Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

czy bezrobotny jest ubezpieczony?

15.06.04, 11:13
    czy zarejestrowany w urzedzie bezrobotny jest ubezpieczony w NFZ tj czy moze isc do lekarza? Czy urzad pracy oplaca skladke? jak to w polsce wyglada? dzieki za pomoc
    Obserwuj wątek
      • Gość: sed Re: czy bezrobotny jest ubezpieczony? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.04, 11:24
        Jest ubezpieczany automatycznie po zarejestrowaniu się (ubez. zdrowotne) i może
        korzystać z publicznej słuzby zdrowia.
        • Gość: malwa Re: czy bezrobotny jest ubezpieczony? IP: *.elartnet.pl / 62.233.196.* 15.06.04, 11:51
          Ci bez prawa do zasiłku też?
      • Gość: autor Re: czy bezrobotny jest ubezpieczony? IP: *.swidman.pl / 213.199.197.* 15.06.04, 12:22
        Nie wiem czy jest automatycznie ubezpieczony - u nas w PUP trzeba jakiś świstek
        wypisywać - i nie ubezpieczają osób których małżonkowie pracują. Najlepiej się
        spytać w PUP.
        • Gość: Agnieszka bezrobotny zawsze ubezpieczony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.04, 13:18
          Osoba rejestrująca się w PUP na peno będzie miała dostęp do naszej wspaniałej służby zdrowia, ponieważ:
          1. albo jej/jego małżonek pracuje (i wtedy jest ubezpieczony przez małzonka, nie ma potrzeby wydawać publicznych pieniędzy na coś, co już jest opłacone)
          2. albo składki na ubezpieczenie opłaca PUP (i wtedy jest się ubezpieczonym przez PUP).
          Co do "świstka" ;) - oczywiście,że go trzeba wypełnić (w przypadku 2.), ponieważ jest to zgłoszenie do ubezpieczenia.
      • Gość: Tmp Re: czy bezrobotny jest ubezpieczony? IP: 195.117.30.* 15.06.04, 17:31
        > czy zarejestrowany w urzedzie bezrobotny jest ubezpieczony w NFZ tj czy moze
        isc do lekarza? Czy urzad pracy oplaca skladke? jak to w polsce wyglada? dzieki
        za pomoc

Oczywiście że jest ubezpieczony i może iść do lekarza, oczywiście
        tego "państwowego", jak pójdzie do prywatnego, to nikt mu nie zwróci ani grosza
        z tego co lekarzowi zapłacił. Z tym, że jeżeli mąż/żona/rodzice pracują lub są
        ubezpieczeni z innego tytułu, np. mają emeryturę, to wtedy bezrobotny jest
        ubezpieczony jako członek rodziny ubezpieczonego i urząd nie płaci za niego
        składki. Jeżeli takiego członka rodziny nie ma, to urząd składkę opłaca i to
        jest automatyczne z chwilą rejestracji. Oczywiście papierki trzeba wypełnić. I
        ubezpieczenie trwa dopóki jest się zarejestrowanym bezrobotnym bez względu na
        to, czy ma się prawo do zasiłku czy nie. Ale żeby nie stracić statusu
        bezrobotnego, trzeba się zgłaszać do Up w wyznaczonych terminach, przynosić
        pieczątki od wskazanych przez Up pracodawców, że gość u nich był (bo to raczej
        niemożliwe żeby go zatrudnili), nie odmawiać robót publicznych (jest ich co kot
        napłakał) i tak dalej. Gdy coś się zaniedba i zostaje człowiek wykreslony z
        ewidencji, to traci ubezpieczenie, które mu zapewniał UP, ale gdy był
        ubezpieczony jako członek rodziny to dalej to mu zostaje. Nawet ktoś
        nieubezpieczony zostanie jednak przyjęty przez lekarza czy szpital gdy istnieje
        bezpośrenie zagrożenie życia, np. w razie wypadku.
        • Gość: Iga Re: czy bezrobotny jest ubezpieczony? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.06.04, 20:12
          A czy małżonek musi coś gdzieś składać, podpisywać żeby było wiadomo że i ja
          jestem ubezpieczona? Czy to idzie automatem jak kończę stosunek pracy?
          • Gość: hey Re: czy bezrobotny jest ubezpieczony? IP: *.tu.kielce.pl / *.tu.kielce.pl 22.06.04, 12:19
            Gdy rodzice pracują to byłem przez nich ubezpieczony tylko do końca studiów, a
            teraz juz nie jestem ,prawda?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka