Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Jak znaleźć pracę w policji

• Gość: Greg Re: Jak znaleźć pracę w policji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.04, 22:11
        Bzdury tu piszecie o tych testach sprawnosciowych . Ja zrobilem 110 (laweczka)
        po przeliczeniu wyszlo ponad 23 a i tak odpadlem oni sobie sami wyznaczaja ile
        kto musi zrobic tych stopni to nie jest tak jak podajecie . Jak zawsze
        samowolka i znajomi w policji sie licza .
      • Gość: espase Re: Jak znaleźć pracę w policji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.04, 22:32
        baju, baju 6 grupa po kilku latach jak dobrze pójdzie
      • Gość: Robert Re: Cyrk w KMP w ŚWIECIU!!!!!!! IP: *.idea.pl 24.05.04, 23:26
        Witam!
        Słuchajcie co Wam wszystkim powiem(napiszę)
        Otóż w w/w komendzie pani kadrowa stwierdziła jednoznacznie że nie da mi
        kwestionariusza osobowego, ponieważ ten dokument jest tylko dla osób co do
        których zapadły decyzje o ich przyjęciu, no i na koniec dowidzenia panu!to raz
        Ale schodząc po schodach spotkałem gościa którego odrzuciła za mandat od straży
        miejskiej o którym on dawno zapomniał!!!
        Naprawdę fajnie jest w tym kraju!
        Trzymajcie się cześć
      • Gość: az Dzwoniłam do Tarnowa i Krakowa - dementują IP: 217.70.52.* 24.05.04, 23:26
        Policja w Krakowie zaprzeczyła, a naczelnik policji w Tarnowie prawie mnie wyśmiał.
        • Gość: Robert Re: Dzwoniłam do Tarnowa i Krakowa - dementują IP: *.idea.pl 24.05.04, 23:29
          Pewnie się boją że miejsca zabraknie dla swoich!
        • Gość: Ewa Re: Dzwoniłam do Tarnowa i Krakowa - dementują IP: *.feedback.pl / *.crowley.pl 28.05.04, 09:45
          Artykuł jest nieautoryzowany i podaje wiele błędnych informacji (tego
          dowiedziałam się w Miejskiej Komendzie Policji w Krakowie, w Wydziale Kadr i
          Szkolenia), tym samym wprowadza w błąd szukających pracy.W Krakowie jest nie
          291 a 20 wakatów,nie szukają nikogo innego tylko prawników, mają 150 już
          opracowanych kandydatur. Nie pierwszy raz Gazeta Wyborcza kłamie tylko po to by
          mieć chwytliwy demagogiczny tytuł. Ten czytają wszyscy, natomiast sprostowanie
          już nieliczni - swoją droga czy ktoś widział sprostowanie na pierwszej stronie
          równie dużą czcionką? Bezrobotnym przydałyby się przeprosiny, a autorce
          artykułu jakaś lekcja pokory - może poszukiwanie pracy z Gazetą Wyborczą w
          poniedziałek? - w końcu Gazeta ma dużo pracy.
      • Gość: tomek 1 Re: Jak znaleźć pracę w policji IP: 5.5D* / 213.40.3.* 24.05.04, 23:50
        Czy przypadkiem nie są to wierutne bzdury? Upić się spowodować wypadek z
        ofiarami w ludziach, wziąc łapówkę, traktować zatrzymanych agresywnie i
        wulgarnie, kpiny sobie z procedur, wspopracowanie z gangami, fałszowanie
        dowodów, strzelanie do niewinnych ludzi. To są te umiejętności, które są chyba
        wymagane w policji. Po co do głupie mydlenie oczu?
      • Gość: Nostrdamus Re: Jak znaleźć pracę w policji IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 24.05.04, 23:50
        Polska zmienia się w typowe państwo policyjne. Krótko mówiąc zmiany jakie
        następują prowadzą, brzydko rzecz ujmując, do zamordyzmu. Stąd rekrutacja w
        policji. Brak finansów w wielu dziedzinach nie przeszkadza decydentom na
        pompowanie pieniędzy w pałkowych. Tak wygląda prawdziwa demokracja. Podatnik
        utrzymuje policję, która ma służyć ochronie interesów polityków.
      • Gość: SilentCruise Skoro JEST TYLU CHĘTNYCH.. IP: *.kolno.jarsat.pl 25.05.04, 00:44
        .. to ja nie widzę potrzeby zwiększania pensji dla policjantów. Widocznie nie
        mają tak źle.
        • Gość: Fafik Re: Skoro JEST TYLU CHĘTNYCH.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.04, 12:56
          Jest tylu chetnych bo jest bezrobocie, nie zauwazyles tego? Ludzie szukaja
          czegokolwiek...
      • Gość: Zbyszek Re: Jak znaleźć pracę w policji IP: 80.48.247.* 25.05.04, 02:56
        Z wielkim trudem, ale przecztałem wszystko, wraz z komen-
        tarzami. Wniosek jeden: artykuł pisała osoba, nie znająca
        realiów tematu, jakiemu poświęciła swoje pióro.
        Bałagan jaki panuje w polskiej policji jest nie do opisania
        i nie pomogą tu żadne pieniądze. Kowal, który nie potrafi
        zrobić podkowy, chociażby mu dawano, złoto i platynę,
        to i tak podkowy nie zrobi. Taką sytuację może uratować, tylko
        b. ciężka praca i to na każdym policyjnym szczeblu, oraz
        >co jest w tym wszystkim b. ważne< odpowiedni dobór nowych
        kadr policyjnych. Nie zawsze musi być tak, że syn kowala,
        potrafi robić podkowy, jak jego ojciec. Pozdrawiam!
      • Gość: doda Re: Jak znaleźć pracę w policji IP: *.army.mil.pl / *.army.mil.pl 25.05.04, 07:41
        tam to tylko z plecami.moje były zbyt wąskie.
      • Gość: zabrze Re: Jak znaleźć pracę w policji IP: *.gazeta.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.04, 08:39
        niedawno pisalam test, aby sie dostac do policji. okazalo sie, ze etat dostaly
        tylko "wybrane" osoby, dowiedzialam sie, ze wszystko bylo i tak ustawione pod
        stazystki, kt. maja plecy.
        • Gość: mgr inż Re: Jak znaleźć pracę w policji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.04, 09:25
          przeczytaj mój wątek.:
          "popieram wątki początkowe, to firma "rodzinna" i tyle...
          plecy, plecy...
          sam pochodzę z pragi, dzielnicy znanej ;)))
          znam dresów co zostali policjantami i wielu "uczciwych i dobrych" co odpadli na
          testach psychologicznych,
          ciekawe jak to jest , że dres co kiedyś napadał na ludzi albo kradł, dziś nosi
          mundur,
          a żyjący zgodnie z prawem i zasadami absolwent politechniki dostaje parę razy
          opinię , że się nie nadaje i w dodatku jest to opinia sprzeczna ze stanem
          faktycznym,
          np. mój kumpel , który jest honorowym dawcą krwi, wakacje spędza opiekując się
          dziećmi z biednych rodzin na koloniach dostał opinię "nie umiejącego współczuć"
          i na tej podstawie odsunięty przez psychologa,
          ja , uważany wśród znajomych za osobę towarzyską zostałem odrzucony
          jako "odludek nie umiejący współpracować z innymi"...
          a może to przez dobre oceny na indeksach i po 2-3 obce języki w stopniu
          komunikatywnym ???
          bo ten wcześniej wspomniany dres. to umie tylko dać w mordę (jak jest z
          kumplami, bo sam to nie jest taki odważny) i nawyzywać kogoś słabszego
          fizycznie...
          ja nigdy nie miałem "chęci" bicia innych, on "z kolegami" doczepiał się moich
          słabszych kumpli "za wygląd - nie nosili dresów", a teraz on nosi mundur....
          sad but true
          ...aaa i jeszcze jedno... w czasie MBS badający powinien być w sali, a nie
          wychodzić, bo wtedy są tacy co wyciągają kalkulatory !!!!!!!!!!!!!!!!!!

więc nawet testy w Stołecznej były prowadzone niezgodnie z przepisami,
          a wracałem z jednym "synalkiem pana komendanta" co się chwalił, że od 2 lat
          jeździ bez prawa jazdy.....
          • Gość: Może to był? Re: Jak znaleźć pracę w policji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 08:26
            "...a wracałem z jednym "synalkiem pana komendanta" co się chwalił, że od 2 lat
            > jeździ bez prawa jazdy..."

Może to był młody Czop synek byłego komendanta miejskiego policji w Krakowie?
            Slyszałem "podjął" pracę w policji.

O policji czytaj na:
            www.policjainaczej.prv.pl
      • Gość: Tołdik Re: Jak znaleźć pracę w policji IP: *.bielsk.sdi.tpnet.pl 25.05.04, 08:59
        Nie wiem skąd te wieści o zatrudnieniu w policji, ja wczoraj byłem złożyć
        dokumenty to mnie wyśmiano, że żadnych przyjęć nie ma no cóż, ale dzięki za
        wiadomość i tak złożyłem...
      • Gość: Marysia Re: Jak znaleźć pracę w policji IP: *.autocom.pl 25.05.04, 10:33
        Sama przechodziłam wszystkie etapy do przyjecia w policji i teraz czekam ale
        jedno jest pewne przyjmuja w pierwszej kolejności tzw"plecaków".Wzieli moje
        papier bo powiedzieli ze potrzebuja psychologów ale ja i tak w to nie wierze.
        • Gość: Dorota Re: Jak znaleźć pracę w policji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.04, 10:44
          Dzwoniłam dzisiaj do kadr w KPP w Ostródzie z pytanem o rodzaj dokumnetów,
          jakie należy załączyć do podania o pracę. Pani kadrowa nie wiedziała w ogóle o
          czym mówię, bo nic nie słyszała o wolnych etatach w Policji.
      • Gość: Marika Re: Jak znaleźć pracę w policji IP: 212.182.116.* 25.05.04, 11:51
        Piszą w gazetach, że potrzebują do Policji prawników ze znajomością języków
        obcych. Ja natomiast na rozmowie kwalifikacyjnej usłyszałam od pana kadrowca,
        że po studiach prawniczych, studiach podyplomowych i znajomością dwóch języków
        obcych potwierdzoną certyfikatami, jestem za mądra żeby pracować w Policji i
        napewno się tam uwstecznię!!! No weź tu bądź mądrym...
      • Gość: RW [...] IP: *.softpro2.pl 25.05.04, 12:14
        Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • Gość: Rf ALE JEBNĘLI PROPAGANDOWĄ ŚCIEME IP: *.softpro2.pl 25.05.04, 12:17
        Pieknie napisane - szkoda tylko że żeczywistość jest całkiem inna .

pozdawiam
      • Gość: Rozczarowana Re: Jak znaleźć pracę w policji IP: *.wroc.zigzag.pl 25.05.04, 12:44
        Droga Autorko artykulu - napisz mi prosze skad wzielas te informacje?
        Wczesnym rankiem udalam sie do Komendy Wojewodzkiej we Wroclawiu i co sie
        okazalo? Kadrowiec okazal - zdziwnienie; nic mu na ten temat nie wiadomo.
        Owszem aplikacje mozna zlozyc, ale wstepna weryfikacje pani z kadr
        przeprowadzila prze telefon... Dodam tylko, ze osoba starajaca sie o prace
        w Policji posiada wyzsze wyksztalcenie techniczne, a wg Pani artykulu Policja
        powinna byc nia zainteresowana...
      • Gość: denis Re: Jak znaleźć pracę w policji IP: 212.33.74.* 25.05.04, 13:03
        artykul miejsca w policji!!!
        jakie miejsca!!!!nie ma tam zadnych etatow!!!!wszystko zostaje rozdane dla
        znajomych!!!a rekrutacji nie ma!!!!z wyzszym wyksztalceniem tez nie biora!!!a
        na prawnika patrza krzywo!!!!
        z calego artykulu zgodze sie tylko z jednym ze policja "rozdaje etaty" a nie
        wybiera najlepszych,rozdaje dla swoich znajomych!!!!!
        a artykul powinien byc sportowany!!!!zapytajcie ludzi ktorzy juz przechodzili
        rekrutacje i wtedy napiszcie jaki jest stan faktyczny!!!wszystko co zostalo
        wydrukowane w tym artykule to bzdury!!!!
      • Gość: asik Re: Jak znaleźć pracę w policji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.04, 13:15
        :)
        Ten sam problem, jak widze tych smiesznych palkarzy na ulicach to strach
        pomyslec jakie typy, (czyt. ociezali fizycznie a co za tym idzie czesto
        umyslowo równiez siedza za stolkami to az zal) no ale mam te cholerna wade
        wzroku cos ok 1 dioptrii. To ze sprawny jestem-jakies medale mistrzostw szkol
        wyzszych w lekkiej atletyce, dwa kierunki ukonczylem g... mi daje. Bo garbatego-
        takiego co to wujek juz pracuje przyjma (a przy okazji to moze rzeczywiscie on
        garbaty jest :)). I mamy policje taka jaka mamy... do dupy... tfuj !!!
        I nic z tym sie nie zrobi, po cholere o tym pisza i czemu tak szybko- zostal
        tydzien do zlozenia papierow.
        • Gość: gdańszczanka Re: Jak znaleźć pracę w policji IP: *.pl.gda.pl / 213.199.221.* 25.05.04, 13:40
          Ten artukuł o pracy w policjii to bzdura. W Gdańsku też pani kadrowa robi
          wielkie oczy i mówi, że 90% artykułu to nieprawda. Chociażby jeśli chodzi o
          zaświadczenia o niekaralności (sami sobie ponoć sprawdzają kandydata).
          Niepotrzebnie więc stałam w kolejce w sądzie i wydałam kasę na ten głupi
          świstek papieru!!!!!!!!!!!!!!
          Może zwrócić się do gazety o zwrot poniesionych kosztów za wprowadzenie w błąd:)
      • Gość: CIEKAWY Re: Jak znaleźć pracę w policji IP: 217.153.142.* 25.05.04, 13:34
        TO WSZYSTKO JEST CHORE. CHCĘ ZOBACZYĆ PRAWNIKA CZY INNĄ OSOBĘ PO STUDIACH KTÓRA
        ZA 1400 ZŁ PÓJDZIE DO POLICJI. A W TEJ INSTYTUCJI TRZEBA PAMIĘTAĆ ŻE GENERAŁAMI
        NIE WSZYSCY ZOSTAJĄ I SĄ LEPSI I LEPCIEJSI. ZOBACZYMY JAKIE TESTY BĘDĄ ROBIĆ
        JAK BEZROBOCIE SPADNIE DO 3%.
      • Gość: zły Re: Jak znaleźć pracę w policji IP: *.bychawa.sdi.tpnet.pl 25.05.04, 14:14
        To co przeczytałem ma się nijak do rzeczywistości. Jestem mgr prawa mam pracę
        znam dobrze angielski. Zdawałem już 2 razy do policji oczywiście bezskutecznie,
        mimo przejścia testów sprawnościowych. Trzeba to widzieć jacy "supermani" tam
        startują ;-) fryzjerka u której się strzygę od kilku lat kiedyś w rozmowie
        powiedziała że jej kuzyn ani razu nie podciągną się na drążku "ale ma chody
        więc będzie policjantem" mimo że jest tylko technikiem mechanikiem. ja też
        widze jacy ludzie idą do służby a to z racji mej pracy w PUP więc jak widze
        delikwenta który ledwo skończył technikum do którego się idzie jak juz żadna
        inna szkoła nie przyjmie, przy rejestracji w PUP ma kłopoty z wypełnienem
        formularza (analfabetyzm wtórny!!!)nie zna języków obcych ale odbył zastępczą
        służbę wojakową w prewencji i ma znajomości więc tacy goście są przyjmowani
        wrrr!!! ale jak ma być jak komendant jest na takim samym poziomie
        intelektualnym a pogłoski o cenie za jaka się dostaje do policji są znane
        wszystkim. Wiec sie nie zdziwię że po przeczytaniu tego artykułu wielu młodych
        wykształconych napali się na wstąpienie do policji a potem będzie rozczarowana
        szczególnie jak się dowie że niekonicznie ludzie z lepszymi kwalifikacjami
        zostali przyjęci. Policja to syf i bagno którego od 15 lat nikt nie umie
        posprzątać. Wrrr!!!
        • Gość: mginz Re: Jak znaleźć pracę w policji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.04, 14:25
          popieram Cię kolego...
          ja też próbowałem (mgr inż logistyki, 2 języki i zaczynam trzeci)
          testy fizyczne zdałem na 4.20
          a znam dresów co się dostali do Stołecznej, a wcześniej kradli i bili i
          napadali...
          a ja próbowałem i do Policji i do innych "formacji"... i mnie odrzucali
          popieram Ciebie i wszystkich innych co tak gadają...
          a skoro policja taka biedna, to czemu są rodziny posiadające dacze na mazurach,
          mające po 3 zachodnie samochody,
          sam widziałem jednego "policjanta" jak na "czworaka" sinusoidą udawał się do
          samochodu...
          praga, chociaż jej nienawidzę, to jednak mieszkanie na niej "uczy życia";)))
          • Gość: PPP Jak to się robi ze zdrowymi chłopami w dużym mieśc IP: *.kobylanka.sdi.tpnet.pl 25.05.04, 15:38
            Duze miasto: Mojego kolegę na samym początku zdyskwalifikowali (nie chcieli
            przyjac podania) dlatego że miał w paragraf przy kat. A, ze ma krzywą przegrodę
            nosową . Krzywa przegroda dyskwlaifikuje go dlatego, ze ma to znaczący wpływ na
            kondycję fizyczna przyszłego policjanta. Chłop jak dąb, sprawność fizyczna
            nadzwyczajna, uczestnictwo w ogólnopolskich zawodach sportowych (zawody
            kick-boxingu - dziwnym trafem nie odrzucił go lekarz sportowy) . ALe w KWP
            uznali to za nieprzepisowe. Kolega nie załamał sie, poszedł na opeację, i mimo w
            zdanych wszystkich testów policyjnych i tak go nie przyjelli. JESZCZE DOKŁĄDNIE
            nie wiedział JAK jest... ze po prostu przyjmują "plecaków" .
            Niestety , póki jest takie BEZROBOCIE tak będzie.
            Może w przyszły poniedziałek jakieś REALNE SPROSTOWANIE DO ARTYKUŁU!!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: Zenon Re: Jak znaleźć pracę w policji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 08:28
          Poczytajcie o policji na stronie:

• Gość: ali Re.szkoda IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 25.05.04, 17:31
        przerażacie mnie tymi opiniami,chyba nie złoże tego podania,jestem za uczciwa
        • Gość: Meggi ŁAPOWNIKI IP: *.autocom.pl 25.05.04, 19:28
          Znam przypadek z Krakowa,gdzie pan naczelnik kadr KMP wziął 1000 zł za samo
          przyjecie papierów do policji a to dopiero był poczatek.
          • Gość: Jeż Jerzy Re: ŁAPOWNIKI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 08:30
            Zerknij kolego na stronę:

I BARDZO proszę o kontakt!!!!
            • Gość: z pragi jestem Re: ŁAPOWNIKI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.04, 09:14
              czy mnie prosisz o kontakt ?
            • Gość: Meggi Re: ŁAPOWNIKI IP: *.autocom.pl 12.07.04, 10:44
              A możne mnie prosisz o kontakt?
      • Gość: Rekrut Do Sznownej Autorki artykułu IP: *.renicom.pl 25.05.04, 21:44
        Nie wiem kto kazał pani redaktor napisać ten artykuł kompletnie nie mający
        odniesienia do rzeczywistości.Pięknie to wszystko wygląda nie ma co- tylko biec
        do najblizszej komendy i składac aplikacje!Po ukazaniu się artykułu do komendę,
        w której mam (jeszcze)przyjemność pracowac,oblegali potencjalni
        policjanci,podania owszem były przyjmowane bo są specjalne panie zajmujące się
        przyjmowaniem podań,jednakże wszystkie osoby w ciągu około 2 tygodni dostaną
        standardowe druczki "Podanie zostało rozpatrzone negatywnie,BO TAK!!!,nie
        przysługuje odwołanie i takie tam sciemnianie. System rekrutacji wygląda
        troszkę inaczej,nie ma ludzi z przypadku,nie ma ludzi z ulicy.Gratuluję
        rzetelności pani redaktor, może raczej należało by się zając ujawnieniem jak
        ten system faktycznie wygląda, co zaoszczędziłoby czasu, tym którzy tak naiwnie
        popędzili do komend,może nawet zdobyli w ciągu dania zaświadczenie o
        niekaralności tudzież ponieśli koszty dojazdów? Może gdyby odkryłaby pani jak
        wyglądają kulisy przyjęć, faktycznie do policji dostawałyby się osoby
        kompetentne,spełniające określone kryteria i nie dochodziło by do tak
        tragicznych wydarzeń jakie miały miejsce w ostatnich tygodniach.
      • Gość: Kadrowa Re: Jak znaleźć pracę w policji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.04, 23:00
        Ha ha ha!!! A ja się wczoraj i dziś zastanawiałam skąd nagle takie oblężenie na
        komendzie. Ludzie pytają o kwestionariusze, przynoszą sterty papierów.
        • Gość: Ante Re: Jak znaleźć pracę w policji IP: *.tvgawex.pl 26.05.04, 13:46
          no to teraz wiadomo jak to jest. Kadrowa po prostu sie śmieje z ludzi. Sama ma
          ciepłą, dobrze płatną posadkę i nabija się z ludzi którzy chcą pracować i mieć
          za co żyć. Sama tydzień temu złożyłam podanie o prace ale po przeczytaniu tych
          komentarzy (wszystkich!!!) przestałam się łudzić czy jest to mijsce dla
          uczciwych ludzi. Nie jestem "plecakiem" wiec chyba szkoda mojej fatygi.......
      • Gość: jerzy Re: Jak znaleźć pracę w policji IP: 80.51.244.* 26.05.04, 16:26
        Mam pytanie. Skonczyłem informatyke mam parę wartosciowych kursów ,zaliczone
        wojsko i nic na sumieniu.Czy mam szansę na na pracę w policji (nie jako
        policjant)?. Napiszcie jak powinno wyglądać podanie ? Czy tak samo jak do
        zwykłej pracy. Z góry dziekuję.
        • Gość: Marysia Re: Jak znaleźć pracę w policji IP: *.autocom.pl 27.05.04, 00:49
          ZAPOMNIJ JEŚLI NIE MASZ PLECÓW!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: MERY Re: Jak znaleźć pracę w policji IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.04, 09:40
        Całkowita lipa z tym artykułem. Byłam w Komendzie Policji i nie prowadza
        obecnie zadnego naboru, nie ma żadnych terminów skladania kwestionariuszy - bo
        wogole nie ma zadnych kwestionariuszy itd....
        • Gość: Wojtek Studenci ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.04, 13:51
          Dziwi mnie fakt w ktorym studenci (a jest ich coraz wiecej i wiecej wystarczy
          miec kase i studia w kieszeni) uwazacie ze jak macie wyzsze to odrazu nadajecie
          sie do policji? Bzdura ! W policji nie trzeba "mozgow" ktorzy najlepiej
          siedzieli by przy biorku i wdawali polecenia , trzeba ludzi specyficznych
          rozumiejacych sie na tej pracy ludzi na ulicy a nie w komendzie.Studenci nie
          wszyscy moga byc policjantami nie wszyscy sie do tego nadaja.Poruszane tu byly
          watki kategoria D. Ci co ja maja i mysla o pracy w policji sa chyba nienormali!
          bales sie wojska czego szukasz w Policji? Moim zdanie w pierwszej kolejnosci
          powninni byc przyjmowani z dobra opinia kursanci z Oddzialow Prewencji Policji
          moze wyksztalcenia nie maja ale podstawy tej roboty poznali.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka