Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

PRACA NA CZARNO?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!

IP: *.bielsko.dialog.net.pl 17.12.02, 20:12
    Mam nietypowy problem. Po roku poszukiwań pracy wreszcie udało mi się znależć
    zatrudnienie (w chwili obecnej każda kasa się liczy).
    Problem w tym, że pracuję już trzeci tydzień, a szef "niesie" moją umowe o
    pracę i donieść nie może.
    Mam pytanie, czy mi jako pracownikowi grozi coś za taki stan rzeczy? Czy moja
    argumentacja, że szef to taki i owaki i nie daje umowy coś mi pomoże? Czy
    jest jakaś kara, na którą narażam się pracując (nie z własnej winy) bez umowy?
    Bardzo zależy mi na informacji, bo pracowac musze, a z drugiej strony nie
    chcę narazić się na niespodziewane koszty.

Dzięki za wszelkie sugestie i informacje
    Obserwuj wątek
      • Gość: Gosia Re: PRACA NA CZARNO?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?! IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 18.12.02, 15:15
        A jesteś zarejestrowany w UP? Pobierasz zasiłek?
        • bielsko_biala Re: PRACA NA CZARNO?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?! 18.12.02, 21:02
          a jak juz jestem po zasilku i wtrejestrowalem sie? ale co to ma za znaczenie?
          Gość pyta o to, jakiej kary może się spodziewac jak go przydupią bez umowy.
          Wydaje mi się, ze ten jego szef to niezły przekręt, a człowiek dla pracy zrobi
          dzisiaj duzo....
      • Gość: RR Re: PRACA NA CZARNO?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?! IP: *.sosnowiec.sdi.tpnet.pl 19.12.02, 04:22
        pracowac musze, a z drugiej strony nie
        > chcę narazić się na niespodziewane koszty - tylko, ze praca charytatywna i
        tak niewiele Ci pomoze.....
        Jesli jeszcze pobierasz zasilek to owszem mozesz sie spodziewac kary, poniewaz:
        -do 5 dni masz obowiazek poinformowac Urzad Pracy o podjeciu nowego
        zatrudnienia. Jesli rzeczywiscie dostaniesz umowe z terminem o ktorym piszesz
        to juz te 5 dni przekroczyles.
        Z drugiej strony wiem, ze pracodawca tez ma jakies terminowe obowiazki zwiazane
        z przyjeciem nowego pracownika, nie jestem dokladnie zorientowana, ale termin
        tych, tez juz raczej minal...
        -za swoja prace bez umowy nie dostaniesz zadnych pieniedzy, jesli Twoj
        pracodawca stwierdzi, ze nie ma ochoty na ich wyplacenie. Lista obecnosci (o
        ile wogole jest) zawsze moze zostac przerobiona, a jedyni swiadkowie
        (pracownicy tejze firmy) na 100% poswiadcza na korzysc SWOJEGO PRACODAWCY.
        • Gość: ren Re: PRACA NA CZARNO?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?! IP: 62.233.154.* 19.12.02, 12:51
          Byłem w sytuacji podobnej. tz. zarejestrowany w UP a zarazem dorabiałem,
          zgłaszając to w UP. Pewnego dnia urzędniczka wyznaczyła mi spodkanie w UP za
          dwa miesiące. W czasie tym mojego pracodawcę( uczciwego gościa ) odwiedziła
          kontrola. Pracodawca nawet się pochwalił że daje pracę osobie z UP i składa
          osiwdczenia na ten temat. Kontrolerów to nieinteresowało, ponieważ ja powinna
          co miesiąc powiadamiać urząd o moich zarobkach ( smieszne ok. 300zł.). Cała
          sprawa skończyła się w kolegium. Ja zostałam oskarżona z 1 art a mój uczciwy
          pracodawca z art2. Kolegium uniewinniło nas, poniw\eważ wina była urzedniczki
          która niepoinformowała o zaistniałej sytuacji.

wniosek. Oberwałam ja i mój pracodawca. NIeznajomość prawa jest karana.
      • Gość: belka Re: PRACA NA CZARNO?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?! IP: *.chello.pl 22.12.02, 00:32
        Ja tam bym sie na Twoim miejscu wyluzowal. Przez ostatnie pol roku pracowalem w
        firmie (przez pierwsze 3 miesiace mialem umowe na czas okreslony. przez kolejne
        3 prosilem o jakakolwiek).Jak sie okazalo pracodawca nie placil mi przez cale
        1/2 roku ZUSu. Wczesniej pracowalem w firmie , ktora przez rok nie placila
        ZUSu. W Inspektoracie Pracy zadnej reakcji. Wyluzuj sie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka