Gość: anka IP: *.aine.pl 08.03.05, 23:46 byłam na zwolnieniu od sycznia do lutego i jeszcze kasy ne dostałam czy to normalne pozdrawiam wkurzona Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: anka Re: zus IP: *.aine.pl 08.03.05, 23:48 dodam jeszcze ze składki tym sukinsynom płace do 10 kazdego... bez zadnych opoznien i co mam z tego? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
basbusaa Re: zus 09.03.05, 14:16 Z tego co widzę to normalne. Najpierw muszą sprawdzić czy czasem nie ma jakiegoś błędu w deklaracjach (a to wcale nie musi być Twój błąd,zdarza się, że np.skaner im źle zeskanował) lub opóźnienia we wpłatach. Potem jeśli wszystko jest ok to wypłacają kasę a jeśli nie to jeszcze musisz się nabiegać żeby wyjaśnić to co im nie pasuje. A to wszystko niestety trochę trwa........... :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tmp Re: zus IP: 195.117.30.* 09.03.05, 14:37 Po pierwsze sprawdź, czy aby na pewno jesteś objęta ubezpieczeniem chorobowym. Bo gdy choć raz zdarzyła ci się niedopłata 1 grosz, albo spóźnienie w opłacaniu składek, to automatycznie ubezpieczenie chorobowe w tym momencie przepada (i nie wraca samo, musisz zgłosić się od nowa, pisać wniosek o przywrócenie itp.) Może akurat na Ciebie padła taka niespodzianka. Po drugie od kiedy opłacasz? Bo dopiero po pół roku opłacania możesz liczyć na chorobowe. Po trzecie gdy powyższe masz spełnione, to pierwsze 30 (albo 35 nie pamiętam) dni choroby nie jest płacone, dopiero jak chorujesz dalej, to za następne dni dostaniesz chorobowe. A w ogóle to urząd ma 2 miesiące na wydanie decyzji, interpretacji czy czegoś tam, możliwe że ten sam termin dotyczy także wypłat, przyspieszenia raczej się nie zdarzają. Wniosek 1 - zapytać w ZUS możesz, ale szkoda nerwów. Wniosek 2 - proponuję odpuścić sobie to ubezpieczenie chorobowe, 35zł w kieszeni zostaje, a strata praktycznie żadna, wystarczy że za czas choroby nie płaci się składek. Odpowiedz Link Zgłoś
basbusaa Re: zus 09.03.05, 14:50 W przypadku prowadzenia działalności gospodarczej Zus wypłaca chorobowe już od 1 dnia zwolnienia, pierwsze 33 dni obowiązują tylko pracowników. 1 grosz też nie ma w zusie znaczenia, bo od ok.roku dopiero jak jest większa róznica to przepada chorobowe, ale nie pamiętam jaka to kwota. Jeszcze dodam, że jeżeli nie płacisz chorobowego albo nie płacisz składek w terminie to jeżeli masz zwolnienie nawet kilka miesięcy to musisz za siebie zapłacić cały zus, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tmp Re: zus IP: 195.117.30.* 09.03.05, 15:18 > W przypadku prowadzenia działalności gospodarczej Zus wypłaca chorobowe już od 1 dnia zwolnienia, pierwsze 33 dni obowiązują tylko pracowników. OK, tu masz rację. A co do pracowników to oni dostają od pracodawcy, dopiero po tych dniach od ZUSu. > Jeszcze dodam, że jeżeli nie płacisz chorobowego albo nie płacisz składek w > terminie to jeżeli masz zwolnienie nawet kilka miesięcy to musisz za siebie > zapłacić cały zus, niestety. Tu bzdury piszesz. Choruję, to za ten czas nie płacę całego ZUSu tylko składkę zdrowotną (160zł a 700zł to jest różnica). Nie ma znaczenia ile choruję, jak przez tydzień, to sobie wyliczam i płacę 3/4 składki miesięcznej. Oczywiście ZUS-owi dostarczam zwolnienie, wypełniam deklarację itd. tylko za to nie dostanę zasiłku chorobowego. Odpowiedz Link Zgłoś
basbusaa Re: zus 10.03.05, 09:28 Zadzwoń do ZUS i zapytaj czy nie powinieneś płacić w tym wypadku całego ZUS-u. Ostatnio musiałam klientce zmieniać zus za kilka miesięcy jak była na zwolnieniu, oczywiście płaciła tylko zdrowotny a nie miała uprawnień do chorobowego. Dzwoniłam do kilku ZUS-ów w tej sprawie. Jak nie teraz to upomną się za ileś lat jak do tego dojdą. Odpowiedz Link Zgłoś
basbusaa Re: zus 11.03.05, 11:47 9. Za miesiąc, w którym nastąpiło odpowiednio objęcie ubezpieczeniami emerytalnym i rentowymi lub ich ustanie i jeżeli trwały one tylko przez część miesiąca, kwotę najniższej podstawy wymiaru składek zmniejsza się proporcjonalnie, dzieląc ją przez liczbę dni kalendarzowych tego miesiąca i mnożąc przez liczbę dni podlegania ubezpieczeniu. 10. Zasady zmniejszania najniższej podstawy wymiaru składek, o których mowa w ust. 9, stosuje się odpowiednio w przypadku niezdolności do pracy trwającej przez część miesiąca, jeżeli z tego tytułu ubezpieczony spełnia warunki do przyznania zasiłku. Ustawa z dnia 13 października 1998 r o systemie ubezpieczeń społecznych art.18 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: zus IP: *.aine.pl 10.03.05, 00:00 opłacam sie juz kur.. prawie 3 lata i chyba mam prawo zachorowac!!! wszystko w czasie, bylam, pytalam, sprawdzalam. poszlam tam dzisiaj zapytalam grzecznie babka do mnie ze zasilek juz " wyszedl" zobacymy kiedy przyjdzie nielubie zusu bardzo pozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś