Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Informatyków zatrudnię. Gdzie szukać pracy w IT?

IP: *.adsl.inetia.pl 24.09.12, 19:33
    Wystarczy znać Javę i .NET

Chyba w wyobrażeniu panienki rekrutantki.
    Dobry dżawer ma minimum pięć lat doświadczenia i na pewno w tym czasie nie rzeźbił w Microsoft .NET.
    Rok wcześniej z badań i wypowiedzi podobnych panienek rekrurterek wyszło, że najlepiej zarabiają programiści w języku bash. :)))
    Obserwuj wątek
      • Gość: Age Informatyków zatrudnię. Gdzie szukać pracy w IT? IP: *.mofnet.gov.pl 24.09.12, 21:18
        pozdrowienia dla pana Tomka - a kolega w którym US?
      • Gość: wdr podawane pensje są zaniżone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.12, 22:24
        pracuję w warszawie w IT od kilku lat i nie znam chyba nikogo kto ma brutto mniej niż 10kPLN. nie jest też prawdą o maksymalnych zarobkach 15kPLN brutto dla specjalisty, wg mnie górnym limitem jest raczej 20kPLN
        • Gość: K. Re: podawane pensje są zaniżone IP: *.warszawa.vectranet.pl 09.02.13, 16:42
          Też mi się to dziwne wydaje. Jestem studentką, a więc doświadczenie mam minimalne i na rękę mam 4,5 tysiące w przeliczeniu na pełen etat.
          • tycho99 Re: podawane pensje są zaniżone 10.02.13, 01:21
            co to znaczy "w przeliczeniu"?
            • Gość: K. Re: podawane pensje są zaniżone IP: *.warszawa.vectranet.pl 10.02.13, 10:01
              To znaczy, że studia ciężko połączyć z pracą na pełen etat, więc tymczasowo pracuję na część etatu.
              • jozefpawowski Re: podawane pensje są zaniżone 03.07.14, 23:08
                To znaczy, ze oficjalnie zarania 1/3 etatu a zarabia siedzac o 12h.
                • Gość: K. Re: podawane pensje są zaniżone IP: *.warszawa.vectranet.pl 04.07.14, 23:29
                  Ciekawa hipoteza. Czyżby frustrat ze złą pracą i marnymi zarobkami?
                  • Gość: Jan Re: podawane pensje są zaniżone IP: *.dynamic.vectranet.pl 05.07.14, 00:34
                    Zdecydowanie. Ty zas jestes nie frustrat, bo potrafisz napisac w edytorze tekstu

for i in range (100):
                    Fck me

Zalosny dupek...
                    • Gość: K. Re: podawane pensje są zaniżone IP: *.warszawa.vectranet.pl 05.07.14, 10:57
                      Osoba lubiąca swoją pracę i dostająca za nią dobre pieniądze rzadko jest sfrustrowana. A jeśli programista to tak prosta praca jak sugerujesz, to czemu jest taka mała podaż?
      • Gość: haa Re: Informatyków zatrudnię. Gdzie szukać pracy w IP: *.dynamic.chello.pl 24.09.12, 22:38
        Jebane mole komputerowe. Okulary -/+ 10 dioptri
        • snajper55 Re: Informatyków zatrudnię. Gdzie szukać pracy w 24.09.12, 23:42
          Gość portalu: haa napisał(a):

> Jebane mole komputerowe. Okulary -/+ 10 dioptri

Trzeba było się uczyć a nie wódę żłopać.

S.
          • Gość: AntyNERD Jak się mawia na informatyków? Nerdy!!! :D IP: *.dynamic.chello.pl 18.11.12, 10:46
            :D
      • Gość: pracownik Re: Informatyków zatrudnię. Gdzie szukać pracy w IP: *.public.wayport.net 25.09.12, 02:02
        Co to w ogóle za stwierdzenie "praca w IT". To tak jak "praca w budownictwie". Sorry, ale jest różnica między pracownikiem helpdesku pomagającym ożywić windowsa, a programistą systemu do dajmy na to high-frequency tradingu.
      • Gość: gość Informatyków zatrudnię. Gdzie szukać pracy w IT? IP: *.4web.pl 25.09.12, 10:20
        Chętnie podejmę pracę jako javowiec, jest tylko mały problem - brak doświadczenia komercyjnego (5 lat w innych technologiach, głównie webowych, Javy uczę się sam, ciułam na jakieś pożądne szkolenie) - ale jakoś nie natknąłem się na firmę, która byłaby skłonna dać mi szansę i zainwestować we mnie trochę na początek.

Ogarniam dość dobrze OOP, wzorce (potrafię zastosować, nie tylko teoretycznie), SQL-a, ORM, wiem, co to Domain Driven Development, potrafię pracowac w Scrumie, pracowałem w jednym z polskich portali w zespole stu kilkudziesięciu programistów itd. itp. - eksperetm bym się nei nazwał, nawet wahabym się nad stwierdzeniem, że jestem "specjalistą" - generalnie mam jakiś background, uczę się Javy, dzięki temu, że od 5 lat siedzę w webdeveloperce naturalnym dla mnie jest początkowo kierunek związany z aplikacjami JEE w JSP/JSF, Springu itd.

Ale wszyscy oczekują "gotowców" z 2-5 latami doświadczenia. Albo studentów, z wiedzą teoretyczną, ale nie mających pojęcia np. skąd się wzięło, że serwer www zwrócił 403, albo 302. Albo jak to się stało, że w aplikacji jakiś kolo wykorzystał persistent XSS-a i klienci zasysają przez stronę jakieś malwarowe g...wno.
      • Gość: kibuc Re: Informatyków zatrudnię. Gdzie szukać pracy w IP: *.technologpark.net 25.09.12, 12:04
        " Zwłaszcza znających dwa języki programowania: dot.net i java - tłumaczy ekspertka. ".

"język programowania dot.net" i "ekspertka" w jednym zdaniu to spore nadużycie.
        • tak.ale Rekruterzy jacy są każdy widzi 25.09.12, 16:17
          Najbardziej śmieszą mnie testy pań ekspertek z żywcem zerżnięte z anglojęzycznych publikacji.
        • Gość: Zaloguj się Re: Informatyków zatrudnię. Gdzie szukać pracy w IP: *.147.207.95.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 09.02.13, 20:06
          Gość portalu: kibuc napisał(a):

> " Zwłaszcza znających dwa języki programowania: dot.net i java - tłumaczy ekspe
          > rtka. ".

Prawdopodobnie "dziennikarz" nie umiał zapisać .NET
      • evianeverest Informatyków zatrudnię. Gdzie szukać pracy w IT? 27.09.12, 12:49
        nie znam kogoś kto byłby niezadowolony pracując w IT, zwłaszcza jeżeli chodzi o zarobki. Fajne warunki można znaleźć nie tylko w stolicy. Poznań pod tym względem też jest OK. udało mi się dostać do primesoftu, pracuje w zgranym zespole, tzw. możliwości rozwoju tez są:) szkoda tylko, że nasze wyjazdy integracyjne odbywają się za granicą a nie w kraju, bo niezbyt lubię podróże.
        • Gość: it Re: Informatyków zatrudnię. Gdzie szukać pracy w IP: *.ip.netia.com.pl 27.09.12, 13:02
          1. O Primesofcie to spamujecie wszedzie gdzie się da
          2. Poznań jest dosyć ciężki jeżeli chodzi o zarobki. Lepsza jest Wawa, Wrocek, Cracków, 3miasto, itd.
          3. 5k netto (+-) - żadna rewelacja. Juniorzy w DE mają np. 2200 EUR netto.
          • Gość: tomasz Re: Informatyków zatrudnię. Gdzie szukać pracy w IP: *.dynamic.chello.pl 29.09.12, 02:50
            > Juniorzy w DE mają np. 2200 EUR netto.

MALO.

Po oplaceniu zakwaterowania, jedzenia i innych drobnostek (dojazdy) zostaja jakies drobniaki w kieszeni.
            • Gość: it Re: Informatyków zatrudnię. Gdzie szukać pracy w IP: *.adsl.inetia.pl 29.09.12, 11:48
              mało ale to i tak więcej niż w PL :]
            • Gość: zDE Re: Informatyków zatrudnię. Gdzie szukać pracy w IP: *.pool.mediaWays.net 26.03.13, 23:22
              pracuje w DE w duzej korporacji, 15 lat doswiadczenia, 3 jezyki obce, 2000 na reke.
              Pracuje 10 h / dobe. Tu to normalka. Zastanawiam sie nad powrotem do kraju.
              Pozdro z DE
      • Gość: ccurba Czy mając 28 lat można nauczyć się programowania? IP: *.dynamic.chello.pl 18.11.12, 10:49
        Od jakiegoś czasu myślę aby wziąć się za programowanie w C++, C# lub w Javie oraz pójść na studia informatyczne. Tylko czy to nie za późno na taką decyzję? Czy nie będę za "stary" dla rekruterów, bo mając np. 30 lat jestem bez doświadczenia? Czy za parę lat popyt na programistów będzie większy czy mniejszy?
        • Gość: ktos Re: Czy mając 28 lat można nauczyć się programowa IP: *.multi-play.net.pl 03.06.13, 11:49
          dlaczego za stary ? pracuje się do 64 roku życia przecież.
      • ak-69 Re: Informatyków zatrudnię. Gdzie szukać pracy w 03.06.13, 13:38
        >Tylko czy to nie za późno na taką decyzję? Czy nie będę za "stary" dla rekruterów, bo mając
        >np. 30 lat jestem bez doświadczenia?

Ja w wieku 38 lat zacząłem informatyczną szkołę policealną, w wieku 40 lat studia informatyczne. Teraz na dniach kończę licencjackie 3-letnie w wieku 43 lat. W trakcie studiów miałem 2 proste, ale jednak prace. W pierwsze wakacje 3 miesięczny staż, w drugie 3 miesięczna umowa na okres próbny. Od lipca będę już szukał następnej pracy. Jak już w trakcie studiów po 40-tce można coś robić nie mając praktycznie doświadczenia zawodowego, to dowód, że nigdy nie jest za późno. Oczywiście zależy od tego jak ktoś podchodzi do tej nauki i jak potem szuka tej pracy. Nic nie przychodzi samo. Żałuję, że zdrowie nie pozwoliło mi na to w wieku 30 lat. Ale trzeba przyznać, że z pracodawcami może być różnie. Na Targach Pracy IT na Politechnice Gdańskiej zdarzyło się, ze niektórzy stawiali limit wieku na staże, praktyki (np. 40 lat). Ale dla większości liczyła się wiedza nie wiek. Jeśli nie były to jedynie obiecanki cacanki ....
      • Gość: Karlos Re: Informatyków zatrudnię. Gdzie szukać pracy w IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.04.14, 00:44
        Najwięksi gracze - Microsoft, IBM, Asseco, ABC, Hewlett Packard, Comarch itd. rozwijają się poszerzając swoje centra kompetencyjne. Coraz więcej jest firm konsultingowych i outsourcingowych w Polsce, w tym z obszaru IT. Także stale rośnie zapotrzebowanie na informatyków w Polsce...
        Każdy może zgłosić się do headhunterów - na rynku polskim istnieją przecież wyspecjalizowane agencje (Experis, SAP Seargin, Heys, Graffton), które ściśle współpracując z dużymi graczami na rynku, posiadają różne oferty pracy i dostarczają propozycje specjalistów z sektora IT...
        • kinsob Re: Informatyków zatrudnię. Gdzie szukać pracy w 03.07.14, 22:27
          SZUKAM PRACY w branży IT na terenie śląska lub małopolski, posiadam 5-letnie doświadczenie, znam biegle j. węgierski, angielski i b dobrze j. polski.
          Z góry dziękuję za jakieś info.
          • Gość: quicksortprogramer bardzo dobra znajomość IP: *.dynamic.chello.pl 06.07.14, 12:11
            > ... na terenie śląska lub małopolski ...
            > znam biegle j. węgierski, angielski i b dobrze j. polski.

Odważne stwierdzenie z Twojej strony (to o poziomie znajomości języka polskiego).
            Pewnie dlatego piszesz nawy geograficzne (śląsk, małopolska) małymi literami :)
      • Gość: wood-gd Informatyków zatrudnię. Gdzie szukać pracy w IT? IP: *.gorzow.mm.pl 29.05.14, 12:35
        Dla przykładu ogłoszenie o poszukiwaniu osoby do pracy

Młoda firma szuka informatyka do projektu gry w unity3d .

Wymagania:
        -Objective-C
        -Algorytmy i struktury danych
        -Wzorce projektowe
        -Unity3d

W odpowiedzi proszę podać cenę za godzinę pracy, oczekiwane wynagrodzenie za projekt mini gry. Mile widziane portofolio,oraz CV. Zastrzegamy sobie prawo do skontaktowania się tylko z wybranymi kandydatami

Podsumowanie
        1. Brak informacji o firmie.
        2. Brak sprecyzowanych wymagań.
        3. Brak informacji o Projekt mini Gry (jakiej gry, funkcjonalność itp).
        4. Nie ma sprecyzowanych wymagań do projektu jak do czego ma podać cenę.
        5. Najdziwniejsze jest te ostatnie zdanie gdzie notorycznie się pojawia w ogłoszeniach, a kultura komunikacji was nie obowiązuje już na etapie pisania zapotrzebowania lekceważycie przyszłego kandydata do pracy.

I tak wiele ogłoszeń jest pisanych, zadawane jest pytanie czy to dla potrzeb statystycznych takie ogłoszenia się pojawiają ?

Informatyk to jaka Nauczyciel, każdy ma swoje specjalizacje
        Kiedyś Pani nauczyciel (w pracy), powiedziała do mnie Pan informatyk i Pan nie wie ?
        a ja na to Pani nauczyciel a wie pani ile trwała bitwa pod Monte Cassino ?
        okazało się że jej specjalizacja jest Fizyka a nie Historia
        To tak samo jak z informatykiem jeden jest programistą i wie co to jest w kodzie # lub //
        a inny jest od sieci komputerowych i wie jak jest różnica między MAC i IP

choć i tak nie zrozumiała ;)
        .
        • Gość: Antek Pociecha dobry przekład trafi do każdego IP: *.dynamic.chello.pl 06.06.14, 23:07
          > Kiedyś Pani nauczyciel (w pracy), powiedziała do mnie Pan informatyk i Pan nie wie ?
          > a ja na to Pani nauczyciel a wie pani ile trwała bitwa pod Monte Cassino ?
          > okazało się że jej specjalizacja jest Fizyka a nie Historia

Dobre. Ja w podobnych sytuacjach używam porównania lekarskiego: "Dlaczego z bólem zęba (swoim problemem komputerowym) przyszła Pani do mnie (okulisty) ?"
        • kobieta_z_saturnem co powinien wiedzieć informatyk 30.10.14, 10:10
          Gość portalu: wood-gd napisał(a):
          > Kiedyś Pani nauczyciel (w pracy), powiedziała do mnie Pan informatyk i Pan nie
          > wie ?

To zależy, czego dotyczyło pytanie. Według mnie informatyk każdej specjalizacji powinien znać podstawy, tj. w stopniu zaawansowanym systemy operacyjne (Windows, Linux, Mac) oraz pakiety biurowe Office. I do tego powinien posiadać umiejętność bezwzrokowego pisania na klawiaturze.
          Tak samo jak od każdego humanitsy wymaga się znajomości ortografii, mimo że nie każdy humanista jest filologiem.

Niestety spotkałam informatyków, którzy nie potrafią korzystać z makr w Wordzie i piszą wolno na klawiautrze trzema palcami.
          • jakas-nazwa Re: co powinien wiedzieć informatyk 30.10.14, 16:51
            Znajomość ortografii obowiązuje każdego, kto ukończył szkołę podstawową.
            Wymienione podstawy "informatyki" to podstawy pracy biurowej a nie informatyki. Chyba że mówimy o informatyce w ujęciu pani z kasy w sklepie. Podstawy informatyki to znajomość algorytmiki, głównych paradygmatów programowania, działania(!) systemów operacyjnych (ale przede wszystkim od strony ogólnych bebechów, a nie konkretnego systemu) i wiele innych.
            Analogicznie do Twojej logiki, równie dobrze można by powiedzieć, że osoba sprzedająca kasy fiskalne powinna znać wszystkie kody produktów w sklepie, do którego kasy trafiają.
            • kobieta_z_saturnem Re: co powinien wiedzieć informatyk 31.10.14, 08:28
              jakas-nazwa napisała:

> Znajomość ortografii obowiązuje każdego, kto ukończył szkołę podstawową.

Zgadza się. Ale ja jestem mniej wymagająca i obniżyłam te wymagania tylko dla humanistów, którzy i tak w niewielkim zakresie im sprostają.
          • kaczusbb Re: co powinien wiedzieć informatyk 31.10.14, 07:59
            Po ponad 15 latach pracy jako programista też miałbym problem z makrami w wordzie, bo takowego nie używam i nie zamierzam (nie znoszę programów, które wiedzą lepiej ode mnie co ja chce zrobić). System Maca używałem gdy był w wersji 7.x, więc też bym musiał pogrzebać dłużej nim przesiadłbym się na ten system, ale na razie nie jestem zainteresowany. Więc proszę nie pisać bzdur co powinien wiedzieć informatyk. Napiszę więcej, jest pani tak zorientowana w temacie, jak ludzie nie odróżniający prawdziwego matematyka od debila mnożącego w pamięci sześciocyfrowe liczby (że tak użyje porównania Alfreda Adlera).
      • Gość: antey Re: Informatyków zatrudnię. Gdzie szukać pracy w IP: *.dynamic.chello.pl 06.07.14, 13:05
        Oczywiście - w bashu w tej chwili pracują tylko admini starszego pokolenia, zwykle spece którzy pracują na komercyjnych unixach, są na wysokich stanowiskach w dużych firmach. Jeżeli programują, to w bashu. Takich stanowisk jest niewiele, ale zarobki są większe niż typowego "Senior Java <whatever>". Analogicznie ludzie od Oracle'a czy konsultanci od baz danych.
      • ak-69 Re: Informatyków zatrudnię. Gdzie szukać pracy w 29.07.14, 02:11
        >Infosys zatrudnia ponad 1,4 osób specjalizujących się m.in. w finansach i księgowości, >obsłudze procesów logistycznych

Niezłe specjalizacje z branży IT pokazują w tym artykule :)
        Do tej branży należą raczej programiści, administratorzy systemów (nie jedynie obsługujący system typu Windows 7), baz danych (nie jedynie wprowadzający dane), sieci komputerowych (nie jedynie z nich korzystający na przeglądarce) itp.
        Na pewno niewiele z informatyką ma wspólnego administracja, księgowość, finanse, prawnicy... Może jeszcze lekarze :) Przecież firmy informatyczne potrzebują też służby zdrowia dla pracowników. Z reguły prywatnej...
        To że ktoś pracując w firmie informatycznej obsługuje komputer, drukarkę nie czyni go zaraz informatykiem, pracownikiem branży IT :)))
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka