Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Praca "na czarno" a CV ??

IP: .1.* / 193.243.147.* 20.12.04, 10:29
    Mam pytanie...przez pewien czas pracowalem w pewnej firmie "na czarno" (bez
    umowy o prace), zdobylem pewne umiejetnosci/doswiadczenie i zastanawiam sie
    czy zamiescic to w CV ?? nie mam zadnego potwierdzenia, zadnych referencji,
    Czy warto to zamiescic w CV ??
    Obserwuj wątek
      • Gość: julita Re: Praca "na czarno" a CV ?? IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.04, 10:59
        Ja też pracowałam kilka razy na czarno i zawsze wpisuję, zwłaszcza jeśli było to istotne dl przyszłej pracy doświadczenie. Jeszcze nikt mi się nie zapytał o poświadczenia i referencje, oczywiście nie jestem w stanie ich dostarczyć i trochę się boję co to będzie jak ktoś w końcu spyta. Jakby co to powiem wprost że to była praca bez umowy, a ponieważ to nie trwało zbyt długo to powiem, że odeszłam, bo pracodawca nie chciał tej umowy spisać. Nie ma co zbytnio kombinować, akurat w moim przypadku taka jest prawda
        • Gość: Mikos_ Re: Praca "na czarno" a CV ?? IP: .1.* / 193.243.147.* 20.12.04, 11:15
          hej dzieki Julita

mam troszke z tym problem,

jak sie zapyta pracodawca to powiedziec mu ze to byla praca na "czarno" czy
          raczej cos wykombinowac lub po prostu nie pisac albo powiedziec ze umowa bez
          pracay i tyle?? z drugiej strony warto pochwalic sie czyms z czym mialo sie do
          czynienia a jednak bez umowy ??? a moze nic nie wspomionac i dac sobie spokoj

• Gość: anet Re: Praca "na czarno" a CV ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.04, 11:32
            Jeżeli masz kontakt z tą firmą i dobre stosunki z byłym "pracodwcą" to możesz
            poprosić o wystawienie świadectwa stażu, w którym pracodawca napisze, że był to
            staż bezpłatny.
            Wtedy zamieszczasz swoje doświadczenie bez strachu do CV.
            Zawsze pracodawcy patrzą na to lepiej niż na "coś" wpisane w Cv, a nie
            poświadczone żadnym papierkiem.

Powodzenia.
            • Gość: Mikos_ Re: Praca "na czarno" a CV ?? IP: .1.* / 193.243.147.* 20.12.04, 11:47
              walsnie o to chodzi ze nikt nie chcial wystawic takiego zaswiadczenia, ze
              strachu, z jakiejs obawy pomimo dobrych stosunkow !!
              mialem przyjemnosc pracowac w ciagu roku u 2 pracodawcow "na czarno".

no coz tak bywa :-)))

• Gość: Marta Re: Praca "na czarno" a CV ?? IP: *.leszczyny.net 20.12.04, 19:02
                A co z pracą za granicą?? Ja np. zbierałam truskawki latem...słyszałam, że to
                robi wrażenie, że poświęca sie swoje wakacje (jeszcze się uczę) na zarabianie
                swoich pieniążków. A co Wy o tym sądzicie? Wpisać czy nie wpisać? Pozdrawiam

Marta
                • Gość: Mikos_ Re: Praca "na czarno" a CV ?? IP: *.kalisz.mm.pl 20.12.04, 19:35
                  mysle ze warto nadminienic w CV ze podczas wakacji zbieralo sie truskawki, etc.-
                  na pewno pracodawca bedzie wiedzial ze pozytecznie wykorzystywalas czas.
                  Zreszta wielu studentow tak robi, ja np. podczas pierwszych lat studiow w
                  okresie wakacyjnym prcowalem w supermarkecie i ukladalem towar na polkach :-))
                  (oczywiscie umowa zlecenie), ale zdarzylo mi sie pracowac w dwoch firmach
                  ubezpieczeniowych i to wlasnie "na czarno". Robilem fajne rzeczy i zastanawiam
                  sie czy uwzglednic to w CV czy dac sobie spokoj z tym ???
      • Gość: albi2 Re: Praca "na czarno" a CV ?? IP: .48.115.* / 80.48.115.* 21.12.04, 02:45
        Oczywiście,że wpisywać. Przecież lepiej brzmi na rozmowie kwali. np"Próbowałam
        swoich sił w firmie X, w której chciałam wykazać swoje nabyte umiejętności
        teoretyczne w praktyce. Jednak pracodawca po ustalonym terminie próbnym nie
        wywiązał się z obietnicy podpisania umowy więc zrezygnowałam" niż "Przez czas o
        który Pan pyta stale starałam się o pracę i bez skutku" Pracodawca po
        pierwszej wypowiedzi pomyśli,że jesteś kreatywna, otwarta i stanowcza(poz) a
        dot. drugiej raczej kiepska i nieprzekonywująca i naiwana (neg). No właśnie
        jeśli przyznasz się,że ktoś pozwolił sobie Ciebie "wykorzystać" to może (po
        podpisaniu umowy) zapamiętać że jesteś trochę naiwna i później stosować
        manipulacje psychologiczne.A nawet jeśli poprosi o potwiedzeni powiesz
        prawdę,że nie chce Ci wydać bo np. boi się. Nie będzie to wcale świadczyło o
        twojej słabości, tylko szczerości. Prace sezonowe również kwalifikują się do
        wpisu. Przecież młodzi ludzie bez doświadczenia powinni pisać wszystko. Ja
        pamiętam na początku pisałam nawet Opiekę nad dzieckiem. Zyczę WAM powodzenia
        WESOŁYCH I RADOSNYCH ŚWIĄT!!!!!
        • Gość: Mikos_ Re: Praca "na czarno" a CV ?? IP: .1.* / 193.243.147.* 21.12.04, 15:24
          dzieki za madra odpowiedz,

choc kiedys rozmawialem z pewna pania z doradztwa personalnego i pytala
          dlaczego w ciagu roku zmienilem az 3 pracodawcow. A bylo tak ze w 2 firmach
          ubezpieczeniowych pracowalem jednoczesnie "na czarno" a wieczorami bieglem
          ukladac towar na polkach w supermarkecie (tu jednak mialem umowe zlecenie). W
          koncu zrezygnowalem z takiego tempa i warunkow.
          A wszysto to aby zdobyc cenne doswiadczenie, umiejetnosci i w calym tym
          zamieszaniu zadaje sobie pytanie czy zamieszczac to w CV skoro nie ma sie
          zadnego potwierdzenia, dokumentu a w razie gdyby ktos zadzwonil to pewnie nikt
          by mnie nie pamietal ze pracowalem w takiej i owakiej firmie, etc.
          • Gość: Marta Re: Praca "na czarno" a CV ?? IP: *.leszczyny.net 23.12.04, 18:19
            Wiesz...chyba jednak lepiej spróbować, przecież nic nie tracisz wpisując to
            wszystko!! :-) Możesz jedynie zyskać - tak mi się wydaje :) Pozdrawiam i
            WESOŁYCH ŚWIĄT! :)

Marta
            • Gość: Wisia Re: Praca "na czarno" a CV ?? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.01.05, 17:01
              Hej,
              ja w takich przypadkach wpisuję albo umowę o dzieło albo wolontariat.
              Pozdrawiam
              p.s. zawsze warto zaznaczyć, że zdobyło sie jakies doświadczenie i nie jest sie
              totalnym "prawiczkiem":)
      • Gość: MojoJojo Re: Praca "na czarno" a CV ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 14:09
        A ja twardo wipsywałem 0,5 roku pracy w biurze projektowym i kiedy przy
        rozmowie kwalifikacyjnej ktoś pytał czy mam jakieś dokumenty z tej pracy?
        szczerze odpowiadałem że nie, bo to była praca na czarno i z tego powodu też
        zrezygnowałem z niej po pół roku... Wg mnie w oczach potencjalnego pracodawcy
        nie stanowiło to jakiegoś szczególnego problemu - większość ze zrozumieniem
        kiwała głową... cóż, takie czasy :-(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka