Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Polacy z zagranicy się wymeldowują

IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.06, 22:44
    Zameldowania to jakis kompletny dinozaur z ubieglej epoki. Po grzyba to komu, poza biurokracja?
    Obserwuj wątek
      • lumpeninteligent Polacy z zagranicy się wymeldowują 21.08.06, 02:31
        A prawda jest taka ze wymeldowywac sie nie trzeba. Wystarczy wyslac do US w
        Polsce NIP-3 z zagranicznym adresem i to juz urzedowi wystarczy. Jezeli uzyska
        sie uprawnienia rezydencji brytyjskiej (183 dni w UK w brytyjskim roku
        podatkowym) i dostanie sie z Inland Revenue na to papierek i faktycznie posiada
        sie centrum interesow zyciowych w Wielkiej Brytanii (nie zostawia sie zony czy
        dziecka w Polsce, nie ma sie w Polsce studiow, domu czy wiekszego majatku) to
        bez zadnego problemu zostaje sie podatnikiem brytyjskim i nie ma mowy o zadnym
        podwojnym opodatkowaniu. Taka droge wlasnie przeszedlem :)

Pytalem w Urzedzie Skarbowym czy mam sie wymeldowywac to powiedzieli ze im to
        niepotrzebne, to sie nie wymeldowywalem, bo po co... Kiedys jak bede chcial
        wrocic to nie bede musial latac po urzedach :)
        • olek_01 Re: Polacy z zagranicy się wymeldowują 21.08.06, 08:45
          Tak jest - jak się nie ma rodziny i LEGALNIE pracuje się na np Wyspach czy
          gdzie indziej wystarczy tylko złozyć w US odpowiednie oświadczenie wraz z
          papierkiem z Inland Revenue i NIKT nie ma prawa tego dokumentu podważyć
          • Gość: eli63 A jak się pracuje nielegalnie, to nie trzeba się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 10:36
            wymeldowywać, bo i tak nie płaci się podatków :)
            • almagus Re:Czy brak zameldowania pozwala na unikanie podat 21.08.06, 12:00
              Czy brak zameldowania pozwala na unikanie podatku?

Sam wybierasz.
              Aby zrozumieć, trzeba ćwiczyć rozum!

Kościelny pazerny czy liberalny niekaralny?

Jeśli nie chcesz być bez roboty
              z przyczyny kościelnej wspólnoty!
              Nie radź się moherowej cioty,
              co doradzi tylko miernoty.
              Nie zwycięży marsz głupoty,
              wywalcie te wredne miernoty!
              Potrzeba wolnego człowieka,
              u niego za pracą nie czeka!

Hasło.

Wieź udział w Obywatelskim Ruchu,
              nie kończ u wszaków na obuchu!

Odzew.

„My PiSiORki jak Bóg nam pomoże,
              to nasikamy naszym kaczkom morze!"
        • kampai Bedziesz chciał wrócić? 21.08.06, 08:55
          Do tego grajdoła??? Po co??? Człowieku zastanów się!!!
          • Gość: FreakyMisfit Re: Bedziesz chciał wrócić? IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 21.08.06, 12:52
            Z moich obserwacji wynika, że 90% ludzi chce wrócić.
            • nionczka Re: Bedziesz chciał wrócić? 21.08.06, 13:48
              A w moim otoczeniu nikt.
        • Gość: poborca Re: Polacy z zagranicy się wymeldowują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 09:09
          Ale będziesz musiał zapłacić zaległe podatki z odsetkami, karą administracyjną
          i może nawet pójdziesz siedzieć.
          • Gość: aa Re: Polacy z zagranicy się wymeldowują IP: *.lan.LKSnet / *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.06, 10:07
            przedawni sie cieciu
        • Gość: adam Re: Polacy z zagranicy się wymeldowują IP: *.localdomain / *.chorzow.um.gov.pl 21.08.06, 09:47
          wymeldować się trzeba: art 15 ust. 3 ustawy o ewidencji ludności i dowodach
          osobistych.
          • pm7303 A czemu to niby trzeba? 21.08.06, 10:02
            Ja sie nie wymeldowywalem - mam dom w Polsce, wiec jak sie wymelduje, to bedzie
            'bezpanski'?
            Ze skarbowka, tez nie mialem problemu - raz Pani zadzwonila, czemu juz podatkow
            nie place i NIP'ow nie wypelniam, to poinformowalem ja, ze od teraz (wtedy)
            pracuje na chwale IV rzeszy niemieckiej i na tym sie skonczylo.

No ale w BRD byla podpisana umowa, wiec to troche inaczej bylo.

Ale z obowiazkiem wymeldowywania sie to troche przesada - skoro loze na
            utrzymanie mieszkania (nawet jak przebywam w nim raz do roku) to czemu sie mam
            wymeldowywac? Nawet w szwablandii (gdzie rozmiar biurokracji, doporowadzil by
            kazdego polskiego urzedniczyne do orgazmu) mam zameldowanie w 2 miejscach i nikt
            z tego tragedii nie robi.
            • Gość: adam Re: A czemu to niby trzeba? IP: *.localdomain / *.chorzow.um.gov.pl 21.08.06, 10:40
              art 9 ust. 2b. Zameldowanie w lokalu służy wyłącznie celom ewidencyjnym i ma na
              celu potwierdzenie faktu pobytu w tym lokalu.
              art 15 ust. 3 :Osoba, która wyjeżdża za granicę na okres dłuższy niż 2
              miesiące, jest obowiązana zgłosić swój wyjazd oraz powrót właściwemu ze względu
              na miejsce pobytu stałego organowi wymienionemu w ust. 1. Zgłoszenia wyjazdu
              dokonuje się najpóźniej w dniu opuszczenia dotychczasowego miejsca pobytu, a
              zgłoszenia powrotu - najpóźniej przed upływem czwartej doby, licząc od dnia
              powrotu.

A więc jeśli w lokalu nie przebywasz nie powinieneś być w nim zameldowany,
              jeśli opuściłeś czasowo powinieneś się czasowo wymeldować, nie ma to nic
              wspólnego z własnością nieruchomości, jakbyś miał 10 domów to chciałbyś być w
              każdym zameldowany???
            • Gość: EM Re: A czemu to niby trzeba? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 11:14
              > Ale z obowiazkiem wymeldowywania sie to troche przesada - skoro loze na
              > utrzymanie mieszkania (nawet jak przebywam w nim raz do roku) to czemu sie mam
              > wymeldowywac? Nawet w szwablandii (gdzie rozmiar biurokracji, doporowadzil by
              > kazdego polskiego urzedniczyne do orgazmu) mam zameldowanie w 2 miejscach i nik
              > t z tego tragedii nie robi.

Nie mozesz byc w Niemczech w 2 miejscach zameldowany, chyba ze jedno miejsce
              jest miejscem stalego a drugie tymczasowego. W momencie zameldowania w nowym
              miejscu talego pobytu nastepuje automatyczne wymeldowanie ze starego.
            • piggy1 Re: A czemu to niby trzeba? 21.08.06, 15:15
              O tym czy dom lub mieszkanie sa "pańskie" czy "bezpańskie" nie świadczy fakt
              zameldowania lub jego brak, a tylko i wyłącznie akt notarialny kupna albo
              przydziału (kwaterunek, spółdzielcze lokatorskie). No i jeszcze umowa najmu. A
              co do fiskusa, jeżeli sytuacja jest odwrotna - nie jestes nigdzie zameldowany
              (czasami tak bywa), a pracujesz legalnie, więc musisz gdzieś płacic podatek -
              podajesz w NIP3 adres, pod którym mieszkasz. Fiskus nie wnika, dlaczego nie
              masz zameldowania.
        • umghhh Re: Polacy z zagranicy się wymeldowują 21.08.06, 10:57
          Jesli sie za granca przebywalo legalnie i ma sie na to dowody w postaci na
          przyklad papieru wystawionego przez lokalny urzad meldunkowy (niemcy, holandia)
          to z polskimurzedem nie trzeba sie wcale komunikowac. Wymeldowanie tez nie jest
          potrzebne choc to akurat jest niezgodne z przepisami meldunkowymi. Tyle ze one
          sa martwe tzn kary za nie wymeldowanie nie ma. W niemczech placi sie kare jesli
          wymeldowanie sie nie odbylo sie w okreslonym przez przepisy czasie (o ile ktos
          sie zameldowal oczywiscie). Co prawda twarde nerwy trzeba miec jesli sie kiedys
          do kraju wroci bo sprawa o przestepstwo skarbowe to nie przelewki ale jesli za
          granca bylo sie legalnie i ma sie na to dowody to polska skarbowka moze nam skoczyc.

Oczywiscie wymeldowanie zalatwia ten problem od kopa.
          Trzeba tylko sobie zdawac sprawe z tego ze w Polsce nie podlega sie
          opodatkowaniu tylko jesli w danym roku skarbowym w Polsce nie bylo sie dluzej
          niz 183 (a raczej jesli w jakims kraju bylo sie dluzej niz 183) dni.
          Z WB problem moze byc taki ze tam rok skarbowy zaczyna sie w kwietniu bodajze.
          Ciekawe pole do interpretacji dla urzedow skarbowych a te jak wiadomo sa nam
          bardzo przyjazne.

Po wielu walkach stwierdzilem ze sa tylko dwie drogi ktore dzialaja:
          1. firma w raju podatkowym i konto w odpowiednim kantonie
          a praca 180 dni w jednym kraju 180 dni w innym. Oczywiscie nie mowimy tu o pracy
          za 30euro/h.
          3. jak sie juz podatki placic chce to trzeba okresy pobytu dopasowac do
          obowiazujacych regul i tak kombinowac zeby podatki placic jak najmniej a z
          urzedami klocic sie nie trzeba.

Pierwsze jest trudne i niebezpieczne. Drugie jestdrogie i tez wymaga wysilku.
          Moze lepiej jednak sprzedawac narkotyki? TO daje gwarancje opieki panstwa na
          emeryturze.

• Gość: karola Re: Polacy z zagranicy się wymeldowują IP: *.range86-139.btcentralplus.com 21.08.06, 21:06
          Podatnikiem brytyjskim mozna zostac i majac dom w Polsce, ja mam i nie zamierzam
          sie go pozbywac narazie:-) ale mam w Uk "centrum zyciowe intersow" cokolwiek to
          znaczy
          pozdrawiam
      • Gość: Danuta Polacy z zagranicy się wymeldowują IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.06, 07:11
        To skandal aby nasze dzieci musiały swoje cieżko zapracowane pieniądze za
        granica oddawac naszemu fiskusowi , a co nasz rzad im dał to oni sami znależli
        prace i charują jak osły a my mamy nabijac kieszenie naszym władza a oni i tak
        wszystko przepuszcza ,ciagle im mało i mało a może by tak wreszcie się wzieli
        do pracy a nie okradali nasze dzieci ,dość juz w tym kraju jest
        korupcji,słyniemy na całym świecie z kradzieży , przestańcie okradac nasze
        dzieci a lepiej dajcie im prace godna ich wykształceniu a sami płaćcie podatki
        a nie unikajcie ich , a propo kasy fiskalne powinni miec adwokaci i lekarze tam
        możecie niezle sie obłowic to sa podatki do sciagnięcia, nieraz wstydze sie ze
        jestem Polka , opamietajcie sie wreszcie .
        • Gość: Awro Re: Polacy z zagranicy się wymeldowują IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.06, 08:08
          Jeszcze kasy fiskalne dla nauczycieli znam przykład profesorka, który został
          wyrzuconu ze szkoły średniej bo zbyt często był pod wpływem, a że jest bardzo
          dobry z przedmiotów ścisłych (matematyka,fizyka, chemia) w domu bez żadnych
          podatków wyciąga lekko 7.000 zł (wygadał sie po pijaku). Wielu nauczycieli robi
          to na mniejszą skalę wymuszając korepetycje na uczniach. Jeżeli to jest rodzina
          nauczcieli to eldorado np. uczą w róznych szkołach tych samych przedmiotów
          tatuś podsyła uczniów, których gnębi córeczce córeczka tatuśowi (córeczka tak
          wykłada przedmiot, że dzieciaki nic nie pojmują ale na korepetycjach sposób
          nauczania jest już zgoła inny tzn. zrozumiały. Ale fiskusowi łatwiej ściągnąc
          podatki od tych co już płacą niż od tych, którzy nie płacą.
          • Gość: Neo1113 Re: Polacy z zagranicy się wymeldowują IP: 62.233.185.* 21.08.06, 10:31
            Bredzisz gościu. Moja żona jest nauczycielem w szkole średniej i "wyciąga" 900
            zł na czysto. Bez żadnych korepetycji, bo nie ma na to czasu. Do tego musi co
            chwilę latać na jakieś kursy, szkolenia, za które w większości musi zapłacić z
            własnej kieszeni.
            Facet powtarzasz jakieś mity, albo marzenia zapijaczonego gościa. Idź robić do
            szkoły, jaK uważasz, że to taki miód. Ja nie chciałbym tej roboty nawet za 14
            000 na czysto, bez podatku.
            PS.
            Podobno w niektórych szkołach nie płacą nawet za nadgodziny.
            Pozdrawiam.
        • Gość: twoja_stara Re: Polacy z zagranicy się wymeldowują IP: *.nyc.res.rr.com 21.08.06, 10:24
          Wystarczy oderwac koscielne ryje od koryta by obnizyc podatki bez szkody dla
          Panstwa Polskiego. Wtedy nikt by nie musial sie wymeldowywac i placic podatkow
          za granica. No ale wtedy cala idee "rechrystianizacji bezboznej europy" by
          diabli wzieli.
      • fraglesi67 Ja proponuje pójść dalej 21.08.06, 07:54
        Ci co przestali wierzyć, że w Polsce będzie lepiej i nie planują już powrócić
        niech oddadzą paszport.
        • silesius Re: Ja proponuje pójść dalej 21.08.06, 07:59
          fraglesi67 napisał:

> Ci co przestali wierzyć, że w Polsce będzie lepiej i nie planują już powrócić
          > niech oddadzą paszport.

A dla tych, ktorzy nie wierza, ze w Polsce bedzie lepiej ale chca zostac w
          swojej ojczyznie, nalezaloby wprowadzic osobne paszporty, np. slaskie.
          • Gość: cabernet.merlot Re: Ja proponuje pójść dalej IP: *.res.east.verizon.net 21.08.06, 08:34
            Panu fraglesiemu komuna sie odbija.
          • Gość: ehe Re: Ja proponuje pójść dalej IP: 165.72.200.* 22.08.06, 02:57
            albo Pruskowschodnie, hehehe
            ------------------------------------
            Ost Preussen Uber Alles!
        • Gość: pip Re: Ja proponuje pójść dalej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 08:20
          fraglesi67 napisał:

> Ci co przestali wierzyć, że w Polsce będzie lepiej i nie planują już powrócić
          > niech oddadzą paszport.

Mogą oddać, bo do niczego on nie jest potrzebny.
          • Gość: cabernet.merlot Re: Ja proponuje pójść dalej IP: *.res.east.verizon.net 21.08.06, 08:36
            Jak beda chcieli
            Nikomu innemu nic do ich paszportow
            i obywatelstwa. Pilnowac swojego,
            a do cudzego nie wsadzac nosa.
          • Gość: marcin Re: Ja proponuje pójść dalej IP: 85.219.236.* 21.08.06, 08:50
            jeśli oddasz paszport to nikt cię do anglii nie wpuści! więcej rozwagi proponuję...
          • grogreg Re: Ja proponuje pójść dalej 21.08.06, 09:20
            Nie do konca.
            Aby wyjechac paszport faktycznie potrzebny nie jest, ale.... ale przy
            zatrudnieu czasami jest wymagany.
        • Gość: mariola9915 Re: Ja proponuje pójść dalej IP: *.pool80180.interbusiness.it 21.08.06, 08:25
          Ja nie wierze absolutnie ,ze Polsce bedzie lepiej za tych rzadow i nie mam
          zamiaru oddawac paszportu,mam zamiar walczyc
        • Gość: cabernet.merlot Re: Ja proponuje pójść dalej IP: *.res.east.verizon.net 21.08.06, 08:33
          Pocaluj sie. Proponowac to sobie mozesz
          az padniesz ze zmeczenia.
          Nie bedziesz zabieral czego nie dawales.
          Ale, jesli juz chcesz zrobic ludziom dobra przysluge
          to postaraj sie o ulatwienie procedury dobrowolnego zrzeczenia
          sie obywatelstwa przez tych, ktorzy sobie tego zycza,
          tak by to byla rzeczywiscie jednostronna rezygnacja bez potrzeby
          aprobaty przez jakichs panow prezydentow.
          Zrob tak by czlowiek mogl pojsc sobie do polskiej ambasady
          czy konsulatu i tam oddac paszport, ktory uznal za niepotrzebny.
        • grogreg O, stare czasy sie przypominaja. 21.08.06, 09:19
          Widze, ze PRL wiecznie zywy.
          Moge pracowac gdzie chce i nie mam zamiaru dorzucac sie do twojej emerytury.
        • osmanthus Re: Do fraglesi67 21.08.06, 10:45
          Drogi fraglesi,
          jezeli myslisz, ze oddac polski paszport (czytaj zrzec sie obywatelstwa) jest latwo to sie grubo mylisz.
          Kosztuje to kupe szmalu i wymaga sporo zachodu. Poczytaj sobie odnosne przepisy.
        • Gość: Mucha Re: Ja proponuje pójść dalej IP: 88.207.255.* 21.08.06, 11:32
          od 30 lat mieszkam za granica,oddalabym polski paszport,ale nasze wladze chca
          b.duzo pieniedzy za stempelek wyrazajacy zgodena na zmiane obywatelstwa. Jak do
          tej pory to nie slyszalam zeby ktorys inny kraj bral takie wysokie oplaty za
          kazdy swistek
        • makki26 Re: Ja proponuje pójść dalej 21.08.06, 12:43
          Zgadzam sie w calej rozciaglosci.Jak tylko Home Office zgodzi sie przyznac mi
          brytyjski paszport oddam granatowa ksiazeczke z rozklapnietym ptakiem to
          opowiedniego organu rzeczypospolitej ludowej.Choc zupelnie nie wierze, ze w tym
          dzikim kraju w ciagu najblizszych 100 lat cos zmieni sie na lepsze, to paszport
          potrzebny jest mi np do wyjazdu na wakacje, a nie do chwalenia si matka boska
          czestochowska,walesa i schabowymi z surowka.
      • jck.x Polacy z zagranicy się wymeldowują 21.08.06, 07:58
        "Ale rzeczywiście, wystarczy legalnie pracować np. w Anglii i wymeldować się z domu, żeby nie płacić w Polsce podatków - potwierdza Anna Sobocińska z biura prasowego Ministerstwa Finansów."

szkoda, że kobita nie dowiedziała się o koleżanek/kolegów z departamentu umów międzynarodowych jak sprawa NAPRAWDĘ wygląda. Tak tylko wprowadza w błąd.

BRAK ZAMELDOWANIA nigdy nie miał żadnego znaczenia przy opodatkowaniu w PL.
        • Gość: cabernet.merlot Re: Polacy z zagranicy się wymeldowują IP: *.res.east.verizon.net 21.08.06, 08:39
          I gdzie indziej tez nie ma.

Liczy sie czy ma sie opodatkowywalne dochody uzyskane podczas
          faktycznego pobytu w danym kraju, to wszystko.
          Mozna byc nielegalnie, legalnie ale bez prawa do pracy.
          Urzedu podatkowego to nie obchodzi.
          Jesli sie przez wieksza czesc roku przebywalo
          w danym kraju to watpliwe by mozna podatki zaplacic w innym
          a w tym uniknac ich placenia.
        • Gość: klara Re: Polacy z zagranicy się wymeldowują IP: 157.150.192.* 21.08.06, 20:16
          Przy opodatkowaniu nie. Jesli chodzi o obowiazki, panstwo nie stwarza zadnych
          problemow. Jesli natomiast chodzi o prawa, to bez zameldowania trudno z nich
          korzystac.
      • Gość: pitsar Re: Polacy z zagranicy się wymeldowują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 07:59
        To nie biurokracja,to jeden z sposobów kontroli społeczeństwa.
      • Gość: michal Re: Polacy z zagranicy się wymeldowują IP: 217.153.8.* 21.08.06, 08:02
        jak to oni sobie w USA dają radę bez tego i bez dowodów osobistych :)
        • scyg Re: Polacy z zagranicy się wymeldowują 21.08.06, 08:04
          Nie tylko w USA. Ale Polacy lubią, jak się państwo nimi "opiekuje".
          • Gość: hehe Re: Polacy z zagranicy się wymeldowują IP: *.chello.pl 21.08.06, 09:25
            Nasze jest jak "alfons", skubie równą połowę.
            • Gość: Neo1113 Re: Polacy z zagranicy się wymeldowują IP: 62.233.185.* 21.08.06, 10:38
              Dobre !
              :-)
        • Gość: cabernet.merlot Re: Polacy z zagranicy się wymeldowują IP: *.res.east.verizon.net 21.08.06, 08:46
          Mozna sobie z tym poradzic bez tworzenia zbednej obligacji
          p. t. meldunek. Wystarczy gdy kto trzeba informuje kogo trzeba
          o miejscu pobytu delikwenta.

Polski meldunek tez w zasadzie ma tylko takie znaczenie,
          t.zn. nie jest niczym wiecej jak informacja.
          Ale na skutek pieczatkowej mentalnosci i wbiciu
          w dowod osobisty pieczatki, zamiast zwyklego
          wpisania do urzedowych dokumentow, oraz blednej interpretacji
          tych pieczatek przez organa wladzy, ludzie zaczeli
          wierzyc, ze "meldunek" jest czyms w rodzaju
          obywatelstwa lub prawa wlasnosci.

Wszystkiemu winna jest bledna i niezgodna z prawem interpretacja
          meldunku (nadinterpretacja) przez polskie organa wladzy.
      • poglodzio Pozostają więc teraz niewielkie szanse 21.08.06, 08:05
        na ich powrót musiał by się zdarzyć cud gospodarczy w IV RP i unikanie
        podwójnego opodatkowania
      • satelit nie mam zamiaru łożyć na emerytury rodziców emigra 21.08.06, 08:06
        ntów - "Pani Marta ze Starachowic wczoraj wymeldowała czasowo swoją córkę
        Małgorzatę" - niech pani Małgorzta zabierze teraz swoja matke pania Marte ze
        sobą - nie bedziemy tu łożyc na jej emeryturę i opieke społeczna - jak córeczka
        nie ch ce tu płącić podatków to niech nie żada później zabzpieczenia dla siebie
        i swojej rodziny w RP!!!
        • Gość: luukasz4 Re: nie mam zamiaru łożyć na emerytury rodziców e IP: *.dip.t-dialin.net 21.08.06, 08:10
          jedno praktyczne pytanie - na jakiej podstawie (jaka ustawa?) ktos nie
          pracujacy i nie zarabiajacy w Polsce, ale pracujacy za granica i tam placacy
          juz podatki musi dodatkowo placic w Polsce. Czy jesli np mieszkam w Polsce i
          nie zarabiam ( bo nie pracuje) tez musze placic? czy ktos kompetentny umie to
          wyjasnic??
          • qvintesencja Umowa PL-UK 21.08.06, 08:47
            Gość portalu: luukasz4 napisał(a):

> jedno praktyczne pytanie - na jakiej podstawie (jaka ustawa?) ktos nie
            > pracujacy i nie zarabiajacy w Polsce, ale pracujacy za granica i tam placacy
            > juz podatki musi dodatkowo placic w Polsce. Czy jesli np mieszkam w Polsce i
            > nie zarabiam ( bo nie pracuje) tez musze placic? czy ktos kompetentny umie to
            > wyjasnic??

To wynika z dawnej umowy PL-UK o unikaniu po2nego opodatkowania. Nowa umowa
            jest juz podpisana i gdy wejdzie w zycie caly problem zniknie.
            • Gość: ja Re: Umowa PL-UK IP: *.ipt.aol.com 21.08.06, 10:15
              A co z podatkiem od odsetkow z oszczednosci lokat bankowych.
              • qvintesencja To sa regulacje na szczeblu europejskim 21.08.06, 10:19
                Gość portalu: ja napisał(a):

> A co z podatkiem od odsetkow z oszczednosci lokat bankowych.

To sa regulacje europejskie
                • Gość: gosc Re: To sa regulacje na szczeblu europejskim IP: *.ipt.aol.com 21.08.06, 10:48
                  W tym roku urzad skarbowy dostal wykaz obywateli polskich posiadajcych konta w
                  panstwach Unii w tym wlk Brytanii. Posiadjac wiec konto odzczednosciowe
                  zagranica i majac z tego powodu odsetki masz i dochod z ktorego i tak sie musisz
                  rozliczyc. W polsce odsteki te sa przeciez opodatkowane. I tu nie ma nic do
                  rzeczy umowa o unikaniu podwojnego opodatkowanie podpisana miedzy Polska i UK
                  • Gość: antybelkot Re: To sa regulacje na szczeblu europejskim IP: *.proxy.aol.com / *.proxy.aol.com 23.08.06, 04:03
                    Gość portalu: gosc napisał(a):

> W tym roku urzad skarbowy dostal wykaz obywateli polskich posiadajcych konta w
                    > panstwach Unii w tym wlk Brytanii.

Niezla BREDNIA, prowokatorze.
                    Ktore to banki brytyjskie (konkretnie, nazwy) podaly dane swoich klientow
                    administracji obcego panstwa??
                    Udostepnienie danych KONKRETNEJ osoby mozliwe jest w przypadku, gdy toczy sie
                    przeciwko niej postepowanie karno-skarbowe. Czy wszyscy Polacy w UK juz zostali
                    o cos oskarzeni???
          • Gość: cabernet.merlot Re: nie mam zamiaru łożyć na emerytury rodziców e IP: *.res.east.verizon.net 21.08.06, 08:58
            Generalnie chodzi o to, ze nie rozumiesz
            czym jest panstwo.
            Panstwo to jest taki twor, ktory chce pobierac od
            ludzi pieniadze i z tego sobie zyc. Pobiera je od tych na ktorych
            moze to wymusic. To wszystko. Reszta jest tylko kwestia
            spisania tego "uprawnienia" na papierze.

Oczywiscie mozna do tego dorobic bardzo duzo uzasadnien
            i racjonalizacji.
        • mirmik Re: nie mam zamiaru łożyć na emerytury rodziców e 21.08.06, 08:16
          A nie wydaje Ci się że pani Marta jeśli pracowała to odprowadzała składki na
          ZUS, tak więc na swoją emeryturę zapracowała?
          • prov Re: nie mam zamiaru łożyć na emerytury rodziców e 21.08.06, 12:45
            Pani Marta nabyla prawa emerytalne po przepracowaniu 35 lat w administracji
            PZPR pobiera 1500 zł, korzysta także jak każdy obywatel z dobrodziejstw słuzby
            zdrowia (służby medyczne wojskowe, resortowe) ale w NFZ więc nie płaci za
            uslugi medyczne , teraz jej dzieci i wnuczki mieszkają i pracują w UK i
            Irlandii i nie płaca żadnych podatkow w Polsce, jesli dzieci i wnuczki
            pozostałych polaków wyjadą a starzy umrą nie trzeba będzie nikomu pokrywać za
            uslugi medyczne ani też płacić emerytur, ale do tego czasu problem meldunku i
            obywatelstwa jest! tylko za komuny każdy musiał mieć meldunek, teraz mozna być
            niemeldowanym, nawet czasowo, patrz bezdomni,,,,oni na dodatek nie rozliczają
            się z US podobnie jak prostytutki ,,,,, kolejna kwestia że można nie mieć na
            dodatek obywatelstwa,,,, jeszcze Polacy na to nie wpadli....
        • Gość: cabernet.merlot Re: nie mam zamiaru łożyć na emerytury rodziców e IP: *.res.east.verizon.net 21.08.06, 08:53
          Przeciez to nie emigranci zrobili swoich rodzicow
          tylko na odwrot! Dlaczegoz to dzieci mialyby
          przed toba odpowiadac z powodu swojego narodzenia
          sie? Smieszne.

Gdyby ci ludzie nie mieli dzieci w ogole to bys placil
          na nich pewnie jeszcze wiecej bo zyliby w wiekszym niedostatku.
          Ostatecznie kiedys oni pracowali na emerytury twoich dziadkow.
          Masz dlug wdziecznosci.

Nie podoba sie tobie polskie prawo
          emerytalne to je zmien, a jesli nie mozesz iz tego
          powodu nie podoba ci sie Polska to sobie ty takze wyjedz.
          Bedziesz pracowal na emerytury rodzicow autochtonow
          jesli wolisz takie rozwiazanie.
          Wydaje sie tobie, ze gdzies na swiecie jest miejsce bez
          emerytow na ktorych trzeba pracowac? Moze gdzies
          w kongijskiej dzungli?

I tak prawdopodobnie bedziesz placil tyle samo tylko najwyzej
          emerytury beda mniejsze.
        • bmkms Re: nie mam zamiaru łożyć na emerytury rodziców e 21.08.06, 09:17
          Pani Malgorzata juz dawno sama zapracowala na swoja emeryture tylko, ze jakies
          bydlaki z rzadu ja okradli zeby dawac pieniadze takim walom jak Ty.
        • Gość: mw Re: nie mam zamiaru łożyć na emerytury rodziców e IP: *.chello.pl 21.08.06, 12:03
          Pani Marta ze srarachowic wswoim życiu już zarobiła na swoja emeryturę i nie
          potrzebuje łaski Twojej czy kogo innego i nic tu niema do tego zameldowanie
          jej córeczki ani wjakim kraju pracuje.W naszym chorym systemie za dużo jest
          marnotrawstwa i korupcji i tu trzeba uzdrowienia.
        • polska_baba Re: nie mam zamiaru łożyć na emerytury rodziców e 21.08.06, 12:29
          Pani Marta, jeżeli pracowała legalnie, to PŁACIŁA SKŁADKI na swoją emeryturę i
          Twojej łaski nie potrzebuje, emerytura jej się należy bez względu na to, czy ma
          dzieci i gdzie one są.
        • nionczka Re: nie mam zamiaru łożyć na emerytury rodziców e 21.08.06, 13:38
          Matka pani Malgorzaty prawdopodobnie cale zycie skladala na swoja emeryture.
          Corka nie ma tu nic do rzeczy.
      • Gość: adalbert Wiekszosc ponownie nie zamelduje sie ? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.08.06, 08:11
        Wybiora wygodniejsze zycie w miejscu obecnej pracy. W Polsce wiele musi sie
        zmienic, by mogli wrocic.
      • Gość: ii Re: Polacy z zagranicy się wymeldowują IP: *.jetstream.xtra.co.nz 21.08.06, 08:20
        Gość portalu: atx napisał(a):

> Zameldowania to jakis kompletny dinozaur z ubieglej epoki. Po grzyba to komu, p
        > oza biurokracja?

W wielu rozwiniętych państwach zameldowanie nie istnieje. W kontaktach z urzędem
        czy z firmami dowodem miejsca zamieszkania jest akt własności/umowa najmu, w
        sprawach mniejszej wagi - wystarczy wyciąg bankowy, rachunek telefoniczny itp. z
        nazwiskiem człowieka i jego adresem.

W Polsce podejście do zameldowania jest bardzo mityczne, np. na prawniczych
        grupach dyskusyjnych co rusz się pojawiają zapytania od różnych osób, czy np.
        mają prawo wejść do mieszkania, w którym są zameldowani, czy da się siłą
        wymeldować kogoś, żeby potem móc go bez problemu wyrzucić itp., podczas gdy
        zameldowanie dziś już nie ma nic wspólnego z "prawem do nieruchomości".

Najlepszy numer mnie spotkał w Urzędzie Skarbowym Wrocław-Fabryczna. Przed
        wyjazdem poszłam i się spytałam, co mam zrobić, jeśli wyjeżdżam do Nowej
        Zelandii na kilka lat na pewno, a może i na zawsze. Nikt nie był w stanie mi
        wyjaśnić obowiązujących przepisów, a gdy się zapytałam w informacji, czy jak się
        wymelduję, to będzie ok, to panienka powiedziała, że tak, bo jak się wymelduję,
        tracę obywatelstwo (!) i państwo polskie wtedy już nic do mnie nie ma.

Ręce mi opadły na widok takiego poziomu wiedzy u urzędnika.

Podczas wymeldowywania się musiałam wypełnić formularz, na którym były zapytania
        o datę urodzenia, płeć, stan cywilny, wykształcenie itp. Oczywiście trzeba było
        też podać PESEL. PESEL powinien służyć temu, żeby obywatel mógł podać tylko
        PESEL, a urzędnik jednym kliknięciem mógł znaleźć w bazie jego datę urodzenia,
        stan cywilny itp., bo państwo te wszystkie dane ma. Ale petent musi je mimo
        wszystko podawać za każdym razem w każdym urzędzie - między urzędami nie ma
        żadnej komunikacji. A czy urząd meldunkowy nie mógłby automatycznie wysyłać do
        US informacji o czyimś wymeldowaniu się?

Naprawdę trzeba zobaczyć, jak to funkcjonuje w normalnym kraju, żeby zobaczyć,
        jaka polska biurokracja jest... moderator czuwa, więc nie użyję wulgarnego
        wyrażenia, a mam ochotę.
        • nadau [...] 21.08.06, 08:37
          Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
          • osmanthus Re: Polacy z zagranicy się wymeldowują 21.08.06, 11:02
            nadau napisał:

> Jak Polska przestała ci się podobać to siedź na tym zadupiu w tej nudnej NZ i
            > doopy tu koorva nie zawracaj!
            > Wypowiadaj sie na nowozelandzkim forum na inny temat niż polski!
            > A z polskiego forum spadaj!
            >
            >

nadau, a co Aborygeni maja do wiatraka ?
            A w dodatku jakies straszne starocie rozpowszechniasz!
            Reconciliation Activities and Events
            Last updated:18 May 2002 (sic!)

• Gość: ii Re: Polacy z zagranicy się wymeldowują IP: *.jetstream.xtra.co.nz 21.08.06, 12:47
              osmanthus napisała:

> nadau napisał:
              >
              > > Jak Polska przestała ci się podobać to siedź na tym zadupiu w tej nudnej
              > NZ i
              > > doopy tu koorva nie zawracaj!
              > > Wypowiadaj sie na nowozelandzkim forum na inny temat niż polski!
              > > A z polskiego forum spadaj!
              >

Boję się, że zapoczątkuję odnogę wątku nie na temat, ale po raz kolejny
              napotykam na zjawisko, które jest dla mnie dziwne.
              Jak się gdzieś (poza miejscami, gdzie panuje dość wysoki poziom, np. niektóre
              grupy usenetu) człowiek odezwie, że wyjechał, to nawet jak się odezwie na
              zupełnie inny temat niż wyjazd, znajdzie się ktoś, kto się na niego bardzo
              nerwowo rzuci. A qvintesencja przecież pisze nie bez racji, że wyjeżdżający
              poprawiają sytuację rynku pracy w Polsce (w każdym razie z punktu widzenia
              pracownika).
              Chyba przy żadnej dotychczasowej fali emigracji nie było takiego natężenia
              niechęci "ludu" wobec emigrantów. "Gazeto", sezon ogórkowy, napiszcie o tej
              niechęci (zresztą dwustronnej - część emigracji już nadała tym, którzy zostali,
              pogardliwe miano "Krapoli", czyli Krajowych Polaków). Materiału leży wokół masa,
              a ja jestem ciekawa, jak by to skomentował jakiś kompetentny socjolog.
          • Gość: niebawem_emigrant Re: Polacy z zagranicy się wymeldowują IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.06, 11:06
            A ty zamiast kogoś obrażać to przemyśl to co On napisał bo ma 100% racji a
            Polska to chory kraj
        • qvintesencja Zameldowanie jest normalne w Europie 21.08.06, 08:39
          Gość portalu: ii napisał(a):
          > > Zameldowania to jakis kompletny dinozaur z ubieglej epoki. Po grzyba to k
          > omu, poza biurokracja?
          > W wielu rozwiniętych państwach zameldowanie nie istnieje. W kontaktach z
          urzędem
          > czy z firmami dowodem miejsca zamieszkania jest akt własności/umowa najmu, w
          > sprawach mniejszej wagi - wystarczy wyciąg bankowy, rachunek telefoniczny

Zameldowanie jest ogolnie przyjeta procedura na kontynencie europejskim i tam
          gdzie przejeto kontynentalny system organizacji panstwa. Tak samo jest z
          dowodami osobistymi.

Zameldowania i dowodow nie ma w krajach anglosaskich. W krajach anglosaskich
          organizacja panstwa i system prawny jest inny niz na kontynencie.

Nie ma wiec co narzekac na to jak jest w Polsce skoro nie ma w tym nic
          specjalnego.

Na dodatek na przyklad Wielka Brytania planuje wprowadzenie dowodow osobistych.
          Nalezy raczej oczekiwac ze zameldowanie i dowody beda stawaly sie bardziej
          powszechne niz odwrotnie.

Sa rozne systemy i to co jest normalne w jednym miejscu jest uwazane za
          nienormalne w innym. Na przyklad w USA mozna posiadac bron a gdzie indziej nie.
          Za posiadaniem lub nie broni jest pelno argumentow i obie strony uwazaja sie za
          nienormalne pod tym wzgledem.
          • nadau Re: Zameldowanie jest normalne w Europie 21.08.06, 08:46
            Tylko jest jeden zasadniczy problem.
            Nasza durna diaspora z krajów anglosaskich tego nigdy nie zrozumie.
            Dowody osobiste są w całej Europie oprócz Anglii.
            Wolę już mieć dowód i meldunek, niż być podsłuchiwanym bez nakazu sądu jak chcą
            to wprowadzić w USA
            • qvintesencja Re: Zameldowanie jest normalne w Europie 21.08.06, 08:56
              nadau napisał:

> Tylko jest jeden zasadniczy problem.
              > Nasza durna diaspora z krajów anglosaskich tego nigdy nie zrozumie.
              > Dowody osobiste są w całej Europie oprócz Anglii.
              > Wolę już mieć dowód i meldunek, niż być podsłuchiwanym bez nakazu sądu jak
              chcą
              > to wprowadzić w USA

USA ma inne pojecie wolnosci. Kazdy moze miec spluwe w domu i jak czasem
              dojdzie do wymiany ognia to jest dowod na wolnosc bo nawet za cyngiel mozna
              ciagnac bez przeszkod. W Europie ludzie czuja sie bardziej wolni jak nikt nie
              ma spluwy bo nie moze dojsc do wymiany ognia.
            • swistak336 Meldunek Cię nie uchroni przed niczym 21.08.06, 09:06
              W szczególności nie ochroni cię przed przesłuchaniem w środku nocy bez nakazu sądu, ani przed pobiciem przez policjanta (patrz: przykład wczorajszy). Meldunek w Polsce zmitologizował się i w umysłach niedouków z Policji jest podstawą do wprowadzenia danej osoby do mieszkania. Policjanci niekiedy wyprowadzają z mieszkania niezameldowanego WŁAŚCICIELA, lub wprowadzają do mieszkania osobę zameldowaną nie mającą ŻADNYCH praw do przebywania w lokalu (np. eksmęża znęcającego się nad rodziną).

Tymczasem meldunek powinien być tylko INFORMACJĄ. (tak jak stanowi ustawa - tylko urzędnikom, a Policji w szczególności jakoś to tego nie da się wytłumaczyć.).
            • Gość: cabernet.merlot Re: Zameldowanie jest normalne w Europie IP: *.res.east.verizon.net 21.08.06, 09:08
              Och, czyzby?

A w krajach nieanglosaskich to juz zadnej
              durnej polskiej disapory nie ma?

Byc moze ta durna diaspora widzac, ze bez czegos mozna
              sie obyc stosuje zasade "Nie mnoz bytow ponad potrzebe"?

Kto "chce" wprowadzic w USA podsluchiwanie bez nakazu sadu?

Pomylilo ci sie pewnie, to, ze ktos podsluchiwal
              z tym, ze "chca wprowadzic".

Jestem przekonany, ze w Polsce podsluchiwano bez nakazu sadu znacznie
              czesciej niz w USA i na dodatek, wyciagano dalej idace konsekwencje
              powodowane nie jakimis zamiarami terrorystycznymi a niewlasciwymi
              pogladami politycznymi podsluchiwanych.

Slyszalem, ze w Polsce "chca wprowadzic" wtracanie do lochu,
              za dzielenie sie zarcikami z prezydenta na Internecie.

(Co ja mowie, prezydenta?! Wystarczy przeslac wizerunek kaczki,
              ktora przeciez nie jest prezydentem Polski i juz mozna byc przesluchanym
              przez prokuratora, by pamietac, ze sie glupich zartow nie robi)
              W USA, nic o takich projektach nie slychac.
              • nadau Re: Zameldowanie jest normalne w Europie 21.08.06, 09:35
                Też uważam, że gazeta kłamie:

serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34254,3558403.html
              • Gość: gosciuwa Re: Zameldowanie czy NIE ? IP: *.internetcenter / 217.7.31.* 23.08.06, 13:30
                Ja natomiast SLYSZALEM !!! , ze maja w Polsce powrocic do NABIJANIA NA PAL !
                LUDZIE , LUDZIE , tracicie czas na wypisywanie BREDNI i wprowadzaniu innych w
                blad . Do tego , jak zwykle , wszyscy obrzucaja sie OBELGAMI . Nikt nikomu nie
                doradzi , nie pomoze - TYPOWE ZACHOWANIE POLAKA - bardzo smutne lecz pawdziwe .
                BRDREAS . P.S. chce przypomniec , ze podsluchiwanie w USA ma dluga tradycje -
                juz od czasow WOJNY DOMOWEJ , a wczesniej przy KARCZOWANIU INDIAN . Teraz
                panuje w USA "stan wojenny"- faktycznie pretekst aby BUSH mogl robic co chce
                bez pytania Kongresu o zdanie .
          • Gość: klara Re: Zameldowanie jest normalne w Europie IP: 157.150.192.* 21.08.06, 20:25
            Ale w innych panstwach europejskich mozesz zameldowac sie u siebie w domu nawet
            wowczas, kiedy nie jestes jego wlascicielem. W Polsce tego zrobic nie mozesz.
            Czyli masz obowiazek, a nie wolno ci. Znasz zasade 'impossibilium nulla
            obligatio'?
        • Gość: ameloija Re: Polacy z zagranicy się wymeldowują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 09:15
          ale w PESEL już jest data urodzenia
        • Gość: kar_ma Re: Polacy z zagranicy się wymeldowują IP: *.chello.pl 21.08.06, 12:19
          ale jak się okazało nr PESEL nie jest odrębny dla każdego Polaka, i niektóre
          numery zostały przydzielone więcej niż jednej osobie - niestety
      • Gość: zdzisiek Polacy z zagranicy się wymeldowują IP: *.ipt.aol.com 21.08.06, 08:35
        A co bedzie jak Wielka Brytania wprowadzi restrykcje dla mieszkancow Europy
        Wschodniej?
        Tutejszy obywatel ma dosc naplywu taniej sily roboczej.
        • qvintesencja ´Bez przesady 21.08.06, 08:41
          Gość portalu: zdzisiek napisał(a):

> A co bedzie jak Wielka Brytania wprowadzi restrykcje dla mieszkancow Europy
          > Wschodniej?
          > Tutejszy obywatel ma dosc naplywu taniej sily roboczej.

Przesadzasz.

Restrykcje moga dotyczyc nowych krajow Unii. Dla Polski i innych wszelkie
          restrykcje skoncza sie najdalej za 5 lat. Tak zapisano w traktacie akcesyjnym.
          • Gość: Bodzio Re: ´Bez przesady IP: *.ipt.aol.com 21.08.06, 08:53
            A powinni chociazby wprowadzic nakaz obowiazkowych testow z jezyka angielskiego
            tuz po wjezdzie na wyspy (na poziomie conajmniej intermediate) zeby zrobic
            odsiew i wykluczyc tych ktorzy bez znajomosci slowa nie mowiac o poprawnym
            skladaniu zdan koncza na ulicy, zarabaiaja glodowe skladki, albo stwarzaja
            zagrozenie nie rozumiejac i nie czytajac przepisow i instrukcji po angielsku.
        • nadau Re: Polacy z zagranicy się wymeldowują 21.08.06, 08:49
          Gość portalu: zdzisiek napisał(a):

> A co bedzie jak Wielka Brytania wprowadzi restrykcje dla mieszkancow Europy
          > Wschodniej?
          > Tutejszy obywatel ma dosc naplywu taniej sily roboczej.

Przecież nie mogą tego zrobić. Ideą Unii jest możliwość osiedlania się w
          dowolnym miejscu.
          Dotyczy to również legalnej pracy i zakupu ziemi.
          Są tylko w niektórych państwach okresy przejściowe.
          Potem już nie ma odwrotu.
          • Gość: Anna Bilska Re: Polacy z zagranicy się wymeldowują IP: *.ipt.aol.com 21.08.06, 08:59
            Byc moze The sun to pismo brukowe ale cos jest na rzeczy w tym co pisza.
            www.thesun.co.uk/section/0,,2,00.html
            Poza tym nowa konkurencja z Bulagarii i Rumunii obnizy i tak marne zarobki
            naszych rodakow. Ale wtedy jeden z drugim opamietaja sie ze walka z konkurencja
            poprzez dumpingowe ceny(patrz budowlancy) odwroci sie przeciwko nim
            • Gość: cabernet.merlot Re: Polacy z zagranicy się wymeldowują IP: *.res.east.verizon.net 21.08.06, 09:15
              Prosze mi powiedziec jakimi innymi metodami walczy sie
              z konkurencja jesli nie nizszymi cenami?
              Lepsza reklama? Klient i tak pojdzie za nizsza cena
              jesli sie tylko dowie, a nawet jesli sie nie dowie
              to nie kupi drozszego jesli cena bedzie za wysoka na jego kieszen.

O tym, ze mozna robic co innego n.p. produkt o wyzszym
              standardzie czy w ogole inny produkt to wiem,
              ale "konkurencja" nazywa sie tych, ktorzy dzialaja na tym
              samym rynku, czyli walcza o tego samego klienta.
              • Gość: Barbara Re: Polacy z zagranicy się wymeldowują IP: *.ipt.aol.com 21.08.06, 09:22
                Ale chyba jest granica ceny za ktora bedziesz bedzie ci sie oplacalo. I wyobraz
                sobie ze ledwo bedziesz w stanie sie utrzymac za £3 za godzine ale przyjedzie
                ktos tak samo zdolny jak ty ktory zadowoli sie £2. A co obywatelach Wlk.
                Brytanii czy oni konkurujac z toba tez maja obnizyc cene a pozniej glosowac na
                BNP zeby pozbyc sie takich cwaniczkow jak ty.
            • nadau Re: Polacy z zagranicy się wymeldowują 21.08.06, 09:28
              Pisałem przecież, że są okresy przejściowe.
              Nam Anglicy i Irlandczycy otworzyli rynek bez tego okresu i chwała im za to.
              Przy akcesji nowych państw mają przecież prawo takie okresy nałożyć, tak jak dla
              nas nałożyły np. Niemcy.
              Wiadomo, że rynek pracy zmieni się po akcesji Bułgarii i Rumunii.
              Zmieni się również za 20 i 40 lat.
              Ale nikt nie wie jak.
              • Gość: Barbara Re: Polacy z zagranicy się wymeldowują IP: *.ipt.aol.com 21.08.06, 09:40
                Byc moze masz racje. Ale przeciez i tak w Wielkiej Brytani nie mamy dokladnie
                identycznych praw jak powiedzmy nowy przybysz z Hiszpani, Wloch, Francji itp. W
                dalszym ciagu nie masz prawa do natychmiastowego zasilku, musisz rejestrowac sie
                w WRS i o wlasnie o takie restrykcje mi chodzi. Przeciez moga tak jak w Belgii
                oglosic ze potrzebuja kilka tysiecy pracownikow budowlanych i tylko tacy beda
                mieli prawo do pracy, osiedlenia sie, opieki zdrowotnej itp.
                • qvintesencja Baska troche sie poducz 21.08.06, 10:23
                  Gość portalu: Barbara napisał(a):

> Byc moze masz racje. Ale przeciez i tak w Wielkiej Brytani nie mamy dokladnie
                  > identycznych praw jak powiedzmy nowy przybysz z Hiszpani, Wloch, Francji itp.
                  W
                  > dalszym ciagu nie masz prawa do natychmiastowego zasilku, musisz rejestrowac
                  si
                  > e
                  > w WRS i o wlasnie o takie restrykcje mi chodzi. Przeciez moga tak jak w Belgii
                  > oglosic ze potrzebuja kilka tysiecy pracownikow budowlanych i tylko tacy beda
                  > mieli prawo do pracy, osiedlenia sie, opieki zdrowotnej itp.

Obecnie Polska jest w okresie przejsciowym, jeszcze maksymalnie przez 5 lat.
                  To jest normalne procedura, np. Hiszpanie tez tak mieli.

Za 5 lat wszelkie bariery znikna bo taki jest traktat akcesyjny.

Z prawami do zasilku tez tak nie jest ze nalezy sie od razu, najpierw trzeba
                  popracowac.

• Gość: Barbara Re: Baska troche sie poducz IP: *.ipt.aol.com 21.08.06, 10:32
                    W miedzyczasie zdarza sie wybory w ktorej wygra partia jawnie domagajaca sie
                    rewizji polityki imigracyjnej. Bo Wlk. Brytania to nie tylko Londyn ktory
                    wchlonie kazdego szukajacego pracy. Jest jeszcze slabo wyedukowana prowincja
                    ktora zaczyna miec dosc naplywu tanich pracownikow. Bezrobocie tutaj tez rosnie
                    i nie pomoga szczytne idee Unii.
                    • Gość: ehe Re: Baska troche sie poducz IP: 165.72.200.* 22.08.06, 04:55
                      > ktora zaczyna miec dosc naplywu tanich pracownikow. Bezrobocie tutaj tez
                      rosnie
                      > i nie pomoga szczytne idee Unii.

tiaaaaaa... rosnie wsrod Angoli bezrobocie bo sie leniom nie chce do roboty isc
                      a dzieki naszym podatkom do budzetu, powieksza sie im zasilek socjalny.
                      a znam takich Brytoli co maja 3 domy i wynajmuja, robia na czarno na budowie i
                      jeszcze biora zasilek. to po co taki koles ma isc "zmywac gary" czy "czyscic
                      kible"?
                      u mnie w pracy prawie sami Polacy na dole, a Angole tylko wsrod menadzerow i
                      superwajzerow. po 3 dniach pracy kazdy Angol wymieka
          • qvintesencja Wyjazdy sa po to zeby sie skonczyly 21.08.06, 09:04
            nadau napisał:

> Przecież nie mogą tego zrobić. Ideą Unii jest możliwość osiedlania się w
            > dowolnym miejscu.
            > Dotyczy to również legalnej pracy i zakupu ziemi.
            > Są tylko w niektórych państwach okresy przejściowe.
            > Potem już nie ma odwrotu.

No jasne, ale tacy jak zdzisiek nie rozumieja co to jest traktat prawny.

Nie dochodzi im tez do glowy ze masowe wyjazdy to okres przejsciowy i po to
            Unia ma otwarty rynek pracy zeby dzieki konkurencji on sie ustabilizowal i
            wyjazdy zanikly.

Wyjazdy zanikaja gdy bezrobocie spada w liczby jednocyfrowe a place nieco sie
            podniosa.

Jako przyklad Portugalia: bezrobocie ok. 8%, placa minimalna 350 euro.
            Troche ludzi wyjezdza ale nie masowo. W Polsce brakuje do tego jeszcze 7%
            bezrobocia i 130 euro w placy minimalnej.
            • Gość: zdzisiek Re: Wyjazdy sa po to zeby sie skonczyly IP: *.ipt.aol.com 21.08.06, 09:16
              Traktat prawny traktatem prawnym ale mozna wprowadzic wewnetrzne przepisy, ktore
              wybiorczy sposob utrudnia zycie obywatelom z dawnego bloku wschodniego nie
              wchodzac w konflikt z prawami Unii.
      • waszlenin Kaczyński 21.08.06, 08:39
        znowu odtrąbi sukces walki z bezrobociem zmuszając rodaków do emigracji za chlebem.
        • qvintesencja Nie bajeruj 21.08.06, 08:44
          waszlenin napisała:

> znowu odtrąbi sukces walki z bezrobociem zmuszając rodaków do emigracji za
          chle
          > bem.

Nikogo nikt do niczego nie zmusza. Ludzie maja znacznie lepsze perspektywy na
          otwartym rynku pracy. Z czasem doprowadzi to tez do polepszenia rynku pracy w
          Polsce dzieki konkurancji. Pewnie o tym nie wiesz ale jakbys znal troche
          historii to jeszcze 15 lat temu z Irlandii ludzie masowo wyjezdzali. Dzieki temu
          rynek pracy sie rozwinal i teraz sie do nich przyjezdza.

A koniecznosc wymeldowania sie jest przejsciowa bo nowa umowa polsko-brytyjska
          jest juz podpisana.
          • waszlenin Re: Nie bajeruj? 21.08.06, 09:36
            Polska dla swoich mieszkańcow oferuje jedynie burdel prawny i podatkowy.Tu
            szanse mają tylko złodziej,oszust,skorumpowany dziadyga polityczny i
            układy.Zwykły Polak służy jedynie do dojenia go z forsy na utrzymanie armii
            bezużytcznych urzędasów którą to twój PiS rozbudowuje coraz bardziej.
            • qvintesencja Chcialbys doic kase ale to sie nie da 21.08.06, 10:18
              waszlenin napisała:

> Polska dla swoich mieszkańcow oferuje jedynie burdel prawny i podatkowy.Tu
              > szanse mają tylko złodziej,oszust,skorumpowany dziadyga polityczny i
              > układy.Zwykły Polak służy jedynie do dojenia go z forsy na utrzymanie armii
              > bezużytcznych urzędasów którą to twój PiS rozbudowuje coraz bardziej.

Opowiadasz jak holota ktora chcialaby by wyrwac kase za darmo.

Polska jest doskonalym miejscem dla ludzi chcacych cos robic. Dlatego powazni
              inwestprzy wala drzwiami i oknami:

www.paiz.gov.pl/nowosci/?lang_id=1
              A ty dalej powtarzaj swoje holockie brednie.
              • Gość: He he Re: Chcialbys doic kase ale to sie nie da IP: *.CNet2.Gawex.PL 21.08.06, 10:31
                wiadać ze jesteś pasożyt polityczny,maja rację ze spadają i mają racje ze nie
                chca utrzymywać takich dziadów jak ty
      • Gość: arahat czy NIP 3 wypelniony juz po wyjechaniu osobnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 08:42
        za granice nie jest sygnalem/podstawa do wszczecia dochodzenia podatkowe co
        robil osobnik do tej pory z kasa??? wytarczy zalatwic reydenta podatkowe ....z
        wojksiem troche inaczej ale tez biora teraz do 65 roku zycia wiec nawet
        wymeldoewanie nic nie daje bo facet wraca po paru latach i maja go,,, do sluzb
        przy noszeniu sztandarow podczas mszy...
      • Gość: emigrant Sram na mój kraj ,który nic mi nie dał ,a chce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 08:48
        odemnie dużo więcej . Polska i Polacy zamiast trzyma się razem to podcinaja sobie skrzydla nawazajem . Sram na taki kraj i rodakow .
        • nadau Re: Sram na mój kraj ,który nic mi nie dał ,a chc 21.08.06, 08:51
          No to spadaj!
          Krzyż na drogę i więcej tu nie zaglądaj!
          Nikt płakać po tobie nie będzie!
          • milet_z_sedesu *******Nie dyskutuj z debilem******* 21.08.06, 08:56
            Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cie do swojego poziomu, a nastepnie
            pokona doświadczeniem
            • Gość: ewox Re: *******Nie dyskutuj z debilem******* IP: *.server.ntli.net 09.09.06, 23:57
              jestem obserwatorem...i czy nie rozpoznaje w Tobie Jakuba M.C?????
          • Gość: yoyoyoyoyo polskie chamstwo IP: *.adsl.alicedsl.de 21.08.06, 08:58
            uwazaj jak sie wyslawiasz polski chamie
            przez takie szmaty jak ty nie m porzadnej dyskusji tylko klotnie
          • kampai Ci bardziej przedsiębiorczy zostawili ten kraj... 21.08.06, 08:59
            ...została tylko hołota i ludzie wyjałowieni z pomysłów na życie.
            • Gość: tereska Re: Ci bardziej przedsiębiorczy zostawili ten kra IP: *.ipt.aol.com 21.08.06, 09:06
              Jacy przedsiebiorczy raczej zdesperowani. Na razie na Wyspach gospodarka trzyma
              sie niezle ale nie pisze ze wspaniale. A co bedzie jak nagle zacznie wszystko
              sie walic przeciez nic nie trwa wiecznie i kto pierwszy pojdzie na odstrzal
              oczywiscie obcokrajowcy. Dlatego gratuluje wymeldowujacym sie a takze tym
              ktorzy w arogancki sposob mysla ze rozwiazaniem na wszystko jest wyjazd na
              zachod wspanialej umiejetnosci palenia mastow za soba
              • Gość: cabernet.merlot Re: Ci bardziej przedsiębiorczy zostawili ten kra IP: *.res.east.verizon.net 21.08.06, 09:20
                A slyszalas o zbyt wielu sroczych ogonach?

Nadmierna asekuracja moze byc zbyt duzym obciazeniem.
                • Gość: Tereska Re: Ci bardziej przedsiębiorczy zostawili ten kra IP: *.ipt.aol.com 21.08.06, 09:35
                  Pamietaj ze wyjezdajac z kraju nie zapewniwszy sobie udokumentowania swoich
                  kwalifikacji tracisz wiecej niz ci sie wydaje. Wez pod uwage inzynierow ktorzy
                  rzucajac wszystko na jedna szale i poprwiajac swoj status materialny ale
                  pracujac na stanowiskach niw wymagajacych zbyt intensywnego myslenia po kilku
                  latach traca mozliwosci powrotu do wyuczonego zawodu nie tylko zagranica ale i w
                  kraju.
                  • Gość: Peter z Dublina Re: Ci bardziej przedsiębiorczy zostawili ten kra IP: 62.40.38.* 21.08.06, 13:12
                    Po pierwsze to nie wiem dlaczego ciagle sie mowi tylko o tych osobach, bez
                    wyksztalcenia bo w kragu osob, ktore znam jest wiekszosc dobrze wyksztalconych,
                    inteligentnych osob, ktore w kraju nie mialy szans. Sam mimo wyksztalcenia,
                    doswiadczenia itp w 2004 bylem iles miesiecy bez pracy i nie udalo mi sie
                    znalezc pracy... (na dodatek jeszcze takiej, za ktora mozna wyzyc - nie mowiac o
                    byciu samodzielnym)
                    Po drugie to nie jest tylko poprawianie statusu materialnego, bo zycie i kultura
                    pracy jest za granica zupelnie inna. Nie do porownania - i osoba, ktora tego nie
                    przezyla nie wydaje mi sie, zeby mogla to zrozumiec
                    Po trzecie to w Polsce nie mialem - nie widzialem szans na rozwoj a tutaj po 2
                    latach pracuje nie dosc, ze w zawodzie, za dobre pieniazki, to jeszcze na
                    wysokiej odpowiedzialnej pozycji, gdzie mam tyle luzu i zaufania pracodawcy, ze
                    jak mysle o powrocie to sie boje powrotu do przeszlosci - czyli mozolnego
                    tyrania na chleb powszedni przez co najmniej 10 godzin dziennie, wysluchujac
                    przy okazji narzekania wszystkich jak to jest zle, uwag mojego
                    przelozonego/pracodawcy i braku samodzielnosci...
                    Po czwarte - za granica nie patrza az tak na to co sie robilo, tylko na
                    podejscie i chec do pracy (wyksztalcenie, doswiadczenie itp. tez sa wazne, ale
                    sa wieksze szanse na rozwoj, jesli sie tylko mocno chce i sie stara!!)
                    ...
                    Tak moglbym wyliczac, ale nie mam czasu i szkoda mi go - musze wracac do pracy.

Generalnie jak widze co sie dzieje w moim rodzimym kraju to mi sie plakac
                    chce... tylko mam nadzieje, ze poki co bede mogl zostac tu gdzie jestem i ZYC i
                    pracowac normalnie, godnie...

Pozdrawiam i
                    modlmy sie o zmiany na lepsze dla Polski!!!!
            • milet_z_sedesu Re: Ci bardziej przedsiębiorczy zostawili ten kra 21.08.06, 10:11
              kampai napisał:

> ...została tylko hołota i ludzie wyjałowieni z pomysłów na życie.

Ja zostaję i się nie wybieram. Co do hołoty i ludzi wyjałowionych, to każdy
              sądzi po sobie. Mnie nie jesteś w stanie obrazić. Jak dla kogoś praca na
              zmywaku, albo układanie produktów w Tesco jest szczytem aspiracji to jego
              sprawa. Że w Polsce jest bezrobocie, a zarobki niskie. Przyczyny to niski
              poziom edukacji społeczeństwa i głupie głosowanie w wyborach. A większości nie
              chce sie głosowac. Oczywiste jest, ze osoby niegłosujące są zadowolone i nie
              potrzebuja niczego zmieniać. A jesli nie to nie maja prawa sie odzywać.
              • qvintesencja Sedes masz racje 21.08.06, 10:28
                milet_z_sedesu napisał:

> kampai napisał:
                > > ...została tylko hołota i ludzie wyjałowieni z pomysłów na życie.
                > Ja zostaję i się nie wybieram. Co do hołoty i ludzi wyjałowionych, to każdy
                > sądzi po sobie. Mnie nie jesteś w stanie obrazić. Jak dla kogoś praca na
                > zmywaku, albo układanie produktów w Tesco jest szczytem aspiracji to jego
                > sprawa. Że w Polsce jest bezrobocie, a zarobki niskie. Przyczyny to niski
                > poziom edukacji społeczeństwa i głupie głosowanie w wyborach. A większości

Oczywiscie ze w zdecydowanej wiekszosci wyjechali ludzie z bardzo niskim
                wyksztlaceniem i bezrobotni.

Ale to dobrze ze wyjechali bo w ten sposob pojawila sie konkurencja na rynku
                pracy. Przez to rynek pracy sie rozwinie i wyjazdy beda stawaly sie coraz mniej
                atrakcyjne.

Teraz rozni niedouczeni wyjazdowicze wrzasna ze to niemozliwe bo w Polsce bedzie
                zawsze tak jak teraz.

Tak samo kiedys gadano w Portugalii, Hiszpanii, Grecji i Irlandii gdy mialy
                okres wyjazdowy. A w Portugalii placa minimalna wynosi 350 euro, bezrobocie 8%.
                Jak widac przy tym poziomie zbytnio juz nie oplaca sie wyjezdzac, w Polsce
                minimalka to 220 euro wiec jeszcze nieco brakuje.
                • alna1 nie potępiam!!! 21.08.06, 14:24
                  Przez dwa lata przebywalam w srodowisku mlodych Polakow - byli to w wiekszosci
                  ludzie po studiach!!!!!Wyjatek stanowili studeci,ktorzy pracowali przez
                  wakacje,aby na te studia zarobic.Przykre,ze mlody czlowiek z tytulem
                  magistra,musi pracowac za granica,tylko dlatego,ze jest ambitny i nie chce byc
                  ciezarem dla swych rodzicow,jako bezrobotny.Prawdopodobnie w kraju zostalo duzo
                  magistrow bez pracy - byc moze sa to ci,ktorych rodzice przyzwyczaili do
                  dobrobytu,ci ktorzy nie musieli zarabiac na studia,ci ktorzy mieli sniadanko i
                  obiadzik podstawiony pod nosek,ci ktorych zadaniem bylo sie tylko uczyc,bardzo
                  czesto kosztem ciezkiej pracy rodzicow.A ci bez magistrow?Coz,tam chociaz moga
                  zarabiac na swe utrzymanie...Nie potepiam ani jednych,ani drugich.Nie jest im
                  tam lekko.W chwilach slabosci na pewno wyzywaja na naszych politykow -
                  karierowiczow za to,ze taki los im zgotowali...
                  • Gość: rutas Re: nie potępiam!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.06, 23:31
                    twoja wypoeidz nic nie wnosi do dyskusji... to cos w stylu, slonce swieci,
                    rzeka plynie a ja sobie pierdłam po obiedzie...
              • Gość: ehe Re: Ci bardziej przedsiębiorczy zostawili ten kra IP: 165.72.200.* 22.08.06, 05:03
                > Przyczyny to niski
                > poziom edukacji społeczeństwa

przyjedz na Wyspy i zobacz jacy oni sa wyedukowani
                przy Brytolach to byle chlystek z Polski jest profesorem
                glupota Brytoli omamionych kultura masowa i pieniadzem jest przerazajaca
            • Gość: ehe Re: Ci bardziej przedsiębiorczy zostawili ten kra IP: 165.72.200.* 22.08.06, 05:00
              kampai napisał:

> ...została tylko hołota i ludzie wyjałowieni z pomysłów na życie.

tak? tylko ze wlasnie wiekszosc "holoty i tych bez pomyslow na zycie" siedzi w
              Anglii bo co to za trudnosc czyscic kible czy zmywac gary. a tych jest
              wiekszosc niz np. lekarzy, kierowcow czy biznesmenow
              a polskiego dresa wszedzie w Anglii uswiadczysz
          • Gość: tuftkiller1 Re: Sram na mój kraj ,który nic mi nie dał ,a chc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 09:39
            ... te ! Sam się osraj gó..jadzie . Wśród Twoich rodaków są Polacy ???
          • Gość: Miki Oddam pieniądze ciężko zarobione... IP: 195.205.147.* 21.08.06, 13:27
            Jesteś aż tak durny? Ktoś wyjeżdża, ponieważ nie może tu znaleźć pracy, odciąża
            ten kraj (zasiłki dla bezrobotnych z nieba nie spadają...), a potem ewentualne
            oszczęności musi oddać urzęom skarbowym, aby państwo polskie miało na
            pokrywanie kosztów afer i innych przekrętów swych urzęników. Wczoraj miałem
            watpliwą przyjemność oglądania podróży Wielkiego Buraka na festyn ludowy w woj.
            święokrzyskim. "Kawalkada" czarnych limuzyn też była. Lepper wciskał (bez
            trudu) chłopkom straszne głupoty. I to za pieniądze z moich podatków. Dziwisz
            się, że ci, co wyjechali "za chlebem" sr..ą na ten kraj? Dziwisz się?
        • Gość: yoyoyoyoyo amen IP: *.adsl.alicedsl.de 21.08.06, 08:57
          amen
        • Gość: azc Re: Sram na mój kraj ,który nic mi nie dał ,a chc IP: 150.254.85.* 21.08.06, 09:33
          Giertych ma rację, że chce uczyć patriotyzmu. Można mieć różne pretensje do
          swojego kraju, ale nie powinno się o nim tak wyrażać. Nie mówiąc o tym, ze nie
          powinno się w ogóle tak wyrażać.

JF Kennedy:
          Nie pytaj, co ten kraj zrobił dla ciebie. Zapytaj, co ty możesz zrobić dla
          niego.
      • alkud *** Polska to największy mafiozo *** 21.08.06, 09:01
        który zdziera haracz w KAŻDY możliwy sposób
        i jest praktycznie 100% bezkarny...

---
        religiapokoju.blox.pl/2006/08/Hizb-ut-Tahrir-Anglia.html
        • qvintesencja Re: *** Polska to największy mafiozo ***/Tabletki 21.08.06, 09:05
          alkud napisał:

> który zdziera haracz w KAŻDY możliwy sposób
          > i jest praktycznie 100% bezkarny...
          > religiapokoju.blox.pl/2006/08/Hizb-ut-Tahrir-Anglia.html

Te zolte tabletki masz brac regularnie 3x dziennie.
          • alkud Re: *** Polska to największy mafiozo ***/Tabletki 21.08.06, 09:10
            nawet 1kg tablet dziennie nie zmieni faktu,
            ze obciazenie podatkami jest na poziomie 80-90%
            a Polska łupi Polakow na kazdym kroku

---
            religiapokoju.blox.pl/2006/08/Hizb-ut-Tahrir-Anglia.html
            • Gość: Rego Re: *** Polska to największy mafiozo ***/Tabletki IP: 212.160.172.* 21.08.06, 10:31
              Polska to kraj i ojczyzna Polaków. A jej system podatkowy, przepisy i inne
              głupoty utrudniając życie i rozwój obywateli to wymysł rządzących, czyli
              polityków, zwanych reprezentantami narodu. I tutaj powstaje pytanie Kto ich
              wybrał??? Czy nie jest przypadkiem tak, że ci, którzy wyjechali za granicę
              najpierw dali się uwieść jakiejś samoobronie czy PiSowi a wcześniej SLD sami
              pomogli sprowadzić kłopoty na ten kraj, a później z niego uciekli. Że nie
              wspomnę o tych, którzy teraz jeszcze plują na tę swoją Ojczynę krzycząc, że nic
              jej nie zawdzięczają, a mnie się wydaje, że przynajmniej część ich wykształcenia
              była opłacona z kasy Państwa, czyli z podatków wszystkich obywateli, w tym tych,
              którzy teraz są wyśmiewani za to, że zostali w PL.
              • Gość: el_horse Re: *** Polska to największy mafiozo ***/Tabletki IP: 193.120.161.* 21.08.06, 13:54
                jestes za granica? wyjechales? nie, to sie nie wypowiadaj kto wyjechal bo tego
                nie wiesz

niektorzy z tych co wyjechali (moze nawet wiekszosc) to normalni ludzie, ktorzy
                po prostu nie widzieli w polsce perspektyw na lepsze zycie, albo widzieli
                lepsze gdzie indziej

i oni nie pluja na polske, nie krzycza ze jej nic nie zawdzieczaja bo wiedza ze
                to nieprawda; a poza tym raczej ci ktorzy niedawno wybrali pisioki i inne
                zostali w polsce i trzymaja sie dobrze - to z ip mozna zobaczyc

no ale takim juz jestesmy narodem, ze patrzymy czy inni maja lepiej i probujemy
                sprawic zeby mieli gorzej zamiast probowac miec lepiej...

pozdrawiam i zycze zyczliwosci

el_horse

• alna1 Re: *** Polska to największy mafiozo ***/Tabletki 21.08.06, 14:35
                Gość portalu: Rego napisał(a):

> Polska to kraj i ojczyzna Polaków. A jej system podatkowy, przepisy i inne
                > głupoty utrudniając życie i rozwój obywateli to wymysł rządzących, czyli
                > polityków, zwanych reprezentantami narodu. I tutaj powstaje pytanie Kto ich
                > wybrał??? Czy nie jest przypadkiem tak, że ci, którzy wyjechali za granicę
                > najpierw dali się uwieść jakiejś samoobronie czy PiSowi a wcześniej SLD sami
                > pomogli sprowadzić kłopoty na ten kraj, a później z niego uciekli. Że nie
                > wspomnę o tych, którzy teraz jeszcze plują na tę swoją Ojczynę krzycząc, że
                nic
                > jej nie zawdzięczają, a mnie się wydaje, że przynajmniej część ich
                wykształceni
                > a
                > była opłacona z kasy Państwa, czyli z podatków wszystkich obywateli, w tym
                tych
                > ,
                > którzy teraz są wyśmiewani za to, że zostali w PL.

Studenci zaoczni sami oplacali swoje studia,panstwo pomaga tylko studentom
                dziennym,chociaz tez nie wiadomo,bo prawdopodobnie student zaoczny zostawia
                tyle kasy,ze niejed dzienny sie zalapie.To panstwo powinno im placic,za to ze
                tyle pieniedzy wydali,ciezko zarobionych,a teraz nie ma dla nich pracy!!!Oni
                nic nie sa panstwu winni!!!
      • grogreg Re: Polacy z zagranicy się wymeldowują 21.08.06, 09:03
        A ty myslisz, ze biurokracji jest meldunek do czegoklwiek potrzebny?
        Tym bardziej, ze ma powiazanie prawnego "w prost" pomiedzy meldunkiem, a
        miejscem zamieszkania.
      • Gość: weteran glupota glupota i jeszcze raz glupota ludzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.06, 09:08
        mieszkajacych w tym nieszczesnym kraju((
      • martinidry zbudujmy drugą Irlandię 21.08.06, 09:14
        Zamiast płakać zbudujmy nad Wisłą drugą Irlandię!
        Proponuję składkę na ZUS 15%
        podatek liniowy 15%
        obywatelstwo polskie dla wszystkich osób polskiego pochodzenia
        Ludzie będziemy potęgą gospodarczą!

Tylko że to jest nierealne bo Polactwo kocha socjal i państwo łopiekuńcze na
        które nie ma kto płacić!
        • Gość: gościu Re: zbudujmy drugą Irlandię IP: *.cable.satra.pl 21.08.06, 10:12
          Taaaak, myślisz jak rolnicy. Podatek 1 góra 2% resztę niech dopłaci Państwo.
      • Gość: kawa_i Re: Polacy z zagranicy się wymeldowują IP: *.com / *.bielsko.dialog.net.pl 21.08.06, 09:15
        meldunek jest potrzebny wojsku coby wiedziało gdzie szukać mięsa armatniego no i
        komornikowi jakbyś nie płacił podatków... ja osobiście mam w d.... meldunki i
        jak wyjeżdżam to nic z tym nie robię! syf i zacofanie - to nasz kraj!!
        • Gość: Tomek Re: Polacy z zagranicy się wymeldowują IP: *.adsl.inetia.pl 21.08.06, 11:38
          mam takie pytanie: jak się wymelduję czasowo z domu w Polsce to nie wezmą mnie
          do wojska? czy musze sie meldować w Irlandii? mam 21 lat i pracuje od 4
          miesiecy w Irlandii. czy ktos moze mi powiedzieć jak to wyglada?
          • Gość: el_horse Re: Polacy z zagranicy się wymeldowują IP: 193.120.161.* 21.08.06, 13:57
            w irlandii bedziesz mial problem z zameldowaniem bo czegos takiego tutaj nie
            ma - wymelduj sie i olej wojska, wroc jak bedziesz mial 26 lat i po sprawie

jak wrocisz wczesniej to musisz sie spowrotem zameldowac i czapa - do woja
            chyba ze dostaniesz odroczenie - idz na studia np. (wieczorowe)

pozdrawiam

el_horse
          • Gość: kawa_i Re: Polacy z zagranicy się wymeldowują IP: *.com / *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.06, 22:52
            po prostu wymelduj się czasowo z Polski i poproś kogoś zaufanego, żeby Ci
            zaniósł książeczkę do WKU i powiedział im, iż wyjechałeś za granicę. w sumie
            musiałbyś po chyba 2-uch miesiącach podać im nowy meldunek za granicą ale ja bym
            to olał. wielu ludzi tak robi i nie przejmuje się tym przygłupim obowiązkiem z
            poprzedniej epoki. w WKU też nie będą ścigać kogoś kto wyjechał. pozdro i życzę
            powodzenia!!
      • Gość: zb. Polacy z zagranicy się wymeldowują IP: *.iaea.org / *.iaea.org 21.08.06, 09:17
        Prosze o rzeczowa odpowiedz - czy chodzi wymeldowanie czy zgloszenie czasowego
        pobytu za granica. To sa dwie rozne procedury - ktora trzeba zastosowac w celu
        unikniecia opodatkowania w kraju?
        • Gość: cabernet.merlot Re: Polacy z zagranicy się wymeldowują IP: *.res.east.verizon.net 21.08.06, 09:26
          Co niby trzeba stosowac i po co?

Z wieloma krajami w ktorych mieszkaja polscy emigranci
          Polska ma umowy o unikaniu podwojnego opodatkowania.
          Placi sie podatki tam, gdzie sie faktycznie mieszka
          przez wieksza czesc roku, stosownie do tych umow.
        • jck.x Re: Polacy z zagranicy się wymeldowują 21.08.06, 09:27
          jak już pisałem (nie tylko ja zresztą) u góry, wymeldowanie ma tyle wspólnego z podatkami co przysłowiowy piernik z wiatrakiem. Artykuł (jak zwykle w przypadku podatkowych artykułów GW) wprowadza w błąd. A Sobocińska chrzani głupoty.
          Zgł. czasowego pobytu też nie ma znaczenia.
          • Gość: Kris Re: Polacy z zagranicy się wymeldowują IP: *.ichf.edu.pl 21.08.06, 12:44
            Masz racje ale nie do konca.
            Zgodnie z ordynacja podatkowa masz jak najbardziej racje. Mozna byc
            zameldowanym za granica ale jesli ma sie dochody w Polsce to niestety trzeba od
            nich placic podatki. Nie ma to nic wspolnego z obywatelstwem, zameldowaniem,
            itp. Co wiecej jesli przebywa sie i zarabia w Polsce ponad 6 miesiecy to jest
            sie objetym tzw. nieograniczonym obowiazkiem podatkowym i wtedy podatki placi
            sie glownie w Polsce (dochody zagraniczne sa dodawane do dochodow w kraju).
            Z drugiej strony wymeldowanie sie przed wyjazdem za granice jest jak
            najbardziej celowe (pomijam tutaj przepisy prawa meldunkowego, o ktorych pisano
            na tym forum) ze wzgledu na niejasna definicje pojecia "centum interesow
            zyciowych" pojawiajaca sie w umowach o unikaniu podwojnego opodatkowania i jego
            interpretacje przez urzedy skarbowe. Po prostu po wymeldowaniu sie znacznie
            trudniej bedzie urzednikowi upierac sie, ze podatki powinienes placic w rowniez
            w Polsce nawet gdy nie przepracowales tu ani jednago dnia. Tak wiec "Gazeta"
            uzywa tu troche skrotu myslowego.

Pozdrawiam
      • Gość: rt alez ja krzywda spotkała IP: *.aster.pl 21.08.06, 09:25
        Gosia wykształciła się w Polsce z podatków Polaków, nie wiem więc czemu była
        taka załamana mogąc oddać 10,000zł na kształcenie następnego pokolenia w Kraju
        • Gość: emk Re: alez ja krzywda spotkała IP: *.anicasystem.com.pl / 212.182.117.* 21.08.06, 09:28
          Wyksztalcila sie z podatkow swoich rodzicow.
        • martinidry Re: alez ja krzywda spotkała 21.08.06, 09:34
          ja za swoje studia sam płaciłem bo darmowe miałem zagwarantowane tylko na papierze
          • Gość: cabernet.merlot Re: alez ja krzywda spotkała IP: *.res.east.verizon.net 21.08.06, 09:43
            Komuna brzytwy sie chwyta.
        • Gość: cabernet.merlot Re: alez ja krzywda spotkała IP: *.res.east.verizon.net 21.08.06, 09:37
          Pleciesz glupstwa.

To wolisz jej placic zasilek?
          Tak to sobie wykalkulowales, ze taniej
          cie to wyniesie? Kiedy w Polsce
          argumenty ekonomiczne zastapia ideologiczne?

Ona wydaje tam pieniadze wedlug tamtejszych potrzeb
          i tam placi podatki wedlug tego jak wysoko
          jest na tamtejszej drabinie zarobkowej.

Bez sensu jest by placila podatki w Polsce
          wedlug urojonej wysokiej pozycji na polskiej drabinie
          dochodow, zupelnie nie majacej nic wspolnego z tym
          co ma faktycznie na miejscu. Przy takim podejsciu
          ich wyjazdy nie mialyby dla nich sensu i kolko sie zamyka.

Co do jej nauki to kosztowala ona takze stosownie
          do polskich plac w szkolnictwie.
          Kazdy dlug zaciagniety w jakims ograniczonym okresie czasu
          powinien byc mozliwy do splacenia w jakims realnym terminie,
          a nie byc splacany przez cale zycie bez perspektywy splacenia.
          Wtedy to nie jest dlug a haracz.

Policzcie ile kosztowalo polskie wyksztalcenie, wtedy
          gdy bylo pobierane i ogloscie ile czasu potrzeba
          by obywatel je splacil w podatkach. A potem odczepcie
          sie od niego raz na zawsze i skonczcie z roszczeniami
          do ludzi jakby byli wasza wlasnoscia - czyli bydlem.
          Do tego oczywiscie trzebaby wyliczyc jaka czesc podatkow
          idzie na szkolnictwo. Sadze, ze nie zajmie to obywatelowi zbyt dlugo
          jesli przeznaczy sie wiekszy niz dzis procent jego podatkow na szkolnictwo
          a mniej zacznie marnowac na bzdury takie jak sciaganie podatkow
          od pracujacych za granica, meldunki, itp

• camel_3d plecisz dziecko... 21.08.06, 09:26
        chociazby po to, zeby wiedziec gdzie cie szukac:)))
        • Gość: cabernet.merlot Re: plecisz dziecko... IP: *.res.east.verizon.net 21.08.06, 09:40
          A kto i po co ma szukac wedlug meldunku?
          Ktos w czyms pomocny?

Jak moze znalezc wedlug meldunku kogos kto
          wyjechal z tego miejsca gdzie jest zameldowany?

Wedlug miejsca zameldowania mozna znalezc to miejsce,
          a nie czlowieka. To zupelnie proste.
      • baltazarus Wiwat "zjednoczona Europa"! 21.08.06, 09:38
        Niech żyją wysokie podatki, unijne standardy, normy i możliwość bycia
        płatnikiem netto!
        • Gość: cabernet.merlot Re: Wiwat "zjednoczona Europa"! IP: *.res.east.verizon.net 21.08.06, 09:42
          Napisz konkretnie o co ci chodzi?
          • Gość: br61 Re:Zameldowanie IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 21.08.06, 10:09
            Nie jest to zupelna prawda ze nie ma zadnego tzw zameldowania w Wlk Brytanii :
            jest Electoral Register, ktory trzeba odnawiac/potwierdzac co roku. Nie mozesz
            glosowac, jesli cie nie ma na tymze, a to dla obywateli jest w koncu
            najwazniejsze (czy pozniej korzystaja z tego glosu to inna sprawa, to kwestia
            wyboru).

Na codzien istotnie wystarcza prawo jazdy czy rachunek z tzw utilities
            przyslany na twoj adres, no i zaufanie ktore ma do ciebie panstwo (to sie
            gwaltownie zmniejsza wprawdzie, niestety).
          • roland12 meldunki to spadek op PRL, wariactwo komunistyczne 21.08.06, 10:28
            ktore uroslo u nas do rangi zyciowej decyzji, czas temu pisali tu, ze Straz
            Graniczna napada o 3 nad ranem, jak dawniej UB, na jakis Bogu ducha winnych
            turystow w polskich schroniskach w strefie nadgranicznej i daje kary albo grozi
            aresztowaniem, dotyczy to tez turystow z zagranicy, nadal jest przepis z czasow
            MO, ze goscia u siebie w mieszkaniu, trzeba po ilus tam dniach meldowac,
            studentow wynajmujacych u kogos pokoj tez niby trzeba meldowac, a nikt tego nie
            robi, jak sie zameldujesz w swoim domu na wsi i masz 1 ha gruntu placisz KRUS i
            nie placisz podatkow, chlop nie placi w Polsce PIT, jak sie zameldujesz w
            miescie znow wszystko placisz,jak masz 5 mieszkan to nigdzie sie nie musisz
            meldowac ale jak nie masz adresu to podobno nie dostaniesz dowodu, czyli
            rozumiem, ze mozesz kupic sobie 100 mieszkan ale jak w jednym z nich sie nie
            zameldujesz to Cie nie ma dla administracji kraju, itd, wariactwo pelne. Ja tez
            sie do tego dokladam , bo jestem meldowany na wsi, mieszkam w miescie, gdzie
            jestem meldowany czasowo, zona jest meldowana gdzie indziej, jak sa wybory
            latamy jak zwariowani od komisji do komisji i sam sie juz w tym gubie, auto ma
            inny adres niz ja, prawo jazdy inny, dowod inny, dobrze, ze wiem jak sie
            nazywam.
      • Gość: budowlancy z Londy Polacy z zagranicy się wymeldowują IP: *.london.bdp.co.uk 21.08.06, 10:00
        idzcie sie je.... wszarze. my juz nigdy tam nie wrocimy, a juz napewno nie
        zaplacimy ani jednego funta do Urzedu Skarbowego. Ten kraj to skansen.
        • Gość: Zbigniew z Piotrko [...] IP: *.ipt.aol.com 21.08.06, 10:11
          Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
          • Gość: br61 Re: Polacy z zagranicy się wymeldowują IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 21.08.06, 10:17
            "wszarze" : oto wdzieczne slownictwo kwiatu naszej mlodziezy. Czy myslisz ze
            Brytyjczycy nie zorientuja sie w koncu co za "kwiat" wpuscili do swego kraju?

Sytuacja ekonomiczna i spoleczna w Wlk Brytanii moze sie zmienic diametralnie
            za jakis czas i mozesz zostac wyproszony z kraju - dokad pojedziesz wtedy?

• Gość: Polak z Londynu Re: Polacy z zagranicy się wymeldowują IP: *.ipt.aol.com 21.08.06, 10:25
          Je... budowlanców w Londynie. Niedomytych, smierdzących wóda i petami frajerów.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka