Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

    dni wolne na szukanie pracy

    IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.04, 12:05
    dostalam wypowiedzienie warunkow pracy i placy, ktorych nie przyjelam, w tym
    momencie wypowiedzienie warunkow pracy staje sie jednoznaczne z
    wypowiedzieniem umowy o prace. W zwiazku z tym mam pytanie - czy jest to
    wypowiedzenie z winy pracodawcy czy mojej jako pracownika? oraz czy
    przysluguja mi dni wolne na tzw. szukanie pracy
    Obserwuj wątek
      • Gość: jacek Re: dni wolne na szukanie pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.04, 12:33
        Z posta wynoszę, że stosunek pracy był zawarty na czas określony z terminem
        wypowiedzenia odnoszącym się do tegoż stosunku.
        Zgodnie z art. 30 K.p. umowa o pracę może być rozwiązana:
        na mocy porozumienia stron,
        przez oświadczenie jednej ze stron z zachowaniem okresu wypowiedzenia
        (rozwiązanie umowy o pracę za wypowiedzeniem),
        przez oświadczenie jednej ze stron bez zachowania okresu wypowiedzenia
        (rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia),
        Oświadczenie woli każdej ze stron stosunku pracy o wypowiedzeniu lub
        rozwiązaniu umowy o pracę bez wypowiedzenia powinno nastąpić w formie pisemnej.
        Z uwagi na to, że zgodnie z art. 77 K.c., znajdującym zastosowanie przez art.
        300 K.p., jeżeli umowa została zawarta na piśmie, jej uzupełnienie, zmiana albo
        rozwiązanie za zgodą stron, jak również odstąpienie od niej powinno być
        stwierdzone pismem — rozwiązanie umowy na zasadzie porozumienia stron powinno
        także nastąpić na piśmie.

        Pracodawca jest obowiązany zamieścić w oświadczeniu woli o rozwiązaniu umowy o
        pracę (zawartej na czas nie określony) za wypowiedzeniem, przyczyny tego
        wypowiedzenia. Wymóg podania przyczyny wypowiedzenia dotyczy wyłącznie
        oświadczenia składanego przez pracodawcę, co oznacza, że pracownik wypowiadając
        umowę, takiego obowiązku nie ma.
        Ale, kiedy pracodawca chce zmienić warunki pracy w umowie zawartej na czas
        nieokreślony, może zawrzeć z pracownikiem aneks do tejże umowy. Odrzucenie
        brzmienia aneksu powoduje ustanie stosunku pracy. Okres wypowiedzenia jest
        ustalony adekwatnie do stażu pracy, okresu i formy zatrudnienia.
        Np. Jeżeli więc okres wypowiedzenia będzie wynosił 3 miesiące, pracownik będzie
        miał 1,5 miesiąca czasu do namysłu.
        Zgodnie z art. 37 KP w okresie wypowiedzenia umowy o pracę pracownikowi
        przysługuje zwolnienie na poszukiwanie pracy, z zachowaniem prawa do
        wynagrodzenia. Wymiar tego zwolnienia wynosi 2 dni robocze - w okresie
        wypowiedzenia nie przekraczającym 1 miesiąca i 3 dni robocze - w okresie
        trzymiesięcznego wypowiedzenia, także w przypadku jego skrócenia na podstawie
        art. 361 § 1 KP.
        • Gość: agatek Re: dni wolne na szukanie pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.04, 14:47
          dziekuje za wyjsnienie, boje sie tylko aby pracodawca wobec tego ze to ja nie
          zgodzilam sie na zaproponowane przez niego nowe warunki (ktore sa nie
          doprzyjecia tak nawiasem mowiac)na wypowiedzeniu umowy o prace i pozniej
          swiadectwie pracy nie wpisal mi ze rozwiazanie nastepuje wlasnie z uwagi na
          fakt ze to ja nie przyjelam warunkow, a wowczas nie bedzie mi przyslugiwala
          odprawa ani odszkodowanie, czy myle sie?
          • Gość: jacek Re: dni wolne na szukanie pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.04, 15:43
            Art. 361. § 1. Jeżeli wypowiedzenie pracownikowi umowy o pracę zawartej na czas
            nieokreślony następuje z powodu ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy
            albo z innych przyczyn niedotyczących pracowników, pracodawca może, w celu
            wcześniejszego rozwiązania umowy o pracę, skrócić okres trzymiesięcznego
            wypowiedzenia, najwyżej jednak do 1 miesiąca. W takim przypadku pracownikowi
            przysługuje odszkodowanie w wysokości wynagrodzenia za pozostałą część okresu
            wypowiedzenia.

            § 2. Okres, za który przysługuje odszkodowanie, wlicza się pracownikowi
            pozostającemu w tym okresie bez pracy do okresu zatrudnienia.

            Art. 42. § 1. Przepisy o wypowiedzeniu umowy o pracę stosuje się odpowiednio do
            wypowiedzenia wynikających z umowy warunków pracy i płacy.
            § 2. Wypowiedzenie warunków pracy lub płacy uważa się za dokonane, jeżeli
            pracownikowi zaproponowano na piśmie nowe warunki.

            § 3. W razie odmowy przyjęcia przez pracownika zaproponowanych warunków pracy
            lub płacy, umowa o pracę rozwiązuje się z upływem okresu dokonanego
            wypowiedzenia. Jeżeli pracownik przed upływem połowy okresu wypowiedzenia nie
            złoży oświadczenia o odmowie przyjęcia zaproponowanych warunków, uważa się, że
            wyraził zgodę na te warunki; pismo pracodawcy wypowiadające warunki pracy lub
            płacy powinno zawierać pouczenie w tej sprawie. W razie braku takiego
            pouczenia, pracownik może do końca okresu wypowiedzenia złożyć oświadczenie o
            odmowie przyjęcia zaproponowanych warunków.

            § 4. Wypowiedzenie dotychczasowych warunków pracy lub płacy nie jest wymagane w
            razie powierzenia pracownikowi, w przypadkach uzasadnionych potrzebami
            pracodawcy, innej pracy niż określona w umowie o pracę na okres nie
            przekraczający 3 miesięcy w roku kalendarzowym, jeżeli nie powoduje to
            obniżenia wynagrodzenia i odpowiada kwalifikacjom pracownika.

            Art. 43. Pracodawca może wypowiedzieć warunki pracy lub płacy pracownikowi, o
            którym mowa w art. 39, jeżeli wypowiedzenie stało się konieczne ze względu na:

            1) wprowadzenie nowych zasad wynagradzania dotyczących ogółu pracowników
            zatrudnionych u danego pracodawcy lub tej ich grupy, do której pracownik należy,

            2) stwierdzoną orzeczeniem lekarskim utratę zdolności do wykonywania
            dotychczasowej pracy albo niezawinioną przez pracownika utratę uprawnień
            koniecznych do jej wykonywania.

            Art. 44. Pracownik może wnieść odwołanie od wypowiedzenia umowy o pracę do sądu
            pracy, o którym mowa w dziale dwunastym.

            Art. 45. § 1. W razie ustalenia, że wypowiedzenie umowy o pracę zawartej na
            czas nie określony jest nieuzasadnione lub narusza przepisy o wypowiadaniu umów
            o pracę, sąd pracy – stosownie do żądania pracownika – orzeka o bezskuteczności
            wypowiedzenia, a jeżeli umowa uległa już rozwiązaniu – o przywróceniu
            pracownika do pracy na poprzednich warunkach albo o odszkodowaniu.

            § 2. Sąd pracy może nie uwzględnić żądania pracownika uznania wypowiedzenia za
            bezskuteczne lub przywrócenia do pracy, jeżeli ustali, że uwzględnienie takiego
            żądania jest niemożliwe lub niecelowe; w takim przypadku sąd pracy orzeka o
            odszkodowaniu.

            § 3. Przepisu § 2 nie stosuje się do pracowników, o których mowa w art. 39 i
            177, oraz w przepisach szczególnych dotyczących ochrony pracowników przed
            wypowiedzeniem lub rozwiązaniem umowy o pracę, chyba że uwzględnienie żądania
            pracownika przywrócenia do pracy jest niemożliwe z przyczyn określonych w art.
            411; w takim przypadku sąd pracy orzeka o odszkodowaniu.

            Art. 471. Odszkodowanie, o którym mowa w art. 45, przysługuje w wysokości
            wynagrodzenia za okres od 2 tygodni do 3 miesięcy, nie niższej jednak od
            wynagrodzenia za okres wypowiedzenia.

            Art. 49. W razie zastosowania okresu wypowiedzenia krótszego niż wymagany,
            umowa o pracę rozwiązuje się z upływem okresu wymaganego, a pracownikowi
            przysługuje wynagrodzenie do czasu rozwiązania umowy.

            § 3. Jeżeli wypowiedzenie umowy o pracę zawartej na czas określony lub na czas
            wykonania określonej pracy nastąpiło z naruszeniem przepisów o wypowiadaniu
            tych umów, pracownikowi przysługuje wyłącznie odszkodowanie.

            § 4. Odszkodowanie, o którym mowa w § 3, przysługuje w wysokości wynagrodzenia
            za czas, do upływu którego umowa miała trwać, nie więcej jednak niż za 3
            miesiące.

    Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się


    Nakarm Pajacyka