Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Chińczyk pokazuje rogi - handel z Azją

IP: *.koszalin.sdi.tpnet.pl 23.08.02, 15:52
    Witam!

Krótko: czy i jakie doświadczenia z handlem z Azją mają nasi forumowicze.
    BARDZO MILE widziane doświadczenia jak wybrnąć gdy kontrahent jest
    nieuczciwy, niesolidny, głupi, cwany itp...

Pozdrawiam!
    Obserwuj wątek
      • Gość: maniak Re: Chińczyk pokazuje rogi - handel z Azją IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.08.02, 16:36
        masz mojego priva rama27@wp.pl pogadamy poza forum.
      • Gość: Sar Re: Chińczyk pokazuje rogi - handel z Azją IP: *.prem.tmns.net.au 26.08.02, 04:38
        Zeby miec jakiekolwiek szanse na handel z chinczykami musisz sie duuuzo uczyc.
        Przede wszystkim poznac ich kulture a co sie z tego wywodzi sposoby negocjacji
        w biznesie - ogolnie mowiac kulture biznesu". Jest oparta na zupelnie innych
        przeslankach niz europejska.

Nie oceniaj ich wiec a ucz sie wiecej o ich metodach. Jak bedziesz znal zasady
        gry drugiej strony,bedzie ci latwiej negocjowac.
        To co nam wydaje sie nieuczciwe dla nich niekoniecznie jest tkowym... Ot
        roznica zwyczajow, filozofii itd....
        • Gość: Ro Ma Re: Chińczyk pokazuje rogi - handel z Azją IP: *.koszalin.sdi.tpnet.pl 26.08.02, 09:40
          Wiem, wiem. Ale tu nie chodzi o niedopowiedzenia itp. Kłamstwo jest kłamstwem.
          I już. Z tą różnicą, ze tam jest dopuszczalne. Chciałoby się, żeby i oni
          liznęli naszej kultury, choć wiem, że jest to niemożliwe...

A uczyć się chcę, po to to napisałem. Może masz jakieś żródła, dzięki...
          • Gość: Sar Re: Chińczyk pokazuje rogi - handel z Azją IP: 144.139.175.* 27.08.02, 05:22
            Gość portalu: Ro Ma napisał(a):

> Wiem, wiem. Ale tu nie chodzi o niedopowiedzenia itp. Kłamstwo jest
            kłamstwem.
            > I już. Z tą różnicą, ze tam jest dopuszczalne. Chciałoby się, żeby i oni
            > liznęli naszej kultury, choć wiem, że jest to niemożliwe...
            >
            > A uczyć się chcę, po to to napisałem. Może masz jakieś żródła, dzięki...

Bardzo powierzchowna znajomosc tematu posiadam. Moj malzonek w singapurze sie
            urodzil i zyl tam przez ponad 25 lat.Troche opowiada o chinczykach i ich
            arogancji (takze wobec innych kultur).
            Twierdzi jednak, ze na pewnym poziomie przewalki sie wlasciwie nie zdarzaja -
            chinczycy tez potrafia byc bardzo honorowi, a interes zalatwia sie usciskiem
            dloni - ale to sa tylko opowiesci...:(((( szkoda ze nie moge podac jakichs
            konkretnych zrodel.
            Jedno mozna powiedziec na pewno - zazwyczaj beda bardzieJ LOJALNI WOBEC NOWO
            NAPOTKANEGO cHINCZYKA NIZ nie-chinczyka cocby byli dlougoletnimi "przyjaciolmi"

Powodzenia zycze w poszukiwaniach
            Pozdrawiam

Sar
            • Gość: RoMa Re: Chińczyk pokazuje rogi - handel z Azją IP: *.koszalin.sdi.tpnet.pl 27.08.02, 09:22
              A no właśnie. Wiem o tym, tym bardziej sprawa mnie nurtuje, bo TE kłopoty,
              które mi się teraz przytrafiły...

Może ktoś wie, gdzie mogę się rozejrzeć za informacją? Przeszukałem internet i
              grupy, ale ...

Wiem, że rookie musi się dotrzeć, ale jest recesja na rynku pracy, może ktoś
              się przełamie i zaoferuje pomoc;)

Pozdrawiam wszystkich
          • Gość: Bodzio Re: Chińczyk pokazuje rogi - handel z Azją IP: *.dip.t-dialin.net 30.08.02, 14:13
            Kupilem kiedys towar w Hong Kongu tam w ogole nie
            bedac.Z katalogu.Za 20 tys.DM.Pierwsza przesylka byla
            w terminie,druga byla troche spozniona.Ale wszystko
            bylo bez zastrzezen.Ale istnieje ryzyko,ze dostarczony
            towar bedzie nie taki jak zamowiony.
            • Gość: RM Re: Chińczyk pokazuje rogi - handel z Azją IP: *.koszalin.sdi.tpnet.pl 05.09.02, 13:19
              to brzmi baaardzo pięknie;)

ale dalej czekam na Wasze doświadczenia!
      • Gość: Whizz handel z Azją IP: *.koszalin.sdi.tpnet.pl 30.08.02, 13:24
        ž
        • Gość: Krista Re: handel z Azją IP: *.koszalin.sdi.tpnet.pl 02.09.02, 12:26
      • Gość: RoMa Re: Chińczyk pokazuje rogi - handel z Azją IP: *.koszalin.sdi.tpnet.pl 10.09.02, 11:51
        hmmm.

czy ktoś ma jakieś rady?

pozdr

RoMal

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka