ja mam 9okien:-)
        iza
        • zencol Re: regulator temp do Junkresa 04.01.04, 09:00
          Witam. Możesz zastosować najprostszy regulator TR za ok.100,-PLN, lub TRZ
          tygodniowy za (chyba) 360,-, lub np. radiowy, który nie wymaga okablowania za
          411,-. Veluxy to nie moja dziedzina, przykro mi. Pzdr.
        • Gość: Adam Re: regulator temp do Junkresa IP: *.swic.dialup.inetia.pl 04.01.04, 12:04
          TRZ (tygodniowy) katalogowo 413,29 brutto
          TR (dzienny) katalogowo 104,73 brutto
          • iberka Re: regulator temp do Junkresa 04.01.04, 14:40
            ten dzienny to taki bialy kwadracik z jednym kolczkiem do regulacji?nie wiem
            czy dobrze kojarze?
            iza
            • zencol Re: regulator temp do Junkresa 04.01.04, 17:39
              Tak, ustawiasz jedną wartość na całą dobę. Kolega Adam podał precyzyjnie ceny,
              ja nie pamiętałem aż tak, a dodatkowo zapomniałem, że nastąpiła podwyżka w
              Junkersie. Ale radiowy kosztuje tyle ile podałem. Pzdr.
              • Gość: iberka Re: regulator temp do Junkresa IP: w3cache.* / 195.150.72.* 04.01.04, 18:04
                napisz mi jeszcze prosze jak dziala owe regulatory tzn jak one sie sprawdzaja
                w uzyciu.czy zuzycie gazu po zamontowaniu takiego regulatora jest naprawde
                mniejsze?obecnie bez regulatora zaplacilismy prawie 300 zl <za
                X,XI>,mieszkanie 72 mkw,ogrzewane okolo 12-14h na dobe, w weekendy wiecej.
                iza
                • zencol Re: regulator temp do Junkresa 04.01.04, 22:10
                  Zakładając, że straty ciepła są niewielkie, różnicę w mniejszym zyżyciu gazu
                  powinnaś odczuć. Na temat zasady działania termostatów pomieszczeniowych
                  rozpisywaliśmy się w innych wątkach na tym forum. Zakup i instalacja jest jak
                  najbardziej wskazana. Pzdr.
                • Gość: Adam Re: regulator temp do Junkresa IP: *.swic.dialup.inetia.pl 04.01.04, 22:18
                  Nie widzialem radiowego w cenniku Junkersa.
                  Jak dzialaja?
                  Tak w skrocie - to ustawia sie regulator na wybrana temperature i sam
                  jej "pilnuje".Dlatego powinien byc umiejscowiony w najbardziej reprezentacyjnym
                  miejscu zeby nie cyganil,jak bedzie gdzies w przeciagu to jak go "zawieje" to
                  sie piec wlaczy,jak gdzies w kacie gdzie bedzie cieplo to wylaczy mimo ze
                  ogolnie bedzie chlodniej.
                  W tym TR to jest jedna temperatura ustawiona na caly dzien.
                  W TRZ mozna sobie ustawiac rozne temperatury na rozne pory dnia.
                  Maksymalnie moze byc 6 nastaw.
    • Gość: czma Re: regulator temp do Junkresa IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 05.01.04, 00:03
      Kup uniwersalny regulator tygodniowy EUROSTER 2005. Kosztuje ok. 180 zł.
      • zencol Re: regulator temp do Junkresa 05.01.04, 19:16
        Oczywiście, uniwersalny EUROSTER spełni wymagania. Radiowy EUROSTER RX
        wymieniłem dlatego, że nie wymaga położenia przewodu i lokalizację regulatora
        można dowolnie zmieniać, aż do ustalenia właściwego miejsca dla niego. Pzdr.
        • iberka Re: regulator temp do Junkresa 05.01.04, 20:08
          dziekuje bardzo za wszelkie informacje:-).ta cena 180 zl za regulator
          tygodniowy bardzo mi sie podoba.czy w nim tez mozna ustawic sobie rozna temp
          na rozne pory dnia?ja mam kabelki w scaine i poki co to z niej tylko
          wystaja.regulator bedzie zamontowany na scianie kolo drzwi,przeciagow tam nie
          ma ale stoi szafa i regulator bedzie z boku tej szafy ale nie caly
          schowany.jest duzy luz miedzy sciana a szfa zostawiony wlasnie na ten
          regulator.a skad bede wiedziec czy dobrze dziala?juz tylko na wyczucie czy
          jest mi zimno czy goraco?czy ten euroster mozna zobaczyc gdzies w sieci?
          iza
          • Gość: Adam Re: regulator temp do Junkresa IP: *.swic.dialup.inetia.pl 05.01.04, 20:21
            "Programowanie jest możliwe z dokładnością do jednej godziny, tzn., że w ciągu
            doby Euroster-2005 może przełączyć temperatury dzienną i nocną do 24 razy, co
            przy siedmiodniowym cyklu programowania daje możliwość 168 przełączeń w ciągu
            tygodnia."

To z opisu Euroster 2005 E

Pelen opis mozna znalesc na
            www.euroster.com.pl/e2005_instrukcja.htm
            Milego grzania i niskich rachunkow za gaz :)))

• iberka Re: regulator temp do Junkresa 05.01.04, 20:39
              :-) zdazylam juz pobiegac po stronkach www i znalazlam eurostery:-).spodobaly
              mi sie dwa....i prosze napisz mi ,ktory bedzie lepszy.roznica w cenie zadna;-0
              wiec bede wdzieczna za informacje.mam na mysli euroster 2016 i 2020 <przy tym
              2020 jest jakis jeden z jakims termistorem a ja nie mam pojecia co to i do
              czego:-) i czy lepiej na kabelku czy w srodku?no i ten 2020 ma 7 dni w cyklu
              5+2 i mni wydaje,ze tak byloby lepiej,bo my rzeczywiscie w tygdniu spedzamy w
              domu noce a w weekendy wypada wiecej:-).no i czy ceny w tym sklepie wwww sa Ok
              czy wyzsze niz w sklepie stacjonarnym?
              www.systemgaz.republika.pl/Euroster.htmiza
              • Gość: Adam Re: regulator temp do Junkresa IP: *.swic.dialup.inetia.pl 06.01.04, 12:28
                Hmmm.Na stronie Eurostera niema tego regulatora 2016.Ale jest na stronie
                Systemgaz-u.Dziwne.
                Jak dla mnie osobiscie to ten 2016 ma ciekawszy wyglada.Ale to kwestia
                indywidualna.Jak to mowia "o gustach sie nie dyskutuje".
                Co do dolkadnosci 0,25 C to ma swoje plusy i minusy.
                Taki spadek jest praktycznie niewyczuwalny a jak o tyle spadnie to sie kociolek
                wlaczy.Jak dla mnie to 0,5 jest w zupelnosci wystarczajaca dokladnoscia.

Na tej stronie sa dystrybutorzy to mozna podzwonic i sie popytac jakie sa ceny
                i porownac : www.euroster.com.pl/mapka.htm
                Tylko trzeba pamietac ze do ceny ze sklepu w sieci dopchodzi jeszcze oplata za
                przesylke.I wtedy sie moze okazac ze roznica jest bardzo niewielka.
                Udanych zakupow :)
                • Gość: iberka Re: regulator temp do Junkresa IP: w3cache.* / 195.150.72.* 06.01.04, 23:10
                  no wlasnie wlasnie,2016 wyglada bardzo ladnie a jako kobietka zwrocilam na
                  to uwage...chociaz u mnie i tak bedzie w malo odwiedzanym pokoju,na bocznej
                  scianie wiec bedzie tylko mnie sie podobal:-))))))).
                  no a co z tym ustawianiem na 7 dni w systemie raz na 7 dni lub na 5 i 2 dni?
                  ktory lepszy?i ten jakis termo....cos tam na kabelku albo bez jabelka?co to i
                  po co to?i lepiej na kabelku czy bez?:-)
                  iza
                  • Gość: Adam Re: regulator temp do Junkresa IP: *.swic.dialup.inetia.pl 06.01.04, 23:59
                    Regilator powinien byc w najbardziej reprezentatywnym pomieszczeniu.Nie
                    powinien byc w sypialni gdzie temperatura jest raczej nizsza niz w reszcie
                    mieszkania i gdzie jest przewaznie chlodniej.
                    Regulator mozna ustawic jak sie chce przeciez.Kazdy dzien moze byc inaczej.
                    • iberka Re: regulator temp do Junkresa 07.01.04, 22:08
                      no wlasnie ale ja kable mam w scianie w sypialni:-( i to na dodatek jest
                      pokoj ,w ktorym jest ciagle zimno niestety.ale ten regulator jeden ma czujnik
                      na kabelku wiec latwoej byloby czujnik nad framuga drzwi przeniesc do cieplego
                      salonu niz sciane kuc ....dobrze mysle?
                      iza
            • Gość: Michał Re: regulator temp do Junkresa IP: *.chello.pl 09.02.04, 10:16
              Do junkersa to to coś raczej nie pasuje, dzwoniłem przed chwilą do sklepu
              zamieszczonego na podanej stronie. I sprzedawca powiedział, że nie poleca do
              Junkersa - podobno narzekają instalatorzy, że nie da się sprogramować obu
              urządzeń.
              Z tymi regulatorami to jakieś straszne zamieszanie. Wydaje ni się, że nie warte
              ceny. Iberka dobrze zrobiła kupując buty.
              Pozdrowienia
              • iberka Re: regulator temp do Junkresa 09.02.04, 23:34
                dziekuje Michale....buty wyszly:-(,bo mialy za dobra cene<ehh te wyprzedaze>
                wiec szukam dalej.....chyba,ze w Krakowie jest jakas inna Bata poza ta w
                Zakopiance?:-)
                iza
              • Gość: *** Re: regulator temp do Junkresa IP: *.swic.dialup.inetia.pl 10.02.04, 00:54
                Da sie je dopasowac jakims sposobem
                ale nie beda tak idealnie wspolpracowaly jak oryginalny regulator.Nieraz nie
                warto oszczedzac pare zlotych.
                Przy koszcie calego centralnego to roznica 200 zlotych naprawde jest niewielka
    • Gość: czma Re: regulator temp do Junkresa IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 05.01.04, 23:31
      Euroster 2005 jest prosty w obsłudze i reaguje na różnice temperatur +/- 0,25
      st.C. Masz możliwość nastawienia na dwie różne temperatury z dokładnością do
      0,25 st..
      Euroster 2020 ma możliwość ustawienia na cztery różne temperatury, ale
      dokładność regolatora wynosi +/-0,5 st.C.
      W opinii instalatorów Euroster 2005 jest bardziej niezawodny. Ale ta opinia
      może wynikać z tego, że Euroster 2020 jest nowym modelem, z którego
      programowaniem chyba sobie nie radzą
      • Gość: anonim Re: regulator temp do Junkresa IP: 194.9.223.* 07.01.04, 10:43
        POczytałem trochę na temat Eurostera 2005 i porównując do programatora Junkersa
        TRZ 12-2 mam następujące uwagi
        - Junkers ma zupełnie inny rodzaj programowania, jest tyle możliwiości
        zaprogramowania temperatury ile jest programów (czyli 6) (a nie 2 temperatury
        do teoretycznie 9 programów a faktycznie mamy do dyspozycji 3)
        - Jest odwrotna metoda programowania - program przypisuje się do dni, godzin i
        temperatury, wg mnie jest to korzystniejsze
        - czas programów ustalamy z dokładnością minut
        • iberka Re: regulator temp do Junkresa 07.01.04, 22:12
          czyli eoroster'a nie warto?
          teraz to juz mam kompletny metlik w glowie:-(((((((((
          iza
          • Gość: Adam Re: regulator temp do Junkresa IP: *.swic.dialup.inetia.pl 07.01.04, 22:30
            Jezeli z tymi kabelkami jest taki metlik to lepiej kupic regulator radiowy.
            Tylko co do tego ze mozna go przenosci to nie za bardzo.No chyba ze sie bedzie
            pamietalo o odkreceniu glowicy tam gdzie bedzie regulator.Tak musi byc.Tam
            gdzie jest regulator to albo glowica odkrecona na maksa caly czas albo wogole
            zdjeta.Jednak wg mnie wystarczy ja odkrecic.
            Co do roznicy miedzy regulatorami.
            Nieraz nie warto oszczedzac pare zlotych.
            Jezeli jest juz kociolek Junkersa to niech i taki bedzie regulator.Co komplet
            to komplet.Nieraz nie warto oszczedzac pare zlotych.Wiem,te "pare" to 2 razy
            tyle.
            Ciezka decyzja przed Toba.

P.S.
            Jezeli kociolek jeszcze na gwarancji to lepiej warto kupic
            oryginalny.Nieoryginalny regulator to zawsze powod to "przyczepienia" sie ze
            cos moglo byc nie tak jak sie cus zepsuje
            • Gość: Anonim Re: regulator temp do Junkresa IP: 194.9.223.* 08.01.04, 09:30
              regulator radiowy również trzeba podłączyć do pieca - tylko część odbiorczo
              nadawczą. Musi to zrobić osoba z autoryzacją. U mnie kosztowało to 30zł
              (przyszedł i podłączył kabelek do pieca oraz podpił pieczątkę w karcie
              gwarancyjnej (WAŻNE!!) - resztę zrobiłam ja).
              A z regulatorem jest znacznie przyjemniej, ciszej i bardziej wydajnie.
              Regulator Junkers TRZ12-2 kosztuje w OBI 380zł brutto, jest bardzo estetyczny,
              nie za duży i dość łatwo się programuje.
              • Gość: Anonim Re: regulator temp do Junkresa IP: 194.9.223.* 08.01.04, 15:10
                Wyszło że gaziarz był pijakiem a ja jestem kobietą ;-)
                Gwarancję gaziarz podbił
                Podłączenie programatora ja zrobiłem
                • Gość: iberka Re: regulator temp do Junkresa IP: w3cache.* / 195.150.72.* 08.01.04, 21:41
                  no to mam kompletny metlik w glowie.szczerze powiem,ze bardziej jestem
                  skierowana w strone tego eurostera ,bo junkers ma juz 3 lata ponad wiec na
                  pewno nie jest juz na gwarancji.Poza tym mieszkam w mieszkaniu,ktore
                  niewiadomo kiedy bede musiala opuscic a wszystko co tu robie nie zostanie mi
                  zwrocone wiec jak wladuje 400 zl w regulator to moze sie okazac,ze za 3 mce
                  juz nie bede tu mieszkac a regulator zostanie...no i te 400 zl to prawie 1/3
                  mojej pensji wiec baaaaardzo duza suma jak dla mnie.No i montaz.....ja sama
                  nic nie zrobie,bo sie na tym nie znam i nie mam zadnego mzczyzny w
                  poblizu,ktory zrobilby cokolwiek wiec za wszystko musze dodatkowo placic
                  jakims obcym ludziom...smutne ale prawdziwe,ehh.380 zl a 180 czy 230 to roznia
                  prawie polowiczna.....nie wiem co zrobie.mam jeszcze kilka dni do namyslu ale
                  od kilku tez nie robie nic innego tylko chodze kolo pieca i mysle.
                  A wytlumaczcie mi jak junkers dziala bez regulatora tzn co powoduje,ze on sie
                  wlacza do grzania?
                  iza
                  • Gość: Anonim Re: regulator temp do Junkresa IP: 194.9.223.* 09.01.04, 09:02
                    Nie jestem wielkim specjalistą ale wiem jedno, szlag mnie trafiał jak piec się
                    włączał co 10 minut na 3-4 minuty i to tak ciąge, po prostu nie do
                    zaakceptowania. Najpierw szum pompy, po chwili terkotanie, pożniej wybuch
                    płomienia i znowu szum
                    Teraz albo działa i tylko szumi, albo jest fantastyczna, kompletna cisza.
                  • Gość: Adam Re: regulator temp do Junkresa IP: *.swic.dialup.inetia.pl 10.01.04, 23:05
                    No inwestowac w nieswoje to tak troche nieciekawie
                    Tym bardziej ze nie wiesz jak dlugo tam bedziesz mieszkala.Jezeli to tylko
                    chwilowe - ale znowu nie wiadomo ile czasu ma trwac ta chwila - to wystarczy
                    ten najprostszy z eurostera.
                    Poza tym jest jeszcze u Ciebie ten klopot z tymi kabelkami do regulatora,sa w
                    sypialni.To wtedy dobry bylby radiowy.

Bez regulatora kociolek mierzy temperature na powrocie,i jak jest za niska to
                    sie wlacza :)
                  • Gość: pietrucha Re: regulator temp do Junkresa IP: 80.54.115.* 07.02.04, 02:59
                    Mam też Junkersa i chyba też ZW23. Do tego regulator TR-200 Wcześniej miałem
                    TR-100 ale pozwalał tylko na 1 włączenie dziennie, a TR-200 pozwala na 3.
                    Dokładnie to są 3 okresy grzania (słoneczko) i 3 oszczędzania (księżyc) - w
                    każdym regulacja ciągła (co ,05st)
                    Np. w dzień ustawiam 20st a w nocy 17,5st. Programy oddzielne na każdy dzień
                    tygodnia (ale można zdefiniować jeden na cały tydzień) i tzw. urlop - czyli
                    czasowe wyłączenie grzania dziennego na wybrana liczbę dni.
                    Poprzedni właściciel domu zapłacił za TR-200 ale monter go nie zamontował
                    tylko dał TR-100. Trochę się z nim pomęczyłem, i miałem właśnie kupować
                    Euroster ale przypadkiem zasiągnąłem opinii fachowca i powiedział, że Euroster
                    tańszy jest, ale reguluje skokowo, natomiast Junkers TR-200 ma regulację
                    ciągłą. Różnica jest taka jak między sprawdzaniem: za zimno/za ciepło (prawie
                    jak w żelazku) w stosunku do: bardzo zimno(mocno grzej)/cieplej(zmniejsz
                    grzanie)/ciepło(utrzymuj temp)/za ciepło (nie grzej lub jeszcze
                    zmniejsz)/gorąco(wyłącz się!). To jest dopiero oszczędność! I nie pomoże tu
                    bajer w postaci regulacji co 0,25st - ciągłe cykanie piecem (włączanie i
                    wyłączanie)zapewnione.
                    A co do umiejscowienia regulatora - możesz go umieścić tam gdzie Ci bedzie
                    wygodnie go konfigurować - można przecież dokupić oddzielny termistor (czujnik
                    temperatury) i zamocować go w optymalnym miejscu.
                    Zalecane jest aby w pomieszczeniu gdzie badana jest temp. nie stosować głowic
                    termostat. albo otworzyć je całkowicie.
                    • iberka Re: regulator temp do Junkresa 07.02.04, 09:37
                      minal miesiac a ja nie kupilam nadal sterownika,bo:
                      *poszlam do kilku sklepow,napisalam do inncyh kilku maile i odpowiedzi sie
                      pokrywaly w 99%:szkoda pieniedzy na eurpster'a,lepiej dolozyc i kupic
                      oryginalny sterownik do Junkersa.
                      *poczytalam troszke na roznych forach o tym jakie sa oplaty kiedy sie ma
                      sterownik i kiedy sie nie ma i wyszlo na to,ze roznica jak dla mnie to nie
                      jest zadna wlasciwie,bo 10 zl miesiecznie to nie roznica.
                      *moi znajomi maja domm kw>ogrzewaja go i maja sterownik i rachunek za !msc
                      <!> grzania to ponad 600 zl.ja za 2 mce,grzania,gotowania,kapania 2 doroslych
                      osob i jednego malucha mam 400 zl.to 2 ostatanie mce kiedy byly naprawde duze
                      mrozy i piec dzialal wiecej i na wiekszej temp.
                      *dowiedzialam sie,ze sterownik jak sterownik ale temp mozna dobrze wyregulowac
                      termostatami<chyba tak to sie nazywa> na kaloryferach.wczesniej zupelnie sie
                      tym nie interesowalam ale teraz poustawialam sobie i rzeczywiscie jest
                      ok,kuchnia na 2,salon na 2,lazienka out,2 sypialnie na full i jest super
                      cieplutko w nocy i rano.W mojej sypialni gdzie wczesniej ledwo mialam temp 19
                      st w nocy i marzlam<bo nie lubie spac w pidzamach> teraz przy piecu wlaczonym
                      na 2 mam w pokoju 22 st:-))))))))))))).
                      Dziekuje za wszelkie rady i poki co wiem,ze tego sterownika nie kupie,bo nie
                      mam potrzeby:-) i ciesze sie,ze zaoszczedzilam 400 zl:-) za co kupie sobie
                      buciki,hihihi <kobiece myslenie:-)))))))))))))))))>
                      pozdrawiam z cieplutkij sypialni
                      iza:-)
                      • zencol Re: regulator temp do Junkresa 07.02.04, 18:53
                        Oj nieładnie, Iberko. Z tych, którzy dobrze Ci życzą, zrobiłaś wała. Dlaczego
                        nie dotarłaś do źródeł, czyli do Boscha poprzez infolinię lub za pomocą netu.
                        Jeszcze raz ciemnogród zatryumfował. Pzdr.
                        • iberka Re: regulator temp do Junkresa 07.02.04, 19:19
                          z nikogo nic nie robie.napisalam po prostu co zdecydowalam i juz:-).dziekuje
                          za rady,posluchalam kilkunastu wypowiedzi i klikunastu odp tutaj.decyzja tak
                          czy inaczej nalezala do mnie.przeciez to,ze tutaj prosilam o pomoc nie
                          znaczy,ze zrobie tak jak tutaj napisane,ehh.
                          nie denerwuj sie tak bardzo:-)
                          iza

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka