Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Brutto a netto. Czy zostałam oszukana?

IP: *.rybnik.net.pl 25.01.10, 21:11
    Witam serdecznie. Pracowałam na umowę zlecenie podpisaną z agencją pracy tymczasowej. Jestem osobą nieuczącą się. W ciągu miesiąca przepracowałam 137 godzin, stawka brutto wynosiła 8 zł za godzinę. Moje wynagrodzenie wyniosło 628,33 zł, czyli wychodzi na to, że mój zarobek netto to tylko 57 % kwoty brutto! Czy to zgodne z prawem?
    Obserwuj wątek
      • Gość: abc Re: Brutto a netto. Czy zostałam oszukana? IP: *.adsl.inetia.pl 25.01.10, 23:09
        Sprawdź:
        wieszjak.pl/kalkulatory/2,kalkulator-wynagrodzen-2010.htm
        Wygląda, że Cie "orżnęli" na 169 zł (chyba, że to ich prowizja?)
        • agulha Re: Brutto a netto. Czy zostałam oszukana? 26.01.10, 16:58
          A czy to nie jest tak, że w Polsce nie wolno pobierać takich prowizji od
          pracownika? Tylko zawsze od pracodawcy?
      • nothing.at.all Re: Brutto a netto. Czy zostałam oszukana? 26.01.10, 10:50
        CHyba zostałaś oszukana faktycznie.
      • snajper55 Re: Brutto a netto. Czy zostałam oszukana? 26.01.10, 13:07
        Gość portalu: Bambaclat napisał(a):

> Witam serdecznie. Pracowałam na umowę zlecenie podpisaną z agencją pracy tymcza
        > sowej. Jestem osobą nieuczącą się. W ciągu miesiąca przepracowałam 137 godzin,
        > stawka brutto wynosiła 8 zł za godzinę. Moje wynagrodzenie wyniosło 628,33 zł,
        > czyli wychodzi na to, że mój zarobek netto to tylko 57 % kwoty brutto! Czy to z
        > godne z prawem?

Też sądzę, że coś jest nie tak z tą wypłatą.

Zapytaj się w agencji dlaczego tylko tyle Ci wypłacili. To jest najprostsza
        metoda. No i napisz tu co Ci odpowiedzieli.

S.
      • Gość: Bambaclat Re: Brutto a netto. Czy zostałam oszukana? IP: *.rybnik.net.pl 28.01.10, 21:10
        Sprawa dokładniej wyglądała tak: pracowałam 105 godzin w listopadzie i 32
        godziny w grudniu. Za listopad dostałam pieniądze w terminie, za grudzień nie.
        Dlatego zanim napisałam tego posta zadzwoniłam do pełnomocnika agencji, z którym
        podpisałam umowę i spytałam kiedy dostanę przelew. Odpowiedział mi, że pieniądze
        zostały doliczone do wypłaty za listopad. Byłam pewna, że to za mało, dlatego
        też poprosiłam Was o pomoc. Po obliczeniu ile firma jest mi winna (dziękuję
        bardzo "abc" za link) zadzwoniłam ponownie. Gdy przedstawiciel zdążył się
        zorientować, że jednak nie ma do czynienia z naiwną osobą wymyślił na
        poczekaniu, że widocznie ktoś to przeoczył (podczas pierwszej rozmowy
        "sprawdzał" moje karty pracy). Tak więc dostałam przeprosiny i obietnicę, że w
        ciągu paru dni wypłata zostanie przelana. Przeboleję to, że facet ewidentnie
        chciał mnie okraść.
        Dziękuję Wam bardzo za pomoc i pozdrawiam.
        • snajper55 Re: Brutto a netto. Czy zostałam oszukana? 28.01.10, 22:59
          Gość portalu: Bambaclat napisał(a):

> Tak więc dostałam przeprosiny i obietnicę, że w ciągu paru dni wypłata
          > zostanie przelana. Przeboleję to, że facet ewidentnie chciał mnie okraść.
          > Dziękuję Wam bardzo za pomoc i pozdrawiam.

Ty się jeszcze nie ciesz. Obiecanki, cacanki... ;)

S.
          • Gość: Bambaclat Re: Brutto a netto. Czy zostałam oszukana? IP: *.rybnik.net.pl 15.02.10, 13:37
            Dostałam już pieniądze, ale odradzam pracę w agencji Manpower...
            • Gość: Światowy lider Niedowiary! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.10, 15:20
              A tak się lansują:
              "międzynarodowa firma, światowy lider w dziedzinie doradztwa personalnego.
              Kreujemy i dostarczamy usługi, które pomagają naszym Klientom odnieść sukces na
              stale zmieniającym się rynku pracy"
              • Gość: naiwna no nie da się ukryć, że są kreatywni :-/ IP: *.tktelekom.pl 15.02.10, 18:58
                Świetnie, że sprawa się dobrze skończyła.

W przeciwnym razie pozostaje na szybko wezwanie do zapłaty, a potem postępowanie
                w trybie uproszczonym (sprawa cywilna).
                Ja do tej pory nie mogę odżałować, że nie odzyskałam 300zł, które obcięła mi
                księgowa z wypłaty za zlecenie wysyłając mi notę księgową jako podstawę do "kary
                finansowej" (niesłusznej zresztą). Teraz wiem, że sprawa byłaby wygrana. Wtedy
                skorzystałam z porady 2 niedouczonych prawników tracąc jeszcze 40zł za 10 min
                porady, aby nic z tym nie robić.

Młodzi koledzy zaczynające karierę zawodową - mała rada...
                nieznajomość prawa szkodzi (w tym wypadku kosztuje), więc warto chociaż w necie
                poczytać o umowach i czego się spodziewać kiedy będą problemy, ewentualnie gdzie
                uderzać po pomoc.
            • Gość: mario Re: Brutto a netto. Czy zostałam oszukana? IP: 89.107.158.* 16.02.10, 20:48
              Manpower zatrudnia też pracowników w Danone w Chorzowie, słyszałem że mają umowy
              co 2 tygodnie (czyli wychodzi ponad 100 rocznie) i zarabiają niecałego tysiąca,
              a na boże narodzenie dostali od firmy premię- bony za 20 zł :)
      • annajustyna Re: Brutto a netto. Czy zostałam oszukana? 16.02.10, 20:53
        Agencje pracy tymczasowej to z definicji wykorzystywacze. Unikac, jesli tylko
        sie da!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka