Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Oni będą mieli pracę w tym roku

IP: *.gemini.net.pl 18.01.12, 13:04
    Mam firmę informatyczną i powiem jedno, co zatrudnię pracownika to po 10 latach wypala sie zawodowo i musi sie przebranżowić, nawet gdy zarobki dochodzą do 12 tys. miesięcznie. Po prostu nie da się usiedzieć przed monitorem więcej niż 15 lat, bo człowiek popada w depresję i zaczyna świrować.
    Obserwuj wątek
      • ulanzalasem Oni będą mieli pracę w tym roku 18.01.12, 13:21
        Szukają studentów gotowych popracować za przeciętne zarobki kilka lat, a potem nowi na ich miejsce na umowę śmieciową :>
        • Gość: xxx Re: Oni będą mieli pracę w tym roku IP: *.dynamic.chello.pl 18.01.12, 22:01
          zgadza sie! i te wysokie wynagrodzenia (1000e) i bogate pakiety socjalne (bez sluzby zdrowia przez pierwszy okres i z doplata do silownii)... żenada.
          • Gość: gość Re: Oni będą mieli pracę w tym roku IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.01.12, 13:31
            dobry programista nie szuka pracy, dobry programista tworzy konkurencyjna firme i miazdzy przciwnikow rynkowych lepszym serwisem, nizszymi cenami, nowa jakoscia!
        • Gość: Obserwator Re: Oni będą mieli pracę w tym roku IP: *.adsl.inetia.pl 20.01.12, 21:40
          Kilka lat pracy i na umowę śmieciową to raz. A dwa to wyścig szczurów, kto pierwszy "ten lepszy" i tak o to w ten sposób panowie po wypaleniu zawodowym są wypluwani przez owe firmy........
          • Gość: gość Re: Oni będą mieli pracę w tym roku IP: *.woodcrane.com 25.01.12, 13:36
            w wieku 45 lat programista "pierwszej fali" juz zawodowo osiagnal wszystko i rozkoszuje sie oszczedzonymi dolarami, obecnie w firmach srednia wieku to moze 30 lat.. rzadko kiedy spotyka sie kogos po 50tce... a do renty jeszcze 17 lat...
        • Gość: Janek Re: Oni będą mieli pracę w tym roku IP: 82.177.195.* 20.01.12, 22:51
          Niestety to smutne 90 % firm IT zatrudnia młodych ludzi na smieciowa umowe za smieciowe pieniądze, jak po roku upomnisz się o coś lepszego to Ci dziękują za współpracę. Kolega w jednej firmie mowił studentom "nie pracujcie za psie pieniądze bo potem was zastąpia studentami" i tego sie trzymaliśmy. Moja obecna firma poszukuje ludzi i całkiem nie zle płacił chłopaki po studiach mogą mieć 4.000 netto. niestety ludzie po 2-3 latach pracy maja podobnie. Bardziej im sie opłaca wyciagnąć takiego programiste z innej firmy i dać mu 5 netto niż swojemu. Dlatego zdaża sie ze studenci na ostatnim roku sie zwalniają
          • Gość: gość Re: Oni będą mieli pracę w tym roku IP: *.cloudlet-computing.net 25.01.12, 13:49
            zadnemu programiscie nie jest obce, ze roznice w produktywnosci od czlowieka do czlowieka moga sie wachac faktor 20x, nie gra roli, czy student, czy stazysta z 5 letnim doswiadczeniem obydwoje moga tworzyc odjazdowe produkty albo kompletna hale pelna bugow, sek w tym rozpoznac talenty i je jako szef rozwijac, placic tak, zeby geniusz nie czul sie pokrzywdzony i mobowany, bo odejdzie... W czolowych firmach najlepsi inzynierowie produktow zarabiaja stawki na poziomie i maja udzial w obrotach. Biorac pod uwage cykl produktu i branze mozna w piec lat osiagnac wszystko, zawodowo sie zrealizowac, prywatnie rodzine zalozyc, zabezpieczyc na starosc... a jak juz przyjdzie nieunikniony burn out mozna sie rozejrzec o profesurke na uczelni albo prowdzic wlasna firme
      • Gość: przecinek Oni będą mieli pracę w tym roku IP: *.ip.netia.com.pl 18.01.12, 13:28
        wali mnie ten cały rynek IT
        • mrarm Re: Oni będą mieli pracę w tym roku 19.01.12, 13:51
          A mnie wali budowlany i motoryzacyjny, a co!
        • Gość: gość Re: Oni będą mieli pracę w tym roku IP: *.4web.pl 21.09.12, 09:48
          Powiedz to np. bankomatowi, w którym wypłacasz pieniądze. Albo Pani w okienku sprawdzającej saldo Twwojego konta. Albo Pani na kasie w Tesco, która kasuje Ci towary skanerem, a cena wyskakuje jej na wyświetlaczu i drukuje na paragonie. A zaraz potem, jak zapłacisz swoją debetówką Visy albo MC, zadzwoń do nich i im to powiedz. Powiedz to komputerowi od wtrysku i drugiemu, od ABS-u, i kolejnemu, od airbagów, w Twoim aucie, powiedz to swojemu telefonowi, komputerowi, z którego napisałeś tego posta, powiedz to do monitora, na którym w przeglądarce internetowej masz otwartą stronę www forum.gazeta.pl.

Gdyby nie rynek IT, mógłbyś teraz najwyżej swoje posty wysyłać do babci jako karteczki przywiązane sznureczkiem do łapki gołąbka pocztowego.

podrawiam,

pracownik tego całego rynku IT
      • Gość: inż. Oni będą mieli pracę w tym roku IP: *.warszawa.vectranet.pl 18.01.12, 14:51
        azja, afryka odbierze rynki polskim klepaczom
        • Gość: RH Re: Oni będą mieli pracę w tym roku IP: 81.219.145.* 18.01.12, 15:07
          Ta Azja w krórej programiści zarabiają więcej niż w Polsce? Zobacz sobie kiedyś na średnią pensję programisty w Chinach czy Indiach. W Chinach już jest nawet troche wyżej niż u nas. W Indiach ciągle trochę niżej ale już niewiele. Gdyby nie to, amerykańskie korporacje nawet by do Polski nie zajrzały. Oni na prawdę potrafią liczyć i gdyby dało się zauważalnie taniej w Azji nawet by grosza nie zainwestowali tutaj.
          • Gość: RH Re: Oni będą mieli pracę w tym roku IP: 81.219.145.* 18.01.12, 15:18
            Zreszta zeby nie trzeba bylo daleko szukac:
            www.payscale.com/research/CN/Job=Sr._Software_Engineer_%2f_Developer_%2f_Programmer/Salary
            Zarobki programisty w chinach (roczne) w przeliczeniu na PLN od ~35 tys do ponad 200 tys. Najczestsze gdzies w granicach 70-100 tys. Czyli plus / minus jak w Polsce albo nawet troche lepiej.
            A Polakom nadal się wydaje, że Chiny to dziki kraj gdzie ludzie pracują za miskę ryżu. Jeszcze trochę a będziemy emigrować tam za pracą.
            • Gość: puch4cz Re: Oni będą mieli pracę w tym roku IP: *.cisco.com 25.01.12, 20:03
              No wlasnie w tym problem, ze po co mieliby przyjmowac kogos kto nei zna ich jezyka? Bo powiedzmy sobie szczerze, chinski to nie angielski.
          • Gość: inż. Re: Oni będą mieli pracę w tym roku IP: *.warszawa.vectranet.pl 18.01.12, 23:24
            jeżyk polski popraw proszę, jak z Afryki konkurencja, można wiedzieć?
        • Gość: ITwroclaw Re: Oni będą mieli pracę w tym roku IP: *.play-internet.pl 18.01.12, 17:09
          Koleś, Hindusi i Chińczycy już i tak więcej zarabiają od Polaków.
          Hinduska firma chce otworzyć we Wrocławiu outsourcing - jak myślisz, dlatego, że Polacy są drożsi, czy dlatego, że są tańsi?
          • Gość: gość Re: Oni będą mieli pracę w tym roku IP: *.la.net.ua 25.01.12, 14:06
            > Koleś, Hindusi i Chińczycy już i tak więcej zarabiają od Polaków.
            > Hinduska firma chce otworzyć we Wrocławiu outsourcing - jak myślisz, dlatego, ż
            > e Polacy są drożsi, czy dlatego, że są tańsi?

Przeciez nie mozna tak porownywac! Trzeba uwzglednic koszty i standard zycia... przeliczyc to wszystko, o szczesciu nie decyduje jedynie wysokosc zarobkow... wiele subiektywnych faktorow ma na to wplyw - najlepszy przyklad za granica wielu nie czuje sie dobrze, mimo, ze standart zycia maja obiektywnie lepszy

Juz raz banka pekla i tysiace zbytecznych informatykow stalo na ulicy, mogli sie cieszyc, jak mieli etat za tysiaka.. a konkurencji przybywa na calym swiecie, mlodych, lepiej wyksztalconych, swiezych, z wizjami... Obecny trend to indywidualne ASICi, w ipadzie siedzi plyteczka wielkosci paczki papierosow

• sselrats Handlowcy IT? 18.01.12, 15:29
        WTF?
        • Gość: . Re: Handlowcy IT? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.12, 15:50
          Co w tym dziwnego? Każdy produkt trzeba gdzieś sprzedać. Handlowiec IT przychodzi do fabryki i proponuje system zarządzania produkcją. Zbiera warunki od klienta itp.
        • mrarm Re: Handlowcy IT? 25.01.12, 11:40
          Dalej żyjesz w PRLu? :]
      • Gość: INFORMATYK Oni będą mieli pracę w tym roku IP: *.pres.cable.virginmedia.com 18.01.12, 17:50
        ALE BZDURY BOZE SWIETY COS STRASZNEGO JAK ZWYKLE PROPAGANDA NIEWOLNIKOW POLSKICH...
        • Gość: programista Re: Oni będą mieli pracę w tym roku IP: 80.48.187.* 18.01.12, 18:42
          fakt bzdury, z moich znajomych informatyków nikt nie zarabia mniej niż 10 000 zł brutto miesięcznie, oczywiście mam na myśli duże polskie miasta
          • webdeveasy Normalne zarobki 8-10k ... 18.01.12, 20:46
            Jeśli chodzi o moich znajomych to raczej zarabiają kwoty zbliżone do 10 000 (na rękę). Zależy czy ktoś jest programistą, czy "instaluje wordpressy, robi stronki i naprawia windowsa".

To wcale nie jest dużo, jak już tutaj ktoś wspomniał ludzie bardzo szybko w takiej pracy się wypalają.
            • Gość: asdf W polsce placa 8-10k PLN na reke? IP: *.sme.bredbandsbolaget.se 25.01.12, 13:41
              to grubo.

A w jakich firmach zeby wiadomo bylo gdzie aplikowac ?
            • Gość: ja Re: Normalne zarobki 8-10k ... IP: 151.193.120.* 25.01.12, 17:43
              no to wypalanie najgorsze, już po 30 latach pracy człowiek ma dośc i chce cos zmienić w swoim życu
          • Gość: cminusminus Re: Oni będą mieli pracę w tym roku IP: *.dynamic.chello.pl 18.01.12, 20:56
            Bo nie znasz mnie, ja zarabiam połowę tego co napisałeś.
            I tak nie mam najgorzej.
            A to Wrocław :)
            • Gość: ftff Re: Oni będą mieli pracę w tym roku IP: *.man.tk-internet.pl 18.01.12, 21:58
              Hint:
              Big Blue to nie jedyna firma IT we Wrocławiu ;)
              • Gość: xxxx Re: Oni będą mieli pracę w tym roku IP: *.dynamic.chello.pl 18.01.12, 22:05
                ja strzelam ze on pracuje w NSN
            • Gość: podatnik Re: Oni będą mieli pracę w tym roku IP: *.uznam.net.pl 18.01.12, 22:36
              Gość portalu: cminusminus napisał(a):

> Bo nie znasz mnie, ja zarabiam połowę tego co napisałeś.
              > I tak nie mam najgorzej.
              > A to Wrocław :)

Co tam jeszcze robisz? U nas dobry programista ma 28 tys. zł brutto (po przeliczeniu, teraz trochę więcej ze względu na kurs) + co chwila po parę tysięcy ot tak, bo szef zadowolony, bo coś tam wzrosło... Urywaj się z tej Polski tak szybko, jak tylko możesz. W Polsce się nie pracuje, tylko orze bydłem.
              • webdeveasy Re: Oni będą mieli pracę w tym roku 19.01.12, 02:04
                Gdzie pracujesz? (kraj)
                • Gość: ja Re: Oni będą mieli pracę w tym roku IP: 80.50.126.* 19.01.12, 09:48
                  W Albanii
                  • Gość: asdf :D buahahaha IP: *.sme.bredbandsbolaget.se 25.01.12, 13:32
                    asdfasdf
          • Gość: gzesiolek Re: Oni będą mieli pracę w tym roku IP: *.pnet.com.pl 19.01.12, 11:40
            to w tych duzych miastach nie ma Krakowa...
            tutaj 10tys brutto lub wiecej zarabia moze 10% osob w branzy...
            najwiecej ludzi zarabia ok 5tys brutto (przynajmniej wsrod tych ktore znam)...
            z tego co wiem od osob ktore zaczynaly w Krakowie a pozniej wyladowaly w Wawie to tam maja od razu 20-30% wiecej a i tak wszyscy wokolo wilkiem na nich patrza ze rynek psuja...
      • Gość: Lolo Ktos kto ma pojecie IP: *.dclient.hispeed.ch 19.01.12, 02:24
        o informatyce (nie zaden programista) nie bedzie pracowal w Polsce. Amen.
        • Gość: gzesiolek Re: Ktos kto ma pojecie IP: *.pnet.com.pl 19.01.12, 11:49
          ktos dla kogo wazniejsza jest rodzina a nie pieniadze bedzie pracowal za i tak kilkakrotnosc sredniej w kraju... jakos wszyscy ktorych znam, ktorzy zbijali kokosy tak gdzie sie placi godnie (m.in. Irlandia, Szwajcaria, Francja, GB), jakos tak wczesniej czy pozniej wracaja do Polski i zakladaja swoje biznesiki za kase ktora tam zarobili... pieniedzy maja mniej, ale jednak wola tu wrocic... dlaczego? lepiej sie zapytaj tych osob...
          • Gość: asdf Bo zagranica ciezko kupic gazete wyborcza :) IP: *.sme.bredbandsbolaget.se 25.01.12, 14:16
            A gazeta wyborcza to fantastyczne artykuly etc...
      • Gość: gzesiolek Re: Oni będą mieli pracę w tym roku IP: *.pnet.com.pl 19.01.12, 11:51
        Problem jest z ludzmi ktorzy poza kompem nie maja innego zycia i juz zaczynajac prace po studiach maja za soba lata tylko przed monitorem...
        Ci co potrafia sie odnalezc w zyciu i maja czas na inne rzeczy spokojnie moga pracowac w IT do usranej kostuchy...
        • Gość: Marek123 Re: Oni będą mieli pracę w tym roku IP: *.com.pl 19.01.12, 14:32
          Zwykły stereotyp, sam jestem z branży i większość osób to normalni ludzie co nie przesiadują większości czasu przed kompem. A inna sprawa to taki opis możesz podpiąć pod większość zawodów. Myślisz że księgowa, prawnik, architekt itp. to nie przesiadują większości czasu przed kompem ? :)
        • Gość: gość Re: Oni będą mieli pracę w tym roku IP: *.anonymizer.ccc.de 25.01.12, 14:12
          nie moge potwierdzic, z moich obserwacji taki geek sie zdarza jeden na 20 programistow, reszta korzysta i uzywa zycia, podroze po calym swiecie (nie tylko delegacje), sport, polityka i samorzady, shopping (symbole statusu).. watpie, ze sie tu beda tacy wypowiadac, nie lubia tracic czasu na przesiadywanie na forach z jakich ostatecznie nic nie wynika
      • skadjatoznam Oni będą mieli pracę w tym roku 19.01.12, 14:50
        szalenstwo. zauwazyliscie, jakie zawody sa poszukiewane?
        czy ci ludzie produkuja cos realnego, czy sam wirtual?
        do czego to wszystko zmierza, jak prace maja tylko producenci niczego?!
        • Gość: tyfus Re: Oni będą mieli pracę w tym roku IP: *.adsl.inetia.pl 19.01.12, 15:02
          A w czym drogi relikcie program komputerowy jest mniej realny od pary butów?
          • Gość: pomka Re: Oni będą mieli pracę w tym roku IP: *.gemini.net.pl 19.01.12, 15:37
            W przypadku blackoutu serwery nie działają i cały system gospodarczo społeczny się wali, a Ty zostajesz w skórzanych butach, które będą istnieć przez kolejne dwa lata .
            • Gość: gość Re: Oni będą mieli pracę w tym roku IP: *.formlessnetworking.net 25.01.12, 14:22
              wprost przeciwnie - w wypadku blackoutu serwery korzystaja z zasilania backup - diesel generator - ta siec byla projektowana do utrzymania lacznosci w wypadku atomowej wymiany ciosow - juz zapomniales?

wierz mi, w wypadku blackoutu bedziesz mial tysiac innych problemow, ale to nie beda serwery i infrastruktura komunikaycjna (w tych nawralgicznych punktach, czy jakis internauta bedzie mogl sobie wchodzic na stronki nikogo nie obchodzi, nawet gdyby, bateria i tak kilka godzin zaledwie wytrzyma)

Bez Pradu cala ta cywilizacja jaka znamy pograzy sie w chaosie
          • skadjatoznam Re: Oni będą mieli pracę w tym roku 19.01.12, 15:38
            sorry jesli nie zauwazasz roznicy, to nie wiem co powiedziec.
        • ojest Re: Oni będą mieli pracę w tym roku 19.01.12, 16:52
          skadjatoznam napisała:

> szalenstwo. zauwazyliscie, jakie zawody sa poszukiewane?
          > czy ci ludzie produkuja cos realnego, czy sam wirtual?
          > do czego to wszystko zmierza, jak prace maja tylko producenci niczego?!
          >

Czy komputer, na którym napisałeś te bzdury jest wirtualny, czy w wogóle nie istnieje?
          A co z systemem operacyjnym, pod kontrolą ktorego pracuje Twój komputer? Czy tysiące ludzi(programistów, projektantów i artystów), które spędziło w sumie setki tysięcy roboczogodzin przy jego powstaniu nie stworzyło w efekcie niczego? A co z twórcami i administratorami ogólnoświatowej sieci, która umożliwia Ci publikowanie swoich kretynizmów, żeby cały świat mógł je przeczytać? Oni też nie wyprodukowali niczego realnego?

Pogódź się z tym, że obecnie znacznie bardziej niż poeci, socjologowie, czy filolodzy poszukiwani są twórcy aplikacji na smartfony, architekci systemów klasy Enterprise, czy specjaliści od mobilnych systemów płatniczych.
      • Gość: HardCoded Oni będą mieli pracę w tym roku IP: *.aster.pl 20.01.12, 00:16
        Programistów za 5,5 tysiąca brutto - to około 4 tysiące netto? Nic dziwnego, że brak chętnych skoro za granicą można dostać dużo więcej. Niemcy się z naszych stawek cieszą bo nie mają problemów w drenowaniu specjalistów :)
      • Gość: isztkb Re: Oni będą mieli pracę w tym roku IP: *.ecatel.net 20.01.12, 01:13
        zgadzam sie calkowicie. zarabiam 18-25 w zalenosci od miesiaca ale juz szykam wyjscia bo stres zzera. jestem grubo przed 30 a juz mam mase siwych wlosow. juz nie wspomne co to robi z czlowiekiem. jestem programista i pracuje nad naprawde ciezkimi rozwiazaniami (nawet jakbym chcial tutaj napisac o co chodzi to nie wiem czy bym potrafil to zmiescic na 2 stronach A4), po 8h (a czasami nawet po 12) mozg paruje, po paru miesiacach nie da sie normalnie zyc w rzeczywistosci bo wszystko drazni: nielogiczne wypowiedzi innych (i od razu analiza dlaczego tak, czy nie ma bledu, etc), robienie zakopow to mordega. Po prostu ni chce sie juz myslec, nad czymkolwiek, zasypiasz i widzisz przed oczami caly system nad ktorym pracujesz. Kto dluzej rzezbil ten wie o czym mowie.
        no ale- pozdrawiam wszystkich serdecznie :)
      • Gość: berserker Oni będą mieli pracę w tym roku IP: *.emea.ibm.com 20.01.12, 09:16
        Rynek IT to nie tylko programiści. Niestety w innych sektorach już nie jest tak wysoło, bo ani nie ma w nadmiarze pracy ani zarobki nie są takie rewelacyjne.
      • Gość: Badacz Warto to zderzyć z oczekiwaniami płacowymi IP: *.dynamic.chello.pl 23.01.12, 00:32
        Polecam podejrzeć raporcik :)
        www.badaniestudentow.pl
      • Gość: piciu Re: Oni będą mieli pracę w tym roku IP: *.icpnet.pl 24.01.12, 17:20
        Witam te wszystkie spekulacje to kpina , ponieważ większość ogłoszeń w internecie o prace to ogłoszenia śmieciowe, firmy w ten sposób chcą zwrócić na siebie uwagę ze się rozwijają swoim potencjalnym klientom a tak naprawdę nikogo nie potrzebują do pracy. Druga strona medalu to nasz Rząd daje nam popalić takimi ustawami ,że jest tak ze robi firma w pod firmie są zawierane śmieszne umowy z pracownikami , jak taki pracownik morze czuć się bezpiecznie? Mi umowę na stałe udało się uzyskać dopiero po 8 latach pracy i to jeszcze dlatego że pracuje w dużej firmie i to tak ma to wyglądać? kiedyś taką umowę się dostawało po 3 miesiącach. W Polsce zdolnych wykształconych osób nie brakuje, jest ich bardzo dużo tylko jak dochodzi do rozmowy rekrutacyjnej i mimo że spełnia się wszystkie wymogi które oczekuje firma od pracownika proponuje się mu 1500zł pensji. Gdzie ja, mówię tylko o sobie zainwestowałem w siebie by mieć dobrą pracę ok.25.000zł w okresie 7 lat. Pracodawcy nie doceniają dobrych pracowników co wiąże się z tym ,że my młodzi ludzie emigrujemy do innych krajów szukając lepszego życia. Jak tak dalej pójdzie to nasz kochany Rząd zostanie sam w Polsce.
        • blahblahblah1 Re: Oni będą mieli pracę w tym roku 08.06.12, 09:04
          Sorry, ale w tej (mojej) branży nie ma czegoś takiego jak umowy "śmieciowe". Pracujemy na takich zasadach z własnego wyboru (umowa-zlecenie/dzieło/samozatrudnienie), bo przy takich zarobkach dostaje się więcej "na rękę". A stabilność zatrudnienia zapytasz? A na co to komu, stracę pracę to znajdę nową w ciągu max. miesiąca.
      • Gość: pozdr ty napisz, a ty sprzedaj, ja przytne! IP: *.sme.bredbandsbolaget.se 25.01.12, 13:29
        Dobry plan!

Musze tez taka pare zatrudnic, pisarza c++ i sprzedawce jego oprogramowania.
      • Gość: puch4cz Perspektywy mizerne IP: *.cisco.com 25.01.12, 20:11
        Jestem zwiazany z Cisco od 3.5 roku, praca na pelny etat od 1.5 roku. Studia skonczone w 2010. Przecietnie 2 soboty w miesiacu sie pracuje poza normalnym 9-5. Zarobilem prawie 300k PLN w zeszlym roku. Czy wroce kiedys do Polski? Moze, ale tylko na stanowisko dyrektorskie. Inaczej nie ma szans. Aha, wlasnie rozgladam sie za nowym zespolem z podwyzka... Czy trzeba mowic cos wiecej?
        • Gość: ania Re: Perspektywy mizerne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.12, 20:33
          Fajnie masz :)
        • timmr82 Re: Perspektywy mizerne 25.01.12, 22:32
          Gdy staniesz się za drogi, będziesz mógł aplikować o swoje stanowisko w Bangalore.
          • Gość: puch4cz Re: Perspektywy mizerne IP: *.cisco.com 25.01.12, 22:57
            Nie rozsmieszaj mnie, chlopie. Ludzie z mojego zespolu zarabiaja glownie wiecej, nawet bez zadnych nadgodzin maja spokojnie 350K PLN a + nadgodziny i bonusy to duzo ponad 400K. Nie masz pojecia o rynku IT w USA, wiec o co chodzi? Chcesz mi dogryzc? Zestresowac? Hehe... Za pare lat bede o prace aplikowac ale nie w Indiach tylko w Chinach.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka