amelia-80 19.10.05, 10:30 Mam pytanie, jak to jest z umową o pracę... jeśli pierwsza umowa jest na 3 miesiące, druga na rok, to czy to prawda, że trzecia umowa zgodnie z przepisami MUSI być na czas nieokreślony? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fiszki Re: umowa o pracę 19.10.05, 12:41 Trzecia umowa zgodnie z prawem musi być zawarta na czas nieokreślony. Chyba, że pierwsza umowa jest zawarta na okres próbny. Wtedy, jeśli umowa zostanie przedłużona, okres próbny wlicza się do czasu pracy, ale umowa podpisana po tej na próbny jest traktowana jako pierwsza. Odpowiedz Link Zgłoś
kalooo Re: umowa o pracę 19.10.05, 15:15 Jeżeli ta na 3 m-ce to umowa na okres próbny,to dopiero po 2 umowach na czas określony(nie wliczając tej na próbny) ta trzecia jest z mocy prawa na nieokreślony. Jeżeli zaś po pierwszej umowie na czas określony nadal pracujesz,a nie dostałaś przedłużenia umowy na papierze,to bezwzględnie jest to z mocy prawa jako na nieokreślony-niezależnie od ilości wcześniejszych umów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: umowa o pracę IP: *.217-149-114.enivest.net 19.10.05, 15:49 umowa na czas probny tez jest umowa na czas okreslony Odpowiedz Link Zgłoś
amelia-80 Re: umowa o pracę 19.10.05, 16:12 właśnie to mnie interesuje, czy umowa na okres próbny na 3 miesiące jest liczona jako pierwsza umowa na czas określonuy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: umowa o pracę IP: *.217-149-114.enivest.net 19.10.05, 19:58 powiedz mi dlaczego nie?przeciez umowa na okress probny to umowa na czas okreslony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: umowa o pracę IP: *.217-149-114.enivest.net 19.10.05, 19:59 zadzwon jeszcze do PIP zeby sie upewnic ale n 99procent umowa na okres probny to umowa na czas okreslony Odpowiedz Link Zgłoś
kalooo Re: umowa o pracę 19.10.05, 22:43 umowa na okres próbny nie jest umową na czas określony w żadnym względzie. Wszystko odnośnie tego masz w KP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawnik Re: umowa o pracę IP: *.ols.vectranet.pl / 62.29.133.* 19.10.05, 22:35 Umowa zawarta na czas określony różni się od umowy na okres próbny m.in. tym, że nie może być rozwiązana za wypowiedzeniem przed upływem terminu, na jaki została zawarta. Jedynie przy zawieraniu umowy na czas określony dłuższy niż 6 miesięcy strony mogą, zgodnie z art. 33 kodeksu, przewidzieć dopuszczalność wcześniejszego rozwiązania tej umowy za 2-tygodniowym wypowiedzeniem. Odpowiedz Link Zgłoś