Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

czy za okres próbny należy się wynagrodzenie??

IP: *.greenlan.pl 04.08.06, 17:13
    byłem na okresie próbnym w myjni samochodowej. przepracowałem tam 4 godziny.
    i zastanawiam się, czy jako osoaba, która nie została przyjęta do tej pracy
    nalezy mi się wynagrodzenie za prze[pracowny czas?? licze na wasze opinnie!!
    Obserwuj wątek
      • svenja1 Re: czy za okres próbny należy się wynagrodzenie? 04.08.06, 18:03
        Powinno Ci się należeć.
      • Gość: Ela Re: czy za okres próbny należy się wynagrodzenie? IP: *.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.06, 18:52
        Oczywiście. Przecież świadczyłeś pracę.
      • Gość: tomek Re: czy za okres próbny należy się wynagrodzenie? IP: *.greenlan.pl 04.08.06, 21:14
        czyli powininem zgłosic sie do nich i po prostu sie upomnieć o wynagrodzenie?
        jeszcze raz dzięki wielkie:)
        • Gość: xyz Re: czy za okres próbny należy się wynagrodzenie? IP: *.chello.pl 04.08.06, 21:49
          jezeli nie uzgodniles stawki moga ci zaplacic rownie dobrze 1zl za wykonana
          prace
          • Gość: Celina Re: czy za okres próbny należy się wynagrodzenie? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.08.06, 10:40
            Pracodawca w tym wypadku nie musi Ci zaplacic.Porzuciles prace ,jedynie
            pracodawca moze Cie do sadu podac,ze liczyl na Ciebie i w tej chwili niema
            kogos innego na Twoje miejsce w zwiazku z czym firma ma straty,to jest drogo.
            • wro_216 Re: czy za okres próbny należy się wynagrodzenie? 07.08.06, 09:30
              A w którym miejscu napisał, że porzucił pracę?
      • Gość: monika Re: czy za okres próbny należy się wynagrodzenie? IP: *.elpos.net 06.08.06, 12:09
        też byłam na takim okresie próbnym ... nawet zostałam spytana czy rzyczę sobie
        wypłatę za przepracowany tydzień ... odpowiedziałam że tak ... pani skwitowała
        ... u nas takich praktyk się nie stosuje ... machnełam ręką ... nie to nie ...
        sądzić się z nią nie będę ... ale pracować w takiej firmie też nie chcę ... poza
        tym tego typu rzeczy powinny być ustalone już na początku okresu próbnego:
        płatność, długość, wymiar czasu pracy ...
        • Gość: Ela Re: czy za okres próbny należy się wynagrodzenie? IP: *.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.06, 13:26
          I zrobiłaś źle. W ten sposób zostają nabierani inni pracownicy, a pracodawca
          pozostaje bezkarny.
          • Gość: monik Re: czy za okres próbny należy się wynagrodzenie? IP: *.elpos.net 06.08.06, 14:04
            no tak ... ale nie uzgodniłam z nimi na początku co i jak ... więc nie ma o czym
            mówić ... tydzień próbny może być przecież bezplatny ... ;o)
            • Gość: xx Re: czy za okres próbny należy się wynagrodzenie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.06, 14:10
              > mówić ... tydzień próbny może być przecież bezplatny ... ;o)
              Słusznie prawisz; jak dla ciebie to powinien być przynajmniej próbny miesiąc bezpłatny!
            • Gość: Ela Re: czy za okres próbny należy się wynagrodzenie? IP: *.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.06, 15:46
              Monik co Ty piszesz? Umowa ustna też obowiązuje. Zostałaś dopuszczona na
              stanowisko pracy. Tydzień próbny nie może być bezpłatny!!!!
              • Gość: Monika Re: czy za okres próbny należy się wynagrodzenie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.06, 16:47
                najlepiej by był dostać kasę za każdą godzinę spędzoną w firmie od samego
                początku ... ale tego się nie praktykuje .. w każdej firmie, w jakiej dotąd
                pracowałam był jakiś okres próbny ... od kilku godzin ... do tygodnia ... . W
                żadnej z firm nie dostałam wynagrodzzenia za tą próbę .. może dałam się oszukać
                .. ale jeżeli komuś zależy na pracy to nie będzie przecież stawiał warunków
                potencjalnemu pracodawcy już na wstępie ... a jak to wygląda z prawnego pktu
                widzenia czy pracodawca musi płacić za tą kilkudniową próbę czy nie nie wiem ...
                co innego jeśli próba trwa dłużej ...
                • Gość: Crowley Re: czy za okres próbny należy się wynagrodzenie? IP: *.crowley.pl 06.08.06, 17:19
                  O kurcze. Dopiero czytając ten wątek zrozumiałem, dlaczego pewna firma o nazwie
                  "Tombor" tak świetnie i długo sobie radziła. Po prostu ludzie dali sobie to
                  wmówić i uznali za normalność.
                  Firma wykonywała usługi na budowach i zatrudniali pracowników fizycznych na
                  okres próbny bez umowy pisemnej z góry im mówiąc, że okres próbny (kilka dni)
                  jest niepłany. Dopiero jak się kandydat wykaże, to wtedy ewentualnie umowa.
                  Ciągle jednak nie mogli trafic na ani jednego pracownika, który byłby godny
                  zatrudnienia. Codziennie przychodzili nowi, rotacja setek ludzi i żaden nie był
                  odpowiedni oprócz rodzinnego trzonu firmy.
                  Tu taki pogląd ma Monika, wygladajaca na inteligentną osobę, a co powiedzieć o
                  takim murarzu, tynkarzu, kopaczu dołów. Przepracowali kilka dni (jak im dobrze
                  nagadono, to może nawet tydzień) niesprawdzili się i poszli z podkulonym ogonem,
                  a robota i tak szła do przodu.
                • Gość: Ela Re: czy za okres próbny należy się wynagrodzenie? IP: *.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.06, 17:28
                  Dlatego gdy "pracodawca" w ten sposób się umawia na tydzień próbny a potem sie
                  zobaczy, to wiadomo dlaczego on tak robi. I jak ktoś chce to niech sobie
                  pracuje za darmo. Tylko istnieje coś takiego jak pisemna umowa na okres próbny,
                  która powinna być sporządzona w pierwszym dniu pracy. Nalezy wołać takiej
                  umowy, jeżeli pracodawca nie chce się na to zgodzić, to niech sam sobie
                  pracuje. I takie postepowanie należałoby zgłosić do Państwowej Inspekcji Pracy.
      • wro_216 Re: czy za okres próbny należy się wynagrodzenie? 07.08.06, 09:29
        Oczywiście, że się należy, pod warunkiem, że
        potrafiszą tą pracę udokumentować.

Za każdą pracę należy się wynagrodzenie, chyba, że
        pomagasz mamie/tacie w kuchni...
        • Gość: Crowley Re: czy za okres próbny należy się wynagrodzenie? IP: *.crowley.pl 07.08.06, 15:55
          Czyli uważasz, że za wolontariat tez należy się wynagrodzenie?
          W sumie jesli potrafi jakąś pracę udokumentować, to będzie jej się to zaliczać w
          przyszłości do emerytury, a nie ma to wiele wspólnego z tym, że akurat musi
          dostać zapłatę. Firma przestała istnieć, albo jest niewypłacalna i klops.
          • Gość: bravo52 Jesli szukasz pracy IP: *.dsl.moose.co.uk 09.08.06, 17:48
            w Szkocji jako kierowca C+E, czekam na Email z Twoim numerem tel.
            bravo52jack@yahoo.co.uk . Zadzwonie z calym pakietem informacji.
            Pozdrawiam Jacek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka