Gość: perski
IP: *.adsl.inetia.pl
06.11.12, 16:42
Witam.
Mam 22 lata. Po skończeniu liceum poszedłem na studia niestacjonarne. Niedawno miałem wypadek i przeszedłem operację z ubezpieczenia ojca z pracy. Wcześniej jakiś tydzień może dwa przed operacją zostałem skreślony z listy studentów
Wcześniej byłem ubezpieczany w poprzedniej pracy którą podjąłem zaraz po skończeniu liceum w wieku 18 lat a także w późniejszym czasie min. przez urząd pracy jako bezrobotny. Dodatkowo około miesiąca przed wypadkiem zostałem wykreślony z urzędy pracy na 6 miesięcy za niestawienie się na termin ponieważ podjąłem pracę na umowę o zlecenie i zapomniałem o terminie w urzędzie.
Zostałem zoperowany za okazaniem RMUA z zakładu pracy ojca. Czy w takim wypadku jest jakaś szansa zgłosić się gdzieś do ubezpieczenia. Jestem obecnie 3 tygodnie po operacji i jeszcze na jego ubezpieczenie zapisałem się na rehabilitację. Czy ZUS dojdzie do tego że nie mogę skorzystać z ubezpieczenia ojca i obciąży mnie kosztami, karą ? Jak to może wyglądać ? Czy mogę się jeszcze jakoś uratować z tej sytuacji czy pozostaje mi czekać na efekty i modlić się że nie przyjdzie żadna kara ani koszta hospitalizacji ?
Według prawa po skreśleniu z listy studentów przysługuje prawo do ubezpieczenia przez 4 miesiące od skreślenia jednak nie wiem czy to coś da jeśli po fakcie ojciec zgłosi mnie do ubezpieczenia ??
Bardzo proszę kogoś o pomoc w tej kwestii.