Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

PROSZE O POMOC!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.04, 22:52
    Witam Panstwa serdecznie :)

Mam bardzo nieprzyjemna sprawe i prosze o pomoc w jej rozwiazaniu. Oczekuje
    pomocy od osob obeznanych w temacie - to dla mnie bardzo wazne zeby nie bylo
    zadnej wpadki :)

Sytuacja ma sie na nastepujaco. Na koncu posta zamieszczam link do skanu
    umowy o prace mojej dziewczyny - ktorej chce pomoc. Moja dziewczyna jest
    kosmetyczka. Dnia dzisiejszego wynikla niemila sprawa i dziewczyna podjela
    decyzje, ze nie chce juz dluzej pracowac u pani M. Z pania M. zyla w
    stosunkach, mozna rzec, kolezenskich. Od dluzzszego czasu co wyplate byly
    problemy z otrzymaniem tejze wyplata. Moja dziewczyna musiala codziennie sie
    o nia upominac i dostawala ja przez kilka dni po terminie wyplata; mozna
    powiedziec w ratach. Moja dziewczyna ma oplata zwiazane z mieszkaniem itp
    ktore nie mogly byc realizowane w ratach i z tego powodu byl problem. Ale OK.
    Jakos to przebolala. Ale wczoraj, pracodawczyni, Pani M., odwalila numer i
    stwierdzila (dajc mojej dzieczynie kolejna mini rate wyplaty) ze musza
    pogadac. Super. Dzisiaj dziewczyna poszla do pracy i pani M. jakos sie nie
    kwapila do tejze rozmowy ale w koncu przyduszona niestty nie powiedziala o co
    chodzi tylko napisala LIST!!! :) i dala go mojej dziewczynie. List zawiera
    stek bzdur nie z tej Ziemii i jakies dziwne wywody co do mojej dziewczyny: ze
    nie sprzata, ze nie szanuje klientow ze tamto i sramto - co jest nieprawda.
    Nadmienie, ze jakis czas temu moja dziewczyna chciala odejsc juz stamtad ale
    gdy pani M. plakala i nawet poszla do wrozki to sie zlitowala i u niej
    zostala (chciala odejsc przed podpisaniem tejze umowy gdyz dostawala marne
    pieniadze i ledwo mogla wyzyc a nadazyla sie super okazja, ale zlitowala sie
    i pomogla pani M.) Teraz dostaje za to noz w plecy i jest poniewierana jak
    nigdy dotad. Pani M. zaczela nawet rozpowiadac dziwne rzeczy klientom :(
    Naprawde, strach :( Niby taka wporzadku pracodawczyni, kolezanka a
    niestety....

Po tej historii mam kilka pytan, prosze zerknac na umowe i mi na nie
    odpowiedziec, bede bardzo wdzieczny

link do skanu umowy:
    stanton.ice.put.poznan.pl/grupa_1/umowa.jpg
    1) moja dziewczyna chce jak najszybciej oposcic to miejsce pracy - co powinna
    uczynic zeby nie miec nieprzyjemnosci!!?? planowala w sobote isc ostatni
    dzien do pracy i miec to z glowy

2) pani M. odgraza sie okresem wypowiedzenia ale nic nie ma o nim
    wspomnianego w umowie - wiec jak to jest? moze jutro po prostu zlozyc
    wypowiedzenie o prace i koniec? juz nie przychodzic?

3) jak ze swiadectwem pracy?

4) jezeli np wyplata jest do 24 kazdego miesiaca, i teraz przepracowala kilka
    dni to czy powinna dostac jakies wynagrodzenie?

Prosze Panstwa o pomoc!!!

link do skanu umowy:
    stanton.ice.put.poznan.pl/grupa_1/umowa.jpg
    Obserwuj wątek
      • alaska31 Re: PROSZE O POMOC!! 01.07.04, 00:21
        Powyzszej umowy nie mozna rozwiazac za wypowiedzeniem, gdyz nie zawiera takiej
        klauzuli.
        Twoja dziewczyna moze rozwiazac umowe w trybie natychmiastowym z winy
        pracodawcy z powodu nieterminowych wyplat wynagrodzenia na podstawie Art.55.1.1
        kodeksu Pracy. Powinna to zrobic jak najpredzej bo z twojego opisu wynika ze
        pracodawca chce ja zwolnic dyscyplinarnie (list z opisem zaniedban obwiazkow
        pracowniczych)
        Za przepracowane dni do dnia zwolnienia nalezy sie wynagrodzenie.

Powodzenia
        • Gość: mh Re: PROSZE O POMOC!! IP: *.toya.net.pl 01.07.04, 10:08
          potwierdzam przedmowce.Powinna dostac wynagrodzneie nalezne za przepracowane
          dni - proporcjinalnie.Moze ta szefowa mysli ze standardowo jest okres
          wypowiedzenia i moze sobie straszyc bo w umowie nie ma na ten temat slowa wiec
          w kazdej chwilii kazda ze stron moze ja wypowiedziec ze skutkiem
          natychmiastowym. Powinna dostac swiadectwo pracy za przepracowany czas
          • altu Re: PROSZE O POMOC!! 01.07.04, 11:29
            zeby sobie wroga nie robic, to mozna na podstawie Art. 30 kodeksu pracy, ktory
            w § 1 punkt 3) mowi ze: "Umowa o pracę rozwiązuje się: przez oświadczenie
            jednej ze stron bez zachowania okresu wypowiedzenia (rozwiązanie umowy o pracę
            bez wypowiedzenia).
            ten sam arytkul w § 3 mowi, ze: "Oświadczenie każdej ze stron o wypowiedzeniu
            lub rozwiązaniu umowy o pracę bez wypowiedzenia powinno nastąpić na piśmie."

w uzasadnieniu mozna napisac przyczyne, dla ktorej wypowiada sie prace bez
            zachowanego wypowiedzenia.

"Art. 33. Przy zawieraniu umowy o pracę na czas określony, dłuższy niż 6
            miesięcy, strony mogą przewidzieć dopuszczalność wcześniejszego rozwiązania tej
            umowy za dwutygodniowym wypowiedzeniem.:"
            -> jezeli strony w umowie nie przewidzialy, to nie ma okresu wypowiedzenia,
            czyli: sklada sie wypoowiedzenie (ktore nie musi byc wcale zaakceptowane przez
            pracodawce, oczywiscie lepiej by bylo, gdyby tam jednak byl, ze jest przyjete
            do wiadomosci), a nastepnego dnia sie nie przychodzi.

oczywiscie swiadectwo pracy i kaska za okres przepracowany sie nalezy.
            jezeli pracodawca sie nie wywiaze z tych obowiazkow, to sie go pozywa do sądu
            pracy.

w tym przypadku jednak radze zrobic tak, jak Alaska powiedziala: uprzedzic
            pracodawce, bo moga byc problemy.
            po zlozeniu przez pracownika wypowiedzenia, zarzuty pracodawcy i jej
            oszczerstwa, to "musztarda po obiedzie".
            w sadzie będą jej słowa przeciwko słowom biednego pracownika...
            • Gość: damian Re: PROSZE O POMOC!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.04, 12:30
              Ok. Super. Dziekuje.

1) Moze mnie ktos poinstruowac jak ma wygladac to wypowiedzenie przypadku tej
              umowy?

2) Kobieta odda szefowej to wypowiedzenie i moze juz nie przychodzic? czy jak
              to ma wygladac? To jest pierwsza praca mojeje dziewczyny a ja sie jeszcze
              edukuje i nie mamy pojecia jak to ma dokladnie wygladac. Nie chcemy miec po
              prostu zadnych problemow

Dziekuje za sugestie i odpowiedzi,
              Pozdrawiam
              • altu Re: PROSZE O POMOC!! 01.07.04, 12:47
                Nagłówek: Rozwiazanie umowy o prace bez wypowiedzenia
                Do: Pani....

TRESC:

Z dniem......... rozwiązuję z Panią bez zachowania okresu wypowiedzenia umowę o
                pracę zawartą dnia.........
                Przyczyną rozwiązania umowy o pracę jest:....................

Podpis........

Podpis pracodawcy...........

data i miejscowosc..........

**

pyt 2. jak pracodawca podpisze, to nastepnego dnia (a nawet tego samego dnia)
                nie trzeba przyjsc do pracy.
                trzeba tylko zaznaczyc, ze np. "jutro przyjde po zalegle wynagrodzenie i
                świadectwo pracy. jezeli nie, skieruję sprawę do sądu"
                • Gość: damian Re: PROSZE O POMOC!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.04, 12:55
                  Jestem Tobie bardzo wdzieczny :)
                  Napisze cos takiego i podam dziewczynie, a nastepnie ona da to swojej
                  pracodawczyni.

Mam nadzieje, ze zadam ostatnie pytanie w tym watku.
                  1) Czy pole "Przyczyną rozwiązania umowy o pracę jest:...................."
                  jest wymagane czy jest opcjonalne?

Pozdrawiam,
                  damian
                  • altu Re: PROSZE O POMOC!! 01.07.04, 13:09
                    przy kazdym podaniu jest obowiazek umieszczania umotywowania swojej prosby.
                    (nie tylko w tym przypadku, ale takze w kazdym innym)
                    moze np. z powodu
                    - zbyt duzej ilosci obowiazkow
                    - wyjscia za mąż ;)
                    - spodziewania sie dziecka :)

jezeli dwa ostatnie to nieprawda, to pracodawca nie musi o tym wiedziec..
                    albo wymyslic cos innego
                    • Gość: damian Robi sie goraco :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.04, 13:21
                      Dziekuje,
                      Widze ze podajesz mi pomocna dlon :)
                      Jednak to nie sa ostatnie moje pytania :/
                      Licze na kolejna pomoc :)
                      Dziewczyna wlasnie do mnie dzownila i powiedziala mi, ze szefowa gadal z
                      szefowa fryzjerek ktore sa obok i gdzies pojechala... podejrzana sprawa ;)
                      Pewnie cos knuje ale nie wiem co... okaze sie...

MAm pytanie... a co jezeli Panie M nie bedzie chciala podpisac tego
                      wypowiedzenia? :(
                      • altu Re: Robi sie goraco :) 01.07.04, 13:55
                        "Oświadczenie woli o wypowiedzeniu umowy o pracę stanowi jednostronną czynność
                        prawną wywołującą skutek prawny w postaci rozwiązania umowy o pracę z upływem
                        okresu wypowiedzenia. Skutek ten następuje niezależnie od woli drugiej strony
                        umowy. "

"Wypowiedzenie umowy o pracę wywołuje skutek w postaci rozwiązania umowy bez
                        względu na wolę drugiej strony. Prośba zaś pracownika o rozwiązanie umowy o
                        pracę na mocy porozumienia stron, aby wywołała skutek w postaci rozwiązania
                        umowy, musi być zaakceptowana przez drugą stronę. "

Gazeta Prawna 67/2003
                        • altu Re: Robi sie goraco :) 01.07.04, 14:01
                          mozna zastosowac jeszcze wybieg:
                          pracodawca niech sie podpisze "przyjelam do wiadomosci. nazwisko. nie
                          akceptuje" (nie zapomnijcie o kopii lub dwoch!)
                          w ten sposob jest dowod, ze ona to widziala.
                          moze nie zwroci uwagi, ze bez wypowiedzenia. jak podpisze, to po ptakach.
                          widziala, wiec nie ma tam nic do akceptowania, bo to nie porozumienie stron.
                          • Gość: hey Re: Robi sie goraco :) IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 01.07.04, 14:57
                            czesc zgadzam sie z gosciem altu, ma racje . Ja mam podobna sytuacje, tylko
                            tyle ze umowa usta jest na inna kwote a co innego na pismie , teraz sie
                            pracodawca z tego wykreca, i zaczyna mi placic o wiele mniej zaczełam
                            niepodpisywac listy płac dopóki nieureguluja mi naleznosci co do ustnej
                            umowy ,teraz zachorowałam i wykorzystac to chcieli zebym podpisala ten przekaz
                            z kwota oczywiscie mniejsza, zastanawiam sie czy tez tak nie postapic , i nawet
                            znajomi radzili by wyslac pisemko za potwierdzeniem odbioru a powód podam ze
                            naruszone zostało prawo pracownicze wobec mnie tak jak gosc altu pisze, bo mam
                            juz dosc tego niedosyc ze nie placa to jeszcze mobbing i dyskryminacja w pracy,
                            a oni happy bo bazuja ze maja w czym wybierac bo taki jest obecnie rynek pracy.
                            tylko sie nad jednym zastanawiam jak udowodnic przed sadem ze ustna umowa była
                            na inna kwote anizeli jest w umowie pisanej. a sadem ich warto postraszyc bo
                            przedtym czuja respekt, no i jeszcze to zglosic do pipowca panstowy insp. pracy
                            przed pisemkiem o takim czyms w razie czego jest juz fakt zgloszenia o
                            naruszeniu praw pracownika.powodzenia i równiez dzieki gosciu altu za
                            podpowiedz i czekam ze tez mi cos doradzisz dzieki z góry. chyba jest nas coraz
                            wiecej w takiej sytuacji.
                            • altu Re: Robi sie goraco :) 01.07.04, 16:28
                              na ustnš umowe najlepiej miec swiadków.
                              najlepiej gdyby to były osoby :
                              1/ nie pracujšce w twoim miejscu pracy - boja sie cokolwiek przyznac czy
                              poswiadczyc przed sadem, bo sie boja ,ze ich pracodawca wyrzuci

2/ nie rodzina - jest malo wiarygodna...

wypowiedzenie listem poleconym za potwierdzeniem odbioru to dobry pomysl. ale
                              trzeba uwazac, zeby odebral szef, bo inaczej moze sie on tlumaczyc, ze on o tym
                              nie wiedzial, a termin zlozenia wypowiedzenia jest rowny z momentem odiboru.
                              a co bedzie, jak bedzie zwlekal z jego odiobrem? do tego momentu trzeba miec
                              zwolnienie lekarskie L4 lub trzeba przychodzic do pracy. Grubymi nicmi szyte.
                              • Gość: hey Re: Robi sie goraco :) IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 01.07.04, 17:18
                                masz racje gosciu altu , ale z drugiej strony myslałam o tej pierwszej
                                ewentualnosci tzn. o doreczeniu osobiscie, i wywnioskowałam ze moga sie tez
                                wywinac tzn. udac głupich ze takie pismo im nie doreczyłam i ze nic o tym nie
                                wiedza i potem zrobia ze samoistnie opusciłam miejsce pracy czeka wtedy
                                dyscyoplinarka, co Ty na to, jak z tego wybrnac by niewpasc, poza tym juz tyle
                                osób sie sparzyło i nawet z płaczem przychodza prosic ze chca sie zwolnic , ze
                                nie chca tam pracowac ze wzgledu na sytuacje w miejscu pracy. A co do swiadka
                                to jak mozna miec swiadka przy umowie ustnej skoro tj zawsze rozmowa w cztery
                                oczy lub szesc tymbardziej jak to jest małzenstwo-pracodawcy, nawet wyplaty
                                nie udowodni sie ze była inna skoro to tez odbywało sie z kazdym z osobna nigdy
                                przy kims. prosze o podpowiedz. takze na to pytanie a prace na czarno idzie
                                udowodnic? rozliczam druga firme tych samych ludzi ale bez umowy bo wszystko
                                opierało sie na umowie ustnej by nie obciazac ich dodatkowymi kosztami
                                zusowskimi i podatkowymi.co ty na to? co poradzisz altu?
                                • altu Re: Robi sie goraco :) 05.07.04, 09:40
                                  1/ najlepiej dorecz osobiscie, i tak jak napisala Alaska -niech na kopii
                                  napiszą Ci, ze odebrali pismo.

2/ prace na czarno obecnie jest ciezko udowodnic. tym bardziej, ze swiadkow
                                  brak. (wiarygodnych swiadkow) ludzie sie boja, ze mogą miec jakies
                                  konsekwencje, np. przez sąd pracy wyciągniete...

3/ wlasnie umowy ustne sa pracą na czarno. pracodawca w razie kontroli czy
                                  czegos stwierdzi, ze ty tam pracujesz od kilku dni, a on ma obowiazek
                                  najpozniej dnia 7 cie zarejestrowac. i wszystko gra. oczywiscie wg pracodawcy.
                                  i ciezko jest to wyegzekwowac.
                                  jest tutaj wyjscie: zadzwonic jako "zyczliwa osoba" do inspekcji pracy i
                                  zglosic im, ze ten pracodawca zatrudnia taką a taką osobę na takim stanowisku
                                  bez umowy itp. inspekcja przyjdzie i są dwa wyjścia: albo cie zarejestrują,
                                  albo zwolnią.. mozliwe, ze pracodawca troche posciemnia i zostanie tak jak jest.

ja z takiej firmy (a nawet dwóch) bym uciekala...
                    • alaska31 Re: PROSZE O POMOC!! 03.07.04, 01:11
                      altu napisała:

> przy kazdym podaniu jest obowiazek umieszczania umotywowania swojej prosby.
                      > (nie tylko w tym przypadku, ale takze w kazdym innym)
                      > moze np. z powodu
                      > - zbyt duzej ilosci obowiazkow
                      > - wyjscia za mąż ;)
                      > - spodziewania sie dziecka :)
                      >
                      > jezeli dwa ostatnie to nieprawda, to pracodawca nie musi o tym wiedziec..
                      > albo wymyslic cos innego
                      >
                      Ani jeden z podanych powodow nie uzasadnia rozwiazania umowy bez wypowiedzenia.

Art. 61.1. W razie nieuzasadnionego rozwiązania przez pracownika umowy o pracę
                      bez wypowiedzenia na podstawie art. 55 § 1.1, pracodawcy przysługuje roszczenie
                      o odszkodowanie. O odszkodowaniu orzeka sąd pracy.
            • alaska31 Re: PROSZE O POMOC!! 03.07.04, 01:07
              altu napisała:

> zeby sobie wroga nie robic, to mozna na podstawie Art. 30 kodeksu pracy,
              ktory
              > w § 1 punkt 3) mowi ze: "Umowa o pracę rozwiązuje się: przez oświadczenie
              > jednej ze stron bez zachowania okresu wypowiedzenia (rozwiązanie umowy o
              pracę
              > bez wypowiedzenia).

> ten sam arytkul w § 3 mowi, ze: "Oświadczenie każdej ze stron o wypowiedzeniu
              > lub rozwiązaniu umowy o pracę bez wypowiedzenia powinno nastąpić na piśmie."
              >
              > w uzasadnieniu mozna napisac przyczyne, dla ktorej wypowiada sie prace bez
              > zachowanego wypowiedzenia.

Art. 30 tylko wyszczegolnia rodzaje trybow rozwiazywania umowy.

Rozwiazanie umowy bez wypowiedzenia nastepuje na mocy art.52 do 55 KP.

Pracownik jednak moze rozwiazac umowe bez wypowiedzenia tylko z jednego art. 55

Art. 55. § 1. Pracownik może rozwiązać umowę o pracę bez wypowiedzenia, jeżeli
              zostanie wydane orzeczenie lekarskie stwierdzające szkodliwy wpływ wykonywanej
              pracy na zdrowie pracownika, a pracodawca nie przeniesie go w terminie
              wskazanym w orzeczeniu lekarskim do innej pracy, odpowiedniej ze względu na
              stan jego zdrowia i kwalifikacji zawodowych.
              § 1.1. Pracownik może rozwiązać umowę o pracę w trybie określonym w § 1 także
              wtedy, gdy pracodawca dopuścił się ciężkiego naruszenia podstawowych obowiązków
              wobec pracownika; w takim przypadku pracownikowi przysługuje odszkodowanie w
              wysokości wynagrodzenia za okres wypowiedzenia, a jeżeli umowa o pracę została
              zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy - w wysokości
              wynagrodzenia za okres 2 tygodni.
              § 2.Oświadczenie pracownika o rozwiązaniu umowy o pracę bez wypowiedzenia
              powinno nastąpić na piśmie, z podaniem przyczyny uzasadniającej rozwiązanie
              umowy. Przepis art. 52 § 2 stosuje się odpowiednio.
              § 3.Rozwiązanie umowy o pracę z przyczyn określonych w § 1 i 1.1 pociąga za
              sobą skutki, jakie przepisy prawa wiążą z rozwiązaniem umowy przez pracodawcę
              za wypowiedzeniem.

Rozwiazane umowy mozesz dostarczyc pracodawcy osobiscie, kopie powinien Ci
              podpisac, ze otrzymal lub wyslac za poczta najlepiej za potwierdzeniem odbioru.

• Gość: hey Re: PROSZE O POMOC!! IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.04, 08:57
                juz sie nad tym zastanawiałam, i doszlismy ze wysłanie poczta za
                potwierdzeniem odbioru tak , ale podpisac musi szefostwo odbiór , a jak nie oni
                odbiora tylko ktos z rodziny tzn dzieci , bo adres firmy jest jednoznaczny z
                adresem domowym, poza tym zastanawiałam sie o tym doreczeniu osoboscie i co
                zrobic jesli nie podpisze mi kopii, przeciez moze mi niepodpisac a zmusic nie
                da rady i co w takim przypadku? doradzcie jesli wiecie jak postapic?
                • krzysztofsf Re: PROSZE O POMOC!! 05.07.04, 09:36
                  Skontaktuj sie z PIP lub doradztwem przy jakis zwiazkach zawodowych.
                  Wydaje mi sie, ze (popros ich o potwierdzenie) jesli wypowiedzenie bedzie wrfeczone przy swiadku - czyli Twoja dziewczyna w twojej obecnosci poda szfowi wypowiedzenie na koniec dnia pracy - to Twoje oswiadczenie, ze widziales, ze pracodawca dostal i odmowil podpisania powinno byc wystarczajace.
                  Z tych przyczyn jesli firmy przeprowadzaja zwolnienia, to wypowiedzenia sa wreczane przewaznie przez szefa w obecnosci kogos z kadr lub jakiegos kierownika - zeby pracownik nie mogl wstac wyjsc i np "zachorowac" , twierdzac, ze zadnego wypowiedzenia nie widzail na oczy i pierwsze slyszy.

Ale - skonsultujcie to

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka