Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ubezpieczenie zdrowotne

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.06, 18:46
    Witam
    Jako bezrobotny zostałemm skreslony z UP
    straciłem ubezpieczenie zdrowotne na okres 3 miesięcy .
    I mam w zwiążku z tym pytanko, czy mogę ubezpieczyć się na własną rękę jak
    tak to gdzie, w jaki sposób i jakie są tego koszta?? Nie chodzi mi o
    ubezpieczenie wypadkowe np pzu ale o ubezpieczenie swiadczace usługi medyczne
    ( takie które pokryje koszty ewentualnego leczenia spzitalnego itp
    CZy to ma wógóle sens, jak to jest sprawdzane??? bowiem idąc do lekarza
    pierwszej pomocy nie sprawdzają nic- więc tutaj nie byłoby prolbemu,
    natomiast jakby cos się stalo i wymagałbym opieki szpitalnej itp(oby nie )
    to oni to sprawdzają czy jestem ubezpieczony ???
    Bo jesli tak to lepiej się zabezpieczyć, zwłaszcze że okres wakacyjny
    idzie..
    Obserwuj wątek
      • Gość: zz Re: ubezpieczenie zdrowotne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.06, 19:20
        "Dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne

Zgodnie z obwieszczeniem Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego z dnia 16 stycznia 2006 r. przeciętne miesięczne wynagrodzenie w sektorze przedsiębiorstw, włącznie z wypłatami z zysku w IV kwartale 2005 wyniosło 2 670,54 zł.

Składka na ubezpieczenie zdrowotne za miesiące: styczeń, luty, marzec wynosi miesięcznie 233,67 zł

Opłata dodatkowa - obowiązująca od 1 stycznia 2006 roku

Narodowy Fundusz Zdrowia uzależnia objęcie ubezpieczeniem zdrowotnym osoby, które nie były ubezpieczone:
        w okresie od 3 miesięcy do roku od wniesienia opłaty dodatkowej w wysokości 534,11 zł
        w okresie powyżej 1 roku do 2 lat w wysokości 1 335,27 zł
        w okresie powyżej 2 lat do 5 lat w wysokości 2 670,54 zł
        w okresie powyżej 5 lat do 10 lat w wysokości 4 005,81 zł

W myśl art. 68 ust.1 ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. Osoba ubiegająca się o objęcie dobrowolnym ubezpieczeniem zdrowotnym powinna przedstawić dokument tożsamości oraz dokument potwierdzający ostatni okres ubezpieczenia. Może to być np. zaświadczenie z zakładu pracy potwierdzające opłacanie składek na ubezpieczenie zdrowotne, potwierdzenie dowodu wpłaty ostatniej składki na ubezpieczenie zdrowotne z tytułu prowadzenia działalności pozarolniczej, zaświadczanie potwierdzające fakt ubezpieczenia z Urzędu Pracy itp. Ponadto należy wypełnić wniosek o objęcie dobrowolnym ubezpieczeniem zdrowotnym i podpisać dwa egzemplarze umowy. Umowa zawierana jest na czas nieokreślony."

Więcej:
        www.nfz.gov.pl/new/index.php?katnr=2&dzialnr=1&artnr=1443
        • Gość: ax Re: ubezpieczenie zdrowotne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.06, 20:10
          233 z miesiecznie??? pogielo ich???
          czy jest możliwość jakoś to ominac?? bo nie stac mnie na wyrzucenie 700 zł za
          głupotę :(
          a ubezpiecznie by się zdało.. lata nic się z zdrowiem mym nie działo.. ale po co
          kusić los...
          • Gość: km Re: ubezpieczenie zdrowotne IP: 87.207.70.* 12.04.06, 21:36
            podpisz z kims lipna umowe-zlecenie, na jakas minimalna kwote i odprowadz od tego skladki. Chyba sie tak da...;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka