Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    IP: *.neter.pl 21.02.11, 12:27
    Mam gorącą prośbę do osób które mogą wiedzieć coś na temat firmy Utal
    producenta tablic rejestracyjnych z Gruszczyna.
    Czy znacie warunki pracy: ile można tam zarobić narzędzia, jaka jest rotacja na stanowiskach kierowniczych i atmosfera w pracy?
    Bardzo proszę o opinie bo zostałem zaproszony na rozmowę.
    Obserwuj wątek
      • Gość: motek Re: Utal IP: *.adsl.inetia.pl 21.02.11, 16:59
        up
      • Gość: aleks Re: Utal IP: *.icpnet.pl 11.06.11, 19:47
        Czy coś się udało dowiedzieć po rozmowie? Bo też zostałem zaproszony na rozmowę i chciałem się dowiedzieć.
        • swazbinski Re: Utal 08.07.11, 11:52
          Uwaga na tą firmę - obiecują wiele, a tak naprawdę - prezes rządzi i dzieli nie bacząc na ludzi. Atmosfera podszyta fałszem i wykorzystywanie pracowników. Choć podobno dobrze płacą.
          • Gość: Tery Re: Utal IP: *.play-internet.pl 13.07.11, 10:24
            Nie warto,

Firma kiepska, zarząd mierny, a firma pada powoli, w tym roku obniżyli mi pensje, a inflacja w górę.

Nie polecam!
          • Gość: sara Re: Utal IP: *.icpnet.pl 15.07.11, 11:47
            No to mam chyba pecha, bo ta firma zaproponowała mi stanowisko. Rozmowa z prezesem też się już odbyła, ale mam mieszane uczucia co do tego człowieka, stara się na siłę być dowcipnym ale jakoś nie przekonuje. Zaproponowano mi okres próbny, a potem umowę o pracę, chociaż na ile jest pewne to tez nie wiadomo. Wynagrodzenia jak na pierwszą pracę to w miarę. Co konkretnie miałeś na myśli mówiąc o wykorzystywaniu pracowników? To że w firmie nie ma sprzątaczki i pracownicy sprzątają po sobie?
            • Gość: tt Re: Utal IP: *.play-internet.pl 16.07.11, 12:54
              Pracowałem w handlu.
              Wiec tak: zaniżanie delegacji lub w ogóle jej brak, całkowity brak zapłaconych nadgodzin, częste zlecenia dodatkowe za darmo w twoim czasie wolnym, zmuszanie do fałszowania faktur, zmniejszenie wynagrodzenia - jak mawia Prezes premię się daje a nie zabiera więc legalnie umniejsza zarobki z umowy. Kolejna umowa na niższej stawce.
              Zapytaj ludzi z Utala, bardzo duża rotacja. w zeszłym roku w działach handlowych tak lekko 20%.
              Co do cech miękkich to całkowity brak szacunku, gnojenie ludzi, układy..
              Zobacz tez opinie na gowork.
              Mówie to z pełna świadomością, Utal to kiepski pracodawca.
              • Gość: Gość Re: Utal IP: *.play-internet.pl 20.09.11, 16:40
                Wpisy ukazujace ciemne fakty z zycia Utalu są usuwane z gowork dlatego proponuję korzystajmy z tego forum. Do tej pory na gazecie nic nie ginie.

Oto ostatni wpis z gowork:

Ja tez uważam, że atmosfera w tej firmie jest nie z tej ziemi. Osobiście nic nie mam do Prezesa, normalny facet. Jego zachowanie podyktowane jest złymi \\\"doradcami\\\" to moje zdanie.
                Za to zdarza się, że Personalna podkrada się pod pokoje i podsłuchuje o czym rozmawiają pracownicy. Oceńcie sami czy to jest normalne. Dyrektor Techniczny niema bladego pojęcia o kierowaniu zespołem. Problemem jest to, że wszelką winą obarcza zespół, sam nie typując kolejnych celów i zadań na kolejne dni. facet chyba był \\\"ministrantem\\\" w podstawówce, bo coś musiało mu skrzywić charakter. Nigdy nie pracowałem w tak źle zarządzanej firmie.
                PS: Personalna przedstawia umowy o pracę niezgodne z kodeksem pracy, ponadto faktycznie nie są wypłacane diety za wyjazdy służbowe, nie licząc nadgodzin.

Podsumowując: Pracownicy są nastawieni przeciwko sobie zamiast tworzyć zespół. Te kilka osób, niszczy Utal od środka.
                • Gość: kamyczek Re: Utal IP: *.adsl.inetia.pl 24.09.11, 21:09
                  No to jak już to już wrzucam wszystkie posty z gowork, bo rzeczywiście dużo wycięli.
                  Teraz to się czuje nieco podbudowana, że mnie nie wybrali, chociaż bardzo przeżywałam, bo chciałam tam pracować. No więc pozostaje mi szanować to co mam. To jest zastanawiające, że szukają alfy&omegi, a dział personalny pozostawia naprawdę mnóstwo do życzenia
                  Zulu - 2011-02-17 09:21 odpowiedz | cytuj
                  Mi na rozmowie zaproponowano w ramach rekrutacji kilka dni darmowej pracy na czarno bez żadnych papierów i zero kasy, a potem zobaczymy.
                  Jak stwierdziłem, że to nie jest legalne Pani stwierdziła, ze to kwestia zaufania do firmy, a ja jestem na pewno konfliktowy i takich tu nie chcemy?! To znaczy chcą tylko niewolników co robią bez umowy za darmo i się nie odzywają. Porażka!!!
                  Tomek - 2011-02-23 17:08 odpowiedz | cytuj
                  Pracowałem w Utalu 2 lata i to 2 lata za dużo. Wielkie obietnice bez pokrycia, ciągłe przekręty. Utalu nie polecam teraz zamiast podwyżek obniżają płace, a roboty jest więcej.Teraz mam o wiele lepsza pracę.
                  anonim - 2011-02-24 01:50 odpowiedz | cytuj
                  Nie wierz w te bzdury wypisywane przez tych anonimowych, pewnie byłych wielce pokrzywdzonych pracowników.Do pracy przychodzi się pracować a nie udawać,za to dostaje się pieniądze.Szefa trzeba szanować,nawet jak się Go nie lubi-tak jest na całym świecie.To On tą firmę stworzył i On rządzi co w tym dziwnego?Utal jest w tej chwili trzecią firmą na świecie i zapewniam Cię,że ma się dobrze.Szkoda,że wszystkie te osoby nie pamiętają o premiach gwiazdkowych,wielkanocnych o jakich wielu mogłoby pomarzyć.Nie pamiętają o wyjazdach na pikniki,o wyjściach do kina czy teatru,szkada, bo szef wcale nie musi tego robić.Ja pracuję ponad pięć lat i nie narzekam.( usunięte przez administratora )
                  Terry - 2011-02-24 14:59 odpowiedz | cytuj
                  Utaj nie jest trzecią firmą na świecie, nie piszcie takich bzdur. Utal to firma córka niemieckiego Utscha, a nie firma prezesa.
                  W tej branży na świecie to Utal jest może trzeci, ale od końca.
                  anonim - 2011-02-26 14:26 odpowiedz | cytuj
                  A ja słyszałem dużo dobrego o Utalu. Można wiedzieć w jakiej firmie pracujesz, że jest o niebo lepsza?
                  anonim - 2011-02-26 14:28 odpowiedz | cytuj
                  Ale mimo wszystko jest ci dobrze skoro nadal pracujesz w Utalu?
                  anonim - 2011-03-07 15:09 odpowiedz | cytuj

Pracowałam w Utalu ok 1,5 roku na stanowisku asystentki. Musiałam zmienic pracę z powodów prywatnych. Moja współpraca z P. Prezesem układała się bardzo dobrze. Miałam okazję obserwować go różnych sytuacjach i wiem, że ma bardzo pozytywne nastawienie do pracowników. Jest bardzo wymagający ale pewnie dzięki temu firma jeszcze istnieje. Pracownicy zwracali się niejednokrotnie do Prezesa z prosbą o pomoc finansową w sytuacjach losowych, którą przeważnie prezes im przyznawał. Jesli chodzi o warunki finansowe to wynagordzenia były przelewane zawsze terminowo, a na swieta Bożego Narodzenia i Wielkanoc faktycznie były premie finansowe. Jesli chodzi o ( usunięte przez administratora ), to nic nie można tym osobom zarzucić. Pracują jak każdy inny pracownik i nie mają forów. Poza tym gdyby ktos z nas mógł pomóc swojej rodzinie, to czy by tego nie zrobił??? Zwłaszcza w dzisiejszych czasach... Dział Personalny działa bez zarzutu. Rekrutacja przebiega w sposób prawidłowy( usunięte przez administratora )y po to jest dyrektorem, aby nie musiał robić wszystkiego sam. A jesli na rynku są gotowe rozwiązania to nie ma powodu aby samemu cos wymyslać. W każdej pracy są plusy i minusy i nigdzie nie jest idealnie. Po to własnie jest 3 miesięczny okres próbny, aby sprawdzić czy chce sie pracować w danej firmie i tyle. Nikt nikogo do niczego nie zmusza. Obrażanie z nazwisk osób które tam pracują jest poniżej pasa i swiadczy tylko o niskim poziomie intelektulanym osób, które wypisują tu różne rzeczy i zabarwiają wiele faktów i dodają od siebie nowe wątki.
                  dorota - 2011-03-07 15:17 odpowiedz | cytuj

Tomku trzeba się było uczyć i zostać prezesem. Jak Ci się nie podoba to przecież możesz zmienić pracę. Jesli jestes tak dobrym pracownikiem to przecież nie powinno byc z tym problemu. Jesli chodzi o kino. To składka była tylko na osoby towarzyszące. Pracownicy natomiast bilet mieli za darmo. Podobnie zresztą jak w przypadku wyjscia do teatru.
                  anonim - 2011-03-07 16:51 odpowiedz | cytuj

Oczywiście każdy może mieć swoje zdanie na temat Utalu. Ja jednak powiem o swoim doświadczeniu, z którego wiem, że firma nie zawsze działa uczciwie i to jest fakt - zaniżanie faktur. Ludzie traktowani są przedmiotowo, prezes ma przeświadczenie o niższości kobiet w porównianiu z mężczyznami (sam mi to mówił) i prowadzi politykę nastawinia przeciw sobie zespołu. Utal to dobra firma dla tych co lubią tak działać lub są zdolni zacisnąć zęby i stłamsić swoją uczciwość.
                  Robert - 2011-03-11 10:41 odpowiedz | cytuj

Pani asystentko, Pracowała Pani 1,5 roku blisko z prezesem, czy nie robiła Pani rzeczy wbrew sobie i Pani obowiązkom tylko dla zadowolenia prezesa. Pamiętam piknik z żonami, było zimno. Szef s( usunięte przez administratora )Nikogo nie przeprosił za swoje zachowanie, nie zwrócił kosztów za utopione przedmioty, miał super zabawę w swoim stylu! ( usunięte przez administratora )zdecydowanie odradzam.
                  jano - 2011-03-13 21:52 odpowiedz | cytuj

Utal to [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] - szef i jego wierni ( usunięte przez administratora ) Manipulowanie ludźmi, zastraszanie na porządku dziennym. Nie polecam tej firmy.
                  Olooo - 2011-03-16 21:08 odpowiedz | cytuj

Bardzo porządna i dobrze zorganizowana firma. Doskonałe warunki pracy na wszystkich szczeblach skutkują extra atmosferą. O prezesie nie można złego słowa powiedzieć a wrecz przeciwnie. Jakby było tak źle to by ludzie nie pracowali tu po 10 lat i dłuzej. Wg mnie 99% ludzi zatrudnionych w Utalu nie mysli nawet o innym pracodawcy. Negatywne komentarze to efekt jednej lub góra dwóch zwolnionych osób myślących, że jak trafili do Utalu to złapali Pana Boga za nogi i nic nie robiąc przeczekaja do emerytury.
                  TT - 2011-03-19 10:31 odpowiedz | cytuj

Jedna góra dwie zwolnione osoby? Pracowałem ponad 2 lata w Utalu i zwolnionych w tym czasie było ( usunięte przez administratora )opinii o Utalu a Ty piszesz, że to jedna góra 2 osoby? Coś ściemniasz.. Ze swojego doświadczenia nie polecam, duża rotacja, nieokreślone zasady, działanie na \"widzimisie\" Prezesa.
                  Lila - 2011-03-22 16:57 odpowiedz | cytuj

Szok! Słyszałam, że Prezes chce wywalić jednego z prokurentów za nędzne działania i kiepskie wyniki. Na jego miejsce będzie ktoś nowy. ( usunięte przez administratora ) ma w ramach awansu zostać nowym prokurentem. Ciekawe jakie będą dalsze zmiany...
                  Maciej - 2011-04-15 16:17 odpowiedz | cytuj

Dzisiaj słyszałem, ze zamówienia na tablice spadły niesamowicie. Urzędy boja się kupować ze względu na nowe przepisy: ( usunięte przez administratora ) Najpierw obniżanie pensji teraz nas wywalą na bruk!
                  andy - 2011-09-03 00:44 odpowiedz | cytuj

Znowu kogoś szukają - przecież nie ma rotacji i każdy pracuje 10 lat w pełnym szczęściu....
                  Uwaga ludzie na tę firmę - nic dobrego was tam nie czeka.
                  anonim - 2011-09-09 16:34 odpowiedz | cytuj

anonim - 2011-03-07 15:09:32

Pracowałam w Utalu ok 1,5 roku na stanowisku asystentki. Musiałam zmienic pracę z powodów prywatnych. Moja współpraca z P. Prezesem układała się bardzo dobrze. Miałam okazję obserwować go różnych sytuacjach i wiem, że ma bardzo pozytywne nastawienie do pracowników. Jest bardzo wymagający ale pewnie dzięki temu firma jeszcze istnieje. Pracownicy zwracali się niejednokrotnie do Prezesa z prosbą o pomoc finansową w sytuacjach losowych, którą przeważnie prezes im przyznawał. Jesli chodzi o warunki finansowe to wynagordzenia b
                  • Gość: cd.. Re: Utal IP: *.play-internet.pl 05.12.11, 12:04
                    W każdej pracy są plusy i minusy i nigdzie nie jest idealnie. Po to własnie jest 3 miesięczny okres próbny, aby sprawdzić czy chce sie pracować w danej firmie i tyle. Nikt nikogo do niczego nie zmusza. Obrażanie z nazwisk osób które tam pracują jest poniżej pasa i swiadczy tylko o niskim poziomie intelektulanym osób, które wypisują tu różne rzeczy i zabarwiają wiele faktów i dodają od siebie nowe wątki.

Asystentko czy mogłabyś się ze mna skontaktować? gg 10709144, bardzo dziękuję

anonim - 2011-09-16 10:10 odpowiedz | cytuj

Ja tez uważam, że atmosfera w tej firmie jest nie z tej ziemi. Osobiście nic nie mam do Prezesa, normalny facet. Jego zachowanie podyktowane jest złymi \\\"doradcami\\\" to moje zdanie.
                    Za to zdarza się, że Personalna podkrada się pod pokoje i podsłuchuje o czym rozmawiają pracownicy. Oceńcie sami czy to jest normalne. Dyrektor Techniczny niema bladego pojęcia o kierowaniu zespołem. Problemem jest to, że wszelką winą obarcza zespół, sam nie typując kolejnych celów i zadań na kolejne dni. facet chyba był \\\"ministrantem\\\" w podstawówce, bo coś musiało mu skrzywić charakter. Nigdy nie pracowałem w tak źle zarządzanej firmie.
                    PS: Personalna przedstawia umowy o pracę niezgodne z kodeksem pracy, ponadto faktycznie nie są wypłacane diety za wyjazdy służbowe, nie licząc nadgodzin.

Podsumowując: Pracownicy są nastawieni przeciwko sobie zamiast tworzyć zespół. Te kilka osób, niszczy Utal od środka.

Martines - 2011-11-18 11:34 odpowiedz | cytuj

Co myślicie o cięciach w przyszłym roku?

anonim - 2011-11-23 12:07 odpowiedz | cytuj

prezes - skrajny manipulant zamknięty na pomysły i inicjatywy, ulubiony styl zarządzania to zarządzanie przez konflikt, ma 25% udziałów w firmie i 25% osób zatrudnionych w biurze to najbliższa rodzina (córki i inne pociotki), kadrowa pani S.K to relikt myślenia epoki komunizmu, wypełnia w 110 % definicję słowa \" fałszywa\"-nie dajcie się zwieść uśmieszkom. Niewypłacane lub obcinane delegacje, głodowe limity na hotele (g.. by spod siebie zjedli- a firma z nadpłynnością finansową - zbudowaną na układzie na rynku tablic rejestracyjnych, swoja drogą urząd antymonopolowy mógłby się bliżej zapoznać ze stosowanymi praktykami). Bylejakie imprezy firmowe (chyba z limitem 50 zł/os) a i 700 zł bonusa świątecznego nie powala na kolana. Zdecydowanie odradzam każdejosobie z cieniem ambicji)

Stachu - 2011-11-28 19:37 odpowiedz | cytuj

Jeśli firma jest nieuczciwa najlepiej zgłoś sprawe do CBA
                    • Gość: Roko Re: Utal IP: *.play-internet.pl 19.03.12, 15:14
                      Potwierdzam w 100% powyższe opinie. W firmie Utal nic dobrego nie czeka człowieka z ulicy. To firma w której dobrze ma sie tylko rodzina prezesa. Sporo nieuczciwych praktyk: niepłacenie nadgodzin, brak właściwych delegacji, dodatkó, nadużycia na fakturach, socjal dostajesz jako premię itd to niestety fakty. Dużo fałszywych zachowań, najbliższe otoczenie prezesa to grupa klakierów i donosicieli; zrobią wszytsko byle zastnieć co niszczy atosferę w pracy. Duża rotacja, typowy prywaciarz nie polecam.

Robert - 2012-01-24 17:24:01 odpowiedz | cytuj
                      Utal to LIPA!

Ziemia Obiecana - 2012-02-15 12:35:29 odpowiedz | cytuj
                      Sama prawda! Niestety prawda w oczy kole.
                      Szef Utalu jest jak Herman Bucholz z Ziemi Obiecanej Reymonta. W ekranizacji Wajdy Pan Szalawski nawet podobny do szefa :)
                      Sami zobaczcie:
                      fototeka.fn.org.pl/public/images/mini/1-F-473-74_440x.jpg
                      Z charakteru dwie krople wody...
          • Gość: Ania Re: Utal IP: *.play-internet.pl 22.09.11, 08:58
            Chciałam aplikować na asystentkę. Widziałam, że szukają ale mam mieszane uczucia coś doradzicie, jak tam jest? Warto?
            • Gość: kolo Re: Utal IP: *.adsl.inetia.pl 23.09.11, 16:25
              Aniu !

Jeśli masz pracę w tej chwili to dobrze się zastanów, bo w Utalu jest tak jak piszą. Z drugiej strony jeśli jesteś teraz bez zajęcia, to może Ty będziesz tą osobą, która sobie poradzi z tą atmosferą ? Decyzja i tak należy do Ciebie.
            • Gość: Utal Re: Utal IP: *.tdi.tktelekom.pl 30.09.11, 17:08
              Pytasz o Utal jako pracodawcę i pracę w tej firmie.

Zatem - praca w Utalu - fakty:

1. Zatrudnianie

Utal to mała firma zarabiająca przede wszystkim na tablicach rejestracyjnych. Faktycznie rotacja w zatrudnieniu jest bardzo duża i bardzo częsta. W handlu około 30% na rok, w innych działach nie wiele lepiej. Zobacz na przykładowe 10 linków poniżej (poszperaj w necie jest tego dużo więcej) - utal co kilka miesięcy zwalnia i szuka ludzi na te same stanowiska (strony archiwalne lewy przycisk myszy i zaznacz, wtedy widać daty ogłoszeń) W utalu ludzie traktowani są przedmiotowo i gwarantuję, że przeciętny człowiek dłużej zastanowi się nad wywaleniem butów niż tutaj zarząd pomyśli nad wywaleniem człowieka. Dla przykładu jeden pracownik wyleciał bo władzy nie podobało się jak kosił trawę... Ciągle pełno ogłoszeń o prace a ilość zatrudnionych się nie zwiększa wręcz odwrotnie. Zero stabilności, brak sensu w działaniach, niewłaściwa rekrutacja.. Praca wygląda zupełnie inaczej niż prezentowane jest to w ogłoszeniach.

pracawbiurze.pl/jobdetails.cfm?jid=16597

praca.money.pl/asystentka;zarzadu,poznan,oferta,3848206.html

www.pracuj.pl/praca/utal%20sp.%20z%20o.o.;eid,18799309?arch=true

www.nowapraca.org/prezentacja,43723,Kierownik%20Produkcji.html

praca.money.pl/kierownik;produkcji,kobylnica,oferta,1930525.html
              praca.money.pl/kierownik;produkcji,kobylnica,oferta,4714430.html

praca.money.pl/kierownik;produkcji,wielkopolskie,oferta,5294020.html
              <a href="praca.gazetapraca.pl/200,4001,,1099238,,Specjalista+ds.+Sprzeda%C3%83%C2%85%C3%82%C2%BCy.html?utm_source=careerjet.pl&utm_medium=AutopromoZew&utm_content=Wyniki_standardowe&utm_campaign=a_careerjet" target="_blank" rel="nofollow">praca.gazetapraca.pl/200,4001,,1099238,,Specjalista+ds.+Sprzeda%C3%83%C2%85%C3%82%C2%BCy.html?utm_source=careerjet.pl&utm_medium=AutopromoZew&utm_content=Wyniki_standardowe&utm_campaign=a_careerjet</a>
              www.jakapensja.pl/oferty-pracy/12837,specjalista-ds-sprzedazy-w-dziale-exportu-firma-utal.html
              praca.money.pl/specjalista;ds;obslugi;klienta,kobylnica,oferta,5028689.html
              Ogłoszenie na stronie Utal o ciągłej rekrutacji: /Osoby zainteresowane podjęciem pracy w UTAL-u zapraszamy do nadsyłania swoich ofert przez cały rok, nie tylko w odpowiedzi na konkretne ogłoszenie rekrutacyjne/
              i ciągle wiszące ogłoszenia o pracy same mówią za siebie o rotacji zatrudnienia.

2. Środowisko

Bardzo specyficzna atmosfera i kadra kierownicza, wieczne niedomówienia, ploty, intrygi, podsłuchiwanie, fałszywe uśmieszki byle przypodobać się prezesowi. Zarząd faktycznie może gdyby uległ zmianie to byłoby inaczej. Wiadomo ryba psuje się od głowy… Nie czuć jakiegokolwiek wspólnego celu, strategii. Dla przykładu wspomniany w poście /Gościa/ dyrektor techniczny to niezwykle dziwny człowiek, lepiej trzymać się od niego z daleka. Do tego chorobliwy szpicel i kapuś – ciągle kabluje - parę osób na które doniósł miały przez niego spore nieprzyjemności. Inżynier stracił pracę. Wieczny chaos i panika nic dziwnego, że dostał teraz w firmie pseudonim Król Stoperanu. Zdaje chyba sobie sprawę ze swojej mierności i dlatego jest jaki jest - zrobi wszystko aby utrzymać stołek. Czasem działa nawet celowo przeciwko swoim ludziom swojemu zespołowi i sobie, donosi byle tylko zaistnieć. Nie jest jedyny. Kadra wytęża uszu z resztą jak wszyscy w tej firmie, lepiej nie mówić tego co się myśli. Rada pracownicza to fikcja. Kumoterstwo - pracują znajomi i rodzina zarządu. Prezes o pracownikach ze słabszym wykształceniem mówi Głupki.. Za wszelkie błędy zarząd obwinia i gani pracowników nie mając w ogóle poczucia odpowiedzialności. Dlatego taka duża rotacja coś nie tak wyjdzie w firmie to kogoś zwolnimy i już. To takie tępe myślenie jakby ktoś wierzył, że nagła zmiana sołtysa w jakiejś wsi spowoduje natychmiastowy dobrobyt w całym kraju. Wszystko jest robione pod prezesa który jest niewielkim udziałowcem Utalu i korzysta z władzy pełnymi garściami - max prywata. Kiedyś na spotkaniu z rodzinami pracowników prezes się nudził to wrzucił żony pracowników do wody w ciuchach umalowane z torebkami tak jak stały, nie przeprosił za swoje zachowanie za utopione i zniszczone przedmioty, śmiał się tylko on. Brakuje szacunku do wszystkich pracowników a jest ich za co szanować!

3. Warunki

Niezgodności z kodeksem pracy, fałszowanie ewidencji czasu pracy, niezapłacone nadgodziny, nieopłacone delegacje, część wynagrodzenia - socjal na koniec roku dostaje się pod stołem, zachorujesz na próbnym wylot, kolejne umowy na niższych stawkach itd.
              W pracy zmuszanie do nadużyć z fakturami, nieuczciwe przetargi i takie tam drobne nieuczciwości.. więcej o grzeszkasz lepiej nie pisać bo instytucje rządowe lubią czytać takie informacje na forach, a forum ma w końcu służyć pracownikom a nie urzędnikom.
              Jak wchodziły białe tablice prezes obiecywał mannę z nieba dla pracowników, czas realizacji obietnic nigdy nie nadszedł. Za to w ramach rozrywki będziesz szorować kibel, zmywać podłogi, odkurzać, ewentualnie malować , kosić trawę, odśnieżać, może nawet załapiesz się na umycie prezesowi samochodu w tak zwanym międzyczasie ;)

4. Perspektywy

Generalnie firma zamiast iść w górę to spada.
              Nowe prawo od przyszłego roku – patrz link:

www.biznes.banzaj.pl/MSWiA-jedna-tablica-rejestracyjna-na-caly-okres-uzytkowania-samochodu-26783.html
              skutkuje znacznym zmniejszeniem zapotrzebowania na tablice, zaoszczędzą na tym obywatele i super, niestety ogromnie straci Utal. Do tego mało perspektywiczne myślenie handlu i sprzedaż maszyn do produkcji tablic każdemu kto kupi powoduje dodatkowe i długotrwałe zmniejszenie zapotrzebowania na tablice Utalu. Prezes to starszy gość co miał wyrwać dla siebie w krótkim czasie od wprowadzenia białych tablic to wyrwał teraz już mu obleci niech się inni martwią.
              Kursy walut, drogie surowce, ceny tablic na rynku obniżone przez konkurencję i zyski Utalu lecą do zera.
              Dodatkowo konkurencja wzrosła w skutek zniesienia zezwoleń na produkcję tablic rejestracyjnych patrz link:

lex.pl/serwis/du/2011/0622.htm
              W monopolu dawali radę teraz w konkurencji jest bardzo bardzo mizernie. Pracownikom jest dużo gorzej.
              Utal to firma podwykonawcza na Polskę niemieckiego inwestora , jak przestanie być dla nich atrakcyjna - tania i zarabiać to ją zamkną albo przeniosą i tyle.
              W Niemczech nikt się nie będzie przejmował. Inne duże firmy z tej branży
              • Gość: Utal Re: Utal IP: *.tdi.tktelekom.pl 30.09.11, 17:13
                Inne duże firmy z tej branży już się przenoszą z biznesem do Chin.

www.made-in-china.com/traderoom/vanceleeimport/companyinfo/Toennjes.html

5. Podsumowanie

Jak ktoś chce niech próbuje szczęścia z Utalem, sam niech oceni fakty. Pamiętaj jednak że po pracy w tej firmie łatwiej dostać kolejną dobrą pracę jeśli w CV nie napiszesz, że pracujesz w Utalu. Utal ma kiepskie notowania. Osobiście nie polecam. Ta firma nie rokuje nadziei, nie może zaproponować pracownikowi żadnych perspektyw, zero rozwoju, dłuższa praca w utalu wręcz otępia. Wybór należy do Ciebie.
              • Gość: Mariusz Re: Utal IP: *.play-internet.pl 09.03.12, 09:20
                Znowu kogoś szukają, a rotacji przecież nie ma...

www.pracuj.pl/praca/inzynier-automatyk-swarzedz,oferta,2406468
      • Gość: Miłosz Re: Utal IP: *.dynamic.chello.pl 18.07.11, 08:51
        zapraszam do zadawania pytań o opinie o firmach na pracodawiedz.pl
        Możesz się też podzielić swoimi opiniami jako pracownik lub aplikant.
        • Gość: WM Re: Utal IP: *.play-internet.pl 12.09.11, 13:52
          Ciągła rotacja i układy tzn. dobrze ma tylko rodzinka Prezesa, który ma niewielkie udziały w firmie. Reszta jest gnojona i wykorzystywana tzn. niepłacenie za weekendy w pracy, nocki, nadgodziny, trujące warunki pracy, brak wentylacji smród na hali, pieniądze coraz mniejsze (umniejszanie premii która stanowi dużą część pensji) itd. Prezes to już staruszek, który przywykł do komunistycznych układów - ręka rękę myje - i rządzi jak potrafi, że nie potrafi.. Niemcy sfinansowali i postawili firmę na jego gruncie za co dostał stołek i udział. Reszta to środki z UE a on wszystkim wmawia, że to jego firma. To bzdura Niemcy maja pakiet większościowy ciągną i kontrolują biznes. Prezes to figurant i bzdurami zatruwa ludziom życie. Nie ma żadnej wizji, strategii, umiał działać tylko w monopolu przyszła konkurencja i się kończy. Póki prezesem będzie Polak omijajcie firmę z daleka.
          • Gość: Patriotka Re: Utal IP: *.icpnet.pl 15.09.11, 17:19
            WM, właśnie widziałam ogłoszenie utala i chociaż nie znam tej firmy to
            ten twój wpis wygląda jakoś nielogicznie. Z jednej strony piszesz, że
            jest tam tak źle i że jest to wina prezesa, a chwilę potem że rządzą
            tam Niemcy („ciągną i kontrolują biznes”) , a prezes to
            „figurant”. To wreszcie jak to jest? Kto ci tam smrodził na hali,
            zmniejszał premię itd. – Polak czy Niemcy? Na końcu znowu piszesz,
            żeby omijać firmę dopóki prezesem będzie Polak – co ty masz
            człowieku do Polaków? Uważasz, że Polacy nie potrafią robić dobrego
            biznesu? A może jesteś zdanie że lepszy byle jaki Niemiec niż Polak?
            Zamiast pisać bzdury na forum, weź się lepiej za jakąś porządną
            robotę, najlepiej w polskiej firmie.
            Swoją drogą wpisy na temat tego utala na innych formach brzmią jakbyś
            to też ty je pisał, tylko czemu pod innymi nickami? A może na tym
            polega twoja praca – na opluwaniu Polaków na czyjeś zlecenie? Niemców?
            • Gość: Patriota Re: Utal IP: *.play-internet.pl 16.09.11, 16:32
              Czytaj dokładnie Pani Patriotko.
              Niemcy dali siano na biznes i firma w dużej mierze pracuje jako ich podwykonawca dlatego ciągną i kontrolują biznes.
              Polski zarząd jest mierny i w d... ma pracowników wykorzystuje ich i tyle.
              Gdyby nie Niemcy nie było by tej firmy z resztą jak wielu innych.
              Pracownicy którzy byli na szkoleniu w firmie matce (Niemcy) wiedzą o co chodzi - podejście do pracowników nieporównywalnie lepsze.
              To dzięki inwestycjom z zagranicy jakoś Polska ciągnie, gdyby ich nie było to druga Białoruś; porządne polskie firmy możesz policzyć na palcach. Bez kapitału z zachodu nedza Pani Patriotko to fakty...
      • Gość: Mistrz Re: Utal IP: *.180.182.31.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 21.12.11, 13:15
        Miałem wątpliwą przyjemność pracować w firmie UTAL. Osoby, które czołobitnie chwalą firmę i szefa i twierdzą, że nic nie można im zarzucić są albo ślepe albo przekupione, albo otępiałe umysłowo. Firma z pozoru wygląda nieźle. Duży teren, ładne otoczenie, niezłe obroty. Generalnie na niezorientowanych robi wrażenie. Niestety ładny wygląd i duże obroty nie przekładają się bezpośrednio na zarobki. Zasada jest następująca: im więcej ma szef tym mniej pracownicy.
        Oto podstawowe wady firmy:
        - pracownikom nie wypłaca się nadgodzin tylko ewentualnie daje dzień wolny np. za wolną sobotę czyli dzień ustawowo wolny od pracy,
        - osoby na produkcji pracują po 8 godzin i 15 minut , w biurze 8 godzin i 30 minut , a zgodnie z kodeksem powinny pracować 8 godzin. Przeliczmy to w skali roku odpowiednio: osoby na produkcji pracują 8 dni w roku za darmo, a pracownicy biurowi 16 dni w roku za darmo!! Przeliczmy to teraz przez ilość pracowników – ok. 70 i proszę jaki firma ma zysk! A podobno nie ma już niewolnictwa.
        - obietnice szefa o podwyżkach przekraczających próg inflacyjny dwa razy w roku okazały się wierutnym kłamstwem, podwyżki dostają czasem tylko wybrańcy czyli wybitni wazeliniarze
        - nie wypłaca się pracownikom dofinansowania do wczasów z funduszu socjalnego – te pieniądze szef daje na święta Bożego Narodzenia jako premię świąteczną
        - szefowi brak szacunku do swoich pracowników – wszystkich ma za idiotów, uważa się za „wszechmogącego”
        - szef zatrudnia członków swojej rodziny – niekompetentne osoby, które niewiele potrafią – wszystkiego uczą ich doświadczeni pracownicy
        - tzw. personalna uważa się za cud elokwencji , inteligencji i wszechwiedzy i nie przyjmuje żadnej krytyki, a naprawdę jest donosicielką , na którą trzeba bardzo uważać.
        Firma ma jeszcze wiele grzechów, ale nie chcę powtarzać tego, co napisali już inni. Szkoda tylko, że kierownictwo firmy nie wyciągało wniosków z wpisów w internecie i nie próbowało czegoś naprawić, a dopisywano jedynie dobre opinie o Utalu.
      • Gość: AS Re: Utal IP: *.aircity.pl 20.01.14, 21:33
        Pracowałam w firmie UTAL kilka dobrych lat. Przez te lata firma mocno się rozwinęła, zwiększyła się ilość zatrudnionych, dobudowano nowe hale produkcyjne. Znacznie rozwinął się eksport. Wydzielono kolejne działy. Dział w którym pracowałam „dostarcza” wiele wyzwań i ciekawych projektów. Praca w dziale pozwoliła mi wiele się nauczyć, poznać ciekawych ludzi, zdobyć nowe doświadczenia. Ludzie tam pracujący to świetna grupa. Jednym słowem-pozytywne doświadczenie.
      • maxromero Re: Utal 28.01.16, 13:43
        zarobki sa ok a jak dodasz premie to wogole mega spoko. rotacja jest na nizszych szczeblach bo wiadomo, tam ludzie czesto przychodza na chwile i im nie zalezy na stalej pracy. atmosfera jest bardzo w porzadku, zaloga trzyma sie razem.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka