Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Praca na Cyprze

IP: *.promax.media.pl 16.02.06, 22:00
    Witam
    pierwszy raz wpisuję się na forum, założyłam nowy wątek, ponieważ nie mogłam
    znaleźć pomocnych informacji. Wyjeżdżam na Cypr 30 marca i bez przerwy
    zastanawiam się jak tam będzie. Mam pracować jako pokojówka w mieście
    Protaraas i mam pytanie, czy ktoś pracował w tym charakterze na Cyprze? Na ile
    trzeba znać język angielski i ogólnie jak tam jest. Wszystkich, którzy mogą
    podzielić się swoimi spostrzeżeniami bardzo o to proszę o odpowiedź i
    oczywiście z góry dziękuję, pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • Gość: gosc niezalogowany Re: Praca na Cyprze IP: *.chello.pl 16.02.06, 22:22
        europa.korba.pl/forum/1%2c8030%2c1851%2cart.html?forum_id_wiad=329&id_watku=329?id_watku=329&forum_id_wiad=442&id_watku=442
        forum.webesteem.pl/viewtopic.php?t=5747&start=0
        niemilej lektury
      • Gość: Michał Re: Praca na Cyprze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.06, 11:45
        Witam. W te wakacje przez ponad 3 miesiące pracowałem niedaleko Protaras, w Aya
        (Agia) Napie. Nie wiem jakie są warunki pracy pokojówek, bo ja i moja
        dziewczyna oraz znajomi tam poznani pracowaliśmy w "gastronomii", tzn ja w
        FastFoodzie, a dziewczyny w restauracjach, pubach. Zarobki nie były powalające,
        ale w wakacje było pełno Polaków i już w połowie czerwca było trudno o pracę.
        Co do moich doświadczeń z hotelami, to starałem się o pracę w recepcji dużego,
        czterogwiazdkowego hotelu. Właścicielami byli bracia: były elektryk i były
        rybak. Możesz sobie wyobrazić na jakim poziomie ludzie. Płaca miała wynosić 300
        funtów + posiłki miesięcznie za 6 dni w tygodniu po 9 godzin pracy
        (w "gastronomii" dawali trochę więcej, dlatego zrezygnowałem z recepcji).
        Generalnie dziewczyny pracujące dla Cypryjczyków w knajpach nie miały
        najlepszych doświadczeń. Cypryjczycy to prostacy, jedna koleżanka pracowała w
        restauracji, gdzie szef nie miał pojęcia o gotowaniu, klienci nie dojadali
        swoich dań, dochodziło do awantur z nimi o to, że posiłki są nieświeże,
        niedogotowane itd, ale oczywiście winnymi tego, że nie było klientów nie był
        szef, który nie umiał gotować, tylko kelnerzy. Coż, trzeba się przyzwyczaić do
        ich humorów i innego, charakterystycznego podejścia do życia. Prawdopodbnie
        Tobie będzie łatwiej, bo w restauracji masz małą ekipkę staffu, i szef łatwiej
        kogoś może zbesztać za to, że nie ma klientów, czy, że dostawca nie dowiózł
        towaru (na kimś się trzeba wyżyć). W hotelu będziesz miała prawdopodobnie nad
        sobą menadżera, a z właścicielem będziesz się widzieć sporadycznie, więc będzie
        chyba trochę łatwiej. Za to jak wszystko idzie dobrze i szef jest w dobrym
        humorze, to Cypryjczycy są do rany przyłóż. Ogólnie nie jest tak znowu
        najgorzej. Po tygodniu/dwóch przyzwyczajasz się do ich humorów, olewasz
        prostaków, robisz swoje i myślisz na który basen (wstęp na większość basenów
        hotelowych jest bezpłatny, a na inne jak powiesz, że jesteś ze staffu i
        pracujesz tu i tu, to też Ci nie będą robić problemów, bo oni się tam wszyscy
        znają), albo plażę pójdziesz się po pracy poopalać. Aha, jak będziesz miała
        wolne i ochotę się zabawić to najlepsze kluby są w Aya Napie. Polecam "Castle".
        Pozdrawiam. Powodzenia.
        • Gość: Aga Re: Praca na Cyprze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.06, 13:47
          My w te wakacje też byliśmy na Cyprze. Pracowałam jako barmanka/kelnerka w
          pubie w Protaras. Doświadczenia niestety podobne jak te z postu wyżej, ale
          zarabiałam z napiwkami więcej niż 300 funtów. Ale i za te 300 funtów da się
          całkiem spokojnie wyżyć, tym bardziej, że w większości miejsc pracy masz
          posiłek w pracy, a czasem nawet mieszkanie ci proponują. No i plaża i
          cypryjskie krajobrazy nie mogą się znudzić. Już w kwietniu możesz zacząć się
          kąpać ;-) Powodzenia.
          Pozdrawiam
          Aga

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka