Dodaj do ulubionych

programista Java/J2EE?

IP: 81.26.0.* 31.03.09, 22:19
Witam.. Wiem że już takie tematy były poruszane, ale wkrótce zostanę i nurtuje
mnie szereg pytań związanych z IT. Dużo czytałem na temat języków
programowania, sam pisałem aplikacje w języku Java także znam zasady
programowania obiektowego. W przyszłym roku zostanę inżynierem i chciałbym
znaleźć pracę. Ciągle próbuję zrozumieć co będzie mi potrzebne. Prawda jest
taka, że mam chęć nauki programowania, przeglądam dużo książek, często uczę
się po angielsku ale nie wiem czy to mi wystarczy. Czasami jestem strasznie
zniechęcony bo uczę się jakiegoś języka a ktoś mówi: "nie, programistów YYY
jest już za dużo". Dużo pracuję z językiem Java,głównie aplikacje sieciowe ale
często słyszę że studia mają nauczyć myślenia a prawdziwą informatykę poznamy
w pracy. Przeglądają oferty pracy ciągle wymagane jest doświadczenie ale gdzie
go nabyć, jeśli pochodzę z mniejszego miasta. Nie jestem słabym studentem
(4.3- studia stacjonarne na politechnice kierunek IT) biegle mówię po
angielsku, ale po co to wszystko jeśli potem nie znajdę pracy? chcę się
rozwijać wiem że to potrafię ale na początku nikt nie był od razu
programistą.. boję się że zawsze będzie mi czegoś brakować a studia nie są
łatwe... pochłaniają masę czasu... pytanie: czy być informatykiem od
wszystkiego czy np. programistą javy("nie, programistów YYY jest już za dużo"
) ... pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: student_IT Re: programista Java/J2EE? IP: 81.26.0.* 02.04.09, 13:49
      odpowie ktoś ?
    • ekspert.powermedia Re: programista Java/J2EE? 07.04.09, 09:33
      Witam serdecznie,
      jeżeli chodzi o oferty pracy dla programistów java to jest ich na rynku pracy dosyć sporo. Poszukiwani są zarówno programiści z dużym doświadczeniem komercyjnym ale także absolwenci z dobrą wiedzą teoretyczną. Najlepszą formą zdobycia doświadczenia w czasie studiów są oczywiście praktyki letnie. Często też na ostatnim roku studenci zaczynają pracę na część etatu. Wszystko zależy od tego czym tak naprawdę chce się Pan zajmować w przyszłości. Jeżeli interesuje Pana programowanie to jak najbardziej powinien Pan się rozwijać w tym kierunku. Z pewnością poszukiwanie ciekawej pracy w małej miejscowości może być trudne więc może trzeba wziąć pod uwagę relokacje i zacząć szukać w największych ośrodkach.
      Znając solidne podstawy teoretyczne nie powinien Pan mieć problemu ze znalezieniem pracy po studiach jako młodszy programista.

Pozdrawiam,
      Marta Stranc
      Specjalista ds rekrutacji
      Power Media SA
    • gwiezdny_kupiec Re: programista Java/J2EE? 07.04.09, 21:58
      Większości rzeczy nauczysz się w pracy. Jeśli przykładasz się w trakcie studiów nie powinieneś mieć większych problemów z jej znalezieniem.

Jeśli dużo programujesz w Java i planujesz na początku szukać pracy jako programista Java polecam zdanie certyfikatu SCJP (Sun Certified Java Programmer). Ładnie wygląda w CV, a w testach w czasie rekrutacji często bierze się z niego pytania ;).
      • soft_dev Re: programista Java/J2EE? 09.04.09, 08:13
        Problem w tym że on pracy nie znajdzie jeśli nie ma przynajmniej rocznego
        doświadczenia pracy na stanowisku junior JEE developer, a najlepiej w dużej
        korporacji. Skoro kończysz studia to już idź do pracy, bo potem jak skończysz
        zasilisz szeregi tych "specjalistów IT" którzy narzekają że mają wyższe, a pracy
        nie mogą znaleźć bo tylko na studia się uczyli...
        • Gość: gość Re: programista Java/J2EE? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.09, 15:46
          Nie wiem jak sytuacja wchodzących na rynek wygląda w tej chwili, ale nie sądzę,
          żeby się bardzo dużo pozmieniało. Trzy lata temu w Poznaniu znalezienie pracy
          jako programista Java, PHP czy .NET na 3-4 roku informatyki nie stanowiło
          problemu. Wystarczyło wysłać 2-3 CVki. Więc głowa do góry;)
          • Gość: gosciu Re: programista Java/J2EE? IP: 192.100.112.* 21.04.09, 10:05
            Jak znasz biegle angielski i umiarkowanie jave (scjp) to prace znajdziesz na
            pewno, mimo ze nie masz komercyjnego doswiadczenia. Sam pracuje w duzej
            korporacji (ponad 1000 osob) - w ogloszeniu ze angielski to trzbe super na
            maksa, i 2 lata doswiadzenia w c++. Mialem tylko akademickie. Jak zaczalem
            pracowac to w duzym projekcie czesto sie mailuje z chinami, finlandia, stanami i
            niemcami plus czasami robi telekonferencje, i widze ze angielski tych ludzi jest
            naprawde tragiczny, chyba ze rozmawiasz z rodowitym anglikiem/amerykanem. Wiec
            biegla znajomosc angielsiego to wielki plus.
            A propo progamowania - dobry programista to oczywiscie taki ktory specjalizuje
            sie w danym jezyku i go dobrze zna , ale oprocz tego trzeba miec ogolne pojecie
            o podstawach informatyki, wiedziec czemu w danym przypadku lepszy do rozwiazania
            problemu bedzie c++, innym java a moze skrypt w bashu wystarczy. Nie sluchaj
            ludzi mowiacych ze "progrmistow XXX jest juz za duzo". Nie ma czegos takiego jak
            najlepszy jezyk czy najlepszy system operacyjny, wraz z kolejnymi projektami
            nabierasz perspektywy i doswiadczenia i coraz lepiej umiesz dobrac sposob na
            rozwiazanie problemu. Nigdy jednak nie zapominaj o rozwijaniu sie samemu w tym
            co akurat najbardziej lubisz(java z tego co rozumiem).
            • Gość: student_IT Re: programista Java/J2EE? IP: 81.26.0.* 25.04.09, 18:16
              tak, chcę się uczyć i ciąglę się uczę Javy. Jeśli chodzi o język angielski
              bardzo dużo kiedyś czasu poświęciłem żeby go dobrze opanować, byłem w Anglii i
              rozmawiałem z rodowitymi mieszkańcami.. nie było problemu jeśli chodzi o
              porozumienie, natomiast wiadomą rzeczą jest, iż nie zawsze powiemy poprawnie
              gramatycznie...oni jednak przymrużają na to oko. Jeśli chodzi o programowanie
              wysłałem b. dużo Cv i jakoś nie widzę odzewu a jeśli jest to czasami po prostu
              szkoła przeszkadza bo musiałbym przeprowadzić się do większego miasta a póki co
              muszę się uczyć. Chciałbym jednak dowiedzieć się czegoś więcej, szczególnie od
              programistów pracujących w zawodzie... czy warto się uczyć komend czy raczej
              wiedzieć co wykorzystać i gdzie szukać.. bo czasami jak widzę opis kilka stron
              poleceń to strasznie odstrasza... co myślicie o wyjeździe z Polski ? czy mam
              szanse np. w UK tworząc tylko uczelniane projekty.. P.S. dużo obserwuję i
              naprawdę mało ludzi umie dobrze programować.. ale czy od absolwenta wymaga się
              by biegle programował ? myślałem że w pracy wszystko wyjdzie... tylko że w
              KIELCACH z pracą ciężko w IT. głównie PHP javy jest mało ;/
              • Gość: gosciu Re: programista Java/J2EE? IP: 192.100.112.* 27.04.09, 11:53
                Komend na pamiec nie masz sie co uczyc, raz jej uzyj zeby zobaczyc co robi w
                praktyce ,a dalej sam to dobrze ujales- wiedziec co wykorzystac i gdzie szukac,
                to jest umiejetnosc ktorej sie uzywa na codzien. Glowa to nie smietnik zeby
                wszystko na pamiec umiec. Nikt normalny nie bedzie od ciebie tego wymagal. W
                kazdej pracy programisty internet to niezbede narzedzie pracy- informacje o
                szczegulach komendy na googlu znajdziesz w 2 sekundy.
                Apropo ogolnego podejscie jak sie rozwijac - bardzo polecam Ci ksiazke "The
                Pragmatic Programmer: From Journeyman to Master", ktora mowi o praktycznym
                podejsciu do rozwijania oprogramowania i rozwijaniu siebie, jak sie powinno
                pracowac, na co zwracac uwage itd, bez wzgledu na technologie.
                • Gość: student_IT Re: programista Java/J2EE? IP: 81.26.0.* 07.05.09, 15:20
                  Dziękuję za polecenie książki. Wydaje się być interesująca.. jak tylko uporam
                  się z sesją przeczytam ją :) chociaż pewne rozdziały już nieznacznie zwróciły
                  moją uwagę. Jeśli chodzi o programowanie to cieszę się z jednego powodu, a
                  mianowicie że patrzę na kod napisany w jakimkolwiek języku ('dla osób
                  dokładnych: prawie każdym') i zawsze widzę jakiś sens w poszczególnych krokach
                  mimo że nie zawsze znam składnie na perfect... ciekawi mnie rozmowa z jednym z
                  wykładowców ... "java jest językiem przestarzałym... teraz to asp... " ? kto ma
                  racje ? Po przytoczeniu fragmentu z forum "nie ważne jaki język ważne żeby pisać
                  dobrze i bezpiecznie" no ale czy dobrze i bezpiecznie jest równoważne z
                  szybkością ? java nie jest najszybsza ale "bezpieczna"... dlaczego nie ma
                  jednego standardu... tyle tych języków :) można zwariować...
                  • Gość: zonk Re: programista Java/J2EE? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.09, 21:00
                    > ciekawi mnie rozmowa z jednym z wykładowców ... "java jest językiem
                    przestarzałym... teraz to asp... " ?

Slucham?! Co ma piernik do wiatraka? Tak, jednak cos w tym jest, ze wykladowcy w
                    Polsce maja na ogol blade pojecie na temat tego co sie dzieje na rynku. A tak w
                    ogole to jego wypowiedz wyglada na bardzo merytoryczna ;)

To prawda, ze .NET liczy sie coraz bardziej jako platforma, i ASP.NET tez nie
                    pozostaje w tyle wzgledem JSP, ale zeby az tak stanowcza teze stawiac? ;)
                    • Gość: Michal Wypowiedz programisty Java IP: *.adsl.inetia.pl 15.06.09, 20:03
                      Na programowaniu Java zarabiam na chleb ( i czasami drobne przyjemnosci :P )

Programowanie Java to nie jest praca dla ludzi, ktorzy chca isc do pracy na
                      8godzin, wracac do domu i miec normalne zycie.
                      Zazwyczaj jest tak, ze w pracy 8 (czesto wiecej - ciagle sa rozne deadline'y i
                      nie zawsze platne nadgodziny!) godzin spedza sie na wykonywaniu czynnosci
                      sluzbowych, potem przychodzi sie do domu i wreszcie mozna w spokoju sie pouczyc
                      czy wyprobowac jakas nowa biblioteke/rzecz etc.
                      W tej chwili z praca nie jest chyba zle, nawet dla nowych, aczkolwiek fakt ze z
                      tymi Kielcami masz troche przekichane jesli faktycznie nie ma pracodawcow Java.
                      Na pocieszenie dodam, ze ja dojezdzam codziennie 35km do pracy bo blizej nie ma
                      zadnych firm programistycznych wiec mozna jesli nie ma innego wyjscia :) Jezeli
                      chcesz zajac sie programowaniem to proponuje wyjazd do wiekszego miasta.
                      Warszawa/Wroclaw/Poznan/Gdansk/Krakow. Najlepiej gdybys zaczal prace w trakcie
                      studiow, przy okazji przyzwyczaisz sie do ciezkiej pracy no ale od biedy da rade
                      znalezc prace bezposrednio po obronie, tylko ze pierwszy rok - dwa bedziesz
                      musial odbebnic z zarobkami rzedu 1000-2000pln.
                  • Gość: ewaewa8848 Re: programista Java/J2EE? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.09, 13:27
                    Błagam o pomoc.
                    Muszę mieć do jutra napisaną pracę w języku jawa.

Temat pracy: (a+b)3 + 3a2b + 3ab2 + b3.
                    Jest to sześcian sumy. muszę to mieć napisane w języku JAWA.
                  • Gość: Hermilion Re: programista Java/J2EE? IP: 141.11.234.* 02.07.09, 16:15
                    > ciekawi mnie rozmowa z jednym z wykładowców ...
                    > "java jest językiem przestarzałym... teraz to asp... " ?

Cóż nie od dzisiaj wiadomo że na uczelniach na wydziałach
                    IT mamy kiepskich specjalistów (czytaj tych co się nie
                    załapali do firm) i niespecjalnie zorientowanych w rynku.

Od razu mówię że poniższe stwierdzenie nie ma na celu
                    trollowania i stanowi jedynie moją opinię: zauważyłem
                    że akurat .net nie stanowi przynajmniej w polsce platformy
                    wygrywającej .. i w ciągu ostatnich lat zauważyłem raczej
                    ciągłe zmniejszanie się ofert pracy w tej specjalizacji.

Przybyło za to dużo z PHP, trochę z pythona .. a
                    dominuje Java i C++ (po kilkuletnim zastoju)
      • Gość: gosc2 Re: programista Java/J2EE? IP: *.wroclaw.vectranet.pl 31.05.09, 11:41
        Wybór języka programowania to często drugi krok przy planowaniu kariery.
        Przynajmniej ja to tak widzę. Na początku wybrałbym dziedzine dla której
        chciałbyś programować. Skończyłem studia rok temu i poszedłem w wytwarzanie
        oprogramowania dla małych firm (CRM, zarządzanie projektami). Teraz zastanawiam
        się czy nie uderzyć w programowanie dla telefoni komórkowej.
        Jak myślicie lepsze zarobki są dla programistów zajmujących się UMTS?
    • paktom Gdy naprawdę umiesz programować to 02.07.09, 22:27
      poznanie składni większości języków, w tym wszystkim najpopularniejszych, jest
      sprawą drugorzędną.
      Ale i tak bez znajomości szanse na pierwszą pracę są znikome, a bez
      doświadczenia choćbyś nie wiem jak się szkolił i tak dla pracodawcy jesteś zielony.
    • Gość: Fazo Re: programista Java/J2EE? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.09, 23:51
      Yo ziom, nie wiem jak stary temat to jest, ale musisz znalezc dobre
      praktyki. Polecam program pracuj.pl. Za mala kaske latwe doswiadczenie.
      Pozdro :x :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka