Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Powrót do pracy po 11 latach

06.03.24, 10:07
    Witam. Mam pytanie do kobiet, ktore miały sporą przerwę w pracy tak jak ja (11 lat) . Czy po takim czasie udało Wam się znaleźć pracę? Od czego zacząc. Wczesniej pracowałam na produkcji w zakładzie farmaceutycznym, potem urodziłam dziecko. Przez lata razem z mężem prowadziliśmy auto handel, jezdzilismy po kraju i na zachód po auta. Oboje mieliśmy co robić. W ciągu 10 lat postawiliśmy 2 domy, w wiekszości własnymi rękoma. Dziecko mam odchowane i bardzo samodzielne. Chciałabym teraz poswiecić czas na swój rozwój. Podzielcie się proszę swoimi doświadczeniami odnośnie powrotu do pracy po takim czasie.
    Obserwuj wątek
      • akle2 Re: Powrót do pracy po 11 latach 07.03.24, 18:48
        Z tego, co piszesz, to nie miałaś przerwy 11 letniej, tylko z etatu przeniosłaś się na własną działalność (ew. działalność była na męża, a Ty byłaś jego pracownikiem, bądź tzw. osobą współpracującą). Jakaś forma Twojej pracy i wynagrodzenia musiała przecież być.

Spokojnie możesz podać w CV to, co robiłaś przez ten czas i żadnej przerwy w życiorysie nie będzie.
        "Praca" może być rozumiana nie tylko jako etat, ale jako każdy wysiłek przynoszący dochód. Równie dobrze mogłabyś w tym czasie grać na giełdzie. Rynek "pracy" też ewoluuje. Z jednej strony definiuje się ja ściśle jako etat, a więc zleceniobiorca pracownikiem nie będzie, a z drugiej jako każde działanie, dzięki któremu masz utrzymanie. Popatrz na dzisiejszych influencerów. Pracują? Sprawa dyskusyjna. Ale ci bardziej obrotni zarabiają i na pewno dziury w życiorysie mieć nie będą.

A szukanie - zależy i od szczęścia i od kompetencji, jakie w międzyczasie nabyłaś (nie każdy potrafi postawić dwa domy systemem gospodarczym). W każdym razie życze powodzenia.
        • diana690 Re: Powrót do pracy po 11 latach 07.03.24, 21:24
          Dziękuję za odpowiedź. Nie patrzyłam na to w ten sposób.
          • akle2 Re: Powrót do pracy po 11 latach 07.03.24, 22:22
            Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka