Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Wybór Przyszłości

28.10.10, 09:07
    Przejde do rzeczy

Mamy 28(!) pazdziernik. Dopiero teraz sie obudzilem i zaczalem szukac szkoly (wlasciwie to problemy zdrowotne, ale juz zazegnane) . Mam mature, poczatkowo chcialem isc na administracje ale jak zobaczylem zarboki takiego urzednika to sie przerazilem, 1000zl na wejsciu, rozmawialem z facetem po 9 latach w UP, zarabia 2200zl! Nie tak to sobie wyobrazalem
    Przyszla chwila refleksji, moim priorytetem jest pieniadz.
    Jednakze zaczynam od zera, pomyslalem wiec ze zawody panstwowe (policja, straz) daja calkiem niezla perspektywe na zdobycie jakiegos podstawowego kapitalu. Jestem osoba wyjatkowo sprawna fizycznie, pomyslalem ze moglbym sprobowac w strazy. Ale zeby bylo mi latwiej sie dostac musialbym ukonczyc studia pozarnicze albo technikum pozarnictwa. I Tu pojawiaja sie 2 pytania
    1. Czy policealna szkola pozarnictwa jest tylko w Krakowie? (albo jestem lama albo poprostu nie ma innej szkoly jak najblizszej woj lodzkiego)
    2. Czy juz nie jest za pozno?

Chcialbym isc na technika, z chemii jestem noga wiec o studiach pozarniczych moge zapomniec

Razem z kolega wybralismy policealna szkole z kierunkiem technik spedytor. Zakladajac ze nie mam zadnych znajomych, kontaktow, kapitalu:
    3.Czy to jest zawod z przyszloscia?

Zastanawiam sie jeszcze nad tym zeby isc ochrone osob i mienia.

4.Czy po policealnej ochroniajskiej latwiej jest sie dostac do policjii?

Prosilbym o odpowiedzi oparte na wlasnych odczuciach, cokolwiek co pomogloby mi podjac decyzje. Spodziewam sie odpowiedzi "rob to co Ci sie najbardziej podoba". Ale nie chodzi mi o to co mi sie podoba, ale co daje najlepsze perspektywy

dziekuje za wysluchanie

19 lat, po technikum handlowym, z matura

przepraszam za bledy
    Obserwuj wątek
      • Gość: AL KAPONE popytaj w najbliższym gangu, nadajesz się IP: *.chello.pl 28.10.10, 14:20
        nikt ci tam nie będzie robił trudności z powodu chemii, jakby trzeba było coś wysadzić, to znajdą jakiegoś doktoranta z wydziału chemicznego, ona za 1000 zł chętnie zrobi bombe, bo z roboty na uczelni to nie wyżyje

sprawny fizycznie jestes, to sie przydasz, jakby ktos nie chciał się opłacać

no i twój priorytet: kasa - tam na bank na pewno zarobisz więcej, niz na etacie panstwowym

do tego dochodza nieograniczone mozliwosci awansu i kariery
        bystry chłop jesteś z tego co piszesz, wiec jak bedziesz mial oczy dookoloa glowy i dupy to szybko pojdziesz w góre

pozdr
      • marian446 Re: Wybór Przyszłości 28.10.10, 14:43
        Przykro mi, ale te wszystkie policealne to bzdury. Takie szkoły to powstały tylko po to aby, przed wojskiem było gdzie uciekać. Jeżeli miałbym Ci polecać jakiś zawód z przyszłością, to programista, albo chirurg. Ale, ze jak sam piszesz, ze z chemii jesteś noga, to polecam zawody budowlane. Oczywiście poprzez szukanie po firmach dla przyuczenia do zawodu, po po takiej szkole policealnej(technik budownictwa) jesteś tak samo ciemny jak ktoś po podstawówce. W ogóle to teraz szkoła nie jest Ci do niczego potrzeba. Ile osób dało się nabrać na mit "wykształconego", gó... z tego mając. Musisz mieć łeb, wiedzieć, co z kim i za ile. Szkoła to pierdoła dla tych, co sobie w życiu poradzić nie potrafią. Oczywiście nie mowie tu o jakichś konkretnych zawodach, tylko o takich jakich wymieniłeś( technik spedytor).
        • Gość: Zuzza Re: Wybór Przyszłości IP: *.chello.pl 28.10.10, 16:12
          Jak kasa to wlasna firma a nie szukanie etatu taka prawda.bo tak to za 1500 no moze zblizajac sie do 2 k robisz na czyjes dzieci i wakacje za granica pozdr.
      • mocno.zdziwiona Re: Wybór Przyszłości 28.10.10, 16:37
        Mi sie wybor spedycji wydaje calkiem sensowny. Zalezy oczywiscie czy szkola bedzie na dobrym poziomie. Praca w spedycji jest troche niewdzieczna, dlugie godziny, czesto weekendy, ale satysfakcjonujaca i zarobki tez niezle.
        Te wszystkie szkoly ochroniarskie to raczej strata czasu, na wiele sie nie przydadza tylko kase wyciagna.

Jesli chcesz zarabiac kase to nie mundurowka, tylko prywatna firma, eksport - import, ewentualnie specjalizacja w jakiejs dziedzinie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka