Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    28.03.02, 11:08
    jak w Waszym mieście było (jest)z pracą dla rachmistrzów spisowych.? Podobno
    miał to byc sposób żeby chociaż trochę pomóc bezrobotnym. Otóż w Krakowie tak
    nie było. Dostali tę pracę Ci którzy już pracują i mają się dobrze.Bedą mieli
    lepiej.Wg mnie to jest prawie niemoralne.
    Obserwuj wątek
      • Gość: agatka Re: spis IP: 195.217.253.* 28.03.02, 14:55
        Tzn. Ci co dostali prace beda pracowac na dwa etaty? Jak, przepraszam bardzo,
        sobie z tym poradza? A moze po prostu oleja swoje dotychczasowe obowiazki.
        Zgadzam sie, to jest niemoralne.
        A swoja droga pamietacie jeszcze protest sprzed paru miesiecy przeciwko
        spisowi, ktory przeciez pochlonie miliony zlotych. Moze jednak dobrze, ze jest,
        bo w ten sposob wprowadzamy przykazanie starego Keynesa aby w czasach
        dekoniunktury panstwo zatrudnialo ludzi nawet przy bezsensownych pracach.
        Jezeli to ma pomoc w ciezkiej sytuacji choc jednemu bezrobotnemu to jestem za.
        • wiesio1 Re: spis 28.03.02, 17:06
          Własnie zmierzam do tego że chyba niewielu bezrobotnych skorzysta na pracach
          przy spisie w kazdym razie w Krakowie ,poniewaz przy zatrudnianiu nastąpił
          szwindel bo zatrudniano wcale nie potrzebujących tylko tych co trafili w
          opowiednie miejsce o oodpowiedniej porze. Oczywiście poprzez znajomości.
          Pracując zawodowo i przy spisie można sobie poradzić np.biorąc urlop w pracy na
          etacie,prace przy spisie wykonując po południu. W każdym razie Urząd Miasta
          który zatrudniał przy spisie ludzi już mających pracę powiniem za to
          odpowiadać ,nie wiem przed kim ,ale jest to kolejny przykład ignorancji
          urzędów.Więc nie chcę już słuchać a programie walki z bezrobociem bo to
          zwyczajnie nie prawda.
      • Gość: Megan Re: Tylko ci , co maja prace... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.03.02, 16:58
        Jedno co mogę powiedziec, to że ja też brałam udział w tymze konkursie(?) na rachmistrza. W moim miescie potrzeba bylo 3200 rachmistrzów, chetnych bylo 18000 osób. (Czyli średnio 6 osób na 1 miejsce). Niestety, w moim miescie uznano, że zatrudnianie bezrobotnych (czyli np. mnie) jest nieopłacalne, ponieważ trzeba płacic za nich wszystkie skladki (w przeciwiestwie do tych, którzy już maja prace) Tak wiec nieszczesny bezrobotny np. ja nie miał szans...
        • Gość: agatka Re: Tylko ci , co maja prace... IP: 195.217.253.* 28.03.02, 17:01
          A za pracujacego sie nie placi skladek? Przeciez to bez sensu. Od kazdej
          zarobionej kwoty odlicza sie ZUS itd bez wzgledu na to, czy ktos jest
          bezrobotny, czy nie. NO chyba ze jest to robota na czarno.
          Ale moge sie mylic.
          Wydaje mi sie, ze jest to niemoralne, aby zatrudniac na rachmistrzow osoby
          zatrudnione. Wydawalo mi sie, ze to mial byc taki program dla bezrobotnych.
          • Gość: Megan Re: Tylko ci , co maja prace... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.03.02, 17:15
            Gość portalu: agatka napisał(a):

> A za pracujacego sie nie placi skladek? Przeciez to bez sensu. Od kazdej
            > zarobionej kwoty odlicza sie ZUS itd bez wzgledu na to, czy ktos jest
            > bezrobotny, czy nie. NO chyba ze jest to robota na czarno.
            > Ale moge sie mylic.
            > Wydaje mi sie, ze jest to niemoralne, aby zatrudniac na rachmistrzow osoby
            > zatrudnione. Wydawalo mi sie, ze to mial byc taki program dla bezrobotnych.

Nie znam się dokładnie na tych wszystkich składkach. Przeczytałam tylko w naszej lokalnej gazecie, że pierwszestwo na rachmistrzów będa miały osoby już pracujace, ze względu na oszczędności. Zreszta jak pisalam: bralam w tym udzial i do dzis nie otrzymałam odpowiedzi, a wiec nie przyjeli mnie. Spełniałam wszystkie warunki, jak sie okazuje z wyjatkiem tego, ze jestem bezrobotna.
            Nie wiem jak rozwiazali to w innych miastach ?
          • Gość: Mum Re: Tylko ci , co maja prace... IP: *.pressmedia.com.pl 28.03.02, 19:52
            Gość portalu: agatka napisał(a):

> A za pracujacego sie nie placi skladek? Przeciez to bez sensu. Od kazdej
            > zarobionej kwoty odlicza sie ZUS itd bez wzgledu na to, czy ktos jest
            > bezrobotny, czy nie.
            > Ale moge sie mylic.

Tak jest, mylisz się. Pracodawca nie płaci ZUSu za już zatrudnionego gdzie
            indziej, ani też za emeryta czy rencistę i dlatego tacy pracownicy są tańsi, więc
            sie opłacają. Gdy chodzi o pieniądze niesprawiedliwość takich przepisów nikogo
            nie obchodzi, moralność tym bardziej. Powinno byc tak jak piszesz powyżej ale nie
            jest, no to mamy prawie 20% bezrobotnych. Przy spisie możnaby zatrudnić ludzi na
            umowę o dzieło, GW przeprowadzała niedawno takie wyliczenia, wtedy nie ma składek
            bez względu na to kim człowiek jest, ale jak widać gdy nie ma prikazu z góry jaki
            to ma być rodzaj umowy, urzędnicy wybierają sobie taki, przy kórym można więcej
            nakombinować (czytaj wcisnąć znajomków) i na dodatek wytłumaczyć się potrzebą
            oszczędności.

A tak na marginesie to czy ktoś z was wierzy, że ten spis będzie odzwierciedlał
            prawdę albo choćby jej namiastkę? Bo ja absolutnie w to nie wierzę, po prostu
            ludzie będą kłamać ankieterowi. Kto przyzna się ile zarabia na czarno??? Nawet
            jak naprawdę będą to dane anonimowe, to wyszłyby w masie i politycy od razu
            spróbują szarą strefę opodatkować w taki czy inny sposób, ludzie nie są głupi,
            przecież nikt nie będzie podcinał gałęzi na której siedzi...
          • basza Re: Tylko ci , co maja prace... 28.03.02, 21:15
            Mylisz się mylisz.
            Bezrobotny nie może dorobić o ile ma zasiłek. Jeżeli jest na zasiłku a trafia
            się praca np. przy spisie, to musi zasiłek zawiesić a pracę wykonać albo na
            umowe o pracę okres zamknięty albo na umowe zlecenie - wtedy biegną wszystkie
            składki ZUS fundusz pracy podatek itp. i taki delikwent dostaje z całej kwoty
            ok. 40%, a pracujący jest wolny człowiek i może wykonac prace na umowe o
            dzieło, z której to kwoty tak otrzymanej sam opłaca lub nie podatek.
            Agatko, wszystko to było dokładnie wyliczone w GW. A gminy przygotowujące spis,
            wynikałoby z postu podchodzą do sprawy w sposób różny, tj. albo liczą ile
            rachmistrz dostanie do ręki: nezrobotny mało, pracujacy sporo więcej, albo
            (czyżby?) do kwoty, o której była mowa ok. 1200 zł doliczaliby naddatki? chyba
            nie, bo to była mowa o kwocie brutto? A swoja drogą, to o tym nikt kto powinien
            rozsądnie nie pomyślał wczesniej, wiadomo, rachmistrzów mniej niż tych bez
            pracy to i tak sie nie obdzieli, ale goryczy dla odrzuconych można było
            oszczędzić!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka