Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Laik pyta ekonomistów.

IP: *.pp.rzeszow.pl 05.04.01, 02:12
    Ponieważ widzę,że się tu wypowiadają fachowcy (między innymi), dlatego też
    proszę o pomoc w zrozumieniu pewnego paradoksu:
    w tej chwili jestem bezrobotnym, mam troche znajomych pracujących i tak im sie
    przyglądam - niezależnie, w jakiej firmie by nie pracowali (handel, usługi,
    produkcja) harują po 12, czasem 14 h na dobę (umordowani, wory pod oczami,
    często zaszczuci przez szefów perspektywą utraty pracy). Równolegle rosnie
    bezrobocie i tak wysokie. Z tych dwóch faktów nawet taki laik, jak ja jasno
    moze wywynioskować,że MIEJSCA PRACY SĄ ZA DROGIE i lepiej eksploatować do
    granic mozliwości pracownika, niż zatrudnić mu zmiennika (o tym 40-h tyg. pracy
    wg Sejmu to nawet nie wspominam, bo to paradoks kompletny). Czy aby stwierdzić
    tak prosty fakt nasz Sejm potrzebuje mnóstwa posiedzeń, dyrektyw, rozporzadzeń,
    głosowań, wypłaconych diet ? Zapewne są jakies przeszkody, żeby pracownik był
    tańszy. Jakie ? I jak im przeciwdziałać ?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Gosc Re: Laik pyta ekonomistów. IP: *.focal-chi.corecomm.net 06.04.01, 11:33
        Gość portalu: dz napisał(a):

&#62 Ponieważ widzę,że się tu wypowiadają fachowcy (między innymi), dlatego też
        &#62 proszę o pomoc w zrozumieniu pewnego paradoksu:
        &#62 w tej chwili jestem bezrobotnym, mam troche znajomych pracujących i tak im sie
        &#62 przyglądam - niezależnie, w jakiej firmie by nie pracowali (handel, usługi,
        &#62 produkcja) harują po 12, czasem 14 h na dobę (umordowani, wory pod oczami,
        &#62 często zaszczuci przez szefów perspektywą utraty pracy). Równolegle rosnie
        &#62 bezrobocie i tak wysokie. Z tych dwóch faktów nawet taki laik, jak ja jasno
        &#62 moze wywynioskować,że MIEJSCA PRACY SĄ ZA DROGIE i lepiej eksploatować do
        &#62 granic mozliwości pracownika, niż zatrudnić mu zmiennika (o tym 40-h tyg. pracy
        &#62
        &#62 wg Sejmu to nawet nie wspominam, bo to paradoks kompletny). Czy aby stwierdzić
        &#62 tak prosty fakt nasz Sejm potrzebuje mnóstwa posiedzeń, dyrektyw, rozporzadzeń,
        &#62
        &#62 głosowań, wypłaconych diet ? Zapewne są jakies przeszkody, żeby pracownik był
        &#62 tańszy. Jakie ? I jak im przeciwdziałać ?

w teorii to proste - zmniejszyc obciazenia pracodawcy skaldki glownie ZUS,
        podatki, etc. - tkzw. koszty pracy. No ale wtedy zabraknie kasy dla budzetowki,
        doplat do nierentownych kopaln, i dobrych posad do podzialu dla kolesiow z AWS i
        SLD. Takze w sumie nikomu z rzadzacych sie to nie oplaca.

• Gość: ziutek Re: Laik pyta ekonomistów. IP: *.acn.waw.pl 06.04.01, 19:51
        Jedną z przeszkód jest prawo pracy, na którego
        zliberalizowanie nie zgadzają sie ani AWS ani SLD bo
        godziłoby to w interesy związków zawodowych, które jak
        wiadomo mają silną pozycję w obu partiach. Zasłaniają
        się dobrem pracowników ale tak naprawdę chodzi im o
        stołki.
        • Gość: dz Re: Laik pyta ekonomistów. IP: *.pp.rzeszow.pl 06.04.01, 21:07
          Serdeczne dzieki - troche przejrzałem na oczy. Tylko - jakie wnioski ? Głosować
          na Platformę ? sadzicie, ze to fachowcy ?(ja juz nawet nie pytam czy bedą
          walczyć o stołki, bo na pewno będą i obsadzać wg klucza partjnego też ) , ale
          jak już misumy tolerować "kolesiów"(bo chyba nie mamy alternatywy ?chyba, ze
          Korwin-Mikke albo Lepper-sorry za dowcip;-), to niech to przynajmniej będa
          fachowcy...
          Chociaż...Jest ponad 3 mln bezrobotnych...A jak by tak zalożyc partię ? To
          potęzny elektorat...Z drugiej strony, jakbum np. ja został wybrany na senatora
          z niezłą pensyją to nie wiem, czy bym szybko nie zapomniał, po co ja tam
          właściwie jestem i kto mnie wybrał ?...Pewnie bym zaczął sobie śpiewać, jak
          Rudi Schubert "Ja sobie wybuduje szklarnie, szklarnie albo dwie..."
          • Gość: rura Re: odpowiadam dz IP: *.pool.mediaWays.net 07.04.01, 09:26
            zeby wreszcie te zwiazki zawodowe przestaly sie on nas martwic.To one blokuja i
            rozwalaja wszystko.Zobaczcie co sie dzieje w firmach przejetych przez pracownikow
            pod patronatem zwiazkow (oczywiscie jezeli jeszcze istnieja i nie wyprzedali
            narzedzi).Czy naprawde tak trudno zrozumiec,ze pracodawca chce zarobic.Dopoki
            zarabia to daje innym (tez nie z milosci).Jezeli jednak sie go dopieprzy ze wszystkich
            stron to powie :dziekuje,wkladam pieniadze do banku na 15%.
            Wszyscy ci,tak bardzo przejeci naszym losem tak naprawde mysla tylko o sobie i
            masz racje, Platforma niczego nie gwarantuje,ale jest to przynajmniej jakas
            alternatywa dla pogonienia "towarzyszy" z lewa i quasi-prawa (ci prawi tak naprawde
            tez sa lewi,tylko tak sie dla niepoznaki nazwali).
            pozdrawiam
      • Gość: rura Re: Laik pyta ekonomistów. IP: *.pool.mediaWays.net 07.04.01, 09:30
        tylko na boga nie zakladaj partii bezrobotnych bo to juz bylo
        holodupki hop do kupki
        • Gość: Suck Re: Laik pyta ekonomistów. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.04.01, 00:34
          Stary, zostan senatorem lub "idz na radnego". To fuchy jak trza. Pensyjka stala
          jest, nagrody uznaniowe gwarantowane, a i wlape na boczku wezmiesz. Przyjrzyj sie
          kto (oprocz biznesmenow i mafiosow) jezdzi dobrymi brykami, mieszka w luksusowych
          segnentach i buduje sobie mini-dworki. Pamietaj: tylko polityka da Ci szmal. A
          skoro pytasz o problemy pracodawcow to Co odpowiem. Jak wchodzila Solidarnosc w
          80-tum roku to wszyscy madrzy ekonomisci (dzisiaj w Rzadzie albo doradcy
          politykow) mowili o idiotyzmach komuny, tzn. ok. 50% obciazeniach plac na ZUS i
          budzetowke oraz podatkach VAT, ktorych nie ma. Dzis - 20 lat po fakcie -
          obciazenia pozostaly (he, he, komunko po prawicy!!!) i dolozono jeszcze podatek
          VAT. Kumasz? Jesli tak to masz szanse nalezec do grupy ludzi, ktorzy maja chec
          wejsc z kalaszem na sale sejmowa (jak u ruskich) i zrobic porzadek z tymi
          skurwysynami. Pozdro, Hej.

bardzo przejeci naszym losem tak naprawde mysla tylko o sobie i
          masz racje, Platforma niczego nie gwarantuje,ale jest to przynajmniej jakas
          alternatywa dla pogonienia "towarzyszy" z lewa i quasi-prawa (ci prawi tak
          naprawde
          tez sa lewi,tylko tak sie dla niepoznaki nazwali).
          pozdrawiam

Gość portalu: rura napisał(a):

&#62 tylko na boga nie zakladaj partii bezrobotnych bo to juz bylo
          &#62 holodupki hop do kupki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka