Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Dostałam pracę!

07.12.04, 15:44
    Chciałam tylko sie pochwalić, że wreszcie dostałam pracę, normalną pracę,
    legalną z umowami i ze wszystkim, nie żadne ukryte przedstawiecielstwo
    handlowe, bez najmniejszych nawet pleców a tylko dzięki temu, że błysnęłam na
    rozmowie kwalifikacyjnej, która miała trwać 20 minut a trwała półtorej godziny
    :-)))) Od jutra będę sekretarką, nic wielkiego, żaden manager czy specjalista,
    ale przynajmniej sekretarka w niemałej firmie telekomunikacyjnej. Naprawdę
    bardzo się cieszę, bo czekałam ponad rok i się udało!!! :-)
    Pozdrawiam wszystkich póki euforia nie mija :-)
    I.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Nauczycielka Re: Dostałam pracę! IP: *.toya.net.pl 07.12.04, 15:51
        Szczerze Ci gratuluję! Mam nadzieję, iż przyjdzie moment, że ja na tym forum też
        będę mogła podzielić się swoją radością... Naprawdę życzę Ci wszystkiego dobrego!
        Powodzenia w pracy! Pozdrawiam!
      • astrei Re: Dostałam pracę! 07.12.04, 15:52

Przesyłam najszczersze gratulacje!!!

Ja niestety dalej szukam i 1.12 miałam rozmowę w sprawie pracy jednak juz wiem
        ze nicz tego nie będzie.

A mam takie pytanie:

Na ilu tak mniej więcej byłas rozmowach za nim dostałaś ta pracę?
        Ja tez na znajomosci nie mam co liczyć, liczę na siebie noi na łut szczęscia do
        tego potrzebny.
        • mesmeredia Re: Dostałam pracę! 07.12.04, 16:06
          Na kilkudziesięciu. W większości było to zwykłe naciągactwo, praca na czarno
          albo typowe "oddzwonimy do pani". Kilka było nawet obiecujących jednak jakoś nic
          nie wyszło, dlatego po wczorajszej, bardzo dobrej rozmowie zresztą, nie chciałam
          się spodziewać wiele. Wysłałam i rozniosłam kilkaset cv, naprawdę, na początku
          może nie tak hurtowo ale przez ostatnie 2 miesiące myślę, że ok. 150. Odzew z
          tych 150 wynosił chyba 12 rozmów, z reszty pracodawców nikt się nie raczył do
          mnie odezwać. Szukałam po całej Polsce jednak na rozmowy zapraszano mnie
          wyłącznie w moim mieście. Byłam na kilku śmiesznych rozmowach w służbie cywilnej
          nawet, z oczywistym skutkiem. I powiem jedno - było ciężko, rodzina, która
          zamiast pomagać tylko jątrzyła "a czemu wybrałaś taki kierunek?", "czemu nie
          uczyłaś sie innego języka?", koledzy i koleżanki z robotami załatwionymi przez
          znajomych i brak pieniędzy nawet na głupie ksero dokumentów. Pracę mam tylko i
          wyłącznie dzięki sobie i wrażeniu jakie zrobiłam bo nawet doświadczenia
          zawodowego poszukiwanego przez pracodawcę nie mam (nigdy nie pracowałam jako
          sekretarka). I jestem bardzo mocno zmotywowana. Oczywiście nie wiem jak będzie w
          samej pracy, mam nadzieję, że ok. I życzę wszystkim poszukującym pracy, żeby
          Święty Mikołaj takie prezenty rozdawał :-)
          I.
          • cytrusowa Re: Dostałam pracę! 07.12.04, 16:09
            GRATULACJE!
            Na pewno bedzie to satysfakcjonująca prac, bo znalazłas ją sama!

Ja jadę na drugi etap rozmowy - jeśli mozna to tak nazwać - w czwarte, do
            naszej pięknej stolicy. Widać na pierwzym spotkaniu, w moim mieście, też
            przypadłam im do gustu.
            Zobaczymy co dalej.

A Tobie jeszcze raz GRATULACJE i powodzonka!!!
            • Gość: młody Re: Dostałam pracę! IP: *.net / 213.199.205.* 07.12.04, 18:01
              a czym zabłysnęłaś jeśli można zapytać? aha... jeśli chciałabyś odpowiedzieć, to
              odp. typu "intelektem" mnie nie satysfakcjonuje :) konkreciki poproszę :)
              Ps. Gratuluję i życzę powodzenia :):):)
              • mesmeredia Re: Dostałam pracę! 07.12.04, 18:21
                Prezes myślał o przeniesieniu pewnych zadań na sekretariat (marketing, strona
                internetowa) a że ja mam wykształcenie techniczne i to nie tylko w teorii -
                trochę się bawiłam rzeczami typu grafika komputerowa, czy robienie stron www,
                pracowałam podczas studiów w gazecie studenckiej (to i z reklamą też się
                zetknęłam), coś tłumaczyłam na angielski podczas studiów kolegom i się naprawdę
                uparłam, że zostanę sekretarką właśnie tam to może i taki wynik. Generalnie w cv
                imponująco wygląda moja działalność pozazawodowa co może wskazywać na to, że nie
                siedzę w domu i czekam na księcia z bajki tylko coś robię, nawet jeśli nie biorę
                za to pieniędzy. No i poczytałam dużo o firmie, o wynikach, rozszerzaniu
                działalności, o usługach, dowiedziałam się paru rzeczy jeszcze tuż przed rozmową
                w samym sekretariacie, a podczas rozmowy pytałam czym się obecnie zajmuje taki
                dział i taki, o przyszłość firmy i jej obecną sytuację, generalnie zadawałam
                dużo pytań a rozmowę o pieniądzach zostawiłam na sam koniec. Nie wiem czy to
                jest jakiś sposób, akurat ta rozmowa była w miarę konkretna i nie zadawano mi
                pytań niczym z podręcznika rekrutacji. Po pierwszym stresie i pewnym "wyczuciu"
                z kim rozmwawiam byłam bardzo bezpośrednia i po prostu w którymś momencie
                spytałam prezesa co o mnie myśli, czy taka osoba by mu pasowała. Mam nadzieję,
                że moja odpowiedź jest w miarę satysfakcjonująca :-)
                Życzę powodzenia również :-)
                I.
          • megmegic Re: Dostałam pracę! 07.12.04, 18:12
            jejku, strasznie dużo znalazłaś ofert pasujących do siebie, ja szukam od ponad
            6-ciu miesięcy, ale więcej niż 3-4 oferty w tygodniu nie moge wysłać. Czy może
            wysyłac "jak leci" nie zważając na oczekiwania zawarte w ofertach? Szukam tylko
            w jednym mieście. Gratuluję i pozdrawiam!
            • mesmeredia Re: Dostałam pracę! 07.12.04, 18:43
              Na początku też odpowiadałam tylko na te oferty, do których idealnie pasowałam
              ale potem dałam sobie spokój. Jeśli pracowałam na podobnym stanowisku (lub
              stanowisku z którym zawierała się część obowiązków z oferowanego) to zawsze w
              liście motywacyjnym mogłam napisać, że chcę podjąć wyzwanie i spróbować czegoś
              bardziej odpowiedzialnego niż dotychczas bo chcę się rozwijać. Tak to faktycznie
              przeglądając ogłoszenia można dojść do wniosku, że poszukiwani są ludzie do 25
              roku życia z 5 latami doświadczenia w kierowaniu zakładem, własnym samochodem
              itp. Nie masz prawa jazdy - to napisz, że chcesz wziąć udział w kursie,
              posługujesz się dobrze jakimś językiem ale nie masz ceryfikatu - to napisz, że
              praca umożliwi Ci podniesienie kwalifikacji, czujesz się biegłym w księgowości
              ale nie znasz konkretnego programu - to napisz, że możesz przeciez przejść
              szkolenie itp. Owszem, na część ofert odpisywałam wyłącznie dlatego, żeby "nie
              mieć wyrzutów sumienia, że tam nie złożyłam", bo jeśli widzę, że ktoś w
              wymaganiach wypisuje: znajomość programów Word i Windows...
              Oczywiście nie każda oferta pasuje do każdego kandydata ale ja byłam na tyle
              zdesperowana by znaleźć "jakąkolwiek" pracę. Przeglądanie chyba wszystkich
              możliwych portali z ofertami i wchodzenie na strony firm - tak wyglądał początek
              każdego dnia. Jeśli szukasz w jednym konkretnym mieście to chyba najważniejsza
              jest tu prasa i radio lokalne, a także zorientowanie się, jakie firmy prowadzą
              działalność na tym terenie. I jeśli to miasto w którym mieszkasz to polecam
              osobiste odwiedzanie siedzib firm; czasem warto się przejść by się nie
              przejechać na ogłoszeniu które fajnie brzmi a w rzeczywistości oferowane
              stanowisko przypomina pracę chałupniczą.
              Pozdrawiam i życzę powodzenia również, kiedyś się musi udać :-)
              I.
        • Gość: Adam Re: Dostałam pracę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 14:39
          Gratuluję!powodzenia w pracy.Ja szukam lepszej pracy obecnie pracuję.Mam tylko
          jeden problem,w którym może będziesz mogła mi pomóc.Otóż mam dostęp ciągły do
          internetu szukam ogłoszeń drobnych o pracy najlepiej tych ukazujących się w
          poniedziałkowej Gazecie Wyborczej i nie mogę sie doszukac.Wprawdzie wyświetlają
          mi się ogłoszenia wysyłam maile z podaniem CV własnym ale coś wydaje mi się że
          tych ogłoszeń jest mało. Jeżeli możesz powiedzieć mi z jakiej strony internet.
          i dokładnie z jakiego miejsca odnośnika na tej stronie korzystałaś bede bardzo
          wdzieczny za pomoc.Podam moj e-mail:adamwlk@wp.pl Z góry dziekuje za
          pomoc.Pozdrawiam
          • mesmeredia Re: Dostałam pracę! 13.12.04, 18:02
            Sprawdź mejla. Mam nadzieję, że o to chodziło. Pozdrawiam.
            I.
      • Gość: moorva Re: Dostałam pracę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.04, 23:50
        Czy o ofercie pracy na stanowisko sekretarki dowiedziałaś się z
        poniedziałkowego lokalnego dodatku "Praca" G.W.? Czy jest to może 2 ogłoszenie
        w 3 kolumnie ze str.5? Jeżeli tak, tzn. że oferta jest już nieaktualna.
        • mesmeredia Re: Dostałam pracę! 08.12.04, 07:00
          Nie, z Radiowej Giełdy Pracy jakieś 2 tygodnie przed, proces rekrutacji trwał
          raczej długo.
          I.
          • szkodnik Re: Dostałam pracę! 08.12.04, 07:16
            Moje gratulacje !
            Jeśli można. Ja również mam okazję do świętowania. Powód znajduje się w
            sygnaturce :-)
            Jednocześnie przepraszam wszystkich za nieobecność na forum.
            Pozdrawiam.
          • Gość: moorva Re: Dostałam pracę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 09:43
            Gratuluję.
            Nie sądziłam, że dzięki Radiowej Giełdzie Pracy można znaleźć coś ciekawego.
            Przeważają tam oferty dla osób z konkretnym zawodem, typu krawcowa, szwaczka,
            fryzjerka, kierowca, tokarz itp.. Dla ludzi z wyższym wykształceniem tych ofert
            jest znacznie mniej. Tylko dwa razy udało mi się być zaproszoną na rozmowę w
            odpowiedzi na oferty z Giełdy. Od wczoraj jest tam spoko ogłoszenie w sprawie
            pracy na stanowisku asystenki biura. Mimo, że nigdy nie pracowałam jako
            sekretarka dokumenty aplikacyjne mam już przygotowane i zamierzam spróbować.
            Pozdrawiam i powodzenia życzę na nowej drodze zawodowej.
            • Gość: ola radiowa giełda pracy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 16:50
              prosze mnie oswiecić gdzie tego szukać?...
              • Gość: moorva Re: radiowa giełda pracy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 16:58
                Dotyczy ona ofert z woj. świętokrzyskiego
                www.radio.kielce.com.pl/index.php?m=gielda
                • Gość: ola Re: radiowa giełda pracy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 17:07
                  uprzejmie dziękuje - ja niestety z warszawy - co prawda przeflancowana - ale i
                  tak kielce to nie moje strony.
                  pozdrawiam
      • Gość: Pigularz To przedsiębiorstwo powinno się cieszyć! IP: *.client.comcast.net 09.12.04, 01:23
        Nie lubię podejścia "pracoDAWCA, zdobyłem/zdobyłam pracę itp". Co ten
        "pracodawca" daje? Pieniądze? Nie daje ich, tylko wymienia na Twój wkład w
        sukces przedsiębiorstwa. Kupuje Twoje wysokie kwalifikacje, a więc nie robi
        najmniejszej łaski!
        Gratuluję firmie, :)
        Pigularz
        • Gość: elka Re: To przedsiębiorstwo powinno się cieszyć! IP: *.katowice.msk.pl / *.devs.futuro.pl 09.12.04, 19:04
          srednio po jakim czasie od rozmowy kwalif. oddzwaniaja jesli sa na "tak" i chca
          zatrudnic? ile czekac?
          • Gość: moorva Re: To przedsiębiorstwo powinno się cieszyć! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 19:12
            Od dwóch tygodni do czterech, ale bywa różnie. Mnie kiedyś zaprosili po trzech
            miesiącach.
      • Gość: Absolwent A moja rozmowa trwala 5 min... IP: *.cust.uslec.net 13.12.04, 15:25
        Myslalem ze dalem d... a tu zaraz test i zaproszenie na Assesment Center...
        okazalem sie najlepszym kandydatem - pobilem wszystkich Amerykanow i dostalem
        pensje wyzsza od nich... hehe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka