Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Cała prawda o rynku pracy

19.03.12, 16:38
    Po sprawdzeniu stanu konta stwierdziłem, że przydałoby się trochę zarobić pieniędzy. Wchodzę więc na pierwszy portal pracy i co widzę: liczba ofert pracy ponad 20 tysięcy! Wchodzę na drugi - ponad 26 tysięcy! Wchodzę na swój branżowy - ponad 2.5 tysiąca!

I nikt mi niech nie mówi, że nie ma pracy, bo ofert jest mnóstwo, a pracy nie mają ci co nie chcą jej znaleźć albo ci wybredni.

Aha, i mówię tylko o naszym rynku, pomijam rynki zachodnie gdzie ofert jest x3 co najmniej.
    Obserwuj wątek
      • Gość: 56 latek Re: Cała prawda o rynku pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.12, 18:08
        I tu masz rację ale ja mam 56 lat i od trzech lat szukam pracy bez skutecznie. Firma w której pracowałem została zlikwidowana i dla takich jak ja 55+ już niema pracy w naszym kraju. Znalazłem kilka ofert pracy ale za najniższą krajową nie opłaca mi się pracować bo opłaty miesięczne mam wyższe niż ten proponowany mi śmiesznie niziutki zarobek. Oczywiście pracuję w tej chwili ale na czarno i osiągam jakiś tam średni poziom życia. To co robię nie jest legalne. Uczciwie niestety nie da się normalnie żyć.

Polecam
        • Gość: JanKran Re: Cała prawda o rynku pracy IP: *.opole.hypnet.pl 19.03.12, 19:40

To co robię nie jest legalne. Uczciwie nie
          > stety nie da się normalnie żyć.

co ty takiego robisz?
          handlujesz narkotykami?
          prowadzisz burdel?

jakbyś miał rozum wziąłbyś legalną pracę, brał dodatkowe zlecenia i szukał innej legalnej pracy. chociaż z drugiej strony jak cie policja zgarnie będziesz miał wikt i opierunek w pudle.
          • Gość: LeonZbowidowiec Re: Cała prawda o rynku pracy IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.03.12, 22:41
            Gość portalu: JanKran napisał(a):

>
            > To co robię nie jest legalne. Uczciwie nie
            > > stety nie da się normalnie żyć.
            >
            > co ty takiego robisz?
            > handlujesz narkotykami?
            > prowadzisz burdel? ..............
            Jesteś co najmniej ignorantem,jak nie idiotą (bez obrazy)Każda praca bez rejestrowania jest nielegalna,co nie znaczy,że klient jest bandytą.Może budować domy ale jego pracodawca nie odprowadza składek na ZUS i do US.Takie realia w polandii.
            • najlepszygeorge Re: Cała prawda o rynku pracy 19.03.12, 22:46
              "jakbyś miał rozum wziąłbyś legalną pracę, brał dodatkowe zlecenia i szukał innej legalnej pracy. chociaż z drugiej strony jak cie policja zgarnie będziesz miał wikt i opierunek w pudle."

Przecież napisał, że już 3 lata szuka i napisał również, że praca za stawkę minimalną nie ma dla niego sensu i to można zrozumieć, że normalny dorosły człowiek ma miesięcznie większe wydatki niż pensja minimalna.
              • tibarngirl Re: Cała prawda o rynku pracy 20.03.12, 21:19
                Pracodawcy oczekują, że 50 latkowi pomogą jego 80 - letni rodzice :P
            • Gość: JanKran Re: Cała prawda o rynku pracy IP: *.opole.hypnet.pl 21.03.12, 17:48
              Napisał, że to co robi jest nielegalne co moze rownie dobrze oznaczac brak legalnej umowy, jak i nielegalny proceder. Jesli to pierwsze to niech sie facet zalegalizuje, a jesli drugie, coz....

Do drugiego goscia: lepiej wziac prace za min i miec jeszcze dodatkowe zajecie (chocby nielegalne, cokolwiek to znaczy), niz zapasc sie w szara strefe. Praca za male pieniadze z czasem moze przyniesc wiekszy dochod, mozna ja zmienic na inna, leci staz pracy, jakis tam zus jest placony. Siedzenie LATAMI na bezrobociu w praktyce oznacza skazanie sie na wykluczenie ze spoleczenstwa. Dramat zaczyna sie wtedy jak nielegalne zajecie sie konczy, bo ani zasilku, ani stazu, ani emerytury, tylko wielka dziura w zyciorysie.

Z reszta co ja wam bede tlumaczyl - albo ktos jest odpowiedzialny, albo nie.
      • sundry Re: Cała prawda o rynku pracy 19.03.12, 18:29
        Czyli ciesz się, że masz chodliwą branżę, w mojej w całej Polsce 195 ofert, w moim regionie 11 ( Śląsk), z czego większość to windykatorzy terenowi i bankowi, a kandydatów zatrzęsienie.
      • Gość: Q800 Re: Cała prawda o rynku pracy IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.12, 19:06
        20 000 na przynajmniej 1 mln poszukujących to dla ciebie dużo?
        Ty, no skoro jest tak dobrze, to dlaczego jest tak źle?
        I weź mi tu nie czaruj, że ludzie nie chcą pracować, albo że wybredni są, bo to jest twoja durna projekcja nieudanego dzieciństwa, nie mająca pokrycia w rzeczywistości. A może na wiele z ich nie opłaca się odpowiadać? Co rachunek zysków i strat potencjalnych pracowników nie ma racji bytu, tylko rachunek zysków i strat pracodawców jest jedyny słuszny?
        Teraz jaki procent z tych ogłoszeń przedstawia faktyczną wartośc?
        • Gość: Q800 Re: Cała prawda o rynku pracy IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.12, 19:07
          A właśnie, jaka ta twoja branża? przedstawiciel handlowy, ochroniarz, a może konsultant telefoniczny? Nic nie ujmując nikomu oczywiście, ale sami wiecie.
          • Gość: gg Re: Cała prawda o rynku pracy IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.12, 20:28
            ph pm pf telemarketer i akwizytor domkrążca -zawsze na topie ofert nigdy nie braknie
            • najlepszygeorge Re: Cała prawda o rynku pracy 19.03.12, 22:43
              I po co ta pogarda dla sprzedaży? Myślisz, że jak nie pracujesz w sprzedaży to jesteś lepszy/mądrzejszy?

Uświadomię Cię w 2 kwestiach:

1) sprzedaż jest najważniejsza w każdym biznesie - bez niej prawie żadna firma funkcjonować nie może;

2) narzekacze na forum to często właśnie ci, którzy sprzedażą się brzydzą, bo przecież 'oni się uczyli' i dla nich to tylko stanowisko analityczne należy się; kłopot jednak w tym, że ci ludzie nei mają ani umiejętności sprzedażowych ani też analitycznych i później taki biedak nie może zrozumieć, że pracodawcy nie zabijają się o tegoż posiadacza dyplomu politologii, politologii, itd.

I najważniejsze: to nie ph ani sprzedawcy tutają lamentują na forum na brak pracy, bo dobrzy sprzedawcy takich problemów nie mają. Jak kiedyś spotkasz profesjonalnego ph to naprawdę uświadomisz sobie jak mały przy nim jesteś.
        • Gość: der Re: Cała prawda o rynku pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.12, 21:42
          20.000 z czego sporo to chłam odnawiany co kilka dni przez miesiące.
          Czy jeżeli nie będzie mi się chciało wynieść rupieci z piwnicy na śmietnik i dam ogłoszenie 80% prowizja od sprzedaży moich piwnica products (płatne po sprzedaży i opróżnieniu piwnicy) to zdaniem autora wątku stworzyłem miejsce pracy? A jeżeli to ogłoszenie będę dodawał co kilka godzin na różnych portalach, za każdym dodaniem stworzyłem kolejne miejsce pracy?
          Żeby nie było, że marudzę na forum - mam pracę, za całkiem przyzwoite pieniądze, ale rozglądam się za czymś nowym, bo się zasiedziałem i mam wrażenie, że zawodowo tracę. Potrafię jednak spojrzeć na rynek pracy dalej niż poza czubek swojego nosa.
          • najlepszygeorge Re: Cała prawda o rynku pracy 19.03.12, 22:22
            "20.000 z czego sporo to chłam odnawiany co kilka dni przez miesiące. "

Pewnie jest kilka i takich, ale większość wydaje się normalna. Nie widzę też sensu ekonomicznego, aby co chwila odświeżać ogłoszenie, przecież to nie jest darmowe.

Tak, jak najbardziej twoje przedsięwzięcie zwane piwnicą spełnia definicję zlecenia i jest formą zatrudnienia. Przypominam, że praca to nie tylko etat z umową na czas nieokreślony.
            • sundry Re: Cała prawda o rynku pracy 20.03.12, 09:52
              > Tak, jak najbardziej twoje przedsięwzięcie zwane piwnicą spełnia definicję zlec
              > enia i jest formą zatrudnienia.Przypominam, że praca to nie tylko etat

A dziwisz się, że ludzie oprócz kasy chcieliby też takich cudów jak ubezpieczenie zdrowotne, opłacanie ZUS-u i urlop? Co w tym kosmicznego?
        • najlepszygeorge Re: Cała prawda o rynku pracy 19.03.12, 22:31
          "20 000 na przynajmniej 1 mln poszukujących to dla ciebie dużo? "

Niemało jednocześnie. To tylko portal internetowy, która nie skupia wszystkich ofert, ale obrazuje pewien trend.

"Ty, no skoro jest tak dobrze, to dlaczego jest tak źle? "

Ale komu jest źle i dlaczego? Jako typowy Polak napisałeś z automatu, że jest źle i koniec. Bo Polak jak nie ponarzeka to zły przecież.

"I weź mi tu nie czaruj, że ludzie nie chcą pracować, albo że wybredni są, bo to jest twoja durna projekcja nieudanego dzieciństwa, nie mająca pokrycia w rzeczywistości. A może na wiele z ich nie opłaca się odpowiadać? Co rachunek zysków i strat potencjalnych pracowników nie ma racji bytu, tylko rachunek zysków i strat pracodawców jest jedyny słuszny?
          Teraz jaki procent z tych ogłoszeń przedstawia faktyczną wartośc?"

Nie wiem, nie wnikam. Ktoś wstawia płatne ogłoszenie z ofertą pracy dla zabawy? Z socjalu w Polsce wyżyć się nie da, a jednak ludzie z czegoś żyją, więc gdzieś zarabiać muszą.
          • Gość: szczery Re: Cała prawda o rynku pracy IP: *.nasze.pl 20.03.12, 08:09
            Ktoś wstawia płatne ogłoszenie z ofertą pracy dla zabawy?

Nie dla zabawy, tylko dla reklamy. Firma, w której obecnie pracuję, robi to nagminnie. Poprzednia również. To bardzo tania (w porównaniu z innymi) i coraz bardziej rozpowszechniona forma reklamy, tylko nikt o tym głośno nie mówi, bo jest mocno nieetyczna. Dokumenty, które trafiają do firm w odpowiedzi na te "ogłoszenia o pracę", automatycznie trafiają do kosza i nikt nie traci czasu na choćby szybkie przejrzenie ich z czystej ciekawości. Przy okazji macie odpowiedź na pytanie, dlaczego osoby, które wysyłają dokumenty, nie mogą się doczekać odzewu. Daję głowę, że co najmniej połowa ogłoszeń o pracę w internecie to reklamy firm je zamieszczających, nic więcej.
            Poza tym zamieszczanie fikcyjnych ogłoszeń o pracę daje do myślenia pracownikom danej firmy. Chodzi o wytworzenie mechanizmu myślowego: "trzeba uważać, bo za bramą czekają setki kandydatów, a skoro szefostwo daje ogłoszenia, to znaczy, że coś się szykuje". Fikcyjne ogłoszenia o pracę - z punktu widzenia kierownictwa firmy - mają same zalety.
            • tibarngirl Re: Cała prawda o rynku pracy 20.03.12, 21:17
              Buhahhaha. Firma, która zaczyna przesyłać mi spam w odpowiedzi na wysłanie CV, automatycznie jest przeze mnie jako klienta skreślana.
              • Gość: szczery Re: Cała prawda o rynku pracy IP: *.nasze.pl 21.03.12, 13:53
                I co w związku z tym?
                • tibarngirl Re: Cała prawda o rynku pracy 21.03.12, 17:32
                  Jeden potencjalny klient mniej. Jeśli zrobi tak więcej osób, to będzie jak z tą trawą, która wyrywana po źdźble dopiero po pewnym czasie lecz w końcu okazuje się łysym plackiem a nie trawnikiem.
                  • Gość: szczery Re: Cała prawda o rynku pracy IP: *.nasze.pl 22.03.12, 06:58
                    Mylisz pojęcia. Ja nie mówię o pozyskiwaniu danych teleadresowych w celu wysyłania komukolwiek reklam (choć takie zjawisko oczywiście istnieje), tylko o ogłoszeniu o poszukiwaniu pracownika jako o reklamie firmy, która je zamieszcza.
                    Chodzi o to, by logo i nazwa firmy pojawiało sie w internecie, a ponieważ bezrobotnych lub chcących zmienić pracę są miliony, target jest ogromny. Wcale nie musisz odpowiadać na to ogłoszenie, wystarczy że je zobaczysz i będziesz je oglądać co jakiś czas zaglądając na portal. I to w zasadzie tyle, cel jest osiągnięty.
                    Skuteczność tej formy reklamy to zupełnie odrębna sprawa. Nie znam firmy, która prowadziłaby na ten temat jakieś wewnętrzne badania, a nawet gdyby prowadziła, nie ujawni ich wyników. Moja firma na razie tego nie analizowała.
                    Na tym forum często ludzie skarżą się, że niektóre firmy od lat wieszają w sieci informacje o poszukiwaniu pracownika, zupełnie jakby wciąż kogoś szukały i nie mogły znaleźć, mimo ogromnego bezrobocia. To jest właśnie reklama, a że wygląda jak ogłoszenie o naborze pracowników, cóż, reklama może przybierać różne formy.
      • Gość: zdezorientowany Re: Cała prawda o rynku pracy IP: *.devs.futuro.pl 20.03.12, 02:37
        W tym kraju praca jest w 90% po znajomości. Pozostałe 10% to konkretni fachowcy np. lekarze, prawnicy, programiści (choć i tutaj nepotyzm jest codziennością), fizole (budowlańcy), fizole fachowcy, a reszta to usługi, głównie gastronomia i kosmetyka, a także sprzątanie i drobne naprawy. Nisz poniżej błędu statystycznego nie wliczam.
      • Gość: corett Re: Cała prawda o rynku pracy IP: *.dynamic.chello.pl 20.03.12, 08:11
        Analiza na poziomie dziesięciolatka...

Większość tych ofert to akwizycja albo praca dla programistów (a nie każdy jest urodzonym sprzedawcą albo informatykiem). Jak już się pojawi coś sensownego to albo pracodawca a kosmiczne wymagania albo jest co najmniej kilkadziesiąt kandydatów na miejsce.

Fakt, 30kilku latek z 5 letnim doświadczeniem albo znajomościami pewnie coś ciekawego znajdzie ale 50 latek albo młody absolwent bez znajomości? No fuckin' way!

> I nikt mi niech nie mówi, że nie ma pracy, bo ofert jest mnóstwo, a pracy nie m
        > ają ci co nie chcą jej znaleźć albo ci wybredni.

To wytłumacz mi mądralo jak to jest, że ja nie jestem wybredny i szukam pracy intensywnie od długiego czasu i prawie nikt mnie nawet na rozmowę kwalifikacyjną nie zaprasza (nawet na te mniej ambitne stanowiska)? A ukończyłem studia, po których 5 czy 10 lat temu prawie każdy absolwent pracował. I nie jestem wcale żadnym wyjątkiem, bo ludzi w podobnej sytuacji są tysiące (co wiem i z osobistych doświadczeń i z wypowiedzi internetowych).

Skoro twoim zdaniem znalezienie pracy jest takie łatwe to proponuje ci układ. Znajdź jakiemuś bezrobotnemu (choćby i z tego forum) pracę. Oczywiście nie za darmo - jak ci się uda, to ta osoba mogłaby ci przez np. pół roku płacić 1/3 swojej pensji (można spisać stosowną umowę). Ale jeżeli nie znajdziesz to ty zapłacisz. Tylko się nie wymiguj stwierdzeniami typu "ja nie chcę bezrobotnych prowadzić za rączkę, niech sami poszukają". Chodzi przecież o pewien eksperyment, który zweryfikowałby twoje poglądy.
        • najlepszygeorge Re: Cała prawda o rynku pracy 20.03.12, 09:07
          "To wytłumacz mi mądralo jak to jest, że ja nie jestem wybredny i szukam pracy i intensywnie od długiego czasu i prawie nikt mnie nawet na rozmowę kwalifikacyjną nie zaprasza (nawet na te mniej ambitne stanowiska)? A ukończyłem studia, po których 5 czy 10 lat temu prawie każdy absolwent pracował."

Jak mam Tobie to wytłumaczyć skoro nie mam o Tobie żadnych informacji? Ukończyłeś studia i uważasz, że to Ciebie jakoś szczególnie wyróżnia? Popełniasz ten błąd, że stawiasz znak równości pomiędzy każdym absolwentem i każdym dyplomem.

Tam gdzie poprzednio pracowałem dużo zatrudniano osób po studiach bez doświadczenia, jednak sporo kandydatów do pracy miała po prostu żenujący poziom mimo posiadanego dyplomu, a nawet dwóch. Przykład to znajomość angielskiego: trudno było znaleźć CV bez deklaracji 'biegłej' znajomości tego języka, mimo iż wymagano tylko komunikatywnego poziomu; w praktyce np. gdy do kandydata oddzwaniał obywatel USA to okazywało się, że komuś biegłość pomyliła się z niepewnymi podstawami. Dotyczy to również polskich uczelni z pierwszych miejsc rankingów.

"Tylko się nie wymiguj stwierdzeniami typu "ja nie chcę bezrobotnych prowadzić za rączkę, niech sami poszukają". Chodzi przecież o pewien eksperyment, który zweryfikowałby twoje poglądy. "

Ja to bardziej obawiałbym się tego, że ten bezrobotny żadnej oferty, którą bym zaproponował nie przyjąłby.
          • Gość: corett Re: Cała prawda o rynku pracy IP: *.dynamic.chello.pl 20.03.12, 16:10
            > Jak mam Tobie to wytłumaczyć skoro nie mam o Tobie żadnych informacji? Ukończył
            > eś studia i uważasz, że to Ciebie jakoś szczególnie wyróżnia? Popełniasz ten bł
            > ąd, że stawiasz znak równości pomiędzy każdym absolwentem i każdym dyplomem.

Ale jakich informacji o mnie potrzebujesz? Skończyłem studia, nie mam wpływowych znajomości, nie mam koneksji rodzinnych, nie mam doświadczenia (poza praktykami i pracami typowo studenckimi). CV wysyłam zarówno na stanowiska związane z wykształceniem jak i na te mniej ambitne. Na te pierwsze odpowiedź jest zerowa (nigdy nie zaproszono mnie na rozmowę kwalifikacyjną), na te drugie minimalna. Jeżeli na tym rynku pracy jest tak super (jak twierdzisz) to co najmniej kilka razy dano by mi szansę wykazać się w rekrutacji i w końcu znalazłbym robotę chociaż za 1500 zł. Jeżeli jest tak super to czemu wielu ludzi jest w podobnej sytuacji jak ja?

To może napisz kto twoim zdaniem jest godzien wzięcia udziału w rekrutacji u polaczka-buraczka?

> Ja to bardziej obawiałbym się tego, że ten bezrobotny żadnej oferty, którą bym
            > zaproponował nie przyjąłby.

Ja przyjąłbym wszystko co nie jest akwizycją, marketem, McDonaldem i byciem śmieciarzem oraz z pensją minimum 1200 zł (może być mniej ale tylko na początku). No ale pewnie jestem za dużym rozszczeniowcem bo nie mam 5 lat doświadczenia. ;) Co prawda w cywilizowanych krajach nie ma takiego zjawiska jak "niedoświadczeni pracownicy powodują ogromne straty i puszczają pracodawców z torbami" ale polski pracodawca czegoś takiego się obawia. ;) Według polaczka-buraczka pracownik niedoświadczony to kretyn, któremu trzeba kilka miesięcy tłumaczyć co i jak i który na pewno odstraszy klientów i kontrahentów, podpali zakład pracy i rozbije młody i dynamiczny zespół!
            • Gość: corett Re: Cała prawda o rynku pracy IP: *.dynamic.chello.pl 20.03.12, 16:42
              Tak w ogóle to przypominają mi się słowa Sokratesa "gdy widzę przedsiębiorcę polaczka-buraczka to od razu ogarnia mnie sraczka".
              • Gość: heh Re: Cała prawda o rynku pracy IP: *.opera-mini.net 20.03.12, 16:54
                Przyjezdzaj do krakowa, outsourcing bieze już kazdego że znajomoscia jezykow, ogloszenia do pracy w wisza już nawet w innych miastach.
              • najlepszygeorge Re: Cała prawda o rynku pracy 20.03.12, 17:09
                "Ale jakich informacji o mnie potrzebujesz? Skończyłem studia (...)"

Podstawowe pytanie: jakie studia skończyłeś i na której uczelni?

"To może napisz kto twoim zdaniem jest godzien wzięcia udziału w rekrutacji u polaczka-buraczka? "

Wiesz, prawdopobnie właśnie Twoje arogancko-roszczeniowe nastawienie jest widoczne w Twoich aplikacjach i nie dziw się, że nikt nie chce z takimi ludźmi pracować. Z jednej strony ubiegasz się o etat (zakładam, bo wątpię, żebyś umiał coś konkretnego, aby prowadzić działalność), a z drugiej tych samych etatodawców jednocześnie obrażasz. Dziwisz się, że nie ma odzewu jeszcze?

" Co prawda w cywilizowanych krajach nie ma takiego zjawiska jak "niedoświadczeni pracownicy powodują ogromne straty i puszczają pracodawców z torbami" ale polski pracodawca czegoś takiego się obawia. ;)"

W ilu krajach pracowałeś i na jakich stanowiskach, że stawiasz takie tezy? W celu jej weryfikacji polecam wyjazd np. na Wyspy i tam spróbować swoich sił w bankach czy innych koporacjach nie mając doświadczenia. Myślisz, że czekają z otwartymi rękami? Myślę, że Twój problem leży w przekonaniu (niesłusznym), że Ty wiesz wszystko lepiej od innych i w ogóle jesteś najmądrzejszy.

"Według polaczka-buraczka pracownik niedoświadczony to kretyn, któremu trzeba kilka miesięcy tłumaczyć co i jak i który na pewno odstraszy klientów i kontrahentów, podpali zakład pracy i rozbije młody i dynamiczny zespół!"

Nie, tu chodzi bardziej o motywację. Jeżeli ubiegasz się o pracę, która jest mocno poniżej Twoich kwalifikacji to pracodawca zadaje sobie pytanie czy Ty rzeczywiście chcesz to robić czy może chcesz tylko zaczepić się na chwilę, aby przy pierwszej lepszej okazji uciec. I w tym sensie dla niego to jest rzeczywiście koszt i ryzyko.

Nie wiem gdzie do tej pory pracowałeś, ale na poważniejszych stanowiskach to szkolenie trwa od 6-18 miesięcy i to jest MINIMUM, aby w ogóle zacząć uzyskiwać sensowne wyniki. I żeby dostać szansę wykazania się trzeba już na początku sprawiać wrażenie potencjału. Przyuczać w ciągu 2h to można robotników przy taśmie.

Re: Cała prawda o rynku pracyIP: *.dynamic.chello.pl
                Gość: corett 20.03.12, 16:42 Odpowiedz
                Tak w ogóle to przypominają mi się słowa Sokratesa "gdy widzę przedsiębiorcę polaczka-buraczka to od razu ogarnia mnie sraczka"."
                • Gość: corett Re: Cała prawda o rynku pracy IP: *.dynamic.chello.pl 20.03.12, 19:08
                  > Wiesz, prawdopobnie właśnie Twoje arogancko-roszczeniowe nastawienie jest widoc
                  > zne w Twoich aplikacjach i nie dziw się, że nikt nie chce z takimi ludźmi praco
                  > wać. Z jednej strony ubiegasz się o etat (zakładam, bo wątpię, żebyś umiał coś
                  > konkretnego, aby prowadzić działalność), a z drugiej tych samych etatodawców je
                  > dnocześnie obrażasz. Dziwisz się, że nie ma odzewu jeszcze?

Nie wiem o co ci chodzi. Na forum opisuje się m.in. swoje przemyślenia i refleksje dot. rynku pracy, natomiast w dokumentach aplikacyjnych tego typu kwestii ani ja ani nikt normalny nie porusza.

> Nie, tu chodzi bardziej o motywację. Jeżeli ubiegasz się o pracę, która jest mo
                  > cno poniżej Twoich kwalifikacji to pracodawca zadaje sobie pytanie czy Ty rzecz
                  > ywiście chcesz to robić czy może chcesz tylko zaczepić się na chwilę, aby przy
                  > pierwszej lepszej okazji uciec. I w tym sensie dla niego to jest rzeczywiście k
                  > oszt i ryzyko.

Na mniej ambitne stanowiska aplikuje jako student (którym wciąż jeszcze jestem i do listopada będę, choć już praktycznie nie studiuję). Do tego usuwam z CV magistra z drugiego kierunku. Dlatego gdy aplikuję np. do Empiku ciężko mnie postrzegać jako "magisterka, który ucieknie przy pierwszej lepszej okazji" a raczej jako studenta, który co najmniej te pół roku popracuje. Poza tym teraz wcale nie tak łatwo jest uciec z mniej ambitnej pracy do lepszej jak np. 5-6 lat temu. I z tego też pracodawcy powinni sobie zdawać sprawę.

> Nie wiem gdzie do tej pory pracowałeś, ale na poważniejszych stanowiskach to sz
                  > kolenie trwa od 6-18 miesięcy i to jest MINIMUM, aby w ogóle zacząć uzyskiwać s
                  > ensowne wyniki. I żeby dostać szansę wykazania się trzeba już na początku spraw
                  > iać wrażenie potencjału. Przyuczać w ciągu 2h to można robotników przy taśmie.

To jest różny czas, zależny od branży i stanowiska ale raczej nie tak długi. Poza tym to nie jest tak, że ludzie się uczą czegoś od zupełnych podstaw jak np. języka chińskiego czy nauki chodzenia.
                  Zresztą skąd się zawsze brali doświadczeni pracownicy skoro nie opłaca się ich zatrudniać? Od razu się rodzili z 5letnim doświadczeniem?
                  • tibarngirl Re: Cała prawda o rynku pracy 20.03.12, 21:10
                    Wiem, skąd. Biorą tę wiedzę z poprzednich wcieleń!
                    • najlepszygeorge Re: Cała prawda o rynku pracy 21.03.12, 13:30
                      "To jest różny czas, zależny od branży i stanowiska ale raczej nie tak długi. Poza tym to nie jest tak, że ludzie się uczą czegoś od zupełnych podstaw jak np. języka chińskiego czy nauki chodzenia."

To popatrz sobie na programy trainnee w bankach, fmcg ewentualnie konsultingu, itp. Minmum to 6 miesięcy, a zazwyczaj rok. I wierz mi, że po studiach naprawdę niewiele umiesz - dopiero na szkoleniach zawodowych czegoś konkretnego sie uczysz.

"Zresztą skąd się zawsze brali doświadczeni pracownicy skoro nie opłaca się ich zatrudniać? Od razu się rodzili z 5letnim doświadczeniem?"

Biorą się stąd, że jednak pewnej grupie udaje się dostać na odpowiednie staże i programy, sprawdzają się i zdobywają te 5 lat doświadczenia.
                  • archigen Re: Cała prawda o rynku pracy 21.03.12, 15:12
                    Corett a co studiowałeś i studiujesz?
                    pytam z ciekawości, ja jestem po architekturze i generalnie jestem w podobnej sytuacji jak Ty. Śmieszą mnie te teksty o "roszczeniowości" i arogancji. Ja naprawdę chcę 1500zł na rękę (już nawet niech będzie umowa o dzieło). Po pół roku od obrony załapałam się na staż, zaczynam od następnego tygodnia, dotąd szukałam pracy bezskutecznie i już mam dość. Zaczęłam powoli popadać w depresję nawet :) Staż który miał być opcją ratunkową, okazał się jedyna opcją... Powodzenia corett
                    • najlepszygeorge Re: Cała prawda o rynku pracy 21.03.12, 19:32
                      "Śmieszą mnie te teksty o "roszczeniowości" i arogancji. "

A o czym świadczy słownictwo typu 'buraczkowaty pracodawca, itp.?

"Po pół roku od obrony załapałam się na staż, zaczynam od następnego tygodnia, dotąd szukałam
                      > pracy bezskutecznie i już mam dość."

A jakiej pracy szukałaś? Jako architekt nie mając żadnego doświadczenia? Naturalne chyba jest, że teraz odbędziesz staż, a po nim być może znajdziesz zatrudnienie w zawodzie jak już trochę doświadzenia zdobędziesz.
                      • archigen Re: Cała prawda o rynku pracy 21.03.12, 23:38
                        Po pierwsze, nie ja użyłam tego sformułowania.
                        Po drugie (w obronie coretta): "buraczkowaty pracodawca" świadczy co najwyżej o arogancji, ale nie o roszczeniowości. Po trzecie: to pewne uogólnienie - duża część pracodawców jest buraczana, tak jak duża cześć studentów to leniwe debile i pozostała część pracowitych i mądrych studentów musi sobie z tym radzić, że słowo student stoi zazwyczaj obok "leniwy"; "debil" czy "pasożyt". "Buraczkowaty pracodawca" nie imputuje że wszyscy pracodawcy tacy są, ale określa tą część z nich z jaką miał okazję zetknąć się poszukujący pracy (odczucie subiektywne).

A jakiej pracy szukałaś? Jako architekt nie mając żadnego doświadczenia? Natura
                        > lne chyba jest, że teraz odbędziesz staż, a po nim być może znajdziesz zatrudni
                        > enie w zawodzie jak już trochę doświadzenia zdobędziesz.

Otóż mylisz się. To nie jest naturalne. W normalnych cywilizowanych krajach po studiach dostaje się PRACĘ i PŁACĘ. Nie od razu za ciężkie miliony euraczy, ale za przyzwoitą pozwalającą wyżyć stawkę. Przyjmijmy, że w Polsce byłoby to 2000 na rękę + ubezpieczenie zdrowotne. W Polsce te warunki są nie do osiągnięcia. Ale żeby było zabawniej jeszcze kilka lat temu były. w 2007 każdy debil i pasożyt z architektury dostawał pracę na niezłych warunkach. Eldorado trwało krótko, ale było.
                        Sorry najlepszy, ale skoro dla Ciebie to takie oczywiste że mam odbyć staż a nie mam dostać pracy to PODEJRZEWAM (wyprowadź mnie z błędu jeśli tak nie jest), że nie wiesz czym się różni mgr. inż. architekt od mgr. inz architekta z UPRAWNIENIAMI i gadasz takie bzdury bo boisz się, że absolwent arch zaprojektuje Ci dom. Otóż nie bój się, nie zaprojektuje Ci. A "staż" o którym ty myślisz to nic innego jak PRACA, która daje Ci po 3 latach uprawnienia budowlane, niektórzy NIGDY ich nie robią, a pracują jako asystenci architekci. Mają dużo poważnych obowiązków i unikalnych umiejętności tylko nie mają pieczątki, a co za tym idzie największej odpowiedzialności (i największych pieniędzy). I co według twojej logiki mam 3 lata jeść starą makrelę ze śmietnika, bo mam tyrać 3 lata za darmochę/900zł? A ci którzy nigdy nie robią uprawnień? Nie każdy ma ambicje na własne biuro i pieczątkę, niektórzy chcą pracować jako asystenci. Na razie nie ma pracy dla asystentów, ale także nie ma i dla projektantów z uprawnieniami. Jest kaszana i tyle, więc pieprzenie kotka za pomocą młotka, że pracy od metra i troch,ę bo na portalu sraca.pl jest X ofert dla "inżyniera sprzedaży" i "architekta IT" jest trochę bezsensu. Pokój.
                        • najlepszygeorge Re: Cała prawda o rynku pracy 22.03.12, 00:51
                          "W normalnych cywilizowanych krajach po studiach dostaje się PRACĘ i PŁACĘ. Nie od razu za ciężkie miliony euraczy, ale za przyzwoitą pozwalającą wyżyć stawkę."

I moim zdaniem tutaj wierzysz w mit, który już dawno nie ma nawet minimalnego pokrycia z rzeczywistością. Ja znam akurat trochę Niemców, zarówno tych lepiej jak i mniej wykształconych. Zdziwiłabyś się poznać doktora prawa, który prze 1,5 roku nie może znaleźć pracy zgodnej do swoich kwalifikacji tak samo jak ja byłem zdziwiony pracować fizycznie przy pakowaniu płyt z absolwentką archeologii lub widząc kolegę absolwenta prawa sprzedającego choinki na placu, itp. Problemy z dobrą i rozwojową pracą są tam takie same jak u nas - może łatwiej znaleźć jakąkolwiek pracę, ale na dobre stanowiska jest za to masakryczna konkurencja.

Weźmy inny kontynent - sam poznałem u nas kilku już Amerykanów, którzy nie mogą znaleźć sensownej pracy u siebie i tułają się po świecie ucząc angielskiego. Jak to możliwe?

Co do uprawnień, moja koleżanka zrobiła niemieckie uprawnienia adwokackie w wieku 32 lat i dopiero wtedy dostała pracę za sensowne pieniądze, a wcześniej to było bujanie się od stażu do stażu za grosze. Więc może trochę cierpliwości?

• archigen Re: Cała prawda o rynku pracy 22.03.12, 09:21
                            Najlepszy ja jestem cierpliwa. Moja cierpliwość jest bezkresna,ale nie tylko do szukania pracy - także do nauki języków obcych, tylko że to skutkować będzie moim szybkim emigrowaniem z tego grajdołka. Z tym co piszesz to trochę prawda, tzn. że wszędzie jest ciężko. Tylko że "ich ciężko" i "nasze ciężko" to dwa różne ciężary. Byłam jakiś czas temu na wymianie studenckiej w stanach i utrzymywałam kontakt z amerykanami kiedy kończyli studia i wiem, że też nie mieli sielanki. Ale po kilku (8-10) miesiącach znajdowali pracę (jak na stany kilka miesięcy szukać pracy to dłuuugo). W Polsce bez znajomości nie dałabym rady pewnie dostać nawet tego głupiego państwowego stażu. I boli fakt, że teraz jest tak beznadziejnie, że akurat na mnie trafiło bo wiem, jak było te kilka lat temu. Poza tym jest jeszcze jedna zasadnicza różnica, za granicą jest łatwiej utrzymać się, a nawet odłożyć małe co nieco z fizycznej roboty. To ważne choćby dlatego, że możesz po godzinach zafundować sobie jakiś kurs, który zwiększa twoje szanse na dostanie pracy w zawodzie. Np mnie przydałby się teraz kurs który kosztuje 2000. Nie mam tych pieniędzy i nie odłożę ich z pracy w Macu (tym bardziej ze stażu). Druga rzecz, na zachodzie nikt nie patrzy krzywo jak aplikujesz, do biura a wcześniej pracowałeś w pubie (szczególnie jeśli po Twojej metryce widać, że jesteś absolwentem/rok po studiach). W Polsce jak wypadniesz z obiegu (nawet na samym starcie kiedy i tak mało umiesz) to już prawdopodobnie wypadłeś na zawsze. Jak widzisz człowiek pracując w Polsce w fizycznym wpada w błędne koło, może dlatego ludzie tak się tego boją? Może przeraża ich, że jak pójdą teraz do Maca to ostaną już tam na zawsze, bo nie będzie dla nich alternatywy. Dlatego fizyczna praca nie jest odpowiedzią na problem większości absolwentów (chyba szczególnie technicznych). Większą szanse na karierę od zmywaka do białego kołnierzyka mają za granicą niż we własnym kraju.
                    • Gość: inż.bud. Re: Cała prawda o rynku pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.12, 20:34
                      ja jestem po architekturze i generalnie jestem w podobnej s
                      > ytuacji jak Ty. Śmieszą mnie te teksty o "roszczeniowości" i arogancji. Ja napr
                      > awdę chcę 1500zł na rękę (już nawet niech będzie umowa o dzieło).

No i powiedz czy nie lepiej było by wprowadzić angielski system gdzie projektować mógłby każdy a jedynie tytuł architekta był by zastrzeżony? W ten sposób zamiast szukać pracy mogłabyś śmiało otworzyć swoje biuro i wykonywać projekty, tak jak ma to teraz miejsce w wypadku projektantów wnętrz.
                      • archigen Re: Cała prawda o rynku pracy 21.03.12, 23:47
                        Nie obraź się najdroższy, ale to bardzo zły pomysł.
                        Nasi projektanci nawet z pieczątką potrafią nieźle spartaczyć robotę (vide hala w Katowicach), aż boję się myśleć co by było gdyby wszyscy mogli projektować. Poza tym system brytyjski z tego co mi wiadomo nie jest tak fasadowy za jaki go uważasz. Nie chodzi tylko o tytuł arch. (to szczegóły, że tak powiem). Projektować możesz gdy masz RIBA PART III, czyli ekwiwalent naszej praktyki do uprawnień. Nie znam się, ale przypuszczam, że ichniejsze Building Permit nie może być podbite pieczątką z ziemniaka, tylko właśnie przez arch. PART III. Angole zresztą bardzo regulują zawód architekta, tam to poważny, szanowany i dobrze finansowany zawód w dużej mierze obsadzony przez masonerię :)
                        Swojego biura nigdy bym nie otworzyła mając tyle doświadczenia ile mam. Wiem ile umie i to jest stanowczo za mało na otworzenie własnego biura. Co nie znaczy, że jestem niezdatna do niczego.
                        • Gość: inż.bud. Re: Cała prawda o rynku pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.12, 13:43
                          > Nie obraź się najdroższy, ale to bardzo zły pomysł.
                          > Nasi projektanci nawet z pieczątką potrafią nieźle spartaczyć robotę (vide hala
                          > w Katowicach), aż boję się myśleć co by było gdyby wszyscy mogli projektować.

Ależ ja się nie obrażam najdroższa. Moja wiara w ludzi jest po prostu ciut większa od Twojej i dlatego uważam, że nie było by tak strasznie. Przede wszystkim do dużych projektów żaden inwestor nie wziąłby kogoś kto nie ma odpowiedniego doświadczenia a przy prostych domkach wystarczała by wiedza ze studiów. No nie uwierzę, że nie umiałabyś zaprojektować domku? W Anglii przynależność do RIBA, ICE czy IStructA jest nieobowiązkowa. Ludzie i tak tam wstępują gdyż przynależność jest potwierdzeniem ich kwalifikacji i często status chartered bądź associate jest wymagany przez inwestora czy pracodawcę. Nie widzę więc powodu, dla którego u nas miało by się to nie sprawdzić. Deweloper chcący postawić biurowiec czy apartamentowiec brał by do współpracy, tak jak dzieje się to teraz, biura z doświadczeniem w podobnych tematach. Natomiast przeciętny Kowalski mógłby na potrzeby swojego domku wziąć świeżo upieczonego absolwenta architektury bądź budownictwa, który z tematem sobie poradzi. Wszyscy byli by zadowoleni a ilość katastrof wcale by nie wzrosła.

> Swojego biura nigdy bym nie otworzyła mając tyle doświadczenia ile mam. Wiem il
                          > e umie i to jest stanowczo za mało na otworzenie własnego biura. Co nie znaczy,
                          > że jestem niezdatna do niczego.

No skoro sama projektować nie chcesz a o etat w biurze nie łatwo, to idź na budowę. Przynajmniej zrobisz ten rok, który potrzebny jest do uprawnień.
                • tibarngirl Re: Cała prawda o rynku pracy 20.03.12, 21:15
                  eżeli ubiegasz się o pracę, która jest mo
                  > cno poniżej Twoich kwalifikacji to pracodawca zadaje sobie pytanie czy Ty rzecz
                  > ywiście chcesz to robić czy może chcesz tylko zaczepić się na chwilę, aby przy
                  > pierwszej lepszej okazji uciec. I w tym sensie dla niego to jest rzeczywiście k
                  > oszt i ryzyko.

Odpowiem w kontekście prac fizycznych, takich jak prace na magazynie.
      • aktyntasza Re: Cała prawda o rynku pracy 20.03.12, 17:14
        Prawdziwi bandyci którzy nas okradają !
      • truten.zenobi Re: Cała prawda o rynku pracy 20.03.12, 21:51
        masz rację roboty nie brakuje...
        problem w tym że pracuję by zarabiać a nie coś zrobić z czasem wolnym

a teraz tak:
        1. odrzuć fikcyjne ogłoszenia (tj. ogłoszenia urzędów i innych instytucji które muszą zachować pozory... a i jeszcze ogłoszenia z bardzo nietypowymi wymaganiami zwłaszcza jeśli chodzi o jo - to firmy które chcą legalnie zatrudnić obcokrajowców)
        2. odrzuć ogłoszenia z umowami śmieciowymi (niska płaca, brak pewności zatrudnienia itp)

to ile ich zostało?
        odrzuć te które wymagają kwalifikacji których nie masz

i jeśli coś dziwnym zbiegiem okoliczności zostało to jeśli nie jest to coś cholernie nietypowego (np programowanie odry 600) to będziesz miał tylu konkurentów że raczej trudno mówić o szansie na zatrudnienie

czyli mówiąc inaczej jeśli chcesz u mnie popracować za darmo to mam dla ciebie mnóstwo pracy... nie musisz przeglądać żadnych ogłoszeń - zapewnię Ci robotę 24/7/365!
        • Gość: Patryk Re: Cała prawda o rynku pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.12, 12:51
          Rozglądając się tylko wokół siebie, patrząc na swoje miasto widzę, że w naszym kraju jest jeszcze bardzo dużo do zrobienia ... ale dlaczego ja mam pracować za darmo albo za jakieś grosze na umowie śmieciowej ?
          • truten.zenobi Re: Cała prawda o rynku pracy 21.03.12, 22:47
            dokładnie tak! problemem nie jest to że nie ma nic do zrobienia,
            jest wiele roboty! problemem są wynagrodzenia oraz rosnące oczekiwania by pracować za darmo.
      • Gość: aro Re: Cała prawda o rynku pracy jest... IP: *.paradowski.pl 22.03.12, 07:16
        tylko że niestety samochody za PRLu byli droższe
      • Gość: ANTY-SOCJALISTA Re: Cała prawda o rynku pracy jest... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.12, 07:48
        Samochody wyprodukowane przez komunistów były dnem dna. Cały techniczny postęp pochodzi od kapitalistów, a konkretniej od wolnej konkurencji w kapitalizmie. Towar musi być możliwie tani i dobry, bo inaczej wypadnie z rynku.
      • Gość: chomone Re: Cała prawda o rynku pracy IP: 110.140.89.* 23.03.12, 00:05
        wyborcza.biz/biznes/1,100896,11391389,Pracownikow_tymczasowych_przybywa__Miejsce_emigrantow.html
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka