Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Nadgodziny Nadgodziny

IP: *.cdma.centertel.pl 04.07.11, 19:21
    Od miesiąca mój zakres obowiązków w pracy jest powiększony o obowiązki koleżanki, która urodziła dziecko i jest na urlopie przez co przez miesiąc pracuję po 13-14 godzin dziennie żeby się wyrobić. Dzisiaj się wku***łem bo szef moje podwójne zaangażowanie wycenił na 150 zł premii (dla porównania koleżanka, której wykonuję obowiązki zarabia 2200 brutto). W związku z otrzymaniem tak sowitego wynagrodzenia za pracę niemal na dwa etaty dzisiaj odmówiłem zostania po godzinach. Po 17-tej wyszedłem z pracy (planowo po 8 godzinach). Czy grozi mi coś za to?
    Obserwuj wątek
      • Gość: mii Re: Nadgodziny Nadgodziny IP: *.gemini.net.pl 04.07.11, 19:41
        Ogólnie obowiązkiem pracownika jest wykonywanie poleceń służbowych Obowiązki pracownika i jeżeli zlecenie nadgodzin było takim poleceniem, to za niewykonanie grozi niestety zwolnienie z pracy. Inną kwestą jest to, że pracodawca powinien rozliczać nagdodziny zgodnie z kodeksem, a nie w formie dobrowolnej premii...
      • Gość: terra X Re: Nadgodziny Nadgodziny IP: *.dynamic.chello.pl 04.07.11, 19:45
        grozi, nie grozi. W sumie to jest kwestia dobrowolna, nikt nikogo nie moze przymusic, chyba, ze to narazi na ogromne straty firmę. Powinni cie rozliczac z nadgodzin - albo płacąc, albo mozesz sobie odbierać w psotaci urlopu. Porozmawiaj z szefem, powiedz, ze jestes przemeczony, bo od miesiaca dlugo pracujesz itd, ze chcialbys to odebrac, albo czy tobie przysluguje zaplata za to. Zapytaj jaka jest polityka firmy. tak dyplomatycznie.
      • Gość: przepracowany Re: Nadgodziny Nadgodziny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.11, 19:00
        Ja pracuję w pewnej firmie na etacie od początku tego roku. Jestem
        elektrykiem. Z początku wszystko było OK, ale z czasem godzin nadliczbowych
        było coraz więcej aż urosło to do takich rozmiarów że pracujemy po 12 a nawet
        16 godzin soboty, niedziele, święta. Pracodawca nieoficjalnie zmusza nas do pracy w nadgodzinach. Dostaję premię uznaniową zależną od tzw. efektów pracy, jednak za nadgodziny nie dostałem jeszcze ani grosza.
        Wydaje mi się jeśli ktoś w miesiącu przepracował dwa razy więcej godzin niż powinien to powinno mu się należeć więcej urlopu.
        Moje pytania do specjalistów:
        Czy mam jakieś szanse w sądzie pracy w związku z wypłaceniem pieniędzy za
        nadgodziny? Dodam że pracodawca nie udostępnia pracownikom rejestru z nadgodzinami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka