Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Praca, praca, praca ...

27.10.09, 08:45
    Witam
    Mam 32 lata i od ponad roku pracuję w banku. Niestety ze względu na redukcję etatów niewykluczone że będę musiał zmienić branżę, a perspektyw, jakie są przede mną są bardzo ograniczone. Wiek - już nie najmłodszy - wykształcenie wyższe politologiczne - czyli żadne, doświadczenie, sukcesy zawodowe - przeciętne. Czas ucieka a mnie kończą się pomysły jak rozwinąć swoją karierę zawodową, jakimi studiami podyplomowymi się zainteresować tym bardziej, że w obecnej sytuacji wynik finansowy nie wygląda dobrze.
    Może wasze sugestie pomogą mi w podjęciu odpowiedniej decyzji odnośnie rozwoju bądź przekwalifikowania.
    Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • bystra_26 większośc ludzi ma takie dylematy 01.11.09, 12:34
        Kierunek doradca zawodowy/kariety lub pogłębiona analiza samego siebie.

To drugie:
        - wypisz swoje doświadczenie, wykształcenie
        - wszystkie zainteresowania, też te zupełnie prywatne
        - wiedzę, którą masz - też prywatnie
        - zajęcia, które dają Tobie satysfakcję
        - zalety dotyczące wykonywania pracy
        - wady dotyczące wykonywania pracy (np. nie poświęcam jakości dla terminu)
        - dobrze by było też zrobić sobie test 5 głównych "talentów" tzw. Streghtsfinder
        Gallupa.

Poczytaj to, daj sobie kilka dni na analizę, podejdź do tego tak, jabyć miał
        doradzać komuś innemu, kto Ci te zapisaki wręczył i poprosił o pomoc w
        określeniu kierunku, w którym ma iść zawodowo.

Nie daj się pułapce szukania najbardziej dochodowego zajęcia, bo to zwykle
        oznacza więcej kasy na początku, a potem jak przestaniesz to lubić, to dochody
        spadają.

Lepiej jest iść za zainteresowaniami, bo będziesz mieć wewnętrzną motywację, by
        ciągle się rozwijać w lubianej dziedzinie, a w ten sposób staniesz się wybitnym
        specjalistą, a tacy zarabiają z czasem coraz więcej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka