Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

grafik szuka worka w nowym mieście

24.05.05, 00:53
    za kilka miesięcy przeprowadzam sie z dziewczyną do Wrocławia, ona do szkoły
    a ja hmmm....zgadnijcie sami ;) bingo do pracy tylko jaką ją znaleźć w
    zupełnie nowej jungli skoro w starej jungli była lipa z pracą. Jestem
    grafikiem , w głowie kilkadziesiąt proramów od 2D po 3D, projektowanie www,
    przygotowywanie do druku, quarki i inne tym podobne zeshizowane softy.
    Dostaje lekkiej paranoi ale może to dlatego że mieszkam w Piotrkowie tryb.
    gdzie jest jakaś dolina bezrobocia, moze we wrocku będzie lepiej w sumie to
    kilkakrotnie wieksze miasto. Pomóżcie mi jak efektywnie (w sumie efektownie
    tez by sie przydało :P) szukać konkretnej pracy dla grafika komputerowego bo
    śledzenie ogłoszeń w poprtalach z praca jakoś mija mi sie z celem (wysyłam
    CV , portfolio, list motywacyjny i niedostaje żadnej odpowiedzi od dłuższego
    czasu - juz zaczynam podejrzewac poczte elektroniczną o spisek ;)

tak czy siak jeśli ktos jest grafikiem i znalazł prace przez net to byłbym
    bardzo wdzięczny za jakieś wskazówki itp

Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • Gość: dpi Re: grafik szuka worka w nowym mieście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.05, 08:38
        Z tym portfolio przez net to trzeba uważać, bo nazbierają sobie pomysłow a
        kandydata mają w 4 literach. Wysyłam portfolio tylko do znanych AR, które są
        już trochę czasu na rynku. Co do pozostałych to lepiej iść z projektami na
        rozmowę.
        Swoją pracę dostałam z ogłoszenia w wyborczej, parę firm odezwalo się też z
        portalu onet.pl.

Powodzenia życzę, bo uwielbiam te mity, że grafik to taki dobry zawód. Zawsze
        powstaje ten sam konflikt: albo im potrzebny operator DTP za 700 zł, albo
        wielki profesjonalista z 10 letnim doświadczeniem. Ale w końcu ja prace
        znalazłam to i ty znajdziesz, powodzenia!
        • Gość: bookem Re: grafik szuka worka w nowym mieście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 11:43
          narazie tez żyje tym mitem, nastawiam sie narazie na wszechstronnośc pracowałem
          w tv na montażu nieliniowym robiłem animowane banery na strony internetowe dla
          kilku firm teraz robie strony internetowe w dziale reklamy televizji kablowej
          troche juz tego jest ale zlecen coraz mniej a do tego zmieniam miejsce
          zamieszkania, mam nadzieje ze doświadczenie w różnych branżach mi pomoże.
          Niewiem jak to jest ale wszystkie firmy jak juz chcą mnie zatrudnic to tylko na
          umowe o dzieło etatu boją sie jak ognia niewiem o co tu chodzi, na poczatku na
          pierwszej rozmowie obiecywali nawet kilkanaście zleceń w miesiącu a tak
          naprawde dostaje ich 2-3 góra w dobrym miesiacy, są tez takie miesiące gdzie
          nic niedostaje bo miła pani z działu reklamy nie ma czasu szukać klientów na
          strony internetowe. Masakra to troche za mało wiec musze koniecznie gdzieś
          znaleźć kolejne takie źródło pracy.

ps: mam tez dziwne pytanie, czy 21 lat to mało by znaleźc dobrą posade grafika
          czy to dopiero początek i powinienem sie skupić raczej na szlifowaniu
          umiejętności i dalszej nauce programów do bróbki 2d i 3d ?
          • Gość: monk Re: grafik szuka worka w nowym mieście IP: *.l6.c1.dsl.pol.co.uk 24.05.05, 16:25
            Do szkoły siurku mały albo do wojska,21 lat akurat sie nadasz.Echh ta
            gó..ażeria,mają ambicje,grafik 21 lat,buhahahahahahaahahahahaahahah.
            • bookem Re: grafik szuka worka w nowym mieście 24.05.05, 23:13
              ambicji mam góre , wystarczy dla wszystkich :P no ale to źle? całe szczęście po
              komentarzu dostałem odpowiedz na częśc pytania. dzieki tak czy owak ;P
          • Gość: Arth Re: grafik szuka worka w nowym mieście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 13:06
            >mam tez dziwne pytanie, czy 21 lat to mało by znaleźc dobrą posade grafika
            >czy to dopiero początek i powinienem sie skupić raczej na szlifowaniu
            >umiejętności i dalszej nauce programów do bróbki 2d i 3d ?

To na pewno dopiero początek i powineneś skupić się na szlifowaniu umiejętności.
            Nawiasem mówiąc całe życie zawodowe powinieneś szlifować swoje umiejętności,
            więc nie zależy to od wieku. Co do 21 lat, w mojej opinii liczy się to co
            potrafisz, a nie ile masz lat.

pozdrawiam
            • szczurkova Re: grafik szuka worka w nowym mieście 28.05.05, 09:29
              Wiesz może przydała by ci się jakaś szkółka... znajomość programów to nie
              wszystko... pomysły są najważniejsze - jakieś informacje o kompozycji, trochę
              rysunku i malarstwa, teoria barw... poza tym nie ma takiej profesji jak "grafik
              komputerowy" - czy jak koleś wykonuje grafiki w technice kwasorytniczej to jest
              grafikiem akwafortowym lub grafikiem akwatintowym? Są operatorzy DTP,
              specjaliści PrePress, Kreatywni w agencjach, (zarówno senior jak i junior) od
              stron są progrmiści, webmasterzy, grafików też znajdziesz ale... czy oni są
              tylko komputerowi. Wykonanie modyfikcaji fotki za pomocą filtrów ps to nie
              żadna grafika, to podróba sztuki. Program jest tylko narzędziem TWÓRCĄ JESTEŚ
              TY więc odpuść sobie 20-30 programów skup się na kilku :) i pracuj głową a nie
              mychą :) powodzenia we wrocku. pracę napewno tam znajdziesz.
              • Gość: dpi Re: grafik szuka worka w nowym mieście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.05, 09:19
                No tu sie zgodzę, pełno mamy takich co to tylko naucza sie kilku programów i to
                jeszcze w dodatu dla szpanu (flash i 3d), a poza tymi dwoma pstro w główce.
                Poligrafia rzecz obca, typografia ?, kompozycja ?, skład i łamanie ?.

• Gość: bookem Re: grafik szuka worka w nowym mieście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 14:25
                  dzieki za wyrazy wsparcia, i tak nastawiam sie teraz głownie na nauke ale co
                  zrobie, trzeba jakoś zarobic nawet drobne ;) więc szukam gdziepopadnie nawet z
                  takimi umiejętnościami jakie mam dziś. Co do nauki tak wielu programów to mysle
                  ze to może byc tlyko plus i świadczy o wszechstronności , przecież niezaszkodzi
                  znać sie na kilku softach wiecej to nie chodzi o jakiś szpan czy coś w tym
                  stylu. Co do moich poszukiwan , narazie odezwały sie 3 firmy do których
                  wysłałem co potrzeba, w jednej narazie zatrudnili miejscowego grafika i włąsnie
                  go sprawdzająwięc, kazali poczekac ;) tak czy siak moje prace ocenili
                  pozytywnie wiec z uporem czekam....Jelsi chodzi o to że jeśli juz ktos
                  posługuje sie photoshopem to obrabia same zdjęcia w swój wybrany sposób i juz
                  jest git to troche nietak, chętnie pokaże kilka moich prac jak tylko moje moje
                  osobiste www znajdzie swój server ;)

pozdrawiam wszystkich forumiarz!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka