Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Mam pytanie dotyczące CV

17.03.11, 18:02
    Pierwsze pytanie.
    Jestem osobą poszukującą pracy. Do tej pory szukałam zatrudnienia wysyłając moje CV, wraz z listem motywacyjnym i kopiami posiadanych dokumentów do różnych pracodawców. Jednak wysyłanie listów pocztą jest kosztowne (szczególnie koszt znaczków pocztowych, nie mówiąc już o kopercie oraz papierze i tuszu), a nie wiem, ile jeszcze będę musiała ich wysłać. Pomyślałam, czy by nie wysyłać moich ofert mailem. A oto mój problem. Jak mnie uczono, pod listem motywacyjnym należy zamieścić spis kopii dokumentów , jakie się przesyła, np: kopia zaświadczenia o ukończeniu kursu.... Jeśli będę wysyłać moją ofertę mailem, to dołączan skany dokumentów. Co w takim przypadku napisać pod listem skan? To trochę dziwne sformułowanie, ale przecież wtedy są to właśnie skany, a nie kopie. Proszę o odpowiedź.

Drugie pytanie.
    Jeśli bym jednak, oprócz wysyłania moich dokumentów aplikacyjnych mailem, zdecydowała się chodzić od zakładu do zakładu i zostawiać tam moją ofertę, czy wystarczy, że zostawię tylko moje CV. Gdyby było to możliwe, mogłabym w ten sposób złożyć moją ofertę w krótkim czasie u wielu pracodawców. Nie ukrywam, że było by to dla mnie wygodniejsze, stałabym się bardziej mobilna, gdyż ofertę pod konkretnego pracodawcę przygotowuje się dłużej (najdłużej trwa przygotowanie listu motywacyjnego, a ja jestem bardzo skrupulatna, jeśli chodzi o estetykę dokumentów aplikacyjnych) i jest to o wiele bardziej kosztowne (koszt wydruku listu motywacyjnego, kopii dokumentów). Moja dokładność i drobiazgowość w przygotowywaniu mojej oferty może i dobrze o mnie świadczy, ale zużywam na nią bardzo dużo czasu, a moje poszukiwanie pracy traci na efektywności i elastyczności. W końcu potrzeby na rynku pracy zmieniają się szybciej, niż ja przygotuję swoje papiery. Nie jestem z natury osobą bardzo szybką w działaniu. Dlatego, czy wystarczy pozostawić w sekretariacie zakładu pracy tylko CV podczas takiego szybszego i bardziej spontanicznego szukania pracy?
    Obserwuj wątek
      • Gość: mark Re: Mam pytanie dotyczące CV IP: *.multimo.pl 17.03.11, 18:55
        A po cholere pracodawcy ta makulatura ? rzecież w CV masz zaznaczone jaką szkołę skończyłeś to po kiego wysyłasz kopię dyplomu ?
        • Gość: ... Re: Mam pytanie dotyczące CV IP: *.dynamic.chello.pl 17.03.11, 19:19
          Nie słyszałam, zeby gdziekolwiek skladać kopie dokumentów, skoro to nie jest wymagane. To jest nawet niebezpieczne!!!!Zostawiasz w recepcji, czy u portiera plik swoich dokumentów?Moze jeszcze skserowany dowód? Naprawdę brak słów, wystarczy cv i list
          • Gość: Nasti Re: Mam pytanie dotyczące CV IP: *.multimo.pl 17.03.11, 21:08
            Najlepiej jeszcze numery kart zostaw ......
      • Gość: Statyk Re: Mam pytanie dotyczące CV IP: *.zone5.bethere.co.uk 17.03.11, 21:31
        Dlatego, czy wystarczy poz
        > ostawić w sekretariacie zakładu pracy tylko CV podczas takiego szybszego i bard
        > ziej spontanicznego szukania pracy?

Tak, powinno wystarczyc.
        Skutecznosc jest nie ukrywajmy niska, ale warto sprobowac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka