Gość: zzz IP: *.punkt.opole.pl 14.08.12, 17:15 Ciekawe gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: br00net Re: Specjaliści IT zarabiają najwięcej IP: 193.200.51.* 14.08.12, 21:31 W Trójmieście, Warszawie, Wrocławiu, Poznaniu, Krakowie ... i to chyba by było na tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxxxxxxxxxx najwiecej zarabiaja pierd olone urzedasy IP: *.dynamic.chello.pl 15.08.12, 09:51 w ministerstwach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PSLowiec Re: najwiecej zarabiaja pierd olone urzedasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.12, 11:19 A ministerstwie co z tym przetargiem ? zorganizowali wielki przetarg a wygrała firma której właścicielem jest jeden z naszych posłów. !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sędziwój Re: najwiecej zarabiaja pierd olone urzedasy IP: *.dynamic.chello.pl 17.08.12, 00:46 A kto by się mądry do polityki pchał. Szkoda czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wsx Re: Specjaliści IT zarabiają najwięcej IP: 165.214.14.* 14.08.12, 21:39 Ja pracuje w IT i zarabiam ok 9 tys na reke, a wielkim specjalista nie jestem. Inna sprawa, ze jak podaja srednie pensje, to powinni uzywac nie sredniej, tylko mediany. Ciekawe jaka wtedy bylaby srednia pensja w PL? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Specjaliści IT zarabiają najwięcej IP: *.alfanet24.pl 14.08.12, 21:45 Ja juz dawno nie wierze w te bzdurne raporty o zarobkach, bo to bujda na resorach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sędziwój Re: Specjaliści IT zarabiają najwięcej IP: *.dynamic.chello.pl 17.08.12, 00:48 To nie bujda, ale manipulowane dane. Jak napisał wsx mediana jest lepsza do obrazowania, do tego wyłączenie metropolii do osobnych rubryk, bo tam rynki są zupełnie inne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ar Re: Specjaliści IT zarabiają najwięcej IP: 210.94.41.* 15.08.12, 04:07 W artykule jest mowa właśnie o medianach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sędziwój Re: Specjaliści IT zarabiają najwięcej IP: *.dynamic.chello.pl 17.08.12, 00:50 Czytaj uważnie, mediana jest podawana tylko w wybranych wyjątkach (chyba 3), reszta to średnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Specjaliści IT zarabiają najwięcej IP: *.plus.com 15.08.12, 12:27 Prawdziwa:) Odpowiedz Link Zgłoś
postalot Re: Specjaliści IT zarabiają najwięcej 15.08.12, 15:55 No wlasnie ja sie zastanawiam czemu oni nie podaja mediany zarobkow zawsze. Co nie czytam wypowiedzi pod artykulami ze srednia krajowa brutto to ciagle ten sam jazgot - "bo dyrektorzy zarabiaja tyle ze zawyzaja". Jakby podawali mediane to by nie denerwowali tak ludzi, a przy okazji taka informacja duzo wiecej mowi o zarobkach w kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sędziwój Re: Specjaliści IT zarabiają najwięcej IP: *.dynamic.chello.pl 17.08.12, 00:51 Tu masz wydzielonych dyrektorów, więc nie zawyżają, ale ważna jest lokalizacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dyfly Zabraklo podstawowej informacji IP: 95.108.77.* 14.08.12, 22:03 To sa kwoty brutto czy netto ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ehh Re: Zabraklo podstawowej informacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.12, 12:23 A widziales kiedys, zeby pisano o kwotach netto w takich artykulach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sędziwój Re: Zabraklo podstawowej informacji IP: *.dynamic.chello.pl 17.08.12, 00:53 Raz widziałem, aż się zdziwiłem, że w końcu realne dane. Bo formy rozliczania są dość specyficzne w informatyce, przy takich kosztach opłaca już się majstrować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sędziwój Re: Zabraklo podstawowej informacji IP: *.dynamic.chello.pl 17.08.12, 00:52 Brutto, gdyby podali netto to by to zaznaczyli tak że nie da się pomylić. Taka manipulacja, aby ludziom oczy mydlić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Specjaliści IT zarabiają najwięcej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.12, 22:09 ABAP, Perl, Solaris - mało jest specjalistów w tych tematach, ale patrząc na oferty pracy to też małe jest zapotrzebowanie na takich... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: scrooge Re: Specjaliści IT zarabiają najwięcej IP: 165.214.14.* 14.08.12, 22:16 Ja mam znajomego ktory jezdzi na Solarisie, linia 192 na Ursynowie w Wawie. A tak na powaznie, to w Polsce jest moze i malo, ale juz na swiecie calkiem sporo, jak sie komus chce przeprowadzic... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moe Re: Specjaliści IT zarabiają najwięcej IP: *.homenett.pl 15.08.12, 08:09 > A tak na powaznie, to w Polsce jest moze i malo, ale juz na swiecie calkiem spo > ro, jak sie komus chce przeprowadzic... Z biegłym angielskim ,albo innym językiem ,to i w małym miasteczku pracę sie znajdzie Odpowiedz Link Zgłoś
monoekann Re: Specjaliści IT zarabiają najwięcej 15.08.12, 14:50 Z bieglym angielskim to bardziej sie oplaca za granice wyjechac. Tam 3x tyle zarobisz co w Polsce, a szacunek w pracy masz wiekszy. (oczywiscie mowa tylko o zarobkach, rozlaka z rodzina itd. to inne pole do dyskusji) Odpowiedz Link Zgłoś
postalot Re: Specjaliści IT zarabiają najwięcej 15.08.12, 16:03 Nic do dodania:) Ale to sa ciezkie wybory - zycie masz tylko jedno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sędziwój Re: Specjaliści IT zarabiają najwięcej IP: *.dynamic.chello.pl 17.08.12, 00:55 Za granicą zawsze będziesz obcym, nawet Twoje dzieci od urodzenia w danym kraju. Tak jakby Niemiec u nas pracował. Tylko że za granicą ogólnie są wyższe normy kulturowe. Odpowiedz Link Zgłoś
kwitkows GIMP? 14.08.12, 22:46 "W przypadku programów graficznych najwyższe zarobki (4,2 tys. zł) otrzymywały osoby pracujące w programie GIMP" Że co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eh Re: GIMP? IP: 62.233.246.* 15.08.12, 15:18 www.wildsoundmovies.com/images/pulp_fiction_gimp.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sonienko Re: Specjaliści IT zarabiają najwięcej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.12, 22:49 Wydaje mi się, ze jestem dobrym grafikiem komputerowym - nie najgorszym, patrząc po znajomych. 6-ty rok studiów leci, 4 lata pracy w zawodzie (zlecenia, sezon), a przez ten sezon pracowałem na kasie w TESCO za 5,20zł/h. Tak! Rzygać mi się chce, jak patrze na tych, którym uwierzyłem, na których glosowałem. Z drugiej strony - głupi jestem - powinienem dawno uciekać do RFN-u, albo na wyspy... Ale nie mogę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Re: Specjaliści IT zarabiają najwięcej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.12, 23:00 A ja szukalem grafikow do gry ktora pisalem na Androida, zadnego nie moglem znalezc. Oczywiscie nie placilem z gory, tylko za udzialy w zyskach, ale jak widac kazdy teraz chce kase z gory... I taka rada dla Ciebie. Twoj los zalezy od CIEBIE, a nie od tych na ktorych glosowales. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elem Re: Specjaliści IT zarabiają najwięcej IP: *.piekary.net 15.08.12, 00:46 Oj kolego, guzik prawda. Ja się zawiodłem na tych na których głosowałem w 2005, na liberałach k* ich mać. Jedną ustawą (konkretnie tą hazardową) załatwili mnie na cacy. Mnie pośrednio - bezpośrednio moich głównych klientów. i co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gari Re: Specjaliści IT zarabiają najwięcej IP: *.dynamic.chello.pl 15.08.12, 18:35 Jakżeś g_wniana branże wybrał, to teraz nie płacz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inf Re: Specjaliści IT zarabiają najwięcej IP: *.xdsl.centertel.pl 15.08.12, 12:16 Gość portalu: karol napisał(a): > A ja szukalem grafikow do gry ktora pisalem na Androida, zadnego nie moglem zna > lezc. Oczywiscie nie placilem z gory, tylko za udzialy w zyskach to szukałeś frajerów, ja się już nauczyłem, że jeśli nie ma przynajmniej części kasy z góry to takie zleceniodawcę należy kopnąć w dupę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mobile-dev Re: Specjaliści IT zarabiają najwięcej IP: *.adsl.inetia.pl 15.08.12, 12:30 Dokładnie. Jestem programistą Androida i gdy otrzymuję propozycje pisania czegokolwiek za udziały, to pytam o umowę (chcę mieć na papierze wspólne zobowiązania, podział zysków, itd.). Wtedy zazwyczaj słyszę: "yyyyyyyyyy..." i rozmowa kończy się szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
postalot Re: Specjaliści IT zarabiają najwięcej 14.08.12, 23:03 Pretensje mozesz miec o to, ze tak malo sie zarabia na kasie w TESCO, albo moglbys miec o to, ze za malo sie zarabia jako grafik w PL, albo ze na umowach smieciowych tylko... ale o to, ze Cie nie chca zatrudnic jako grafika? To maja ich zmusic zeby Cie zatrudnili? Odpowiedz Link Zgłoś
jednorazowy3 Re: Specjaliści IT zarabiają najwięcej 15.08.12, 13:16 Dobrzy graficy zarabiają kupę szmalu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sędziwój Re: Specjaliści IT zarabiają najwięcej IP: *.dynamic.chello.pl 17.08.12, 01:00 To już różnie bywa, ale dużo zależy od nich samych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sędziwój Re: Specjaliści IT zarabiają najwięcej IP: *.dynamic.chello.pl 17.08.12, 00:59 RFN? Ile masz lat, bo ja wiem co to jest, ale normalne osoby w moim wieku, a nawet starsze o 5-10 takiego określenia nie używają. Więc albo to flame, albo dość sporo ważnych informacji zostało pominiętych. Np. że chcesz pracować jako grafik w 5tyś. mieście, oczywiście nie zdalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Specjaliści IT zarabiają najwięcej IP: *.neting.pl 14.08.12, 23:03 Faktycznie jest czego zazdrościć, 5 lat ciężkich studiów, potem ślęczenie przed monitorem, życie z etykietką nudziarza/no-life'a i średnio 900 euro na rękę - pensja sprzątaczki na zachodzie. Dobre pieniądze to zarabiają lekarze,dentyści, wzięci prawnicy, a nie informatycy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawda Re: Specjaliści IT zarabiają najwięcej IP: *.aster.pl 14.08.12, 23:54 Zgadzam się z przedmówcą, że zawód informatyka/programisty jest żałosny. Siedzenie non-stop 10-12h na dupie przed monitorem i głowienie się co w kodzie nie gra podczas gdy prosty wyrobnik na Zachodzie Europy wyciągnie często grubo ponad 1300 EUR wykonując pracę nie wymagającą żadnego przygotowania intelektualnego. Wkurza mnie to naganianie na pracę w IT i opisywanie jakie to cudowne. Tak się składa że pracowałem jako programista w Polsce i rzuciłem to w cholerę bo tylko oczy się psują i dupa od siedzenia boli. Siedzi człowiek cały dzień jak małpa i klika i klika i klika i morduje się w wirtualnej matni pętli, iteracji, klas i obiektów. Ja już dawno odkryłem że wielkich pieniędzy się na tym nie zarobi. To jest dobra deska ratunkowa na początek i wabik dla naiwniaków którzy myślą że będą jak Bill Gates.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: java Re: Specjaliści IT zarabiają najwięcej IP: *.gemini.net.pl 15.08.12, 00:17 Chyba chlopie nie rozumiesz. Ile na ziachodzie kosztuje utrzymanie i ile w Polsce? Nie chodzi o to, czy my zarabiamy duzo tylko inni w Polsce zarabiaja malo .. Dlatego prestiz zawodu programisty jest wysoki. Ot co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: Specjaliści IT zarabiają najwięcej IP: *.neting.pl 15.08.12, 00:45 Pieniadze nie sa zle jak na polskie realia, ale chodzi o to ze to nie jest zadne eldorado jak tu opisuja. W innych branzach jak finanse, hr, marketing zarabia sie srednio raptem 10% mniej, a dobry lekarz czy dentysta zarobi 3-5 razy wiecej od informatyka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moe Re: Specjaliści IT zarabiają najwięcej IP: *.homenett.pl 15.08.12, 08:18 Ale ilość pieniądzy zarobionych w ogóle nie przekłada sie na ryzyko kariery(możesz jej absolutnie nie zrobić) ,na wysiłek nauczenia sie ,na wysiłek uczenia sie ,na czas poświęcony na pracę . I nie ma sytuacji pośrednich ,ma sie prace ,albo jej sie nie ma ,bo wymagania wyśrubowane ,powiedzą że za słaby,bez kursów,bez doświadczenia ,za stary itd ,nie zna biegle angielskiego,niemieckiego itd . To robota dla fascynatów ,albo desperatów :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sędziwój Re: Specjaliści IT zarabiają najwięcej IP: *.dynamic.chello.pl 17.08.12, 01:03 Mówisz o pracy za granicą? Rozsądni ludzie wiedzą ile będą dawać firmie, więc wiedzą ile chcą za to dostać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Specjaliści IT zarabiają najwięcej IP: *.dip.t-dialin.net 15.08.12, 11:19 w odpowiedzi na twoje pytanie... utrzymanie w polsce i na zachodzie wynosi z grubsza tyle samo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sędziwój Re: Specjaliści IT zarabiają najwięcej IP: *.dynamic.chello.pl 17.08.12, 01:03 Aha licząc 1€ = 1zł, to na pewno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Specjaliści IT zarabiają najwięcej IP: *.xdsl.centertel.pl 15.08.12, 12:36 > . Dlatego prestiz zawodu programisty jest wysoki. Ot co. Że niby co? Wysoki? Chcesz poprawiać mniemanie o sobie? Programista to taki robol tyle tylko, że się nie brudzi i tyle. Tak naprawdę jest nikim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sędziwój Re: Specjaliści IT zarabiają najwięcej IP: *.dynamic.chello.pl 17.08.12, 01:06 Jest rzemieślnikiem i wynalazcą dzisiejszych czasów. Każdy korzysta z ich dzieł, nawet nie myśląc że to robi. Bo nawet pralki, lodówki, pewnie jeszcze dziwniejsze rzeczy mają to już w sobie. Jest kimś, tylko może dla większości osób to taka abstrakcja, że tego nie doceniają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wit Re: Specjaliści IT zarabiają najwięcej IP: 192.8.46.* 15.08.12, 10:11 > Wkurza mnie to naganianie na pracę w IT i opisywanie jakie to cudowne. Tak się > składa że pracowałem jako programista w Polsce i rzuciłem to w cholerę bo tylko > oczy się psują i dupa od siedzenia boli. Siedzi człowiek cały dzień jak małpa > i klika i klika i klika i morduje i czym sie zajmujesz teraz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do_wit Re: Specjaliści IT zarabiają najwięcej IP: *.aster.pl 15.08.12, 12:48 Jestem wyrobnikiem na Zachodzie konkretnie w Holandii (aktualnie na urlopie) i bardzo sobie chwalę nową rolę w przeciwieństwie do orania po 12h w Polsce jako analityk-programista za marne 5000zl brutto z wiecznie niezadowolonym szefem, kilkoma projektami prowadzonymi jednocześnie i oczekiwaniem że będę zadowolony że w ogóle mam pracę. Nigdy więcej pracy w Polsce z polskim przełożonym!. Nigdy! Odpowiedz Link Zgłoś
jednorazowy3 Re: Specjaliści IT zarabiają najwięcej 15.08.12, 13:22 A ja w Polsce, w niewielkiej korporacji, zarabiam jako drugorzędny programista 6 tys brutto. Praca 8 godzin dziennie, jak to w korporacji. Nadgodziny mamy tylko dla chętnych, a że chętnych brak to zazwyczaj wszystkie projekty przesuwa się o kilka miesięcy ale nikt nie robi z tego tragedii bo korporacja i tak ma po kilkadziesiąt milionów zysków rocznie. Z mojego punktu widzenia po prostu źle trafiłeś i od razu nabawiłeś się urazu do zawodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fendi Re: Specjaliści IT zarabiają najwięcej IP: *.dynamic.chello.pl 15.08.12, 13:12 Widać, że pomyliłeś zawody, najlepiej po tym tekście: "morduje się w wirtualnej matni..." To właśnie odróźnia słabych od dobrych programistów. Dla dobrego programowanie to czysta przyjemność, nie każdy się do tego nadaje, ciekawi mnie dlaczeog wybrałeś ten zawód bo pojęcia o nim nie masz skoro CI przeszkadza to, że trzeba do tego zawodu się przygotować intelektualnie. Przecież sama praca jest w istocie czysto intelektualna i pod tym względem jest tak samo wymagająca jak praca pracownika naukowego. Jak ktoś nie lubi się uczyć i nie ma zdolności analitycznego,abstrakcyjnego myślenia to porywa się z motyka na słońce. 10-12h non stop ? W porządnych firmach nawet nadgodzin nie ma (a jeśli już to bardzo rzadko, przeważnie jak system wchodzi na produkcję), pracuje się 8h, a siedzisz nie więcej niż urzędnik, bankowiec itp.. i kto Ci broni zadbać o kondycję fizyczną. Ja wybrałem zawód z pasji, zarabiam 8k netto (3 lata doświadczenia), i w mojej technologii to są średnie zarobki wśród zdolnych programistów. Nie ma dla mnie fajniejszego zawodu niż programista. Pracuję 40h tygodniowo, na luzie bez stresu, mam mnóstwo czasu żeby rozwijać soje pozostałe pasje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SK Re: Specjaliści IT zarabiają najwięcej IP: *.ntlworld.ie 15.08.12, 15:51 Zgadzam sie w 100%. 7.5h dziennie, kontrakt w Dublinie, praca to czysta przyemnosc, wyplata tez. Odpowiedz Link Zgłoś
jakas-nazwa Re: Specjaliści IT zarabiają najwięcej 15.08.12, 17:54 8h dziennie, nadgodziny nie występują, w tym jeszcze jest pół godziny przerwy na obiad. I nie ma siedzenia ciągle kilka godzin przed kompem, bo jeszcze przełożony goni, żeby sobie przerwę zrobić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cminusminus Re: Specjaliści IT zarabiają najwięcej IP: *.wroclaw.vectranet.pl 15.08.12, 12:00 Zenek, mam dokładnie te same przemyślenia, nawet zarabiam tyle, co napisałeś. Może i kiedyś ten zawód miał "to coś", teraz to już zwykłe machanie cyfrową łopatą. Masa poświęconego czasu, także tego prywatnego (który mogłem przecież poświęcić na rozwijanie relacji z koleżankami), a pod koniec każdego miesiąca okazuje się, że efekty są słabe :( Naprawdę dobrze zarabiają tylko: - dżawowcy enterprajs ediszon - jakieś dinozaury od ABELA czy innego COBOLa - kierownicy wszelakiej maści (ale to już nie są programiści!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sędziwój Re: Specjaliści IT zarabiają najwięcej IP: *.dynamic.chello.pl 17.08.12, 01:09 To czemu nie przejdziesz na JEE, to wymaga z rok nauki samemu, ale opłacalne w perspektywie wielu lat pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podatnik Specjaliści IT zarabiają najwięcej IP: *.uznam.net.pl 15.08.12, 06:07 Chłopaki! Niska pensja w firmie zagranicznej to kilkanaście tysięcy złotych netto. Co wy tu jeszcze robicie? Przy tej wysokości wypłat nie powinno być w Polsce ani jednego programisty, prócz chłopców-phpowców. Ale oczywiście wiem jak jest (i się dziwię). Widziałem oferty dla programistów iOS/Androida. Oferentów powinno się zabijać śmiechem, a jednak są tacy co biorą te posady. Coraz zdziwniej i zdziwniej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista przesadzasz - można zdobyć praktykę IP: *.dynamic.chello.pl 15.08.12, 10:49 płacą śmieszne 3000zł ale też niczego nie wymagają ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuberek Re: Specjaliści IT zarabiają najwięcej IP: 62.61.32.* 15.08.12, 10:58 Oczywiście, że praca w IT jest bardzo dobrze płatna. Tylko za przeproszeniem nie można być dupą i wziąć się za siebie. Język, konkretne umiejętności, zdobywanie doświadczenia już podczas studiów (najlepiej w branży) i bardzo szybko można zacząć zarabiać naprawdę sporo. Ja w tej chwili kokosów nie zarabiam, aczkolwiek pracuję w budżetówce jako informatyk = pewna pensja, dużo nowych rzeczy, systemów i aplikacji, stałe godziny pracy, masa wolnego czasu = po prostu idealne miejsce na zdobywanie doświadczenia. Inżynier informatyki obroniony, teraz magister ekonomii - jestem pewny, że za dwa lata będę zarabiał przynajmniej dwa razy tyle, co obecnie - czyli bardzo przyzwoicie. A to właściwie dopiero początek mojej kariery. Uważam, że zarobki na poziomie 10k brutto można spokojnie osiągnąć w przeciągu 5-8 lat po skończeniu studiów. Tylko po pierwsze trzeba mieć jaja, po drugie myśleć, po trzecie się nie opier****ć. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: Specjaliści IT zarabiają najwięcej IP: *.neting.pl 15.08.12, 11:55 To, że można nie ulega wątpliwości, teoretycznie można też wygrać w totka i założyć drugiego facebooka ;) Problem polega na tym ile faktycznie osób zarobki te 10k brutto, bo jeśli tyle zarabia z 5% znaczy, ze to nie jest po prostu dla wszystkich. P.S. Wybacz, ale pisząc, że cytuje "nie można być dupą" i pracując w budżetówce trochę sobie przeczysz ;) To najgorsze z najgorszych miejsc pracy, chyba że w 10-tysięcznej mieścinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sędziwój Re: Specjaliści IT zarabiają najwięcej IP: *.dynamic.chello.pl 17.08.12, 01:14 Nie wiem skąd te 10k brutto, jakoś zazwyczaj mówi się netto. Szczególnie że różnie to z umowami, zależy jak komu leży. A 10k netto, to da się, i mówienie o % nie jest dobre, bo to zależy tylko od osób, jak się nauczysz odpowiednich technologii i będziesz w tym dobry oraz umiejętnie będziesz rozwijał karierę to za kilkanaście tysięcy przyjmą Cię z otwartymi rękoma. Problem jest taki, że nie każdy się do tego nadaje, a ta nagonka na IT skończy się tym, że wielu ludzi pójdzie i się przekona, że to nie takie proste i łatwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: co_robić a może podajcie stawki godzinowe? IP: *.dynamic.chello.pl 15.08.12, 10:48 5500 zł brutto za 220 godzin spędzonych w miesiącu (z nadgodzinami i weekendami) to już jest raczej smutek niż pensja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tw Przeraża mnie część komentarzy... IP: *.Red-83-42-200.dynamicIP.rima-tde.net 15.08.12, 11:23 Czytam Wasze komentarze i wydaje mi się, że wiem dlaczego tak wielu z Was narzeka na pracę i zarobki. Moim zdaniem sukces można osiągnąć tylko wtedy gdy to co robimy jest naszą pasją i chcemy się rozwijać. Wielu z Was pisze "wzięty prawnik", "dobry lekarz" - przepraszam, a "informatyk" jest magicznym zawodem, w którym nie trzeba się rozwijać? Zarobki w Polsce w IT nie są wcale najgorsze... Pracuję zawodowo jako programista. Zaczynałem pracę jeszcze na studiach (2009) za (!!) niecałe 2000zł na rękę w Warszawie (i było to adekwatne wynagrodzenie, bo z perspektywy czasu - nie umiałem nic), po roku zarabiałem już 5500zł na rękę, a teraz > 12000zł na rękę. Dodam, że NIGDY nie pracowałem więcej niż 40h tygodniowo (i mam czas na wszystko co chcę). Można? Można. Jeśli kochasz to co robisz - to prędzej czy później będziesz dobry, jeśli praca w IT jest dla Ciebie "pracą w fabryce" to nie oczekuj, że będziesz zarabiać dużo. Ucz się, czytaj dużo książek (nikoniecznie branżowych), pisz dużo (niekoniecznie kodu) - staraj się rozwijać na każdym polu! Odp. do kolegi pracującego w budżetówce: trzymaj tak dalej, ale myślę, że możesz być bardziej optymistyczny co do zarobków po 5-8 latach :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Specjaliści IT zarabiają najwięcej IP: *.plus.com 15.08.12, 12:26 A ile w tym zestawieniu zarabiają inżynierowie sieci oraz inżynierowie do spraw bezpieczeństwa?? IT to nie tylko języki programowania LOL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobry_specjalista Specjaliści IT zarabiają najwięcej IP: *.dynamic.chello.pl 15.08.12, 12:50 Wysokiej klasy specjalista programista zarobi spokojnie tyle co lekarz, prawnik itp.. Kwoty od 10k netto dla świetnego i doświadczonego programisty przykładowo J2EE w porzadnej firmie to nic nadzwyczajnego, no a jeśli to dodatkowo architek, czy team lead to wiadomo, że więcej. Taka kwota to średni zarobek lekarza w Polsce(kiedyś było taki raport), tylko, że na tą kwotę lekarz pracuje dużo więcej niz 8 godzin dziennie (i kasę zarabią prywatnie a nie na państwówce, a nie każdy chce poświęcać swoje życie na pracę) plus dyżury i ogólnie praca lekarza to prawdopodobnie najcieższy zawód (psychicznie), mam w rodzinie młodego lekarza i dobrze wiem co mówię, ci młodzi szczególnie mają ciężko na starcie (bez znajomości nie ma szans na dobrą speckę i obowiązuje w polsce zasada, że młody na starcie musi odbębnić swoją pańszczyznę na rzecz starszego zanim zacznie dobrze zarabiać, plus na starcie jest taki, że bank chętnie nawet młodemu da duzy kredyt). Piszę to tylko dlatego, że lekarz zarabia i tak za mało w stosunku do wysiłku jaki wkłada i nie lubię jak ktoś porównuje swoje zarobki względem lekarzy bo to za bardzo specyficzny zawód. Szczególnie praca programisty to jest w pewnym sensie przeciwny biegun pod pewnymi względami. Zero wysiłku psychicznego(chyba ze ktos nie umie radzic sobie ze stresem), fizycznego, za to maksymalny wysiłek mentalny. W USA w rankingu na najlepszy zawód wygrywa właśnie inżynier oprogramowania bo to jest tak naprawdę jedna z najbardziej interesujących,satysfakcjonujących prac w ogóle. Oczywiście zależy najwięcej od podejścia... (turaj ranking: www.careercast.com/jobs-rated/10-best-jobs-2012) To, że psują się oczy czy kręgosłup to jeden z głupszych argumentów. O wszystko można łatwo zadbać jak się komuś chce... To, że praca jest nudna, nieciekawa, odtwórcza to mówią ci, którzy sie nie nadają do tego zawodu (lub bardzo źle trafili) I od razu zaznaczam, że to co napisałem o zarobkach dotyczy zaledwie GARSTKI programistów, dlatego tego nie widać w raportach pokazujących medianę i dlatego większość osób które to czytają uzna mnie za heretyka. Bo ile osób ma potencjał, żeby być dobrym w tym zawodzie ? Problemem jest to, że informatykę może skończyć w Polsce byle głąb, wystarczy, że znajdzię "dobrą" uczelnię. Informatykę oferuje praktycznie każda uczelnia publiczna, prywatna w trybie stacjonarnym, wieczorowym, zaocznym, eksternistycznym. Są też rózne kierunki pochodne, informatyka i ekonometria, informatyka w zarządzaniu, w biznecznie, w przemyśle itp. Każdy kto zechce to informatykę gdzieś skończy bez wysiłku, kwestia wybrania odpowiedniej uczelni. Dlatego rynek dawno już został nasycony klepaczami, tak naprawdę oni zaniżają mocno średnie zarobki, bo ich praca nie jest warta więcej niż gościa na kasie w biedronce bo tylko szkodzi innym. A takich jest większość. Dobrych programistów nie dość, że nie przybywa to ubywa wbrew temu, że informatykę studiuje coraz więcej osób. Elita to głownie absolwenci najlepszych uczelni, ale często trafiają się tez bo słabszych czy w ogóle bez studiów, więc to nie jest reguła. Dobry programista przez 90% czasu pracy używa mózgu a nie klawiatury, jest 10x bardziej produktywny od średniego programisty, dziennie wytwarza kilkanaście lini kodu produkcyjnego. To nie są moje wymysły, ale kogoś kto ma duże doświadczenie w branży, tutaj link: dotmac.rationalmind.net/2010/08/17/some-lesser-known-truths-about-programming/ Dobry programista to przeważnie osoba, która świetnie radzi sobie z matematyką (matematyka raczej nie jest potrzebna bezpośrednie w pracy programisty, ale chodzi o to, że do jej uprawiania potrzebne są podobne predyspozycje co do programowania tj. abstrakcyjne, analityczne, logiczne myślenie, a z tym coraz gorzej u młodych) Przykładowo kandydat na programiste, dostanie pytanie o praktyczne zastosowanie wzorca projektowego obserwator i go zatyka (jeśli już to poda jakiś trywialny książkowy, bo sam nie jest w stanie wymyśleć). Albo pytanie co wie o wątkach w Javie, jeden zna tylko składnie jak go utworzyć, drugi ma zaawansowaną wiedzę na temat pakietu java.util.concurrent i to jest jedna z różnic między programistą co wynegocjuje 2k a 10k. Jeden kandydat wie o kompilacji tylko tyle, jaka jest komenda na skompilowanie kodu źródłowego, inny sam napisał zaawansowany kompilator. Jeden z baz wie tylko jak sie używa postawowych poleceń SQL, inny potrafi optymalizować czas dostępu do danych. Dobry programista to osoba, która w zasadzie cały czas się uczy (wdrożenie się w duży projekt wymaga długiej i intensywnej nauki), dlatego nabywa stale wiedzy i na rozmowach kwal. bardzo szybko można zweryfikować z kim ma się doczynienia i ile taka osoba jest warta. Jeszcze większe różnice widać już w trakcie pracy. Taki prosty przykład, trzeba było napisać front end aplikacji webowej, który składa się z kilkunastu podobnych do siebie okienek CRUDowych, słaby programista każde z tych okienek wyklepywał od zera (zajeło mu to X czasu, i w zasadzie potwarzał tą samą czynnośc N razy, typowy klepacz), a zdolny pomyślał i napisał jedno generyczne okienko i na jego podstawie utworzył praktycznie całe GUI aplikacji (zajeło mu to dużo mniej niż X), mało tego, jego kod został później wykorzystywany w kolejnych projektach. Takie rzeczy widać i dla firmy taki programista to skarb bo po prostu daje jej większy zysk. Na codzień też widać różnicę, dobry programista jest w stanie zaproponować lepsze rozwiązanie na poziome architektury systemy, zgłasza konstruktywne uwagi do rozwiązań zaproponowanych przez innych itp., słaby jeśli nikt za niego nie pomyśli to w zasadzie jest bezproduktywny. Reasumując, jeśli ktoś nie ma talentu do tego zawodu to ani nie zarobi dobrze, ani mu to nie będzie sprawiać przyjemności, takie artykuły jak ten są bardzo krzywadzące bo ktoś kto sie nie nadaje na programistę zobaczy po pierwsze, że można bardzo łatwo informatykę skończyć(słabych uczelni jest na pęczki) po drugie, że zarobki nie są najgorsze i wybierze te studia potem ten zawód, ale długo tak nie pociągnie, moim zdaniem szybko się wypali. Większą satysfakcję da mu praca fizyczna. A rynek dawno jest przesycony słabymi programistami (takich chętnie zatrudniają słabe firmy, zazwyczaj nowo utworzone, ktoś tam podchwycił jeden czy dwa projekty i już zakłada firmę zatrudniająć studentów na pół etatu za biedronkwą pensję) Generalnie zawodu programisty NIE POLECAM, bo wiem, że zdecydowana większość osób która go wybiera się do tego nie nadaje. Ludzie mają bardzo mylne pojęcie o tej pracy. A to w zasadzie jest tak jakby wybrać scieżkę naukową, jak już wcześniej wspomniałem dobry programista przez 90% czasu myśli intensywnie i to nie jest myslenie na zasadzie kłucia czegoś na pamięć(do tego nie trzeba być zdolnym tylko pracowitym), ale ten najtrudniejszy rodzaj wysiłku mentalnego, myślenie twórcze, analityczne, abstrakcyjne, do tego trzeba mieć wrodzony talent tak jak do bycia zdolnym matematykiem. Z nauką programowania jest trochę tak jak z nauką mówienia. Liczy się inteligencja i wiedza. Jedni poprzestają na mowie bez składu, ładu, niepoprawnie gramatycznie inni stają sie poetami. Wystarczy chwilę porozmawiać z programistą aby wiedzieć z kim się ma doczynienia, dlatego papierek uczelni jest mało istotny, zawsze się kandydata sprawdza pod względem jego wiedzy merytorycznej. Zdolnych pasjonatów zachęcać nie muszę (ale jeszcze raz zaznaczę, takich jest garstka, takim trzeb się po prostu urodzić, wiem bo sam rekrutuję jeden może na 20 się trafi). I nie są to w cale osoby które siedzą 24h przed kompem (to jest własnie domena tych słabszych), to najczęściej osoby które poświęcają pracy tylko 8h (bo własnie w pracy się najwięcej uczą od podobnych sobie), ale to, że są zdolne i wyko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobry_specjalist Re: Specjaliści IT zarabiają najwięcej IP: *.dynamic.chello.pl 15.08.12, 12:52 i wykonują swoją pracę z pasją sprawia, że są tacy dobrzy i warci dużych pieniędzy bo jest ogromna przepaść w wiedzy, umiejętnościach między nimi a resztą. Zdecydowanie bardziej opłaci się zatrudnić jednego takiego, niż kilku słabych. Są oczywiście firmy, które mają filozofię, żeby zatrudniać dużo i tanio. Ja pisałem to z perspektywy osoby rekrutującej programistów w dobrej normalnej firmie w dużym mieście, gdzie stawia się zdecydowanie na jakość a nie ilość pracowników. Jeszcze taka ogólna uwaga co do zarobków, ta branża jest bardzo specyficzna tzn. im bardziej rozwinięty technologicznie kraj, im większe miasto w tym kraju tym większe zarobki dla tego samego specjalisty. Dlatego w Polsce zarobki wysokiej klasy specjalistów są tak naprawdę niskie w stosunku do tego co oferuje się za granicą i będą one w Polsce rosnąć (bo po prostu muszą), dlatego teraz zauważalny jest trend, że ludzie z IT chętnie wyjeżdzają do choćby Berlina, Londynu a dla specjalistów IT jedne z najlepszych miejsc do pracy. Tam dopiero są cenieni dobrzy specjaliści. Nie mówię tego, żeby zachęcać do wyjazdu, wręcz przeciwnie, to zachęta dla najlepszych by zostawali bo jeśli są zdolni to tutaj też świetnie zarobią. Na koniec pozwolę sobie wymienić parę największych plusów/minusów tego zawodu (z perspektywy dobrego programisty): - interesująca, ambitna, wyzywająca mentalnie praca, nie masz prawa narzekać na nudę - interesujący ludzie (inteligentni, nietuzinkowi), można pogadać na różne tematy, bo ludzie są z reguły komunikatywni (teraz to jest wymóg stawiany kandydatom nie mniejszy niż wiedza merytoryczna, projekty są zbyd duże, żeby można było je w pojedynkę wykonywać) - spkojna praca w luźnej normalnej atmosferze - luźny czas pracy (jak zaśpisz czy masz potrzebę urwać się w ciągu dnia na jakiś czas to nikt problemu nie robi, ważniejsze jest wyrobienie się w terminie z zadaniami) - wysokie zarobki Minusy: - raczej na wsi dobrej pracy dla programisty nie znajdziesz - trzeba dbać o kondycję fizyczną(ale po takiej pracy aktywnośc fizyczna to w zasadzie jest relaks, więc to taki minus na siłę, i dla kogoś wyjątkowo leniwego) - możesz mimo wszystko trafić na złą firmę, team, przełożonego, ale to rzadkość, bo zła atmosfera w pracy sie nikomu nie opłaca, jak jesteś dobry/dobra możesz próbować dalej bez problemu coś znajdziesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Specjaliści IT zarabiają najwięcej IP: 213.25.166.* 15.08.12, 13:27 raz w zyciu ktos cos madrego o programistach napisal. so true. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Specjaliści IT zarabiają najwięcej IP: 155.136.80.* 15.08.12, 14:49 Witam, zgadzam sie w 90%, nie zgodze sie z praca 8h, wychodze, zapominam i nie mysle o projekcie (moze do tego nie doszedlem), wydaje mi sie, ze czlowiek, ktory pracuje jako tworca rozwiazan (i lubi to), przez caly dzien rano/przed snem/non top ma w tyle glowy problemy nad ktorymi mysli i nie raz w zupelnie niespodziewanym miejscu dojdzie do pomyslu jak cos zaprojektowac. Debaty ile zarabia lekarz, a ile informatyk i jeszcze przyrownywanie do fizycznego na 'zachodzie' sa bez sensu. Lepiej zastanowcie sie co mozna zrobic ze soba, zamiast narzekac. -Jesli nie jestes lekarzem, to szansa, ze zostaniesz tym dobrym, jest juz raczej nikla (przepraszam,w szystkich ktorzy dopiero zaczynaja droge zawodowa i maja na to szasne). - Jesli nie jestes informatykiem, to o ile nie posiadles umiejetnosci strukturyzowania problemow, dzielenia na mniejsze, nie wykonales wiele razy absrakcyjnej gimnastyki umyslu, szukania analogii, i nie masz wielu doswiadczen (nawet nie informatycznych) jak sprawy sie wywracaja, to czeka cie duza droga, mozliwe ze nawet poza zakresem. Lepiej sie chyba zastanowic co jest w Towim zakresie. Nie widze sensu w narzekaniu na innych. Ja bym powiedzial, ze w kazdej branzy najlepsi moga zarobic duzo. Tutaj natomiast, ludzie rzucaja przyklady 'a ja slyszalem ze', daleko tutaj do spojrzenia na rozklad zarobkow w poszczegolnych branzach. Jak spojrzymy na populacje 7-latkow pewnie nie jeden doda 13 do 14 szybciej niz pewien przedstawiciel 9-latkow.... ale co z tego. Lepiej pomyslec nad Swoimi mozliwosciami, jesli ktos ocenia prace tylko pod katem przychodu - polecam: walnac Sobie certyfikaty w SASie i SQL, a nastepnie poszukac pracy jako kontraktor w Londynie - na prawde nie wymaga mega zdolnosci intelektualnych, ani doswiadczenia informatyka, stawki zaczynaja sie od 350GBP/day i taka prace mozemy nazwac cieciem XXI wieku. Pozdrawiam. dobry_specjalist: dasz jakis kontakt do Siebie, albo rzucilbys mi mailem na tmp120815 at gmail? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do _dobry_specjali Re: Specjaliści IT zarabiają najwięcej IP: *.aster.pl 15.08.12, 13:00 Po twoim elaboracie tylko idiota wybierze ten zawód.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tw Re: Specjaliści IT zarabiają najwięcej IP: *.dynamic.chello.pl 15.08.12, 13:17 Jak nie masz nic merytorycznego do powiedzenia to oszczędzaj klawiaturę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: Specjaliści IT zarabiają najwięcej IP: *.aster.pl 15.08.12, 13:38 Po takiej błyskotliwej i najeżonej konstruktywnymi argumentami ripoście tylko idiota by cię zatrudnił :-) Nie tylko na stanowisku informatyka, ale na jakimkolwiek :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Specjaliści IT zarabiają najwięcej IP: 95.175.14.* 15.08.12, 13:33 "Wysokiej klasy specjalista programista zarobi spokojnie tyle co lekarz, prawnik itp.." ciezko jako programista miec stawke wiecej niz 100pln/h jesli wizyta u lekarza trwa 15-20min to lekarz musialby brac za wizyte 25-33PLN - widziales, gdzies takie stawki? dobry lekarz za wizyte 15-20min bierze 150 PLN, a za operacje, ktora moze trwac 2h moze wziac np 4 tysiace dobry prawnik za opracowanie umowy lub konsultacje, ktora zajma nie wiecej niz kilka godzin moze wziac np kilka-kilkanascie tysiecy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do gosc Re: Specjaliści IT zarabiają najwięcej IP: *.dynamic.chello.pl 15.08.12, 14:26 Ale podajesz skrajne przypadki. Ważny jest staż lekarza, specjalizacja, zdolności negocjacyjne, to czy ma własny gabinet/praktykę, w ilu i jakich miejscach pracuje, na jaką część etatu itp.. Uśredniając to wyjdzie koło 10-12 k przy dużo większym niż czterdziestogodzinowym tygodniu pracy.Poszukasz w necie to sam znajdziesz. Możesz popatrzec jak to jest w innych krajach np. w Londynie chirurg zarabia £41,600 – £145,600, a najlepsi programiści (>10%) zarabiają >£85,000 (czyli tyle ile średnio chirurg) Programista też może wziąść dodatkową część etatu i pracować zdalnie, brać nadgodziny ze stawką 150, lub 200% w weekendy tylko po co ? Ci najlepiej zarabiający paradoksalnie nie pracują dla pieniędzy. Lepiej chyba mieć lekką, satysfakcjonującą finansowo pracę i dużo czasu dla siebie. Oczywiście ogólnie się z Tobą zgadzam, dobry lekarz zarobi więcej niż dobry programista, raczej chodziło mi o to, że dobry programista zarobi tyle co lekarz zarabia średnio. Inna sprawa, żę w branży IT programista to jedno z gorzej płatnych stanowisk i wraz ze wzrostem odpwiedzialności rosną zarobki. Odpowiedz Link Zgłoś
czarny-doktor Programista nie zarobi 85k 15.08.12, 14:56 Programista raczek nie zarobi 85k chyba ze na kontrakcie. Wiem bo pracowalem w firmie bardzo dobrze placacej i zatrudniajacej ponad 100 programistow. 90k mial software architect (C/C++), 77k developent manager, 77k senior JS programmer (kontrakt), lead programer, team leader to przedzial 45-55k. Powyzej to juz stanowiska managerskie, firma jak wspomnialem niezle placila jak na londynskie warunki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SK Re: Programista nie zarobi 85k IP: *.ntlworld.ie 15.08.12, 15:59 350€ dziennie da rade www.morganmckinley.ie/article/it-salaries-2012 Odpowiedz Link Zgłoś
czarny-doktor Re: Programista nie zarobi 85k 15.08.12, 16:56 Skoro stawka dzienna to znaczy ze kontrakt. W poprzedniej firmie tez byli kontraktorzy za 350GBP dziennie. Taka najczesciej jest roznica w podawanych zarobkach - rocznie to znaczy ze na stale, dziennie/tygodniowo to kontrakt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SK Re: Programista nie zarobi 85k IP: *.ntlworld.ie 15.08.12, 17:02 Tak wiem. Sam kontraktuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
czarny-doktor Re: Specjaliści IT zarabiają najwięcej 15.08.12, 14:45 To sie tyczy nie tylko programistow. W kazdym obszarze informatyki sa tacy co cos po prosu robia i tacy co robia to z pasja i przy tym gleboko mysla i sie rozwijaja. Nawet w takim supporcie mozesz miec informatykow od dodawania drukarek do Windowsa i resetowania hasel w AD, albo specjalistow od rozwiazywania problemow w duzych infrastrukurach, ktorych to naprawde moze byc sporo. Ja uwielbiam to co robie i gdy w ubieglym roku postanowilem zmienic prace okazalo sie, ze w zaledwie 2 tygodnie mialem az 4 rozmowy o prace z czego wplynely 3 oferty, oczywiscie wybralem najlepsza. Pozniej jeszcze oferowano mi nastepnych kilka rozmow, ale juz mi sie nie chcialo tam isc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: consultant_it Re: Specjaliści IT zarabiają najwięcej IP: *.dynamic.chello.pl 15.08.12, 19:06 Fajny wpis, ale u Ciebie też z logiką na bakier. Z jednej strony zaznaczasz że pracuje tylko 8h, a z drugiej, że trzeba cały czas się rozwijać i uczyć (czyli także poza godzinami pracy i to, nie oszukujmy się w tematach związanych z IT i pracą). Jeśli chce się cały czas rozwijać i być na czasie trzeba poświęcać dużo czasu kosztem życia prywatnego. Coś za coś (zarobki albo wolny czas, który można przeznaczyć na inne pasje). Piszesz, że liczą się możliwości i potencjał, ale znacznie gorzej oceniasz (czy wręcz klasyfikujesz jako klepacza kodu) kogoś kto nie zna wzorca obserwator albo dokładnie jakiejś tam bilbioteki javowej, co jest typową wiedzą książkową/nabytą (na dodatek jest to wiedza, która można posiadać w jakimś okresie czasu ale spokojnie ulatuje, jeśli przez dłuższy okres czasu się w tym języku nie programuje) i nijak nie ocenia potencjału kandydata w sensie rozwiązywania problemów i logicznego czy abstrakcyjnego myślenia. Dużo tu takich nieścisłości. Generalnie prosty wzór na dobrego (tu wpisz dowolny zawód) i sposób na wyliczenie możliwości danego pracownika i adekwatnej pensji dla niego to: potencjał i predyspozycje+pasja+wiedza+doświadczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobry_specjalist Re: Specjaliści IT zarabiają najwięcej IP: *.dynamic.chello.pl 15.08.12, 20:13 Rozwój, podnoszenie kwalifikacji to element pracy programisty, to jest jedna z rzeczy która dobrych odróżnia od słabych, to, że chce mu sie uczyć, bo ten słaby chce tylko żeby mu powiedzieć co ma dokładnie zrobić, wyklepać co mu powiedziano i wrócić do domu. Więc jeśli faktycznie z mojej wypowiedzi wynika, że żeby być dobry w tym zawodzie, trzeba poświęcać życie prywatne, to wyraźnie zaznaczam, że jest dokładnie odwrotnie, nie trzeba nic absolutnie robić poza prac, bo praca sama w sobie polega na rozwoju. Dobry programista jest elastyczny technologicznie i bez problemu korzysta z nowych narzędzi i uczy się ich w trakcie pracy, uczenie się poza nią jest kompletnie bez sensu. Wzorzec obserwator to był przykład, nie jest tak, że jak nie zna tego konkretnego wzorca to go gorzej oceniam, najpierw pytam delikwenta jakie wzorce zna dopiero potem rozmawiamy na ich temat, najczęściej jest tak, że zna tylko definicje, rzadko jakiś nieksiążkowy przykład, a jeszcze rzadziej dana osoba faktycznie z niego korzystała. Gdzie napisałem, że pytam o jakąś bibliotekę ? Napisałem, że pytam przykładowo o to co wie z tematu wątków, jeśli sam mi powie, że korzystał z tej biblioteki to to jest dla niego plus bo to nie jest jakaś tam biblioteka, ale to jest bilbioteka z której na pewno korzystała osoba pracująca nad wielowątkowymi systemami w javie. Innymi słowy sprawdzam czy gość miał doczynienia praktyczne z zagadnieniami współbieżności jeśli np. w ofercie pracy napisane jest wprost, że kandydat ma mieć wiedzę na temat programowania wielowątkowego. Nie pytam oczywiście o nazwy klas, metod bo to się mija z celem, wystarczy mi, że gość powie, że w tej bibliotece jest np. coś takiego jak kolejka blokująca nadająca się do zaimplementowania semantyki producent-konsumer. Chodzi o same podstawowe koncepcje, więc nawet osoba bez doświadczenia praktycznego spokojnie sobie poradzi jeśli choć trochę poczyta na dany temat, problem w tym, że mało komu się chce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Android Developer Re: Specjaliści IT zarabiają najwięcej (1) IP: *.adsl.inetia.pl 15.08.12, 23:26 @wszystkie dotychczasowe wypowiedzi w temacie forum Przyglądam się tej całej dyskusji i ogólnie jest ona bez sensu. Kłocicie się między sobą zamiast trzymać sztamę. Nie wróżę dobrze polskiemu rynkowi IT. Zazdrościcie lekarzom albo prawnikom. Oni z obrzydzeniem odrzucą niskie stawki i nie podejmą się pracy. Remontuję dom. Czasem szukam jakiś "fachowców". Po tych "fizolach" często muszę coś poprawiać (każdy narzeka na innych fachowców i każdy kolejny coś spartoli) ale oni są nieugięci. Albo pewna stawka, albo 'bye bye'. W sumie to nawet ich podziwiam. W szkole i technikum byłem prymusem, na studiach też byłem w czołówce, a ci ludzie, bez jakiegoś wielkiego wykształcenia, żyją jak chcą i robią co chcą. Nawet kilku znajomych "dresów" żyje na lepszym poziomie niż ja. Dlaczego? Bo oni jasno stawiają warunki. Wiem za co od nich dostanę w pysk, a za co nie. Oni mają proste zasady. Oni mają mało prostych zasad. Oni są "prostymi" ludźmi (prosty nie oznacza prostak. Czasem są też lepszymi kolegami niż tzw. kołnierzyki) i mają trywialne zasady - przez to są skuteczni. Fizyczni, lekarz czy prawnicy nie rzucą się na byle co, bo wiedzą że ich znajomi też się tym nie zainteresują. Oni pną się tylko w górę. Pilnują wspólnie swojego interesu i tyle. Nie protestują, nie wychodzą na ulice i nie narzekają na forach jak jakieś palanty. Robią to zlewając to co im się "nie widzi". Jak jest w IT? Mnóstwo świeżaków liczących na niewiadomo jaką karierę, bo podobno w IT zarabia się kokosy. Godzą się pracować za grosze, bo przecież kiedyś (z rok, dwa) dorobią się już majątku. Popracują gdzieś, przez jakiś czas, a potem będą się bujać i szpanować. Informatołki szemrane! Pomijając nieliczne osoby, które zarabiają stawki europejskie lub dosyć zbliżone do nich (np. do połowy stawek z EU lub the US), cała reszta zachowuje się jak cioty. Inaczej tego nie można nazwać. Sytuacja w kraju nie jest ciekawa, nawet dla osób z IT ale wielu z Was ma jakieś wytłumaczenie: a to rodzina, a to kredyt, a to tysiąc innych powodów. I w ten sposób stawka powoli spada. Dorzucić można do tego popularne wśród pracodawców słowo: 'kryzys'. Przygotujcie się na rzekomy powrót drugiej stawki kryzysu. Jestem ciekaw, czy wtedy średnie znowu trochę spadną. Chyba rok temu raporty wspominały coś o średnich stawkach dla programistów na poziomie 5500-6500zł brutto. Pracodawcy z tego korzystają. Lepiej zatrudnić jelenia za połowę stawki i narzucić mu trochę zadań/tematów do nauki niż zatrudnić kogoś, kto zacznie faktyczną pracę juz na drugi dzień, a po tygodniu będzie już konkretnie zintegrowany z resztą załogi. Pracownicy i specjaliści godzą się na gorsze warunki i potem tak już zostaje, a ci bliżej koryta, którzy mają zarobić, to zarobią. Jeszcze trochę i będziemy (o ile jeszcze nie jesteśmy) tańsi niż Indie i Chiny. Problem jest oczywiście bardziej skomplikowany, dotyczy całego kraju i innych branż, ale widzę, że specjaliści IT zaczynają się ogólnie (i brzydko mówiąc) szmacić. To jest wina pracodawców ale też i nasza. Nie namawiam do żadnego buntu, bo takie coś spowoduje wycofanie się kilku korpo z kraju i przyczyni się do różnych osobistych dramatów osób mających kredyty na 2-3 kolejne pokolenia lub rodzinę na utrzymaniu ale moim zdaniem wszystko wskazuje na to, rynek IT schodzi na psy z naszej winy. Żyjemy w EU, mamy koszty życia na poziomie EU (żywność, paliwo, samochody, ubrania, domy, itd.), to czemu zarabiamy jak w III świecie!? Sami się na to zgadzmay i tyle. Niedługo lepiej będzie być kimś po liceum ogólnoznieksztacającym i pracować w sklepie lub na budowie, bo my chyba zaczniemy za jakiś czas dopłacać za możliwość pracy w IT... Kurna! Naparzacie się jak dzikie barany albo narzekacie jak to jest źle. Jak jest źle, to trzeba spadać z kraju (tam gdzie jest dobrze) albo założyć własną firmę. Trzeba skołować kilku znajomych i działać. Rozumiem gdyby pracownica marketu miała do nas pretensje, że "za klikanie" zarabiamy np. kilka tysięcy netto (bo ona ciężko pracuje na kasie i nosi ciężkie produkty) ale żebyśmy walczyli między sobą!? Czytam różne fora, zazdroszczę (w pozytywnym sensie) osobom zarabiającym całkiem nieźle - sam mam nieco więcej od średnich IT (wg. firmy S&S, bo do mitycznych stawek Antala nawet się nie zbliżyłem), w małym miasteczku, u siebie i nie opłaca mi się za te stawki rzucać wszystko i wyprowadzać się do Wawy. Mam gdzieś Wawę za te stawki, które mam u siebie. To aż tak źle jest w Polsce!? To co widzę na tym forum i innych (za każdym razem jak jakaś gazeta pisze ile to się zarabia w IT), to mnie krew zalewa. Stado mięczaków. Nikt nie walczy o swoje, bo w IT jest jak jest i z biegiem czasu jest coraz gorzej. Dobrze zarabiają tylko wymiatacze, których w sumie jest stosunkowo mało na rynku. Rzygać się chce takim IT. Niedługo bardziej opłaci się w Polsce jeździć wózkiem widłowym, a po godzinach mieć na wszystko zlew i zająć się wychowywaniem dzieci niż siedzieć nad kolejnym manualem i technologią. Szefowie każą siedzieć po godzinach lub grożą zwolnieniem, to my będziemy jak osły za niskie stawki siedzieć w domu nad różnymi zadaniami.... ta.... Takie coś obserwuję na forach i wśród znajomych. Każdy czegoś się boi. Weźcie się trochę ogarnijcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Android Developer Re: Specjaliści IT zarabiają najwięcej (2) IP: *.adsl.inetia.pl 15.08.12, 23:26 Jak wspomniałem, pracuję w małym mieście, zarabiam na tyle dobrze, że nie myslę o zmianie pracy w obrębie Polski i jakiejkolwiek przeprowadzce. Headhunterzy walą do mnie drzwiami i oknami: kilkanaście-kilkadziesiąt zaproszeń na rozmowy rekrutacyjne, przygotowane dla mnie (Android, wcześniej przez kilka lat PHP, J2ME, JEE, J2SE + kilka innych technologii niemających biznesowego znaczenia ale teraz liczą się dla mnie tylko mobilki). Nikt nie chce rozmawiać o wynagrodzeniu (wiedząc dużo o tym co potrafię, a co nie) ale po rozmowach tel. usilnie jestem zapraszany na kolejne spotkania rekturacyjne. Chrzanię to. Jedno wielkie g. i jakieś tajemnice... Jakaś qrcze zmowa milczenia. Jeżeli już jakaś firma (bezpośrednio) skontaktuje się ze mną, to koniecznie chce nie zatrudnić, ale... najczęściej padają propozycje (od mniejszych firm) na poziomie 2000-3000zł brutto na umowę o dzieło + zakazy konkurencji (np. mam być na wyłączność w tworzeniu komercyjnych alikacji mobilnych) + NDA. Co to ma być. To za takie stawki i na takich warunkach już pracujecie? Matko i córko...! Te wasze teorie o tym czy dobry programista powinien rozwijać się w czasie prywatnym (lub chcieć) czy nie, też są bez sensu. To zależy od wielu czynników. Jednym chce się, innym nie, nie zależy to od poziomu doświadczenia. Jeżeli napierniczam w klawiaturę z szybkością sekretarki i rozwijam kod w Androidzie, ponieważ wykonuję pracę za 2-3 osoby (samodzielnie rozwijam 2 rodukty firmy), to co mam zrobić? Szef chce mieć aplikację w iOS, więc uczę się tego w domu. Czy jestem kiepskim programistą? A może w pracy nie mam czasu albo krzywo patrzą na to jak czytam manuale i "nic nie robię" (a obok drugi programista do południa siedzi na fejsie, przed nikim się nie kryje... ale on ma inny zakres obowiązków, rzadziej rozwija swoją część produktu w innej technologii i ma więcej czasu na pierdoły)... A może nauka iOS w domu jest mi na rękę z powodu własnych planów zawodowych... Czy jestem przez to gorszy, że część czasu prywatnego poświęcam na technologie i języki obce!? A może w pracy dostaję zadania w Androidzie albo integrację aplikacji mobilnej z jakimś urządzeniem (np. wideodomofonem lub rejestratorem obrazu) i po prostu badam temat, a następnie realizuję zadanie. Just do it! Rozwijam się ale nie mam czasu na dodatkowy rozwój... A może jestem jednym mobile developerem w firmie i po prostu większość zadań mam na "wczoraj" i przez to dodatkowo siedzę w domu nad niektórymi tematami. Bzdury. Niektóre wasze teorie są bez sensu. Do niedawna chętnie i często zerkałem na rózne fora - dla relaksu w pracy i żeby czasiem wyczytać coś ciekawego ale z tego co widzę, w polskim IT robi się nieciekawie. Wy, zamiast zrobić coś z soba, tylko narzekacie. Nie dziwię się już gdy słyszę, że np. handlowcy zarabiają coraz więcej (pensja + prowizje). Oni ściskają zwieracze, próbują wcisnąć towar ale próbują twardo, krok po kroku iść naprzód. Z zagranicy otrzymuję więcej ofert niz z kraju. Nie pracowałem na zachodzie ale wstępnie nie widzę problemów w negocjowaniu zachodnich stawek. Firmy są zaurocone moim doświadczeniem (w PL ciągle komuś coś się nie podoba, co skutkuje próbami zanizenia moich oczekiwań finansowych - ale chrzanie takie podejście firm). Ogólnie doceniają nas, Polaków. Ja w tm bałaganie nie będę brał udziału, Mój wybór jest prosty. Wam też radzę wziąć się za siebie i nie narzekać. Za kilka lat w PL będzie więcej stanowisk pracy (np. we Wrocku i w Łodzi - łącznie np. ok 1000 osób w nowych i istniejących korpo IT) ale będą to zapewnie jakieś centra debugowania kodu z zagranicy, za coraz mniejsze stawki. Dobra kasa w Polsce jest jeszcze możliwa ale zgadzając się na byle co, niedługo faktycznie staniemy się III światem. Coraz rzadziej spotykam konkretne osoby, chociażby z punktu widzenia charakteru, samozaparcia, ogłady, itd. Większość znajomych to potulny, mocny w gębie tłum. Potem nie ma co się dziwić, że każdy krzyczy ile to mu się należy ale nikt nie walczy o swoje, bo na jego miejsce czeka 10-ciu studentów... Eh... Na koniec, zgadzam się też z niektórymi wypowiedziami, że coraz więcej przypadkowych osób (lub po Wyższej Szkole Gotowania na gazie, wydział Informatyki) chce pracować w zawodzie ale też nie rozumiem dlaczego firmy biorą takich ludzi... Niektórzy mają potencjał ale jeżeli firmy biorą pod uwagę tylko wynagrodzenie, to tym bardziej nie ma co narzekać tylko spadać z kraju lub zrobić coś żeby zarabiać więcej (jakkolwiek). Sporo chaosu w IT robią też headhunterzy ale to jest już inna bajka. Ostatni gasi światło! :P Odpowiedz Link Zgłoś
zamiastki Specjaliści IT zarabiają najwięcej 15.08.12, 13:13 To chyba jedna z niewielu branż, gdzie liczy się profesjonalizm, choć z komunikacją różnie bywa... empiro.blox.pl/2012/03/Profesjonalizm-na-godziny.html Odpowiedz Link Zgłoś
ulanzalasem Specjaliści IT zarabiają najwięcej 15.08.12, 15:10 Wynagrodzenia (...) wynosiły od 4 tys. zł w przypadku specjalistów, do 13 tys. zł w przypadków dyrektorów i członków zarządów. Starsi specjaliści zarabiali 6 tys. zł, a kierownicy o 1,5 tys. zł więcej - Poproszę o: 1. Netto 2. Podanie ilu jest specjalistów, ilu dyrektorów, ilu kierowników z danym wynagrodzeniem 3. Jaki region/miasto i jakie są tam koszty życia Odpowiedz Link Zgłoś
postalot Re: Specjaliści IT zarabiają najwięcej 15.08.12, 15:57 To jest raport jakiejs prywatnej firmy badajacej rynek pracy. Zglos sie do nich, to moze ci podadza swoja metodologie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r-mi[off] Płemierze łatuj, n.a.d.p.ł.y.n.n.o.ś.ć!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.12, 17:55 Błanża ma nadpłynność finansową. Trzeba opodatkować, jak najszybciej. Zanim płacownicy uciekną do Iłlandii. Bo jest nadpłynność i spławiedliwość społeczna wymaga, aby się podzielić. By naszym żyło się lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SK Re: Specjaliści IT zarabiają najwięcej IP: *.ntlworld.ie 15.08.12, 15:45 IT Salaries in 2012 in Ireland www.morganmckinley.ie/article/it-salaries-2012 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Informatyk Re: Specjaliści IT zarabiają najwięcej IP: *.dynamic.chello.pl 15.08.12, 15:46 W Krakowie kolego ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gacek Po mojemu to nie jest tak różowo IP: *.dynamic.chello.pl 15.08.12, 16:41 W branży jestem już parę lat - i tak ze swojego doświadczenia widzę to trochę inaczej Nie da się ukryć, że ogólnie rzecz biorąc "informatycy" zarabiają średnio więcej niż dajmy na to sprzedawcy, pielęgniarki itd Prawdą jest że da się dużo zarobić - są firmy czy pojedyncze stanowiska (np administrator w klinice) gdzie zarobki są bardzo dobre Ale trzeba spojrzeć na to całościowo - bez podniecania się tysiącami które same lecą do kieszeni A po mojemu jest tak, że na jednego dobrze a nawet bardzo dobrze zarabiającego przypada może i z kilkaset osób które zarabiają co najwyżej średnio, a dodatkowo może i kilkadziesiąt które są bezrobotne lub pracują w innej branży - coś tak jak branża dziennikarska - to że nie wiem w TVN-ie czy POLSACIE zarabia się dobrze nie oznacza że w lokalnej gazecie gdzieś pod ukraińską granicą będzie tak samo. I tak samo jest w tej branży generalnie średnio więcej się zarobi w firmie zagranicznej niż polskiej i średnio więcej w mieście wojewódzkim niż innym. Moim zdaniem takie artykuły są strasznie krzywdzące - strasznie się można rozczarować ponieważ nie jest tak, że jak się klepnie trochę kodu to od razu można spać na forsie - tak nie ma, a spotkanie z rzeczywistością może być brutalne - np moich dwóch kolegów wymyśliło sobie, że będą więcej zarabiać, odeszli z firmy (zarobki maks dla programistów do 4 tys [pojedyncze osoby] - przeważają pensje do 2.3 tyś - netto, oni zarabiali koło 2.1 tys [2.9 - brutto]) i dziś jeden pracuje w sklepie meblowym drugi jest kurierem - trochę się przeliczyli No chyba, żeby odbierać ten artykuł jako tekst o wąskiej podgrupie w całym morzu osób, które zajmują się "informatyką" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tw Re: Po mojemu to nie jest tak różowo IP: *.Red-83-42-200.dynamicIP.rima-tde.net 15.08.12, 16:50 A to nie jest tak, że jak się chce zmienić pracę to lepiej jest najpierw znaleźć nową, a dopiero później rzucić starą? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sędziwój Re: Po mojemu to nie jest tak różowo IP: *.dynamic.chello.pl 17.08.12, 01:59 Pokazuje to tylko ich poziom myślenia. No chyba że w sklepie meblowym = właściciel, tak samo z kurierem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian Re: Po mojemu to nie jest tak różowo IP: *.ip.netia.com.pl 15.08.12, 23:47 @gacek : Wreszcie Gacek napisał rzeczowo, też jestem kilka lat po studiach na polibudzie, programowałem sporo też przed studiami i pisałem trochę art. do prasy. Powyższy raport prawdopodobnie został zrobiony na podstawie kilku korporacji. Dodatkowo zawiera kilka dziwnych rzeczy jak najlepiej opłacani graficy pracują w GIMPie. Znam sporo grafików i żaden nie traktuje GIMPa jako głównego narzędzia, choć to dobry program i sam go wykorzystuje do celów pomocniczych. W Polsce na dobre zarobki w IT można tylko liczyć w Wawie, Krakowie, Wrocławiu i Trójmieście, jeśli dziennikarz robił np: na podstawie 5 korporacji z tych miast to wyliczenia mogą być prawdziwe. Niestety im mniejsze miasto tym zarobki niższe, dodatkowo jest sporo małych firm gdzie płacą 2-4K brutto. Znajomy ze studiów rzeczywiście znalazł robotę za 12K brutto, zmieniając kilka razy korporacje i przeprowadzając się z miasta do miasta. Zajęło mu to 3 lata, wcześniej 2 lata nabierał praktyki w małej firmie. Więc można, pod warunkiem, że jest się mobilnym i się chce. Ja mieszkam prawie na wsi(350K mieszkańców) i obecnie jestem freelancerem, Polski rynek jest płytki i stawki są słabe więc lepiej konkurować z hindusami. Stawki wahają się w granicach 13-30$/h, do tego dochodzą koszty ZUS+PIT i biuro. Stawki w mieście-wsi 2K-7K(max dla najlepszych). Odpowiedz Link Zgłoś
professional_scoffer Specjaliści IT zarabiają najwięcej 16.08.12, 00:05 Dyskusja na forum całkiem typowa. Jak zwykle sporo osobistych historii o tym 'ja zarabiam tyle i tyle, ale ja to jestem ogarnięty...', co świadczy tylko o tym, że w IT tak jak i teraz wszędzie ogromny rozstrzał między top i bottom. Na pewno branża realtywnie rozwojowa, ale konkurencja też jest już niemała. Ktoś tu pisze o Zachodzie, tylko, że dobre stawki są dla ludzi z doświadczeniem i konkretnymi umiejętnościami, a najpierw gdzieś to doświadczenie trzeba zdobyć. I w przypadku entry-level tych ofert na Zachodzie aż tak dużo nie ma, bo gradów po computer science mamy zatrzęsienie. Praca w IT (zwłaszcza programowanie) jest ciężka, żeby dojść do pewnego poziomu trzeba naprawdę poświęcić kawał życia, studia są raczej uzupełniem niż kwalifikacjami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sędziwój Re: Specjaliści IT zarabiają najwięcej IP: *.dynamic.chello.pl 17.08.12, 02:08 Trzeba poświęcić kawał życia, tylko ile czasu ludzie spędzają przed TV, czy w ogródku, czy innych zajęciach, a niektórzy po prostu lubią coś poczytać z fachu, popróbować dla zabawy... To męczy ich tak samo, czekaj, to męczy? Chyba robimy co lubimy. Jak ktoś uważa, że douczanie jest męczące, a nie ciekawe, to są zawody które są bardziej dla nich. Niestety informatyka jest niewdzięcznym i na długą metę mało opłacalna płaca/nauka, są zawody gdzie raz się uczysz i w sumie do końca życia wystarczy. Ale każdy powinien dobierać zawód który lubi, nie ten co jest najlepiej płatny. [niektórzy są np. bezrobotnymi ;) ] Ale fakt jest jeden,Polacy lubią narzekać, a mało robią aby poprawić swoją sytuację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak Specjaliści IT zarabiają najwięcej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.12, 18:45 od 2002 wikipedia działa na php... Odpowiedz Link Zgłoś