Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Proszę o pomoc z ZUS-em

IP: *.adsl.inetia.pl 06.11.12, 16:42
    Witam.
    Mam 22 lata. Po skończeniu liceum poszedłem na studia niestacjonarne. Niedawno miałem wypadek i przeszedłem operację z ubezpieczenia ojca z pracy. Wcześniej jakiś tydzień może dwa przed operacją zostałem skreślony z listy studentów
    Wcześniej byłem ubezpieczany w poprzedniej pracy którą podjąłem zaraz po skończeniu liceum w wieku 18 lat a także w późniejszym czasie min. przez urząd pracy jako bezrobotny. Dodatkowo około miesiąca przed wypadkiem zostałem wykreślony z urzędy pracy na 6 miesięcy za niestawienie się na termin ponieważ podjąłem pracę na umowę o zlecenie i zapomniałem o terminie w urzędzie.
    Zostałem zoperowany za okazaniem RMUA z zakładu pracy ojca. Czy w takim wypadku jest jakaś szansa zgłosić się gdzieś do ubezpieczenia. Jestem obecnie 3 tygodnie po operacji i jeszcze na jego ubezpieczenie zapisałem się na rehabilitację. Czy ZUS dojdzie do tego że nie mogę skorzystać z ubezpieczenia ojca i obciąży mnie kosztami, karą ? Jak to może wyglądać ? Czy mogę się jeszcze jakoś uratować z tej sytuacji czy pozostaje mi czekać na efekty i modlić się że nie przyjdzie żadna kara ani koszta hospitalizacji ?
    Według prawa po skreśleniu z listy studentów przysługuje prawo do ubezpieczenia przez 4 miesiące od skreślenia jednak nie wiem czy to coś da jeśli po fakcie ojciec zgłosi mnie do ubezpieczenia ??
    Bardzo proszę kogoś o pomoc w tej kwestii.
    Obserwuj wątek
      • snajper55 Re: Proszę o pomoc z ZUS-em 06.11.12, 20:27
        Przez 4 miesiące od skreślenia z listy studentów masz prawo do bezpłatnych świadczeń zdrowotnych. Tak więc żadne opłaty za operację ci nie grożą. Aby sprawa nie ciągnęła się za tobą wyjaśnij w szpitalu sprawę.

S.
        • agulha Re: Proszę o pomoc z ZUS-em 07.11.12, 00:03
          A nie możesz, autorze wątku, złożyć podania do dziekana lub rektora o przywrócenie na listę studentów w związku z trudną sytuacją osobisto-zdrowotną, i jednocześnie o urlop dziekański? Nie wiem, czy uczelnia może i czy zechce Cię przywrócić, i ile kosztuje czesne, ale samo pisemko zapewne żadnego zła Ci nie wyrządzi. Oczywiście nie pisz, że po prostu potrzebujesz ubezpieczenia, bo czegoś takiego nikt nie podpisze, ale możesz wybrać się do dziekanatu, poprosić o spotkanie z dziekanem i spróbować mu wytłumaczyć, w jak paskudnej sytuacji się znalazłeś.
        • Gość: perski Re: Proszę o pomoc z ZUS-em IP: *.opera-mini.net 07.11.12, 10:15
          Snajper55 tylko ja nie byłem wcześniej zgłoszony przez ojca. Dlatego pytam czy jak mnie teraz zgłosi po fakcie to coś to da ?

Dziekan jest nieugiety. Nie pozwoli powtarzać ale z rekrutacją w przyszłym roku bez problemu mnie przyjmą na wyrzy lvl. Z przymusu musze zaczekać rok. Beznadzieja.
          • Gość: lady Re: Proszę o pomoc z ZUS-em IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.12, 21:37
            perski, a Ty w ogóle możesz być zgłoszony przez ojca do ubezpieczenia? masz 22 lata, nie uczysz się/ nie studiujesz, a rodzic może zgłosić dziecko do 26 r. życia, ale jak się uczy/ studiuje. jak się nigdzie nie uczy, to po przekroczeniu 18 r. życia rodzic nie ubezpiecza.
            • snajper55 Re: Proszę o pomoc z ZUS-em 09.11.12, 01:33
              Gość portalu: lady napisał(a):

> perski, a Ty w ogóle możesz być zgłoszony przez ojca do ubezpieczenia? masz 22
              > lata, nie uczysz się/ nie studiujesz, a rodzic może zgłosić dziecko do 26 r. ży
              > cia, ale jak się uczy/ studiuje. jak się nigdzie nie uczy, to po przekroczeniu
              > 18 r. życia rodzic nie ubezpiecza.

On chciał chyba żeby go zgłosił "wstecznie", gdy jeszcze był studentem. Ale tak się nie da.
              Teraz oczywiście nie może go zgłosić.

S.
              • skory1 ZUS jest niezgodny z Konstytucją! 09.11.12, 10:36
                ZUS działa w oparciu o ustawę niezgodną z Konstytucją RP.

wolniprzedsiebiorcy.org/aktualnosci/artykuy/34-grzegorz-sowa-obowiazek-ubezpieczen-niezgodny-z-konstytucja
                --
                "Jeśli nie masz nic do powiedzenia, nic nie mów".
                Charles Caleb Colton
                • snajper55 Re: ZUS jest niezgodny z Konstytucją! 09.11.12, 11:51
                  skory1 napisał:

> ZUS działa w oparciu o ustawę niezgodną z Konstytucją RP.

Bo pan Sowa tak stwierdził? ROTFL!

S.
        • Gość: perski Re: Proszę o pomoc z ZUS-em IP: *.adsl.inetia.pl 08.11.12, 09:37
          snajper55 jak to widzisz ???
          • snajper55 Re: Proszę o pomoc z ZUS-em 08.11.12, 12:28
            Gość portalu: perski napisał(a):

> snajper55 jak to widzisz ???

Źle to widzę.
            Zadzwoń do ZUS i pogadaj. Nie musisz podawać swoich danych a dowiesz się co i jak. Nie będę konkurować ze specjalistami. Zresztą i tak nie mam pomysłu. :(

S.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka